به گزارش روز شنبه ایرنا، هنگامی که نیروهای آمریکایی پس از ۲۰ سال از افغانستان خارج شدند وعده دادند حکومت طالبان که قدرت را بدست می گیرد به محلی امن برای هیچ گروه تروریستی تبدیل نخواهد شد. از سوی دیگر طالبان نیز وعده داد نه تنها از گروه القاعده که حضورش در این کشور منجر به حمله آمریکا در سال ۲۰۰۱ به این کشور شده بود حمایت نخواهد کرد بلکه از گروه افراطی طالبان در کشور همسایه یعنی پاکستان که به گروه تحریک طالبان ( تی تی پی ) معروف است نیز کمک نخواهد کرد.
حالا اما داستان به گونه ای دیگر رقم خورده است. رهبر القاعده چند ماه قبل و در زمان حکومت فعلی طالبان، در مخفی گاهش در کابل کشته؛ این یعنی حکومت طالبان چندان در عمل به وعده هایش برای پناه ندادن به تروریست ها موفق نبوده است. در ماه های اخیر افغانستان شاهد حملات تروریستی متعدد از سوی داعش بوده است؛ این یعنی حکومت طالبان افغانستان چندان در مبارزه با گروه های تروریستی عملکرد قابل توجهی نداشته است. و حالا هم پاکستان مدعی کمک پنهای و همکاری مخفیانه حکومت طالبان افغانستان با تروریست های تحریک طالبان پاکستان است و آنها را برای انجام حملات تروریستی در داخل خاک پاکستان حمایت و یاری می کند؛ ادعایی که البته حکومت طالبان افغانستان و نیز گروه تحریک طالبان پاکستان هر دو تکذیب می کنند.
در چنین شرایطی، زیر پا گذاشته شدن توافق آتش بس میان تحریک طالبان پاکستان و دولت و ارتش اسلام آباد سوال هایی را ایجاد کرده است. چرا تحریک طالبان پاکستان که پیش از این به دلیل فشارها و حملات شدید از سوی ارتش پاکستان تن به توافق آتش بس داده بود و مدتی سر در گریبان فرو برده بود تحرکات چندانی نداشت، حالا دوباره سر بر آورده و حرف ها و ادعاهای بزرگ مطرح می کند؟ پایان این آتش بس نه تنها منجر به افزایش خشونت در پاکستان شده بلکه به شکل بالقوه و حتی بالفعل تنش های سیاسی و مرزی میان افغانستان و پاکستان را شدت بخشیده است.
پاکستان ادعا می کند که گروه تروریستی تحریک طالبان با داشتن ارتباط مخفیانه و در یافت حمایت های پنهان از سوی حکومت طالبان افغانستان، تشویق به از سرگرفتن تحرکات تروریستی در نقاط مختلف پاکستان و حتی در پایتخت این کشور شده و عملا توافق آتش بسی که دولت پاکستان داشت، زیر پا گذاشته است.
بهار سال گذشته « نور ولی محسود» رهبر تحریک طالبان پاکستان در مصاحبه با شبکه خبری سی ان ان ادعا کرد در ازای کمک این گروه به طالبان افغانستان برای بیرون راندن نیروهای آمریکایی از کابل، گروه تحریک طالبان در مبارزاتش انتظار حمایت از سوی طالبان افغانستان دارد.
وی در مصاحبه با سی ان ان گویا مدعی شده است: مانند برادران طالبان در افغانستان ما نیز در نظر داریم تا دولت پاکستان را کنار بزنیم و دستورهای اسلامی قاطع خود را در کشورمان عملی کنیم.
باوجود این در مصاحبه اختصاصی دیگری که رهبر تحریک طالبان به تازگی و در روزهای اخیر با این شبکه آمریکایی انجام داد ، اسلام آباد را مقصر نقض آتش بس دانست و گفت: دولت با نقض آتش بس موجب کشته شدن و دستگیری ده ها نفر از افراد ما شده است.
از سوی دیگر وی از پاسخ به این پرسش که آیا طالبان افغانستان به این گروه مستقیما کمک می کند طفره رفت و گفت: «ما در جنگ پاکستان و در خاک پاکستان هستیم و قادریم به مدت دهها سلا با سلاح ها و روحیه آزادی خواه افراد خود به مبارزه مان ادامه دهیم. »
بدین ترتیب چنین اظهاراتی نه تنها موجب نگرانی اسلام آباد بلکه زنگ خطری برای واشنگتن نیز است.
پلیس فدرال آمریکا به مدت ۱۵ سال در حال رصد و ردیابی گروه تحریک طالبان است یعنی پیش تر از اینکه این گروه به عنوان گروه تروریستی و افراطی « فیصل شزاد » را برای آتش زدن اتومبیلی در میدان نیویورک در سال ۲۰۱۰ آموزش دهد. پس از اینکه حمله میدان نیویورک به عنوان عملیات تروریستی مشخص شد گروه تحریک طالبان از سوی آمریکا به عنوان گروه تروریستی معرفی شد که تهدیدی برای منافع این کشور است.
سوالات زیادی درباره درک اسلام آباد از شرایط موجود وجود دارد که با اظهارات رهبر گروه تحریک طالبان مطابقت ندارد. در ماه آوریل سال جاری میلادی ارتش پاکستان اهدافی را در افغانستان مورد هدف قرار داد و به این کشور هشدار داد تحریک طالبان در حال استفاده از خاک افغانستان برای انجام فعالیت های تروریستی در پاکستان است. در اواخر نوامبر یک روز پس از نقض آتش بس، دولت پاکستان بار دیگر ادعا کرد گروه تروریستی تحریک طالبان از خاک افغانستان به عنوان محل امن برای انجام عملیات خود استفاده می کند و « حنا ربانی کهر » وزیر امورخارجه خود را برای ابراز نگرانی دراین باره به کابل فرستاد، اما روز بعد گروه تحریک طالبان مسئولیت حمله در شهر کویته واقع در مناطق مرزی پاکستان با افغانستان را به عهده گرفت که در جریان آن بمبگذار انتحاری به ماشین پلیس حمله کرد که منجر به کشته شدن ۳ و زخمی شدن ۲۳ نفر شد.
به هر ترتیب تنش های مرزی میان دولت های افغانستان و پاکستان بالا گرفت تا آنجا که هفته گذشته بار دیگر نیروها دو طرف نزدیک مرز چمن/ اسپین بلداک که مرز تجاری مهم میان دو کشور است بر روی هم آتش گشودند که منجر به کشته شدن ۶ و زخمی شدن ۱۷ تن شد.باوجود این شواهدی از دخالت مستقیم گروه تحریک طالبان در این مورد وجود ندارد.
شرایط موجود در حال بدتر شدن است و این درحالی است که گروه تحریک طالبان این هفته از الحاق ۳ گروه افراطی دیگر به تشکیلاتش خبر داده است.
دلایل ابراز نگرانی مقامات آمریکایی از شرایط موجود در پاکستان و افغانستان ، موضوعی است که نه تنها پاکستان و افغانستان بلکه دیگر کشورهای منطقه باید نسبت به اهداف آن هوشیار باشند. منطقه که به تازگی از حضور نیروهای اشغالگر رهایی یافته است، بدون تردید دیگر تمایلی به تکرار این تجربه تلخ ندارد لذا ضرورت دارد حکومت ها و دولت های منطقه با در نظر گرفتن نگرانی ها و خواسته های کشورهای همسایه و منطقه مبنی بر ضرورت توجه جدی به مسائل امنیتی و مبارزه با گروه های تروریستی و افراطی، وعده های خود را عملی کنند.