تهران- ایرنا- معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: قانون جهش تولید دانش‌بنیان بهترین فرصت برای شرکت‌های دولتی و خصوصی دارای واحدهای تحقیق و توسعه است تا با قرارداد همکاری با دانشگاه‌ها از پرداخت مالیات معاف شوند.  

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، پیمان صالحی روز یکشنبه در مراسم نکوداشت هفته پژوهش و تجلیل از پژوهشگران، فناوران و کارآفرینان منتخب این دانشگاه افزود: دانشگاه پیام نور مزیت هایی دارد و باید از فعالیت های پژوهشی این دانشگاه حمایت شود.

وی یادآور شد: با وجودی که بودجه تخصیصی به وزارت علوم نسبت به بودجه دانشگاه های کشورهای در حال توسعه، چندان قابل توجه نیست، افتخار داریم، اعلام کنیم ضریب تبدیل پول به تولیدات علمی در ایران، در دنیا اول است.

معاون پژوهشی وزیر علوم به اهمیت وقف در دنیا در حوزه پژوهش اشاره کرد و گفت: دانشگاه پیام نور باتوجه به گستره جغرافیایی، سهم قابل توجه در حوزه پژوهش و حضور سه نفر از پژوهشگران یک درصد برتر دنیا در این دانشگاه، باید در این زمینه ضمن فرهنگ سازی، برای جذب واقفان و خیران اهتمام ویژه ای داشته باشد.

ایران درسال ۱۹۹۶ با ۸۵۱ مقاله رتبه ۵۴ و سال ۲۰۲۱ با انتشار ۷۸ هزار مقاله علمی به رتبه پانزدهم دنیااز جهت تولید مقالات علمی ارتقا یافت. روند تولید علم در ایران در سطح منطقه و کشورهای جهان اسلام رو به رشد بوده است.

صالحی بر اهمیت فرصت‌های مطالعاتی اعضای هیات علمی در داخل تاکید کرد و افزود: ایران دارای چالش های بسیاری به ویژه در حوزه علوم انسانی است که می توان از ظرفیت ویژه اعضای هیات علمی برای حل این چالش ها استفاده کرد. راهکار صدور اندیشه های علمی ایران در حوزه های علوم انسانی و اسلامی گسترش زبان فارسی از طریق نمایه سازی نشریات فارسی است.

وی با بیان اینکه دانشگاه‌ها باید به سمت کسب درآمدهای اختصاصی پیش روند، خاطرنشان کرد: قانون جهش دانش بنیان، بهترین فرصت برای شرکت های دولتی و خصوصی دارای واحدهای تحقیق و توسعه است تا با عقد قرارداد همکاری با دانشگاه ها، از پرداخت مالیات معاف شوند.

دانشگاه پیام نور می تواند در این زمینه نیز تعامل خود را با شرکت های دولتی و خصوصی دارای واحدهای تحقیق و توسعه در استان افزایش داده و جهت پیوند دانشگاه و صنعت گام های موثری بردارد.

ارتقای رتبه اساتید دانشگاه منطق بر آیین نامه ترفیع وزارت علوم است

رئیس دانشگاه پیام نور نیز در این مراسم گفت: اساتید این دانشگاه با نظام ساده ارتقا نمی یابند. ارتقای رتبه اساتید دانشگاه پیام نور همانند دیگر دانشگاه ها منطبق بر آیین نامه ترفیع وزارت علوم است و اساتید این دانشگاه همواره اهتمام ویژه ای برای ارتقا دارند.

ابراهیم تقی زاده با اشاره به نظام آموزشی دانشگاه پیام نور اظهار داشت: شیوه آموزشی در دانشگاه پیام نور به گونه ای است که اساتید در طول ترم تحصیلی برای تکمیل موظفی خود به صورت تمام وقت در اختیار دانشگاه هستند.

وی ارتقای نظام رتبه بندی بین المللی در دنیا را مهم ترین اولویت دانشگاه پیام نور دانست و تصریح کرد: با توجه به جایگاه و ویژگی های منحصر به فرد دانشگاه پیام نور به عنوان بزرگ ترین دانشگاه دولتی کشور در ارائه خدمات آموزشی و برگزاری آزمون های الکترونیکی، انتظار داریم که پشتیبانی لازم برای جذب دانشجوی بین المللی در این دانشگاه صورت گیرد. بسیاری از آزمایشگاه های دانشگاه پیام نور در استان ها نسبت به آزمایشگاه های دانشگاه های مادر در آن استان، از تجهیزات پیشرفته تری برای تحقیق و پژوهش محققان برخوردار است.

رئیس دانشگاه پیام نور به پذیرش ۶۵ هزار دانشجوی مقطع کارشناسی در این دانشگاه اشاره کرد و گفت: میزان شهریه دانشگاه پیام نور نسبت به دیگر دانشگاه ها بسیار پایین و مناسب است و این دانشگاه به جای افزایش شهریه به دنبال کسب درآمدهای اختصاصی است تا ضمن پایدارسازی منابع و خوداتکایی، شرایط تحصیل را برای تمام جوانان جویای علم این مرز و بوم حتی در نقاط کم برخوردار فراهم کند.

