به گزارش ایرنا، فقیه شهید آیت الله نمر باقر النمر در سال ۱۹۵۹ در منطقه العوامیه یکی از شهرهای استان القطیف در جزیرة العرب ( عربستان) به دنیا آمد و در خانوادهای معروف به علم و بخشش پرورش یافت.
شهید آیت الله نمر تحصیلات علمی خود را تا اخذ مدرک دیپلم در شهر العوامیه گذراند و در سال ۱۳۵۹ برای تکمیل تحصیلات به جمهوری اسلامی ایران عزیمت کرد و برای تحصیل علوم دینی به حوزه امام قائم (عجل الله تعالی فرجه) در تهران پیوست.
وی در محضر علمای بزرگی همچون حضرت آیت الله العظمی سید محمد تقی المدرسی (رضوان الله تعالی علیه)، حضرت آیت الله العظمی علامه سید عباس المدرسی و حضرت آیت الله العظمی شیخ فقید وحید الافغانی (ره) تلمذ کرد و دروس اصول و فقه را به پایان رساند و درجه اجتهاد را کسب کرد.
شهید آیت الله نمر علاوه بر نقش تبلیغی و اطلاعرسانی به حقوق سیاسی و رعایت حقوق بشر اهمیت میداد و خواستار آزادی افرادی که توسط مقامات سعودی بصورت خودسرانه بازداشت شدهاند و اجرای عدالت برای همه شهروندان مناطق مختلف و پیروان مذاهب شد.
وی همچنین ضمن انتقاد، نظام سیاسی عربستان را به اصلاحات دعوت کرد و بر تحکیم اصل اعتراض مسالمتآمیز و تغییر تاکید کرد و این امر در تمام تظاهراتی که این فقیه خواستار آن بود و نیز در فعالیتهای دینی، اجتماعی و شهروندی وی به وضوح مشهود بود.
زندگی آیت الله نمر باقر النمر خالی از آزار و اذیت و دستگیریهای خودسرانه توسط مقامات آل سعود نبود. در سال ۲۰۰۳ آیت الله النمر پس از اقامه نماز جمعه در میدان کربلای معلی به مدت چند هفته بازداشت شد و مقامات عربستان برای آزادی وی خواستار از بین بردن ساختمانی شدند که در آن نماز برگزار میشد. در سالهای ۲۰۰۴ - ۲۰۰۵ مقامات بار دیگر آیت الله شیخ النمر را به منظور لغو مراسمی که سالانه برای مطالبه جهت ساخت بقیع برگزار میشد، بازداشت کردند و هر دو بار وی به مدت یک روز در بازداشت نگه داشته شد..
همچنین در سال ۲۰۰۶، آیت الله نمر برای چهارمین بار متوالی به هنگام بازگشت از بحرین به دلیل گزارشهای دروغینی که علیه وی نوشته شده بود، بار دیگر بازداشت شد و در آن زمان با شکنجههای جسمی مواجه شد و مقامات سعودی تا پس از تظاهراتی که در منطقه العوامیه برگزار شد، او را آزاد نکردند.
با آغاز انقلابهای کشورهای عربی در سال ۲۰۱۱ و انقلاب شکوهمند ۱۴ فوریه در بحرین، جوانان در القطیف با برگزاری تظاهراتی خواستار آزادی ۹ تن از بازداشتشدگانی شدند که ۱۶ سال از بازداشت آنها میگذشت و این امر با ورود نیروهای نظامی سعودی به منطقه و بازداشت صدها تظاهرکننده سرکوب شد.
در نتیجه این وقایع، شهید آیت الله النمر با حمایت از راهپیماییها و تظاهرات و تاکید بر مسالمتآمیز بودن این تحرکات، به شدت خواستار حقوق مردم منطقه القطیف شد.
شهید آیت الله النمر خواستار خروج نیروهای سپر الجزیره از بحرین شد و همچنین در سخنرانیها و خطبههای نماز جمعه خود از دخالت آشکار عربستان در خفه کردن انقلاب مردمی بحرین که خواستار حقوق خود بودند به شدت انتقاد کرد و از نیروهای نظامی عربستان خواست به جای نسل کشی مردم بحرین به سمت آزادسازی فلسطین بروند و او برای نجات مقامات سعودی و در راس آنها وزیر کشور فقید «نایف بن عبدالعزیز» بسیار شدید الهجه بود.
فقیه شهید آیت الله النمر در القطیف بصورت علنی رهبر انقلاب شد و این امر مقامات آل سعود را به شدت نگران کرد تا اینکه در هشتم ژوئیه سال ۲۰۱۲ با خشونت او را بازداشت کردند. نیروهای امنیتی سعودی شهید آیت الله نمر را از خودروی خود به بیرون کشیدند و سپس چهار گلوله به سمت او شلیک کردند که به ران چپ وی اصابت کرد و از ناحیه سر نیز زخمی شد و به همین دلیل، وی را به بیمارستان نظامی «ظهران» و سپس به بیمارستان نیروهای امنیتی ریاض و پس از آن به زندان الحائر در نزدیک ریاض منتقل کردند و وی را در سلول انفرادی قرار دادند.
حدود یک سال پس از بازداشت آیت الله نمر، دولت عربستان بدون اطلاع خانواده آیت الله نمر، وی را محاکمه کرد و دادستان عمومی عربستان اتهاماتی ساختگی علیه وی مطرح و همراه ۴۶ نفر دیگر، حکم اعدام آنها را صادر کرد.
مقامات جنایتکار آل سعود در دوم ژانویه ۲۰۱۶ این فقیه را اعدام کردند و پیکرش را به خانوادهاش تحویل ندادند و گفتند که او را در قبرستان مسلمانان دفن کرده اند.
پیکر شهید فقیه آیت الله نمر جزو اولین پیکرهایی بود که [ پس از اعدام ] تحویل داده نشد و مخفی کردن پیکر مطهر او یک روند پاکسازی است زیرا حکومت سعودی پیکر فعالان را مخفی کرده و از آزاد کردن و تحویل این پیکرها به خانوادههایشان خودداری کرده است.
حال امروز در سالگرد شهادت این فقیه مجاهد، کمیته بین المللی بزرگداشت سالگرد شهید آیت الله نمر و شخصیت های مخالف در شبه جزیره عربی شعار این مناسبت را با هشتگ #کرامة_وشهیداً (عزت و شهید) اعلام کردند.
فعالیتها و مراسم گرامیداشت آیت الله نمر از اواخر دسامبر ۲۰۲۲ شروع و تا دهم ژانویه ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت. این فعالیتها در شهر مقدس قم و تعدادی از کشورهای اسلامی و اروپایی از جمله لبنان و عراق برگزار خواهد شد.