به گزارش ایرنا، بر اساس بررسیهای خبرنگاران ایرنا، برخی از نقاط شهر یاسوج از جمله «شهرک امام حسین (ع)»، «عدل»، «شاهد»، «بنسنجان» و مناطق دیگری از این شهر بهصورت روزانه حدود سه تا چهار ساعت با قطعی آب یا افت فشار روبرو هستند.
در همین حال در بسیاری از خیابانها و معابر شهر یاسوج نیز به دلیل شکستگی لولهها و انشعابها روزانه میزان زیادی از آب سالم و بهداشتی از این طریق روانه فاضلابها میشود و هدر میرود به گونه ای که میزان هدررفت آب یاسوج ۵۷ درصد است.
طبق گزارش های شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد، روزانه حداقل ۱۰ مورد شکستگی لوله ها و شبکه توزیع آب در شهر یاسوج گزارش می شود و از شکستگی شبکه توزیع و انشعابات به عنوان اصلیترین چالش پیش روی این شرکت آب و فاضلاب سخن به میان می آورند.
آن ها معتقدند که حجم بالای فرسودگی و توپوگرافی یاسوج موجب شده که میزان شکستگی شبکه توزیع آب آشامیدنی در این شهر نسبت به سایر شهرهای کهگیلویه و بویراحمد بیشتر باشد.
درد و دل شهروندان از شکستگی های متعدد لوله های آب
یکی از ساکنان منطقه شرف آباد شهر یاسوج می گوید: روزانه فقط ۶ ساعت آب شرب داریم، اگر آب نیست چرا این مایه حیات بخش در لوله های شکسته سطح این شهر به صورت شبانه روز در حال هدروی است.
مجید حیدری عنوان کرد: هر چقدر با کارمندان شرکت آب و فاضلاب استان تماس میگیریم جواب درستی به ما نمیدهند، میگویند بیل مکانیکی خراب است و تلاش چندانی برای رفع این شکستگی ها انجام نمی دهند و آب به میزان زیادی هدر می رود.
یکی دیگر از ساکنان منطقه بنسنجان یاسوج گفت: کارشناسان آب و فاضلاب چندین بار برای حل مشکل یک لوله آب هر ماه میآیند اما گویا تخصص کافی برای رفع مشکل ندارند. چطور ممکن است که چندین بار در طول سال لوله میشکند، یا لوله پوسیده و قدیمی استفاده میکنند، یا اینکه کارشناسان اصلاً تخصص ندارند و هر بار خرابی به بار میآورند.
زهرا محسنی تاکید کرد: در تمام این شهر لولهها شکستهاند و آبها در شهر یاسوج هدر میرود. قبلاً شماره ۱۲۲ اتفاقات آب تماس میگرفتیم پاسخ میدادند، ولی حدود ۲ ماه این سامانه پاسخگو نیست و این پیام را دریافت می کنیم که نفر دیگر در انتظار برقراری تماس است و کسی پاسخ نمی دهد.
وی ادامه داد: ما شاهد مدیریت نادرست منابع آبی استان هستیم، چرا در استانی که ۱۰ درصد باران ایران را دارد و میانگین بارش بلندمدت شهر یاسوج ۸۰۰ میلیمتر است که بالاترین رتبه را در سطح استان در اختیار دارد، شهروندان باید با قطعی مکرر آب روبرو باشند.
دلیل شکستگی های پی در پی شبکه های آبرسانی چیست؟
یکی از کارشناسان حوزه آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد می گوید: یکی از دلایل شکستگی شبکه توزیع آب آشامیدنی شهرهای استان عمر بالا و قدیمی بودن شبکه توزیع آب است.
سید یعقوب فرجی افزود: همچنین استفاده از لوله و اتصالات نامرغوب نیز باعث افزایش میزان شکستگیها شده است.
وی ادامه داد: نصب غیراصولی انشعاب و عدم رعایت اصول فنی در نصب اتصالات و شبکه باعث افزایش میزان شکستگیها انشعابها و به دنبال آن هدر رفت آب میشود.
نسخه دولت سیزدهم برای کاهش هدررفت آب یاسوج
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: میزان هدررفت آب یاسوج ۵۷ درصد است که با توجه به وجود درصد بالای فرسودگی در شبکه توزیع آب (حدود ۴۰ درصد) این شهر و بروز شکستگی های متعدد در مناطق و محله های خاص و در نتیجه هدر رفت بالا اصلاح شبکه آب یاسوج در دستور کار قرار گرفته است.
سید علی احمدزاده اظهار داشت: مبلغ برآورد اجرای عملیات اصلاح شبکه آب یاسوج ۲۲۰ میلیارد تومان است.
