بجنورد- ایرنا- پای زیرسویه‌های جدید اُمیکرون (BQ۱ و XBB) به کشور باز شده و کارشناسان، واکسن را تنها سپر در برابر این سویه ها می دانند ولی همچنان شهروندان خراسان شمالی روی خوشی به تزریق دُز یادآور نشان نمی دهند و مراکز واکسیناسیون استان خالی‌تر از همیشه است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، گرچه زیرسویه های جدید امیکرون در برخی کشورهای اروپایی، آمریکا، چین و هند در حال پرسه زدن بود اما کمتر از آن چیزی که انتظار داشتیم از مرزهای کشور ما نیز عبور کرد و بنابر اعلام رسمی مسوولان وزارت بهداشت سه مورد از آن در کشور شناسایی شد.

مشخصه بارز این سویه جدید که با نام های BQ۱ و XBB یاد می شود، قدرت سرایت بالا، تاثیر زیاد بر دستگاه تنفسی فوقانی و داشتن علائم خفیف‌تر نسبت به سویه های قبل است اما آنچه که قرار است به عنوان سپر ایمنی در برابر این سویه ناخوانده ایستادگی کند در جامعه ما کمرنگ شده است و این روزها مردم از سپر واکسیناسیون دور شده اند و تمایلی به استفاده از آن در بسیاری از مناطق کشور به ویژه در خراسان شمالی وجود ندارد.

با وجود اینکه از آبان ماه سالجاری شهروندان خراسان شمالی به بیماری های سرماخوردگی و آنفلوآنزا درگیر شدند باز هم اقبالی به استفاده از سپر واکسیناسیون وجود ندارد و به باور اینکه کرونا تمام شده است تزریق واکسن را جدی نگرفتند.

بر پایه آمار دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی؛ میزان تزریق دُز چهارم واکسیناسیون کرونا در خراسان شمالی بر مدار ۱۳ درصد می چرخد و این در حالی است که این روزها رنگ کرونایی بجنورد از وضعیت زرد به نارنجی و پر خطر تغییر یافته است یعنی در این شرایط، آمار بستری روزانه بیشتر از ۶ نفر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است و خطر شیوع این مهمان ناخوانده بیش از گذشته می رود.

قابل تامل است؛ افرادی که سال قبل با نگرانی به دنبال تزریق قطره چکانی واکسن بودند و حال با خیال راحت بدون ایمنی لازم از کنار این مراکز عبور می کنند و بایستی تدابیر جدیدی اندیشیده شود تا این ویروس بار دیگر در جامعه شیوع پیدا نکند و جان افراد زیادی به خطر نیفتد.

تزریق روزانه هشت دُز یادآور!

برای بررسی بیشتر موضوع حوالی ظهر به مرکز تجمیعی تزریق واکسن کرونا شهید "یحیوی" بجنورد سری می زنم تا به شکل آماری از میزان مراجعان به این مرکز آگاهی پیدا کنم.

متاسفانه در مدت زمان ۲ ساعته حضور در این مرکز به تعداد انگشتان دست هم برای تزریق واکسن کرونا شهروندان حضور پیدا نمی کنند.

یکی از پرستاران این مرکز تجمیعی در این باره می‌گوید: جدای از اینکه هیچ خبری از کودکان برای واکسیناسیون نیست، افراد بالای ۱۸ سال نیز تمایلی برای تزریق واکسیناسیون ندارند.

وی می افزاید: همه به خیال اینکه کرونا تمام شده و پرونده این بیماری بسته شده تمایلی برای واکسیناسیون ندارند از سوی دیگر شایعاتی هم در جامعه پراکنده شده و هنوز هم متاسفانه برخی برای تزریق واکسن ترس دارند.

این پرستار می گوید: به طور میانگین در این مرکز روزانه تنها ۸ دُز واکسن کرونا تزریق می شود در حالی که این مرکز ظرفیت تزریق روزانه ۵۰۰ دُز را نیز دارد.

وی تصریح می کند: وقتی به دوستان یا آشنایان می گوییم که چرا برای تزریق واکسن مراجعه نمی کنید، در جواب می گویند؛ واکسن عوارض دارد، بعدشم کرونا تمام شده است و لزومی به تزریق واکسن نیست.

این پرستار می افزاید: در این میان کارشناسان سلامت باید با استفاده از ظرفیت فضای مجازی و یا رسانه ها مردم را قانع کنند که کشور در آستانه ورود به موج هشتم است و تنها سپر ایمنی برای مقابله با سویه های جدید امیکرون، واکسیناسیون است.

تزریق دُز چهارم همچنان در مدار ۱۳ درصد

رییس گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی می گوید: اثر بخشی دُزهای قبلی واکسن کرونا با گذشت ۶ ماه از بین رفته است و مردم استان در صورت سهل‌انگاری در تزریق دز یادآور باید منتظر موج جدیدی از کرونا باشند.

