به گزارش ایرنا، محمد اسماعیل اکبری روز پنجشنبه در نشست علمی مبانی بیولوژیک اصلاح ساختار جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی تبریز، افزود: درصد کل موفقیت مراکز درمان ناباروری در بهترین حالت ۳۰ درصد بوده و در ۹۰ درصد توفیقی حاصل نمی شود.
وی با اشاره به اینکه ناباروری از مهمترین موضوعات در حوزه جمعیتی کشور است، گفت: در زمان کنونی ۱۶ میلیون زن شوهردار کشور در سن باروری قرار دارند.
مشاور عالی وزیر کشور، بهترین سن زن برای ازدواج و باروری را از نظر بررسی های علمی بین المللی زیر ۲۰ سال اعلام کرد و گفت: بر همین اساس در اروپای شمالی دختران زیر ۲۰ سال تخمک های خود را برای بارداری سالم در سال های آینده فریز می کنند در حالی که در کشور ما گفته می شود دختر زیر ۲۵ سال بچه است و ازدواج برایش زود است.
اکبری، با تاکید بر اینکه نتیجه چنین تفکراتی، زمینه سیر نزولی شدید فرزندآوری در کشور است، ادامه داد: در ۳۰ سال آینده در شرایطی که همه کشورهای پیرامون ما جمعیت جوان خواهند داشت، ۳۰ درصد جمعیت کشور ما پیر خواهند بود و باید به جای ایجاد مهدکودک به دنبال ساخت خانه سالمندان باشیم.
وی یادآوری کرد: نرخ تولد لقاحی در کشور ما حدود صفر درصد بوده و ۷۰ درصد دخترانی که ازدواج می کنند باید بار فرزندآوری ۳۰ درصد بقیه را هم به دوش بکشند و سیر نزولی کاهش جمعیت در آینده به معضلی اساسی برای کشور تبدیل خواهد شد.
مشاور عالی وزیر کشور، با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر لزوم کار علمی و عملی در حوزه جوانی جمعیت، گفت: افت جمعیت ما طبق پژوهشی که در سال ۲۰۱۸ انجام شد، در ۷۰ سال گذشته به صورت سرسره ای رخ داده و با وجود ابلاغ سیاست های جوانی جمعیت، یک قدم نیز در این خصوص برداشته نشده است.
اکبری، با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب اولین شخصی هستند که در این خصوص ابراز نگرانی کردند، افزود: پس از تاکید ایشان، کارشناسان وارد این حوزه شدند با این وجود تعدادی ۱۰ تا ۱۵ نفره در کشور به حدی قدرت دارند که مانع ورود نیروهای نخبه به حوزه جمعیت شناسی می شوند.
وی اظهار داشت: مسوولان کشور ما در سال ۷۳ در قاهره امضا و تعهد دادند که نرخ رشد جمعیتی ایران را به صفر برسانند و جمعیت ایران در سن تولید یک چهارم کل جمعیت کشور است و این یعنی یک چهارم جمعیت کشور باید خرج همه کشور را بدهند.
اکبری، با بیان اینکه اگر وزارت کشور در زمینه جمعیت و مهاجرت اقدام جدی نکند، پیری آینده هولناکی را برای کشور رقم خواهد زد، گفت: رهبری اقدامات این حوزه را یک سیاست حیاتی برای آینده کشور قلمداد می کنند و بر لزوم فرهنگسازی در فضای عمومی و نیز در نظام بهداشتی در خصوص موضوعات جمعیتی تاکید کرده اند.
آذربایجان شرقی رتبه سوم کشور را از لحاظ پیری جمعیت به خود اختصاص داده است
دبیر ستاد جمعیت آذربایجان شرقی نیز در این نشست گفت: با وجود اینکه این استان در حوزه های مختلف از قطب های مهم کشور است، از لحاظ پیری جمعیت رتبه سوم را به خود اختصاص داده و باید راهبری جمعیت استان به صورت ویژه مدنظر قرار گیرد.
زهرا کوهی، افزود: با توجه به بحران جمعیت در کشور، با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز اقدامات جدی برای تدوین بوم جمعیتی استان در یک ماه گذشته انجام شده است و برنامه های مدون این طرح در شورای اداری استان مصوب شده و طبق این طرح مصوب برای سه ماه آخر امسال برنامه اقدام و عملی تدوین شده است.
وی با اشاره به بررسی های نامحسوس چند ماه گذشته در حوزه مراکز و موسسات مرتبط با موضوعات جمعیتی اظهار داشت: در این بررسی ها به وضوح مشخص شد که ادبیات ارتباطی با مردم در حوزه جمعیت موضوع بسیار مهمی بوده و تعلل و کم توجهی در این خصوص موجب چالش های روانشناختی در جامعه می شود.
دبیر ستاد جمعیت آذربایجان شرقی گفت: به همین دلیل در طرح اقدام و عمل زیست بوم جمعیت، برنامه هایی برای ارتقای ارتباطی و روانشناختی عوامل مرتبط با مادران باردار تدوین شده که نیاز به همکاری مجموعه علوم پزشکی است تا نحوه تعامل با مادران باردار موجب مشکل و تبعات روانی در این جمعیت نشود.
کوهی، با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین نکات در بحران جمعیتی آذربایجان شرقی، بحث فرزندآوری است، ادامه داد: زنان ۱۵ تا ۶۴ ساله ما حدود ۶۹.۷ درصد و قسمت اعظمی از آنها بانوان خانه دار هستند و امید است با همراهی همه نیروهای دخیل اعم از پرستار، ماما و پزشک در این بخش بتوان اقدامات موثری را طبق برنامه مصوب انجام داد.
ایران رتبه ۱۵۵ نرخ تولد را در جهان دارد
دبیر قرارگاه تعالی سلامت و جمعیت آذربایجانشرقی و معاون دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این نشست با بیان اینکه شاخص میزان باروری کل کشور در زمان محدودی به شدت کاهش یافته است، گفت: متوسط نرخ جایگزینی جمعیت کشور کمتر از ۲.۱ درصد است و ایران رتبه ۱۵۵ جهان را با نرخ تولد ۱.۶۹ درصد نوزاد به خود اختصاص داده است.
بهمن نقی پور، افزود: جوانی جمعیت موضوع بسیار مهمی است که امید است با توجه به فرصت محدود چند سال آینده بتوان از بحران پیری جمعیت و فقدان نیروی کار و جمعیت جوان در کشور جلوگیری کرد.
وی اظهار داشت: بحران پیری جمعیت عاملی است که در آینده زمینهساز بحرانهای متعددی در حوزههای اجتماعی، اقتصادی و سایر حوزهها خواهد شد و باید با انجام اقدامات عملی و فوری از این اتفاق نگرانکننده پیشگیری و برای ارتقا سلامت جامعه تلاش کرد.
مشاور عالی وزیر کشور امروز در نشست شورای اداری استان هم شرکت و سخنرانی کرد.
نشست اعضای شورای اداری استان آذربایجان شرقی با موضوع «چرایی و چگونگی عملیاتی کردن قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» به عنوان سیاست حیاتی برای آینده کشور با حضور مشاور عالی وزیر کشور در حوزه جمعیت و سلامت و دبیر ستاد جمعیت کشور برگزار شد.