تهران- ایرنا- حفاظت از محیط‌زیست یکی از اقدامات مهمی است که در سال‌های اخیر نظر بسیاری از دانشمندان و شرکت‌های مهم در حوزه فناوری را به خود جلب کرده است . ۱۵ مورد از مهم‌ترین فناوری‌های سبز در سال ۲۰۲۲ ارائه شده که استفاده جهانی آن می‌تواند سرنوشت محیط زیست را به سمت بهبودی و احیا سوق دهد.

در سال‌های اخیر، هم شرکت‌ها و هم مصرف‌کنندگان، بیشتر بر آنچه جوامع جهانی _ و افراد _ می‌توانند برای حفاظت بهتر از محیط زیست انجام دهند، متمرکز شده‌اند. پیشرفت‌های چشمگیر صنعت فناوری در حوزه‌های مختلف از دورکاری گرفته تا مراقبت‌های بهداشتی و حمل‌ونقل و موارد دیگر، نوید بخش این است که فناوری می‌تواند نقش مهمی در تولید انرژی «سبز»، مدیریت آلودگی و کاهش ضایعات داشته باشد.

پیشرفت‌های چشمگیر صنعت فناوری در حوزه‌های مختلف از دورکاری گرفته تا مراقبت‌های بهداشتی و حمل‌ونقل و موارد دیگر، نوید بخش این است که فناوری می‌تواند نقش مهمی در تولید انرژی «سبز»، مدیریت آلودگی و کاهش ضایعات داشته باشد در حالی که کارشناسان فناوری هشدار می‌دهند که هیچ راه حلی برای مسائل زیست‌محیطی جهانی وجود ندارد، اما بسیاری هم نسبت به چندین نوآوری و شیوه فناوری که می تواند نقش مهمی در کمک به محافظت از سیاره ما ایفا کند، خوش بین هستند. گزارش پیش‌رو در رابطه با اظهارات ۱۵ عضو «شورای فناوری فوربس» در مورد پیشرفت‌های فناوری و شیوه‌هایی است که نوید واقعی در کاهش تولیدات کربنی بشر را می‌دهد. در حال حاضر آلودگی هوا بزرگ‌ترین خطر بهداشت محیط‌زیستی در اروپا است. چنانچه در سال ۲۰۲۰، آلودگی هوا منجر به تعداد قابل توجهی مرگ و میرهای زودرس در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا شد. به استناد گزارش‌های به دست آمده در این سال، قرار گرفتن در معرض غلظت ذرات ریز بالاتر از سطح دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۲۱ منجر به مرگ زودرس ۲۳۸ هزار نفر، قرار گرفتن در معرض دی‌اکسیدنیتروژن منجر به مرگ زودرس ۴۹هزار نفر و قرار گرفتن حاد در معرض تخریب ازن باعث مرگ زودرس ۲۴هزار نفر شده است.
هم‌اکنون هدف برنامه اقدام آلودگی صفر کاهش تعداد مرگ و میرهای زودرس ناشی از قرار گرفتن در معرض ذرات ریز تا سال ۲۰۳۰ تا ۵۵ درصد در مقایسه با سال ۲۰۰۵ است. که این مورد در ۲۷ کشور اتحادیه اروپا در مقایسه با سال ۲۰۰۵، ۴۵ درصد کاهش یافته و اگر این نرخ کاهش حفظ شود، اتحادیه اروپا تا قبل از سال ۲۰۳۰ به هدف برنامه اقدام صفر آلودگی فوق الذکر خواهد رسید.

۱. هیدروژن سبز

«هیدروژن سبز» یک موضوع داغ است و به سرعت در حال تبدیل شدن به یک بخش اصلی از ترکیب انرژی پاک جهان است. چالش‌های کنونی هزینه‌های بالا و مسائل ایمنی جدی مرتبط با تولید انرژی هیدروژن است. با این رویکرد پیشرفت در فناوری الکترولیز و پیل‌سوختی در حال کاهش مسئله هزینه است. به علاوه، فناوری حسگر جدید، تولید، انتقال و استفاده از انرژی هیدروژن که در فرآیندهای احتراق(خودرو) یا الکتروشیمیایی را ایمن‌تر می‌کند، از دیگر موارد مهمی است که در رابطه با مصرف هیدروژن در حال توسعه است.

