تهران – ایرنا – پس از درخواست رئیس جمهور روسیه برای آتش بس ۳۶ ساعته، اوکراین این آتش بس را رد و آن را منوط به زمانی کرد که روسیه از اراضی اشغالی خارج شود.

به گزارش ایرنا از الجزیره، اوکراین پیشنهاد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای آتش بس ۳۶ ساعته به مناسبت کریسمس پیروان مذهب ارتدوکس را رد کرد و گفت تا زمانی که روسیه نیروهای خود را از سرزمین‌های اشغالی خارج نکند، آتش بس برقرار نخواهد شد.

کرملین گفت که پوتین پس از درخواست آتش بس کریسمس از سوی کریل رئیس کلیسای ارتدوکس روسیه، دستور آتش بس ۳۶ ساعته از ظهر روز جمعه (۱۰:۰۰ به وقت گرینویچ) را صادر کرده است.

پوتین روز پنجشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد: با توجه به درخواست جناب کریل، به وزیر دفاع فدراسیون روسیه دستور می‌دهم که یک رژیم آتش بس در سراسر خط تماس طرفین در اوکراین از ساعت ۱۲:۰۰ روز ۶ ژانویه ۲۰۲۳ تا ساعت ۲۴:۰۰، هفت ژانویه برقرار کند.

پوتین گفت: با توجه به اینکه تعداد زیادی از شهروندان ارتدوکس در مناطق درگیری زندگی می‌کنند، ما از طرف اوکراینی می‌خواهیم آتش بس اعلام کند و به آنها اجازه دهد در مراسم شب کریسمس و همچنین روز کریسمس شرکت کنند.

در مقابل، یک مقام ارشد اوکراینی به سرعت این پیشنهاد را رد کرد و گفت که آتش بس تنها در صورتی می‌تواند اتفاق بیفتد که روسیه از سرزمین‌های اشغالی در اوکراین خارج شود.

میخایلو پودولیاک مشاور رئیس‌جمهور اوکراین در توییتر نوشت: «روسیه باید سرزمین‌های اشغالی را ترک کند و تنها در این صورت است که «آتش‌بس موقت» برقرار خواهد شد. ریا و دورویی را برای خود نگهدارید.»

او ادعا کرد که بر خلاف روسیه، اوکراین به خاک یک کشور خارجی حمله نمی‌کند یا غیرنظامیان را نمی‌کشد، فقط «اعضای ارتش اشغالگر» را در خاک خود نابود می‌کند.

کریل رئیس کلیسای ارتدوکس روسیه بامداد روز پنجشنبه، از هر دو طرف جنگ در اوکراین خواست آتش‌بس کریسمس را رعایت کنند تا «ارتدوکس‌ها بتوانند در مراسم شب کریسمس و در روز میلاد مسیح شرکت کنند.»

کلیسای ارتدکس روسیه بزرگترین کلیسای ارتدوکس شرق اروپا محسوب می‌شود. این کلیسا حدود ۱۰۰ میلیون پیرو در داخل روسیه و تعداد بیشتری هم در خارج کشور دارد.

با این حال، اوکراین درخواست کریل که قبلاً جنگ را به عنوان بخشی از "مبارزه متافیزیکی" روسیه برای جلوگیری از تجاوز ایدئولوژیک لیبرال از غرب عنوان کرده بود، رد کرد.

پودولیاک در پاسخ گفت که کلیسای ارتدوکس روسیه یک "مبلغ جنگ" است که به "قتل دسته جمعی" اوکراینی‌ها و نظامی کردن روسیه دامن زده است.

وی گفت: بیانیه کلیسای ارتدوکس روسیه در مورد "آتش بس کریسمس" یک کار تبلیغاتی است.

در همین حال روسیه و اوکراین بامداد روز پنجشنبه تصریح کردند که هیچ مذاکره‌ای میان آنها به این زودی‌ها انجام نخواهد شد و عملاً پیشنهاد میانجی‌گری رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه را که جداگانه با پوتین و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین صحبت کرده بود، رد کردند.

کرملین گفت که پوتین به اردوغان گفته است که مسکو برای گفت وگو آماده است - اما تنها به شرطی که اوکراین "واقعیت‌های سرزمینی جدید را در نظر بگیرد". اشاره وی به الحاق خاک استان های جدید به مسکو بود.

اوکراین این درخواست را "کاملا غیرقابل قبول" خواند.

مشاور رئیس‌جمهور اوکراین در توییتر نوشت: «فدراسیون روسیه و پوتین با عنوان «مذاکرات» به اوکراین و جهان پیشنهاد می‌کند «حق روسیه برای تصرف سرزمین‌های خارجی» و «عدم وجود عواقب قانونی برای کشتار جمعی در قلمرو خارجی» را به رسمیت بشناسند.

بیش از ۱۰ ماه پس از اینکه پوتین دستور حمله به اوکراین را صادر کرد، روسیه و اوکراین هر دو با مواضع دیپلماتیک سخت‌تر وارد سال جدید شده‌اند.

پس از چند پیروزی‌ در میدان نبرد در نیمه دوم سال ۲۰۲۲، کی‌یف به طور فزاینده‌ای مطمئن به نظر می‌رسد که می‌تواند مهاجمان روس را از سرزمین‌های خود بیرون کند.

پوتین، به نوبه خود، پس از دستور اولین فراخوان نیروهای ذخیره پس از جنگ جهانی دوم، برغم تعداد تلفات در میان نیروهایش، هیچ تمایلی برای بحث در مورد واگذاری فتوحات ارضی خود نشان نداده است.

بر اساس بیانیه دفتر رئیس جمهور ترکیه، اردوغان در جریان گفت وگوی روسای جمهور روسیه و ترکیه از پوتین خواست تا آتش‌بس یکجانبه را اجرا کند.

رئیس‌جمهور ترکیه همچنین درباره آتش‌بس احتمالی با اوکراین صحبت کرد و گفت که آنها آماده هستند تا میانجی‌گر «صلح پایدار» باشند.

اردوغان در گذشته نیز به‌ عنوان میانجی روسیه و اوکراین عمل کرده است. از جمله میانجی‌گری توافقی با حمایت سازمان ملل که انسداد بنادر اوکراین را برای حمل غلات باز کرد. او طی چند روز اخیر چندین بار با پوتین و زلنسکی تلفنی صحبت کرده است.