**دیدار نماینده سازمان ملل با وزیر آموزش عالی دولت طالبان
یک نماینده ارشد سازمان ملل متحد عصر شنبه با وزیر آموزش عالی دولت طالبان برای بحث در مورد ممنوعیت تحمیل شده بر تحصیل زنان در دانشگاهها گفت وگو کرد.
مارکوس پوتزل به عنوان اولین مقام یک سازمان بین المللی پس از اعمال ممنوعیت تحصیل زنان افغانستانی با وزیر آموزش عالی دولت طالبان مذاکره کرد.
۲۹ آذر ماه مقامهای دولت طالبان به دانشگاههای خصوصی و دولتی دستور دادند تا ورود دانشجویان دختر را تا اطلاع ثانوی فوراً متوقف کنند.
این اقدام به طور گسترده توسط دانشگاههای بینالمللی که شامل کشورهایی با اکثریت مسلمان مانند قطر، ترکیه و عربستان سعودی بود، محکوم شد.
«ندا محمد ندیم» وزیر آموزش عالی دولت طالبان در پاسخ به واکنشها، از این ممنوعیت دفاع کرد و مدعی شد که جلوگیری از اختلاط جنسیتی در دانشگاهها مهم است.
پس از ممنوعیت تحصیل زنان، کارمندان زن نیز از کار در مؤسسات داخلی و خارجی در افغانستان منع شدند که این امر منجر به محکومیت بیشتر جهانی و تعلیق کار رسمی آژانسهای مختلف کمکرسانی در افغانستان شد.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان اعلام کرد که مارکوس پوتزل فرستاده ویژهاش از وزیر آموزش عالی دولت طالبان خواسته است فوراً این ممنوعیتها را لغو کند و افزود که کشور افغانستان وارد دوره جدیدی از بحران شده است.
این دفتر اعلام کرد: ممنوعیت طالبان برای تحصیل زنان و کار در آژانسهای کمکرسانی به همه افغانستانیها آسیب میرساند. پوتزل همچنین با قاری دین محمد حنیف وزیر اقتصاد دولت طالبان که دستور ممنوعیت کار زنان در سازمان های غیردولتی را صادر کرده بود، به همراه سراج الدین حقانی وزیر کشور، عبدالسلام حنفی معاون نخست وزیر و حامد کرزی رئیس جمهور پیشین رایزنی و گفت وگو کرد.
https://irna.ir/xjLrzd
**گروه فلسطینی: انتفاضه در کرانه باختری باید شعلهور شود
معاون دبیرکل جبهه خلق برای آزادی فلسطین شنبه شب در اظهاراتی خواستار شعلهور شدن انتفاضه فلسطینیان در کرانه باختری شد.
«جمیل مزهر» گفت: ما باید انتفاضه را در کرانه باختری شعله ور کنیم و آنچه با مقاومت به دست نیامده، با مقاومت بیشتر به دست خواهد آمد.
وی افزود: فلسطین از کرانه باختری تا دریا حق مردم ماست و ما در تمام نسلها به منظور دستیابی به هدف راهبردی به مبارزه ادامه خواهیم داد.
معاون دبیرکل جبهه خلق برای آزادی فلسطین اضافه کرد: در مواجهه با شرایط فاجعه باری که مردم فلسطین در آن به سر میبرند، بایستی اقدام سیاسی و ملی انجام شود و ما تماسهای زیادی با نیروهای سیاسی برای بحث در مورد چگونگی رویارویی با چالشهای کنونی داشتهایم.
مزهر در پایان گفت که اقدامات اسرائیل در قدس اشغالی و مسجدالاقصی و تلاش برای هدف قرار دادن اسرا و الحاق اراضی در کرانه باختری اشغالی و هدف قرار دادن و آواره کردن مردم ما در داخل کشور اشغالی، یعنی تجاوز و جنایت علیه مردم ما بیشتر میشود.
ایتمار بن گویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی سهشنبه گذشته در اولین هفته کاری خود به همراه گروه دیگری از صهیونیستها با حمایت نظامیان این رژیم در اقدامی تحریکآمیز به مسجد الاقصی یورش برد.
این اقدام با واکنش گسترده مسلمانان روبهرو شد و برخی دولتهای کشورهای اسلامی این اقدام بن گویر را محکوم کردند.
وزارت خارجه اردن در اعتراض به ورود عضو تندرو کابینه نتانیاهو به مسجدالاقصی سفیر رژیم صهیونیستی را احضار کرد.
