سنندج- ایرنا- استاندار کردستان گفت: عدم ارائه اطلاعات شفاف و روشن و ناهماهنگی بین دستگاه‌های متولی استان در زمینه مدیریت جامع تالاب زریبار مریوان، قابل قبول نیست و این روند باید سریعتر اصلاح شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اسماعیل زارعی کوشا شامگاه شنبه در پنجمین جلسه کمیته استانی مدیریت جامع زیست محیطی تالاب بین‌المللی زریبار در مریوان اظهار کرد: تالاب زریبار برای ما و مردم بسیار مهم است و اینکه دستگاه‌های عضو کارگروه مدیریت جامع تالاب زریبار، هماهنگی لازم را در رابطه با اقدامات تکلیفی و ارائه آمار و عملکردها نداشته باشند، غیرقابل قبول و جای بسی تاسف است.

وی بر ضرورت برگزاری جلسات مکرر در فاصله دو ماه برای هماهنگی بیشتر جهت پیشبرد و اجرای مصوبات کارگروه تاکید کرد و افزود: نباید دستگاه‌ها در زمان برگزاری جلسات کارگروه، فقط به انتقاد از عملکرد یکدیگر بپردازند و از عملکرد دستگاه دیگر اطلاع نداشته باشند.

استاندار کردستان دبیری اداره کل محیط زیست کردستان را در زمینه برگزاری جلسات مدیریت تالاب زریبار ضعیف و غیرقابل قبول دانست و ادامه داد: وظیفه هر دستگاه در زمینه حفاظت از تالاب باید مشخص باشد و خود محیط زیست نیز باید وظیفه ذاتی‌اش را در همین رابطه بداند و به آن عمل کند.

زارعی کوشا از دستگاه‌ها خواست عملکردشان را در رابطه با مصوبات کمیته استانی مدیریت جامع تالاب زریبار به محیط زیست اطلاع دهند و گفت: هفته آینده باید جلسه‌ای برگزار و هماهنگی و اطلاعات روشن و شفاف و یکپارچه دستگاه‌ها ارائه شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان هم گفت: این تالاب که میراث طبیعی گذشتگان برای ما است باید به نسل آینده بدون کمترین دستبرد تحویل داده شود.
کیومرث حبیبی از عدم نظام یکپارچه اطلاعاتی در دستگاه‌ها برای مدیریت جامع تالاب زریبار انتقاد کرد و ادامه داد: در مجموع دستگاه‌ها اقدامات خوبی در یکی دو ماه اخیر توسط دستگاه‌های متولی انجام شده است.

وجود چاه‌های غیرمجاز زنگ خطری برای حیات دریاچه زریبار

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان نیز به عملکرد دستگاه‌های ذی‌ربط کمیته استانی اشاره و اظهار کرد: جمع‌بندی فاضلاب روستاهای ضلع غربی و شرقی و عدم ورود فاضلاب به محدوده تالاب، تامین تجهیزات مورد نیاز اطفای حریق نیزارهای تالاب از مهمترین اقدامات انجام شده برای حفاظت از تالاب زریبار است.

اقبال حمیدی بر لزوم بازنگری برنامه مدیریت جامع تالاب زریبار با توجه به شرایط کنونی تاکید کرد و افزود: وقوع ۱۲ فقره آتش سوزی شامل ۲۱۳ هکتار در سال جاری، وجود ۲۹۳ چاه غیرمجاز در محدوده دریاچه، پایین رفتن تراز آب دریاچه و ساخت‌وسازهای غیرمجاز، زنگ خطری برای حیات تالاب زریبار است.

انسداد چاه‌های غیرمجاز، اجرای دقیق و به هنگام طرح الگوی کشت توسط جهاد کشاورزی، ارائه نقشه رقومی اراضی ملی، اعلام شفاف تخصیص اعتبارات پروژه‌های ستاد ملی مدیریت تالاب‌های کشور، ارائه مستندات زمین‌های تحت تملک آب منطقه ای و تعیین اراضی و پلاک های تملک نشده در محدوده زریبار و سوق یافتن دانشجویان دکترا و پسادکترا به سمت مطالعات تالاب زریبار، از جمله انتظاراتی بود که وی از دستگاه‌ها داشت.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان ضمن انتقاد از گزارش‌ صرف وضعیت دریاچه زریبار توسط محیط زیست استان و عدم اقدام عملی این اداره کل در راستای اجرای مصوبات، افزود: اداره کل محیط زیست باید کارهایی که توسط دستگاه‌ها در همین راستا انجام شده را اطلاع‌رسانی و اقدامات انجام نشده را نیز به دستگاه‌ها گوشزد کند، ضمن اینکه باید گزارشی از عملکرد خود هم ارائه دهد.

آرش آریانژاد ادامه داد: برای هیچکدام از دستگاه‌هایی که محیط زیست به آن اشاره می‌کند، ردیف اعتباری برای حفاظت از تالاب زریبار در نظر گرفته نشده و موافقت‌نامه‌ای هم بین محیط زیست به عنوان متولی و ارگان‌های دیگر وجود ندارد و ما با اعتبارات داخلی برای مدیریت جامع تالاب اقدام می دهیم‌.

دریاچه بین المللی زریبار در سه کیلومتری غرب مریوان، دارای هزار و ۲۰۰ هکتار نیزار، سه هزار و ۴۰۰ هکتار پناهگاه حیات وحش و دو هزار و ۳۰۰ هکتار تالاب است و هفتمین تالاب ثبت شده ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کنوانسیون بین المللی رامسر است که فرآیند ثبت آن از یک دهه پیش آغاز شده بود.

طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب دو و ۶ متر است.

زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از دو طرف غرب و شرق با کوه‌های پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشه‌زارهای نیمه انبوه تشکیل می‌دهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.

گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه‌هایی از گیاهان خاردار و گونه‌های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل می‌دهد.

سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونه‌های بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونه‌های غیربومی این دریاچه است.

شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۱۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.