وضعیت دانشگاه پیام نور در رتبه‌بندی‌ها

براساس گزارش روابط عمومی دانشگاه پیام نور، معاون پژوهش و فناوری این دانشگاه هم در ادامه این مراسم با عنوان اینکه بیشترین سهم ماموریت پژوهشی دانشگاه پیام نور در حوزه علوم انسانی است، اظهار داشت: دانشگاه پیام نور میزبان ۳۴۵ هزار دانشجو است که ۸۵ درصد آنها در مقطع کارشناسی، ۱۴ درصد در مقطع کارشناسی ارشد و۳ دهم درصد در مقطع دکترا هستند که در مجموع ۸۵ درصد دانشجویان این دانشگاه در حوزه علوم انسانی تحصیل می کنند.

محمد علی ابراهیمی با ارائه گزارشی از فعالیت های حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه پیام نور افزود: دانشگاه پیام نور سه هزار و ۵۸۴ نفر عضو هیات علمی دارد که از این تعداد یک هزار و ۲۷۵ نفر مربی، ۱۸۸ نفر استادیار، ۳۶۳ نفر دانشیار و ۶۵ نفر استادتمام هستند.

طبق آمار سامانه گلستان پژوهشی دانشگاه پیام نور، در سال ۹۲، ۴۵۰۰ مقاله طی سال‌های ۹۴ تا۹۹ به ازای هر سال ۵ هزار مقاله، در سال ۱۴۰۰، ۵ هزار و ۵۰۰ مقاله و امسال ۲ هزار و ۲۸۴ مقاله توسط اعضای هیات علمی تولید شده است.

وی تصریح کرد: به طور کلی اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور تاکنون حدود ۵۰ هزار مقاله چاپ و منتشر کرده اند. حدود ۱۰ هزار طرح پژوهشی در دانشگاه خاتمه یافته، ۲۹ عنوان نشریه موفق به اخذ مجوز از کمیسیون نشریات شده اند که از این تعداد ۲۴ نشریه در حوزه علوم انسانی، ۴ نشریه در حوزه علوم پایه و یک نشریه در حوزه علوم کشاورزی است. ۷ نشریه دانشگاه نیز موفق به اخذ رتبه الف و مابقی موفق به کسب رتبه ب شدند.

معاون پژوهشی دانشگاه پیام نور به چاپ و انتشارات دانشگاه پیام نور اشاره و اظهار داشت: تاکنون ۲ هزار و ۹۵۲ عنوان کتاب در این مرکز چاپ شده و قرار است در اردیبهشت سال ۱۴۰۲ جشن چاپ سه هزار کتاب این دانشگاه را برگزار کنیم. بر اساس رتبه بندی موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری، در سال ۱۴۰۱ دانشگاه پیام نور رتبه اول کشور در دانشگاه های زیرنظام را به خود اختصاص داده است.


ابراهیمی افزود: بر اساس رتبه بندی وبومتریکس دانشگاه پیام نور در سال ۲۰۲۲ رتبه ۲۱، بر اساس رتبه بندی تایمز در سال ۲۰۲۲، رتبه ۶۵، بر اساس رتبه بندی سایماگو در سال ۲۰۲۲ رتبه ۱۵ و در رتبه بندی لایدن نیز رتبه ۲۲ را کسب کرده است. همچنین دانشگاه پیام نور رتبه ۱۹ را در بین ۱۱۰ دانشگاه کشور از نظر شاخص هرش/ H-INDEX بر پایه اطلاعات پایگاه وب آف ساینس WOS از آن خود کرده است.

وی با عنوان اینکه ۳ هزار و ۶۵۰ آزمایشگاه و کارگاه در ۳۷۴ مرکز و واحد دانشگاه وجود دارد، افزود: بیش از ۱۰۰ هزار متر مربع فضای آزمایشگاهی و کارگاهی در کشور متعلق به دانشگاه پیام نور بوده و آزمایشگاه‌های این دانشگاه (۳۱ استان) عضو سامانه شبکه آزمایشگاه‌های علمی ایران (شاعا) هستند.

معاون پژوهشی دانشگاه پیام نور همچنین عضویت ۳۳ آزمایشگاه مراکز دانشگاه در شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی ریاست جمهوری (۲۱ مورد در سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱) و فعالیت سامانه شبکه آزمایشگاه‌های پیام‌نور ایران (شاپنا) با بیش از ۶۰۰ کاربر فعال و ارائه خدمت با ۱۸۱ تجهیزات فوق پییشرفته و هزاران دستگاه آزمایشگاهی و کارگاهی آماده خدمت را از ظرفیت های ویژه این دانشگاه عنوان کرد.

ابراهیمی اهم برنامه ها و راهبردی های دانشگاه پیام نور را در حوزه پژوهش و فناوری در انتهای سخنان خود برشمرد و در ادامه از پژوهشگران، فناوران و کارآفرینان منتخب این دانشگاه تقدیر شد.