«حسام الدین فرحانی» که یک هفتهای است، پایش به خراسان جنوبی باز شده، همان ابتدا آنالیز و شناسایی ظرفیتها و منابع سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی این استان کویری را بهویژه در شهرستانهای خوسف و بیرجند شروع کرد و حالا به استانداری آمده است.
ساعت ۱۲ و ۳۵ دقیقه یک روز کاری است و با تاخیر پنج دقیقهای برای شرکت در جلسه پیگیری ایجاد خانههای خلاق و نوآوری استان در محل معاونت هماهنگی امور اقتصادی وارد استانداری خراسان جنوبی میشوم.
در ورودی استانداری خراسان جنوبی و اتاق انتظار، مردی حدود ۴۰ ساله و غیربومی با در دست داشتن کاسهای مملو از سنگهای قیمتی توجه مرا به خود جلب میکند.
برای شرکت در جلسه به مسیرم ادامه میدهم اما مدام به اینکه این مرد کی هست؟ این سنگهای داخل ظرف پر آب در دستان او برای چیست؟ و کجا میخواهد تحویلشان دهد؟ فکر میکنم.
بعد از اتمام جلسه همین مرد در اتاق انتظار دفتر معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کاسه رنگین سنگ را در دست دارد و به حضار در این مکان سنگ تعارف میکند و میگوید شانستان را بردارید؟ ثروت استان خودتان است!
من هم با مغتنم شمردن فرصت، سنگ شانسم را بر میدارم، بلافاصله خودم را خبرنگار ایرنا معرفی میکنم و برای رسیدن به جواب سوالاتم وقت مصاحبه میخواهم.
او مصاحبه را میپذیرد و میگوید: کارآفرین هستم و حرفهام گوهرتراشی یا تولید انواع لوازم و تزئینات و دکوری از مواد دور ریز بهخصوص ضایعات سنگهای معدنی است، بهتر بگوییم درآوردن نان و اشتغال از دل سنگ است.
فرحانی خودش را دانشجوی دکترای کارآفرینی معرفی و اضافه میکند: من و همسرم همیشه به فکر راههایی بودیم که بتوانیم ضایعات و محصولاتی را که مردم به آن توجه ندارند، کاربردی و وارد بازار مصرف کنیم.
او میگوید: از آنجایی که خراسان جنوبی در زمینه سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی ظرفیت بالایی دارد و عملا روی کمربند هرات قرار دارد به همین خاطر این استان را برای سرمایهگذاری و رسیدن به اهدافم انتخاب کردم.
این کارآفرین به دیدار چند روز گذشته خود با دادستان مرکز خراسان جنوبی اشاره و اضافه میکند: دادستان همزمان با فرد زندانی و ورشکسته هم دیدار داشت و پس از اینکه خودم را معرفی کردم، گفت اگر واقعا کارآفرین هستی برای این زندانی که به دلیل نداشتن توان تامین سوخت و دان در پرورش بلدرچین ورشکسته و در زندگی خود به بنبست رسیده، شغلی را ایجاد کن.
وی میگوید: بلافاصله پس از پیشنهاد دادستان، با این زندانی که اکنون یکی از دوستان صمیمی من است آشنا شدم و به واکاوی زندگی، قابلیت و استعداد او پرداختم. با توجه به آشنایی ابتدایی این زندانی با سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی، با همکاری همدیگر فعالیت روی سنگهای نیمه قیمتی را با دستگاه خودکار آغاز کردیم.
فرحانی میافزاید: بعد از یک شبانهروز، فرآوری اولیه روی ۲۰۰ کیلوگرم سنگ نیمهقیمتی را به اتمام رساندیم و خودم سنگهای فرآوری شده را از او خریداری و دستمزدش را به مبلغ یک میلیون تومان واریز کردم که باور نمیکرد.
بعد از این توضیحات اولین چیزی که از سنگهای قیمتی در ذهنم تداعی شد این بود که این سنگها تبدیل به نگین زیورآلات میشود و همین سوال را میپرسم که وی پاسخ میدهد: نگینتراشی محکوم به شکست است و اگر میخواهیم وارد بازار جهانی شویم باید نگینتراشی را با دستگاههای خودکار انجام دهیم.
فرحانی میگوید: این دستگاهها خیلی گران است و در ایران وجود ندارد، تا زمانی که نگینتراشی را با دست انجام دهیم بازار دنیا جز عراق، پاکستان و افغانستان از ما خریداری نخواهد کرد به همین دلیل نظر ما در زمینه سنگهای نیمهقیمتی تولید اکسسوار است یعنی تولید لوازمی که در تزئینات و دکور استفاده میشود، راحتتر تولید شده و بازارسازی خوبی هم دارد.
به گفته وی این تولیدات در بازارهای خارجی از جمله کشورهای ارمنستان، لهستان، گرجستان و برخی کشورهای اروپایی هم مشتری دارد.
این کارآفرین با اشاره به موفقیت اقدامات کارآفرینی و اشتغالزا بر سنگها در تهران، اصفهان، کردستان و یزد میگوید: برنامه ما این است که کار روی سنگ را براساس ظرفیت هر استان دنبال کنیم که در این خصوص آموزشهای لازم را ارائه میدهیم و معرفی بازار فروش تولیدات صنعتگران را نیز برعهده داریم.
وی میافزاید: اکنون افراد آموزشدیده در استانهای مذکور تولیدات مختلف از ضایعات سنگهای معدنی از پادری، زیر قابلمهای و تابلوهای موزیکال را تولید میکنند و محصولات را برای آنان به فروش میرسانیم.