**ترکیه: صادرات غلات اوکراین قیمت گندم را کاهش داد
وحید کریشچی وزیر کشاورزی ترکیه گفت که میانگین قیمت گندم با اجرای قرارداد غلات (صادرات اوکراین) از ۴۴۰ دلار به ۳۲۰ دلار در هر تن کاهش یافته است.
وزیر کشاورزی ترکیه شنبه شب در نشست تولیدکنندگان محصولات کشاورزی در استانبول گفت: "تا ۱۵ دی، ۶۲۶ کشتی ۱۶.۸ میلیون تن محصولات کشاورزی از جمله غلات را از طریق کریدور غلات حمل کردند. در حالی که در ابتدای درگیری در اوکراین قیمت هر تن گندم ۴۴۰ دلار بود، اکنون به ۳۲۰ دلار رسیده است. "
به گفته کریشچی، ۵۴ درصد محصولات کشاورزی بنادر اوکراین به کشورهای اروپایی، ۲۸ درصد به آسیا، ۱۲ درصد به آفریقا و ۶ درصد به خاورمیانه تحویل داده شده است.
یک مقام اوکراینی نیز روز جمعه اعلام کرد که برداشت غلات در سال جاری میلادی به دلیل حمله روسها در این کشور، ۴۰ درصد کاهش یافته است.
"سرگئی ایواشنکو" رئیس اتحادیه غلات اوکراین به خبرگزاری فرانسه گفت که پیش بینی ما این است که محصول غلات ما حدود ۶۵ تا ۶۶ میلیون تن در پایان سال جاری میلادی باشد، این درحالی است که در سال گذشته این میزان با ثبت رکود تاریخی بالغ بر ۱۰۶میلیون تن بود.
وی علت اصلی کاهش غلات اوکراین را "جنگ روسیه علیه کشورش" دانست و گفت که این جنگ موجب کمبود سوخت و چالشی برای تولید و حمل و نقل بذر شده است.
**بایدن نگران کارشکنی جمهوریخواهان: آماده همکاری هستم
جو بایدن رئیس جمهور دموکرات آمریکا که پیش بینی می شود دولتش در پی تشکیل مجلس نمایندگان با اکثریت جمهوریخواهان با چالش های بسیاری مواجه باشد، برای همکاری با آنان اعلام آمادگی کرد.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در پی انتخاب «کوین مککارتی»، نماینده جمهوریخواه ایالت کالیفرنیا پس از ۱۵ دور رایگیری به عنوان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، در بیانیه ای گفت: آماده همکاری با جمهوریخواهان هستم و رای دهندگان به صراحت انتظار خود از جمهوریخواهان برای همکاری با دولت من را اعلام کرده اند. اکنون که رهبری مجلس نمایندگان انتخاب شده، زمان آن فرا رسیده است که این روند همکاری آغاز شود.
رئیس جمهور آمریکا افزود: ما باید به پیشرفت اقتصادی آمریکا ادامه دهیم و آن را به عقب باز نگردانیم. ضروری است که از تامین اجتماعی و بیمه سلامت محافظت کنیم، نه اینکه آنها را محدود کنیم.
بایدن ادامه داد: باید از امنیت ملی خود دفاع کنیم، نه اینکه هزینه های تامین این امنیت را کاهش دهیم. اینها برخی از انتخاب های پیش روی ما هستند.
بایدن تاکید کرد: اکنون زمان حکومت مسئولانه و اولویت قرار دادن منافع خانواده های آمریکایی است.
کوین مککارتی نماینده جمهوریخواه ایالت کالیفرنیا و رهبر جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان آمریکا پس از ۱۵ دور رایگیری در ۴ روز متوالی، سرانجام به عنوان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا انتخاب شد.
مک کارتی با کسب ۲۱۶ رای بالاخره توانست اکثریت آرا نمایندگان شرکت کننده در پانزدهمین دور رای گیری انتخاب رئیس مجلس را از آن خود کند.۵ تن از نمایندگان رای ممتنع دادند و حکیم جفریس نامزد دموکرات ها نیز ۲۱۱ رای به خود اختصاص داد.
یکصد و هجدهمین کنگره آمریکا سوم ژانویه ۲۰۲۳ برابر با ۱۳ دی ماه ۱۴۰۱ برای انتخاب رئیس مجلس نمایندگان گشایش یافت که حالا با انتخاب رئیس مجلس نمایندگان، بطور رسمی کار خود را آغاز کرده است.
