تهران- ایرنا- پس از واکنش‌ها به زندانی بودن اتباع افغانستانی از جمله زنان و کودکان در بازداشتگاه‌های پاکستان، گزارش‌ها حاکی از آزادی دست‌کم ۵۰۰ تبعه افغان از زندان کراچی و موافقت با بازگشت آنان به کشورشان است.

به گزارش شنبه شب ایرنا از رسانه‌های پاکستانی، انتشار تصاویری از زنان و کودکان افغانستانی که در زندان شهر «کراچی» در جنوب پاکستان محبوس بودند، واکنش‌های شدیدی را در داخل و خارج درپی داشت.

فعالان حقوق بشر در پاکستان و برخی از نهادهای بین المللی همچنین شخصیت‌های افغانستانی با ابراز نگرانی از سرنوشت اتباع زندانی افغان، خواستار آزادی فوری آنان و نرمش مسوولان پاکستانی در قبال اتباع افغانستانی شدند.

بر همین اساس سفارت افغانستان در اسلام‌آباد با پیگیری این موضوع و ورود دادگاه شهر کراچی به ماجرای بازداشت اتباع افغانی، امروز دست‌کم ۵۰۰ تبه افغانستانی شامل ۵۴ زن و ۹۷ کودک آزاد شدند.

اتباع افغانستانی که از زندان پاکستان رهایی یافته‌اند به دستور دادگاه به کشورشان بازگردانده می‌شوند.‌ پیش تر کمیسیون ملی حقوق بشر پاکستان طی درخواستی از دادگاه خواست تا جلوی پلیس را در بازداشت اتباع افغانستانی بگیرد.

همچنین کمیته امور پناهندگی اتحادیه اروپا هم پیش تر اعلام کرد که پس از تسلط طالبان بر کابل بیش از حدود ۱۱۸ هزار پناهجوی جدید افغانستانی بین ماه اوت ۲۰۲۱ تا اوایل ۲۰۲۲ وارد پاکستان شدند.

اوایل ماه نوامبر ۲۰۲۲ رئیس جمهور سابق افغانستان از بازداشت بیش از یک‌هزار نفر از پناهجویان این کشور در پاکستان خبر داد و از دولت اسلام‌آباد خواست تا با مهاجران افغان مطابق هنجارهای بین المللی رفتار کند.

«حامد کرزی» در حساب کاربری رسمی خود در توییتر نوشت: بر اساس گزارش رسانه‌ها، دولت پاکستان حدود یک‌هزار و یکصد مهاجر ‎افغان شامل زنان و کودکان را در ایالت ‎سند بازداشت و زندانی کرده است.

پاکستان در حال حاضر میزبان حداقل ۳ میلیون افغانستانی - مهاجران قانونی و غیرقانونی - است.

ایران و پاکستان به عنوان دو همسایه اصلی و نزدیک افغانستان از دهه‌های گذشته با چالش پناهجویان از این کشور همسایه روبرو هستند.

جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه اخیر میزبان بزرگترین جامعه پناهندگان دنیا به خصوص شهروندان افغانستانی بوده و حتی در دوران جنگ تحمیلی و تحریم‌های ظالمانه دهه‌های اخیر هم حاضر به قطع ارائه خدمات به میلیون‌ها نفر از اتباع افغانستان که در ایران مشغول کار؛ تحصیل و زندگی هستند نشده است.

پیش‌تر آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد اعلام کرد: پاکستان بعد از کنترل کابل توسط طالبان و سقوط دولت اشرف غنی در تابستان ۲۰۲۱، با موج جدیدی از پناهجویان از افغانستان روبرو است.