فرحانی میگوید: هدف ما این است که در خراسان جنوبی هم مشابه این طرحها را با سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی توسط جوانان استان اجرا کنیم و در صورت داشتن تولید، بازار فروش را نیز با همراهی آنان معرفی کنیم، در این خصوص دستگاهها و کارگاه همچنین فروشگاه مورد نیاز برای فروش محصولات تولیدی را در مرکز داریم و برای شروع، تولیدات صنعتگران استان با برند ویژه در نمایشگاههای خودمان در تهران به فروش خواهد رسید و هزینه تولید به کارآفرینان و صنعتگران پرداخت خواهد شد.
وی این نکته را یادآور میشود که در زمینه فروش کارهای هنری، صنعتگران مشکلی نداریم و اکثر تولیدات صنعتگران سایر استانها را به فروش میرسانیم، با توجه به اینکه تولیدات صنعتگران در سایر استانها با ضایعات سنگ ساختمانی بوده و خوب به فروش رسیده، زمانی که اساس کار ما در استان بر سنگهای نیمهقیمتی باشد، در زمینه فروش چالش یا مشکلی نخواهیم داشت.
این صنعتگر میگوید: با همراهی یکی از دوستان سرمایهگذاری اولیه ۲۰۰ میلیارد تومانی در استان خراسان جنوبی را در برنامه کاری داریم، در مرحله اول، هدفگذاری ما این است که در خراسان جنوبی آموزشهای لازم را به افراد آسیبپذیر، سرپرست خانوار و افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی ارائه و آنها را وارد بازار کار کنیم و هدفگذاری ما اشتغال برای هزار نفر در استان در صورت حمایت مسئولان است.
او در عین حال میگوید: انتظار ما از مسئولان استان این است که ابتدا طرح مورد واکاوی قرار گیرد و در صورتی که واقعا به نفع استان و جوانان منطقه است، حمایت لازم با صدور مجوزهای آنی را از ما داشته باشند تا فردا محکوم به چپاول ثروت مردم خراسان جنوبی نشویم!
از این کارآفرین میپرسم هدفتان در خراسان جنوبی فقط جمعآوری سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی است؟ و او پاسخ میدهد: تلاش ما این است که فرآوری روی سنگهای قیمتی را در راستای اشتغال و ارزش افزوده برای جوانان در این منطقه انجام دهیم اما برای برخی طرحها که نیازمند کارهای هنری است مجبوریم به سایر استانها که تجهیزات مورد نیاز را داریم ارسال کنیم.
وی میگوید: در استان خراسان جنوبی ابتدا برای اجرای طرحمان به افرادی برای جمعآوری سنگ، فرآوری اولیه و سپس افراد متخصص که کار فرآوری فاینال را انجام دهند، نیاز داریم و در صورت وجود نیروی انسانی ماهر هدف ما این است که چرخه فرآوری سنگهای نیمهقیمتی را در استان تکمیل کنیم لذا خروج سنگ بهصورت خام را نخواهیم داشت.
فرحانی میافزاید: همچنین کار هنری فاخر روی سنگ را در موزه استکبارستیزی طبس در برنامه دارم و هدفم این است که ۸۰ جنگ آخری را که آمریکا در دنیا راهاندازی کرده با تکنیک موزیکال در کف این موزه به تصویر بکشم، مانند تصاویری که در برخی کلیساهای کشورهای غربی به نمایش درآمده، هدفم این است که به گردشگران کشورهای اروپایی به خصوص آمریکا بیان کنم که دولتهای شما به دنبال جنگ و خونریزی بودهاند.
وی برای تشریح فعالیتهایش همچنین لزوم حمایت مسئولان در زمینه صدور مجوزها به دیدار معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی میرود که حضور خبرنگار ایرنا در این دیدار مورد استقبال معاون استاندار و کارآفرین قرار میگیرد.
فرحانی در این نشست میگوید: اولویت ما اشتغال برای افراد آسیبپذیر استان است و دوست سرمایهگذارم قبلا برای سرمایهگذاری در زمینه سنگ به اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی مراجعه کرده و برنامه ارائه داده که قرار شد از استان تماس بگیرند اما تاکنون از این برنامه استقبالی نشده است.
معاون اقتصادی استاندار خراسان جنوبی هم با خوشرویی از این کارآفرین استقبال میکند و بعد از شنیدن صحبتهایش به مزاح میگوید: من همکار شما میشوم، از کارمندی و معاون استانداری که سودش بهتر است.
جواد اشرفی سپس از او میخواهد که با دوست سرمایهگذار خود تماس بگیرد که در این تماس تلفنی معاون استاندار از این سرمایهگذار دعوت کرد به استان خراسان جنوبی سفر کند تا حمایت لازم صورت گیرد.
معاون استاندار خراسان جنوبی از سرمایهگذار آن سوی خط میپرسد که از استان چه انتظاری دارید؟ و او پاسخ میدهد در اولین فرصت به خراسان جنوبی سفر و برنامهام را تشریح خواهم کرد، هر برنامه پیشنهادی استان در زمینه کار روی سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی را با حجم سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیارد تومان با همکاری دوستم دنبال خواهم کرد.
این کارآفرین انتظار صدور مجوز سریع برای فعالیت قانونی در استان را دارد که اشرفی در پاسخ میگوید: شما را به اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان، فرمانداری خوسف و فرمانداری بیرجند معرفی میکنم که همراهی لازم را داشته باشند همچنین شماره تلفنم را در اختیارتان قرار میدهم تا در صورت برخورد با مشکلی احتمالی با من تماس بگیرید.