وی افزود: طول شبکه فرسوده ۱۰۸ کیلومتر، جمعیت تحت پوشش ۱۸۲هزار نفر، میزان آب تولیدی سال ۱۴۰۰حدود ۱۰۵.۵ (میلیون مترمکعب در سال) و اعتبار مورد نیاز ۲۸۶ میلیارد تومان است.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: اهم اقدامات انجام شده تاکنون اصلاح ۲۷ کیلومتر شبکه توزیع آب(۹ پیمانکار فعال در نقاط مختلف شهر یاسوج)، خرید تجهیزات ، لوله ، اتصالات و شیرآلات به مبلغ ۱۰۸ میلیارد ریال بوده است.
وی تاکید کرد: پیشرفت فیزیکی پروژه از زمان ابلاغ اعتبارات رییس جمهور تاکنون ۴۲ درصد می باشد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: هزینه کرد از محل اعتبارات رییس جمهور سال ۱۴۰۰ حدود ۳۸ و هزینه کرد از محل قانون استفاده متوازن از امکانات کشور ۸۰۰ میلیون و هزینه کرد از محل منابع استانی یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده است.
احمدزاده بیان کرد: طبق برآورد صورت گرفته شده ۲۰۰ کیلومتر از شبکه آب شهر یاسوج نیاز به اصلاح دارد که تاکنون ۲۰ کیلومتر از شبکه اصلاح شده است و لذا با توجه به افزایش قیمت ها ، اعتبار در نظر گرفته شده برای اجرا ۱۶۰ کیلومتر پاسخگو خواهد بود .
افزایش اختصاص اعتبار به اصلاح شبکه آب
براساس آمار شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد از مجموع ۸۳ میلیون متر مکعب آب تولیدی شهر یاسوج در سال تنها ۴۹ میلیون مترمکعب به خانه مشترکان می رسد به عبارت دیگر ۵۷ درصد هدر روی و پرت آب در یاسوج وجود دارد که امید می رود با جذب اعتبارات خوبی که در سفر مهر ماه پارسال رییس جمهور و هیات وزیران دولت سیزدهم به کهگیلویه و بویراحمد تصویب شده از هدروی این نیاز حیاتی پیشگیری شود.
معاون بهره برداری و توسعه شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه وبویراحمد گفت: با تصویب مصوبه سفر هیات دولت در خصوص اصلاح شبکه انتقال آب یاسوج اعتبارات سالیانه این حوزه ۲۰ برابر افزایش یافته است.
سید مهدی فخر احمد با اشاره به اینکه در گذشته هر ساله ۲ میلیارد تومان برای اصلاح شبکه آب یاسوج اختصاص می یافت و امسال تاکنون حدود ۳۸ میلیارد تومان برای این مهم هزینه شده تاکید کرد: افزایش سرمایه گذاری برای اصلاح شبکه آب یاسوج سرعت اصلاح شبکه فرسوده را افزایش چشمگیر داده است.
وی ابراز داشت:امسال تاکنون ۲۱ کیلومتر شبکه انتقال آب شهر یاسوج در مناطقی مانند شرف آباد، شهرک امام حسین (ع)،چند فرعی گلستان،بولوار ستارخان،فرعی ابوذر،تل خسرو و زمین های شهرداری و نیروی انتظامی اصلاح شده است.
معاون بهره برداری و توسعه شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه وبویراحمدتاکید کرد: اصلاح شبکه انتقال این مناطق افزون بر پیشگیری از هدرروی آب منجر به افزایش فشار آب با جایگزینی لوله های با قطرهای بزرگ شده است.
طبق آخرین آمارهای شرکت آب و فاضلاب استان، از ۸۰۰ کیلومتر طول شبکه داخلی آب در یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد، بیش از ۴۰ درصد فرسوده است که نیاز به ترمیم و بهسازی جدی دارد.
قدمت بیش از ۴۰ ساله شبکه توزیع آب و میزان هدر روی بالای آن در شبکه توزیع سبب بروز اخلال در روند آبرسانی به مناطق مختلف شهر یاسوج شده است به طوری که شهروندان این شهر از قطعی آب خانه های خود در مدت زمان یک هفته خبر می دهند.
از مجموع ۸۳ میلیون متر مکعب آب تولیدی در سال تنها ۴۹ میلیون مترمکعب به خانه مشترکان می رسد به عبارت دیگر ۵۷ درصد هدر روی و پرت آب در یاسوج وجود دارد.
شهریاسوج مرکزاستان کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۸۵هزار مشترک آب دارد.
براساس آخرین آمار که در سال ۱۳۹۹ اعلام شده شهر یاسوج ۱۳۹ هزار نفر جمعیت دارد.