فیض الله برزگر می افزاید: اینک روزانه کمتر از ۱۰۰ دُز واکسن کرونا در پایگاه سلامت، خانه های بهداشت و مراکز تجمیعی این استان تزریق می شود این در حالی است که ظرفیت تزریق روزانه پنج هزار دُز واکسن کرونا در خراسان شمالی وجود دارد.

وی ادامه می دهد: براساس آخرین آمارها ۱۳ درصد جمعیت هدف خراسان شمالی دُز چهارم و ۶۰ درصد نیز دُز سوم واکسن کرونا را دریافت کردند که این رقم از نقطه مطلوب واکسیناسیون فاصله دارد.

برزگر بیان می کند: براساس شیوه نامه های سازمن بهداشت جهانی، ۶ ماه بعد از گذشت تزریق واکسن باید افراد برای تزریق دُز بعدی آن اقدام کنند تا به ایمنی لازم برسند اما متاسفانه این روزها افراد با تصور اینکه کرونا از بین رفته است تمایلی به تزریق دُزهای بعدی واکسن ندارند.

رییس گروه مبارزه با بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی با تاکید بر ضرورت تزریق دُز یادآور برای مصونیت از کرونا، می گوید: بسیاری از افرادی که در موج قبلی فوت کردند ۶ ماه از تزریق واکسن آنها گذشته بود و تزریق دُز بعدی واکسن خود را جدی نگرفته بودند.

وی خاطرنشان می کند: از سوی دیگر با توجه مشاهده سه مورد ابتلا به زیر سویه‌های جدید امیکرون با نام‌های BQ۱ و XBB در کشور، مسوولان وزارت بهداشت اعلام کردند که موج هشتم کرونا آغاز شده است، بنابراین از مردم می خواهیم نسبت به دریافت دُز یادآور واکسن کرونا اقدام کنند.

جدای از بی رغبتی برای تزریق واکسیناسیون، این روزها بی توجهی به شیوه نامه های بهداشتی نیز به اوج خود رسیده است به گونه ای که افراد بدون ماسک از مدت ها قبل بر افراد دارای ماسک غلبه پیدا کرده اند و دورهمی ها و مجالس جشن و عزا به سبک و سیاق سال های قبل از کرونا برپاست.

"بی‌توجهی ۸۶ درصد از مردم خراسان شمالی به استفاده از ماسک و شیوه نامه بهداشتی، نگران کننده است"، این مطلبی بود که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی مطرح کرد و از شهروندان خواستار تزریق دُز یادآور و پایبندی به شیوه نامه های بهداشتی شد.

۸۶ درصد مردم ماسک نمی زنند

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان اینکه کرونا اولویت فراموش شده در بین شهروندان است، می گوید: بر اساس بازرسی ها تنها ۱۴ درصد از شهروندان استان در اماکن عمومی از ماسک استفاده می کنند.

دکتر محمدرضا اکبری می افزاید: بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، خراسان شمالی جزو استان هایی است که کمترین میزان استفاده از ماسک را در بین سایر مناطق کشور دارد.

وی ادامه می دهد: همچنین در حالی که میانگین رعایت فاصله گذاری اجتماعی در اماکن عمومی ۲۸ درصد است این رقم در خراسان شمالی ۲۶ درصد را نشان می دهد.

اکبری با بیان اینکه بی توجهی مردم استان به دستورالعمل‌های بهداشتی نگران کننده است، می گوید: سویه جدید قدرت سرایت بالایی دارد و نیاز است تا افراد با رعایت مولفه های بهداشتی به خصوص فاصله گذاری و ماسک زدن از تجمعات بی مورد جلوگیری کنند.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اضافه می کند: از سوی دیگر شهروندان برای ایمنی بخشی جامعه، دُز یادآور را دریافت کنند زیرا که اثربخشی واکسیناسیون با گذشت زمان از بین می رود.

اکبری با اشاره به آخرین وضعیت واکسیناسیون کرونا در استان، بیان کرد: براساس آخرین آمارها ۱۳ درصد جامعه هدف در استان دُز چهارم، ۶۰ درصد دُز سوم، ۹۰ درصد دز دوم و ۹۸ درصد نیز دز اول واکسن کرونا را دریافت کرده اند.

براساس آخرین فهرست رنگ‌بندی کرونایی شهرها که از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام شد، بجنورد در وضعیت نارنجی، فاروج و گرمه در وضعیت آبی و پنج شهرستان مانه و سملقان، جاجرم، رازوجرگلان، شیروان و اسفراین نیز در در رنگبندی زرد کرونایی قرار دارد.

براساس اعلام سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان، کرونا از اسفند ۱۳۹۸ تا به امروز ۲ هزار و ۲۵۰ نفر قربانی داشته است.

به گزارش ایرنا، در روزهای ابتدایی ۲۰۲۲ بود که ابتلای انفجاری به امیکرون در هند آغاز شد و به مرور به سایر کشورهای مختلف از جمله ایران سرایت کرد و اکنون زیر سویه های جدید این بیماری در حال همه گیر شدن است.