به گزارش روز یکشنبه ایرنا از منابع رسمی پاکستان، مبادله فهرست و اطلاعات مرتبط با تاسیسات و زرادخانههای هستهای میان دو کشور درحالی مبادله میشود که رقبای سنتی شبه قاره همچنان پرتنش ترین روابط دیپلماتیک میان یکدیگر را تجربه میکنند و هیچ طرحی برای تنش زدایی و عادی سازی تعاملات دوجانبه از سوی طرفین مشاهده نمیشود.
براساس گزارش سال ۲۰۲۱ موسسه تحقیقات بین المللی صلح استکهلم (SIPRI) ، هند در آغاز سال ۲۰۲۱ دارای ۱۵۶ کلاهک هستهای در مقایسه با ۱۵۰ مورد آن در ابتدای سال گذشته میلادی بود، در حالی که تعداد کلاهکهای اتمی پاکستان در سال ۲۰۲۱ میلادی ۱۶۵ است اما در سال ۲۰۲۰ تعداد آن ۱۶۰ ثبت شده بود. در ادامه زرادخانه هستهای چین شامل ۳۵۰ کلاهک در سال جاری در مقایسه با ۳۲۰ کلاهک هستهای در آغاز سال ۲۰۲۰ میلادی است.
پاکستان و هند به عنوان رقبای هستهای شبه قاره از بیش از ۳ سال پایینترین سطح روابط دوجانبه در طول تاریخ پرفراز و نشیب یکدیگر را تجربه میکنند با این حال دو کشور همچنان دچار سوءظن و اجتناب از امتیاز دهی متقابل هستند.
هر چند اسلامآباد و دهلی نو پس از توافق پایدار آتش بس در مرزهای زمینی خود از فوریه ۲۰۲۱ تاکنون شاهد هیچ رخداد ناگوار و یا تنشهای نظامی نبودهاند اما این پیشرفت هیچ تحولی در ارتباطات سیاسی و دیپلماتیک دو رقیب هستهای ایجاد نکرد.
با این حال تازه ترین تحول میان دو کشور مرتبط با پیام تسلیت روز گذشته نخست وزیر پاکستان به همتای هندی خود درپی درگذشت مادر وی است.
براساس این گزارش، اسلامآباد و دهلینو با وجود سردی در روابط و برای سی و یکمین سال متوالی فهرست و اطلاعات تاسیسات هستهای خود را با یکدیگر مبادله کردند.
وزارت امور خارجه پاکستان ساعاتی پیش با صدور بیانیهای اعلام کرد: این کشور و هند بر اساس توافق دو جانبه، امروز لیست تاسیسات هستهای خود را به صورت همزمان از طریق کانال های دیپلماتیک در دهلی نو و اسلامآباد مبادله کردند.
هند و پاکستان در سال ۱۳۷۷شمسی توافق تبادل اطلاعات تاسیسات هستهای خود را امضا کردند. این توافقنامه هرگونه حمله دو کشور علیه تاسیسات اتمی یکدیگر را ممنوع می کند.
این سی و یکمین سال متوالی در رد و بدل فهرست تاسیسات اتمی پاکستان و هند محسوب می شود. دو کشور برای اولین بار در سال ۱۳۷۱ شمسی فهرست تاسیسات اتمی خود را مبادله کردند.
رقبای سنتی شبه قاره هر سال در اولین روز از ماه ژانویه اطلاعات و فهرست تاسیسات هستهای خود را در اختیار یکدیگر قرار می دهند. این تبادل اطلاعات با وجود روابط ضعیف و پرتنش دو کشور در سال های گذشته ادامه یافته است.
هند و پاکستان پیمان منع گسترش سلاح های هستهای را امضا نکرده اند.
تنشهای قدیمی میان پاکستان و هند باعث شده است تا به نوعی، یک رقابت تسلیحاتی شامل رقابت در تولید سلاحهای هستهای میان آنان در جنوب آسیا ایجاد شود. پاکستان در سال ۱۹۹۸ نخستین آزمایش هستهای خود را با موفقیت انجام داد و به عنوان هفتمین قدرت هستهای جهان شناخته شد.
در ۱۶ مرداد ۹۸ (۷ اوت ۲۰۱۹) دو روز پس از لغو ماده ۳۷۰ در منطقه جامو و کشمیر توسط دولت هند، پاکستان تصمیم گرفت روابط دیپلماتیک خود را با هند کاهش دهد. متعاقباً، سفیر هند از اسلامآباد اخراج شد. پاکستان همچنین همه روابط تجاری خود را با هند متوقف کرد.