«نیک نیوزوم» از شرکت «وای‌تل کامیونیکشن» این فناوری را به عنوان یک فناوری مهم در عرصه کاهش گازهای گلخانه‌ای بسیار مهم معرفی می‌کند.

۲. کدگذاری انرژی کارآمد

نیاز به محاسبات در «ابر عمومی»( public cloud) در حال افزایش است و با وارد کردن برنامه‌های متعدد، نیاز به رایانش ابری حتی بیشتر خواهد شد. در حالی که ما فناوری سبز را در حوزه‌های مختلف معرفی می‌کنیم و به سمت مراکز داده لبه‌ای حرکت می‌کنیم، به‌عنوان فروشندگان نرم‌افزار، همه ما باید مستاجران خوبی از زیرساخت‌های ابری باشیم و نرم‌افزاری با انرژی کارآمد بنویسیم که انرژی کمتری در محاسبات مصرف می‌کند. این چیزی است که «کایتکی آگاروال» از شرکت A۵G نت ورک برای آن اهمیت زیادی قایل است.

فناوری ابری، نوعی از برون سپاری برنامه‌هایی است که از طریق کامپیوتر انجام می‌شوند. از طریق این فناوری کاربران می‌توانند از هر مکان و در هر زمان به اطلاعات ذخیره شده دسترسی داشته باشند و شرکت ارائه‌کننده خدمات میزبانی وب این بستر را برای آنها فراهم می‌آورد. بنابراین هر آنچه که یک کاربر برای برقراری ارتباط با دیگران نیاز دارد از این طریق بستر ارائه شده و وی می‌تواند بدون این که نگرانی درباره چگونگی تبادل اطلاعات و ذخیره‌سازی آنها داشته باشد، تنها از نتیجه نهایی فعالیت‌های خود که با کمک فناوری ابری امکان‌پذیر شده‌اند، لذت ببرد.

۳. جمع‌آوری داده‌ها با تمرکز سبز

با حرکت رو به جلو، فناوری جمع‌آوری داده‌ها در مورد مصرف انرژی و انتشار کربن، پتانسیل تاثیرگذاری زیادی دارد، زیرا طبق گزارش آژانس حفاظت از محیط زیست، برق دومین سهم بزرگ انتشار گازهای گلخانه‌ای را به ویژه در ایالات متحده به خود اختصاص می‌دهد. هنگام مبارزه با تغییرات آب و هوایی، داده‌ها بسیار مهم خواهند بود و فناوری جمع آوری داده‌ها باید مورد استقبال قرار گیرد. «استیو ون تیل» از شرکت «برایو» ترویج دهنده اصلی این ایده است.

طبق گزارش آژانس حفاظت از محیط زیست، برق دومین سهم بزرگ انتشار گازهای گلخانه‌ای را به ویژه در ایالات متحده به خود اختصاص می‌دهد۴. انرژی زمین گرمایی/بازیابی لیتیوم

«مایلز وارد» یکی از دانشمندان دیگر در رابطه با انرژی زمین‌گرمایی می‌گوید: من به شدت از کاری که منابع حرارتی کنترل شده در نزدیکی خانه من در «پالم اسپرینگز»، کالیفرنیا انجام می‌دهند، هیجان‌زده هستم. آنها انرژی زمین گرمایی را با استخراج نمک لیتیوم ترکیب می‌کنند و میدان ژئوترمال دریای نمکی سالتون را به منبع عظیمی برای انرژی‌های تجدیدپذیر و مواد باتری در همان زمان تبدیل می‌کنند!

۵. برنامه‌های موبایل برای مدیریت حفاظت

«آندریاس سولجوسکی» مسئول بخش نرم افزار نپتون، در این رابطه گفته: برای دستیابی به اهداف جهانی حفاظت از «۳۰ در ۳۰» یعنی حفظ ۳۰٪ از زمین و آب تا سال ۲۰۳۰ ، وزارت حفاظت نیوزیلند از برنامه‌های تلفن همراه برای مدیریت موثرتر فرآیند حفاظت استفاده می‌کند. ابزارهای ساده اما مؤثری مانند اینها برای دولت‌ها حیاتی است که در نظر بگیرند زیرا همه ما با هم برای دستیابی به اهداف حفاظتی جهانی خود کار می‌کنیم.

