تهران- ایرنا- روسیه در حالی از اول ژانویه ۲۰۲۳ (امروز) ریاست اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) را برعهده می‌گیرد که توسعه بیشتر این اتحادیه در آینده، استقلال آن در بخش فناوری و نیز نوآوری در صنایع کلیدی را به منظور کمک به یکپارچگی بیشتر این اتحادیه در اولویت قرار داده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، خبرگزاری تاس نوشت: روسیه از امروز اول ژانویه ریاست اتحادیه اقتصادی اوراسیا را برعهده می گیرد؛ سازمانی که در سال ۲۰۱۵ با مشارکت ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و فدراسیون روسیه تشکیل شد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در تاریخ ۹ دسامبر (۱۸ آذر) در نشست شورای عالی اقتصادی اوراسیا در بیشکک پایتخت قرقیزستان، اولویت های روسیه را به عنوان رئیس اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۲۰۲۳ اعلام کرد.

پوتین در ارزیابی عملکرد اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۲۰۲۰ تاکید کرد این سال، کارامدی همکاری بین کشورهای این سازمان را نشان داد.

پوتین بر اهمیت تداوم همکاری کشورها برای ارائه سازوکار هماهنگ در بخش فناوری اطلاعات و به ویژه در مدیریت اسناد الکترونیکی تاکید کرد.

بازار مشترک انرژی

به گفته پوتین، تشکیل بازار مشترک انرژی اوراسیا باید اولویت اول در دو سال آینده باشد. شورای روسای مقامات انرژی اوراسیا در دسامبر ۲۰۲۲ تشکیل شد و در زمینه مسائل مربوط به تشکیل بازار مشترک انرژی و تهیه منابع انرژی لازم برای اقتصاد ملی کشورها اقدام خواهد کرد.

رئیس جمهوری روسیه گفت، توسعه کوریدور شمال-جنوب و غرب-شرق یکی دیگر از حوزه های احتمالی همکاری بین کشورهای عضو است.

به گفته وی، نه تنها کشورهای عضو این اتحادیه بلکه بسیاری از دیگر کشورهای دیگر به سرمایه گذاری در پروژه های مشترک و در عین حال به توسعه زیرساخت های حمل و نقل در این منطقه علاقه‌مند هستند.

گسترش همکاری ها

پوتین همچنین گفت روسیه از تحکیم روابط این اتحادیه در سطح بین المللی حمایت و در طول ریاست خود بر اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گسترش بیشتر قراردادهای تجاری با شرکای خارجی را تسهیل خواهد کرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری تاس، مولداوی، کوبا و ازبکستان اعضای ناظر اتحادیه اوراسیا هستند و این اتحادیه اقتصادی، توافقنامه های ایجاد منطقه آزاد تجاری (FTA) را با کشورهای ویتنام، سنگاپور و صربستان امضا کرده و همچنین توافقنامه همکاری تجاری و اقتصادی با چین دارد.

پارلمان های اوراسیا همچنین باید توافق آزاد تجاری با ایران را که در دسامبر (آذر/دی) ۲۰۲۲ درباره آن مذاکره شد، تصویب کنند. مذاکره بر سر توافق برای ایجاد منطقه آزاد تجاری با امارات نیز مطابق با دستور داده شده در دسامبر گذشته آغاز خواهد شد.

به گفته مقامات مسکو، تعیین دستورالعمل های راهبردی و تهیه سند اولیه جدیدی برای ادغام و یکپارچگی اقتصادی به منظور توسعه اتحادیه اقتصادی اوراسیا در آینده ضروری است زیرا سند کنونی تا سال ۲۰۲۵ تنظیم شده است.

روسیه قصد دارد در مدت ریاست خود بر این اتحادیه بر تلاش ها در راستای تحکیم روابط کشورهای عضو در بخش سرمایه گذاری و ایجاد شرایط مطلوب برای سرمایه گذاری‌های دو جانبه تمرکز کند. این امر مستلزم تسهیل روند اداری و هماهنگی در نظام های مالیاتی است.

مسکو همچنین در طول ریاست اوراسیا رفع مشکلات در بخش توسعه ارتباطات آموزشی و علمی، همکاری بین دانشگاه های کشورهای عضو و پیشرفت برنامه های گردشگری دانشجویی را هدف قرار خواهد داد.

تاس افزود: کشورهای عضو این اتحادیه در مواجهه با نوسانات بازارهای جهانی و فضای سیاسی نامطلوب در جهان، موفق شدند نه تنها وضعیت اقتصاد کلان خود را تثبیت کنند، بلکه تعدادی از شاخص های کلیدی را نیز بهبود بخشند.

بر این اساس، در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۲، تجارت در بخش تولیدات مواد غذایی و کشاورزی به میزان بیش از یک سوم افزایش یافت. بازار کار توسعه یافت و سازوکار«اشتغال بدون مرز» ارائه شد که بیش از ۵۰۰ هزار فرصت شغلی و ارائه دو میلیون رزومه کاری را شامل می‌شد. همچنین بیش از ۷۵ درصد از تسویه حساب های دوجانبه بین کشورهای اعضا با موفقیت از طریق انتقال به ارزهای ملی صورت گرفت.