۶. چاپ سه بعدی

«مارگاریتا سیمونوا» چاپ سه بعدی را یک فناوری سبز معرفی می‌کند. زیرا زباله کمتری تولید می‌کند. به جای اینکه با یک بلوک از مواد برای ساختمان‌سازی شروع کنید، از همان ابتدا و فقط از حداقل منابع لازم برای ساخت یک شی(حتی ساختمان!) استفاده می‌کنید. امروزه پرینت سه بعدی صنعت تولید را متحول کرده و این همان آینده‌ای است که فناوری‌های نمایی همگرا آن را ممکن می‌کند.

برای دستیابی به اهداف جهانی حفاظت از «۳۰ در ۳۰» یعنی حفظ ۳۰٪ از زمین و آب تا سال ۲۰۳۰ ، وزارت حفاظت نیوزیلند از برنامه‌های تلفن همراه برای مدیریت موثرتر فرآیند حفاظت استفاده می‌کند۷. فناوری‌های حمل و نقل متمرکز

از طریق بهینه‌سازی، فناوری تأثیر بزرگ و پایداری بر صنعت حمل و نقل و لجستیک می‌گذارد. بهینه‌سازی مداوم بازده مسیر به کاهش زمان بیکاری کمک می‌کند. تعمیر و نگهداری پیش‌بینی‌شده به کارکرد کامیون‌ها در راندمان مطلوب کمک می‌کند. بسیاری از پیشرفت‌های صنعتی جدید در مراحل مختلف بلوغ هستند که به حفاظت از محیط‌زیست کمک می‌کند. این‌ها نظراتی است که «دراق ماهون»، از بخش «ورنر اینترپرایز» بدان اشاره می‌کند.

۸. کد «بازیافت شده»

«آشوک بالاسوبرامانیان»، از شرکت «اوپن ویور» در این رابطه می‌گوید: در حالی که فناوری چالش‌های مهمی را در بسیاری از جنبه‌های حفاظت از محیط‌زیست حل می‌کند، فرصت بهتری هم در این زمینه وجود دارد. استفاده مجدد از فناوری فرصتی عالی برای صرفه‌جویی در صدها هزار ساعت انرژی محاسباتی است. میلیون‌ها کتابخانه کد در دسترس عموم است که می‌توان از آنها برای ساخت راه‌حل‌های دیجیتال و در عین حال کاهش تقاضای انرژی فناوری اطلاعات استفاده کرد.

۹. مشاوره/آموزش از طریق واقعیت ترکیبی

وقتی صحبت از راه‌حل‌های «سبز» می‌شود، فناوری‌های مرتبط با واقعیت ترکیبی و ارتباطات نقش بزرگی دارند. تحقیقات در آزمایشگاه‌ها بیشتر نیاز به نظارت متخصص دارد. اما به‌جای سفر در نیمه‌ راه جهان، باید به‌زودی عینک‌های واقعیت را بر چشم زد. این فناوری همچنین می‌تواند در طی مراحل جراحی پیچیده استفاده شود: متخصصان مختلف از سراسر جهان می‌توانند بدون خروج، از خانه در یک اتاق عمل حضور پیدا کنند. این همان چیزی است که بسیاری از هزینه‌های زیست‌محیطی مانند هزینه سوخت برای جابه‌جایی و حمل و نقل را به میزان زیادی کاهش دهد. این‌ها مواردی است که «رابرت استرزلکی» بر آن تاکید دارد.

۱۰. بلاک چین

امضای سنتی «مرطوب» نیاز به چاپ، امضا، اسکن و برگرداندن در هر دو طرف دارد. بلاک چین می‌تواند جایگزین روش‌های قراردادی مرسوم بین نهادها شود و امکان ثبت یک توافق یکپارچه و دقیق را فراهم کند. علاوه بر این، اتخاذ این رویکرد هم ضایعات را از بین می برد و هم بخش‌های شغلی را که به‌طور سنتی توسط کاغذ و امضا ایجاد می‌شد، دوباره ایجاد کند. «شان بارکر» از شرکت« cloudEQ» کسی است که از این تکنولوژی به شدت حمایت کرده و آن را در مسیر توسعه سبز برای حفاظت از محیط‌زیست و زمین موثر می‌داند.

بلاک چین می‌تواند ضایعات را از بین می برد و هم بخش‌های شغلی را که به‌طور سنتی توسط کاغذ و امضا ایجاد می‌شد، دوباره به صورت مجازی ایجاد کند۱۱. بتن کربن منفی

استفاده از بتن کربن منفی چیزی است که «ماسیج کارنز» از شرکت «کن آنلاین» آن را به عنوان یک تکنولوژی برتر در زمینه کاهش آلودگی هوا معرفی می‌کند. در حال حاضر نوآوری‌های شگفت‌انگیزی در حال رخ دادن است، از برداشت مواد کمیاب خاکی گرفته تا ساخت باتری‌های مبتنی بر آهن تا جذب گرمای هسته زمین. یکی از فرصت‌های مهم در مصالح ساختمانی «بتن کربن منفی» است. ساختمان‌ها ۴۰ درصد از کل انتشار کربن را تشکیل می‌دهند و بتن پرمصرف‌ترین مصالح ساختمانی در جهان است. بدین ترتیب استفاده از بتن کربن منفی فرصتی برای معکوس کردن تأثیر انتشار گازهای گلخانه‌ای ساختمان بر آب و هوا است.

۱۲. کنترل/مدیریت هوشمند دما

از نظر تاریخی، گرمایش و سرمایش بیش از نیمی از کل صورتحساب انرژی مسکونی در ایالات متحده را تشکیل می‌دهد، اگرچه این سهم در سال‌های اخیر کاهش یافته اما همچنان بخش بزرگی از هزینه‌ها را تشکیل می‌دهد. به گفته «پیتر ابوالزولوف»، از شرکت مشویسور، ما قبلاً این پتانسیل را دیده‌ایم و کارهای بیشتری می‌توانیم انجام دهیم. پیشرفت‌های بیشتر فناوری مربوط به تنظیم دمای داخل می‌تواند مصرف برق را کاهش داده و به حفاظت از محیط‌زیست کمک شایانی کند.

۱۳. جذب کربن

در حالی که فناوری سبز (مانند انرژی خورشیدی و بادی و وسایل نقلیه الکتریکی) در مسیر درستی حرکت می‌کند، باید بر معکوس کردن تاثیرات دهه‌ها غفلت هم تمرکز کنیم. پیشرفت‌ها در جذب و ذخیره‌سازی کربن نویدبخش است و امید به ابزاری مقرون‌به‌صرفه و ایمن برای دستیابی به انتشار گازهای گلخانه‌ای منفی کربن و معکوس کردن مسیر فعلی ما را فراهم می‌کند. «نیل لمپتون»، از شرکت «تیاگ» اهمیت این روند را بسیار مهم ارزیابی می‌کند.

کشاورزی هوشمند فناوری سبزی است که کمک می‌کند در زنجیره تامین غذا، اتلاف مواد غذایی تا حد امکان کاهش یابد

۱۴. فناوری تبدیل زباله به انرژی

«واسیلی وروپاف»، از شرکت Smartbrain.io کسی است که امید زیادی به فناوری‌های تبدیل زباله به انرژی دارد که از زباله‌ها انرژی تولید می‌کنند. چندین شرکت اکنون در حال توسعه راه‌حل‌های تصفیه زباله هستند که انرژی را به شکل بخار، آب گرم یا برق تولید می‌کند که بعدها می‌تواند برای فرآیندهای داخلی استفاده شود. این فناوری‌ها دو مشکل را همزمان حل می‌کنند، بنابراین می‌توانیم توسعه آن‌ها را با سرعت دو برابر پیش‌بینی کنیم.

۱۵. کشاورزی هوشمند

کشاورزی هوشمند، فناوری سبز مورد آخر است. سویه‌های زنجیره تامین غذای اخیر، همراه با اتلاف مواد غذایی، باعث ایجاد نوآوری در کشاورزی هوشمند و سبزتر شده است. در حالی که ما به اندازه کافی برای تغذیه جمعیت زمین محصول تولید می‌کنیم، تقریباً ۳۰٪ از این تولید از بین رفته یا هدر می‌رود. این مقدار، مواد غذایی است که هرگز مصرف نمی‌شود. کشاورزی هوشمند به ما این امکان را می‌دهد که محصولات را بر اساس نیازهای عرضه/تقاضا، نیازهای جهانی و قابلیت‌های کشاورزی منطقه‌ای رشد دهیم. «اسپیروس لیولیس»، از شرکت «میکرو فوکوس» بر این بعد از تکنولوژی بر کشاورزی هوشمند تاکید زیادی دارد.