با وجود آنکه جمهوریخواهان برتری اندکی نسبت به حزب رقیب داشتند اما مخالفت گروهی از نمایندگان افراطی، این حزب را ناتوان از تعیین رئیس مجلس نمایندگان کرده بود.
تحلیلگران معتقدند مک کارتی که برای تصدی کرسی ریاست دوره جدید مجلس و پیروزی بر تندروهای هم حزبی اش، امتیازات متعددی به راستگرایان افراطی داده، به طور دائم در معرض برکناری قرار خواهد داشت.
**مقام حزب الله: اسرائیل از ورود ما به فلسطین اشغالی وحشت دارد
مسئول امور فلسطین در جنبش حزب الله لبنان شنبه شب در گفت وگو با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه گفت که رژیم صهیونیستی از ورود یگان نخبه این جنبش به منطقه الجلیل در فلسطین اشغالی وحشت دارد.
«حسن حب الله» گفت که آمریکا به اسرائیل توصیه کرده است که قواعد بازی در داخل فلسطین را تغییر ندهد، در حالی که «ایتامار بن گویر» وزیر رژیم صهیونیستی به صحن مسجدالاقصی هجوم برد.
وی افزود: رژیم صهیونیستی به خوبی میداند که نمیتواند در برابر جبهه مقاومت به پیروزی دست پیدا کند و این مساله را غیر ممکن میداند و از افزایش قدرت و نقش حزب الله وحشت دارند و میترسند که یگان «رضوان» وارد منطقه الجلیل در فلسطین اشغالی شود.
مسئول امور فلسطین در حزب الله اضافه کرد، تردیدی نیست که اهمیت کار سردار سپهبد قاسم سلیمانی در نقش فزاینده محور مقاومت روشن است و فلسطین در محاصره مقاومت است و مقاومت به سلاحهایی دست یافته که قواعد درگیری را تغییر میدهد و از این رو با امید فراوان به آینده نگاه میکنیم.
حب الله در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: یگان «رضوان» حزب الله متشکل از رزمندگان نخبه این جنبش است و مخفی ترین ماموریتها را انجام میدهد که برخی کارشناسان آن را به یگان ویژه اسرائیلی «ایغوز» تشبیه میکنند و برخی دیگر آن را شبیه به نیروهای ویژه «اسپتسناز» روسیه میدانند و از این روی رژیم صهیونیستی میترسد که یگان «رضوان» وارد منطقه الجلیل در فلسطین اشغالی شود.
وی افزود: مقاومتی در لبنان وجود دارد که موازنه قوا را تحمیل کرده است و اسرائیل نیز نمیتواند هیچ اقدامی انجام دهد؛ زیرا نگران واکنشها و از بین رفتن قطعنامه ۱۷۰۱ است که برای آن کمترین آرامش را به همراه دارد.
حب الله اضافه کرد: مقاومت لبنان به اسرائیل هشدار داده است که درباره قدس نباید از خطوط قرمز عبور کند؛ زیرا قدس بسیار مهمتر از لبنان است و عنوان اصلی جنگ است. ما اجازه نخواهیم داد گرگهای صهیونیست ملت فلسطین را بخورند.
مسئول امور فلسطین در حزب الله گفت: آمریکا و اسرائیل عنوان جنگ را از نظامی به اقتصادی و محاصره تغییر دادهاند تا کشورهای محور مقاومت را سرنگون کنند و در تلاش هستند حزب الله را مسئول فروپاشی وضعیت اقتصادی لبنان جلوه دهند. برای مقابله با این شرایط برنامه ریزی خواهیم کرد و انشاءالله پیروز خواهیم شد.
وی افزود: آمریکا در منطقه به دنبال مقابله نظامی نیست بلکه به جنگ اقتصادی و تحریم ملتهای منطقه روی آورده است تا از پیروزی نظامی یا راهکار سیاسی جلوگیری کند.
حب الله اضافه کرد: پس از عملیات ترور سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، آمریکا فورا مسئولیت آن را پذیرفت تا ایران خشم خود را بر سر اسرائیل تخلیه نکند.
مسئول امور فلسطین در حزب الله در خصوص حضور نیروهای آمریکایی در شمال سوریه گفت: این حق سوریه است که اراضی خود را پس بگیرد. حضور آمریکا در سوریه غیر قانونی است. به برادران کُرد میگویم که آمریکا شما را فریب میدهد. آنان خواستار منافع شما نیستند. از تجزیه دوری کنید.
وی در پایان افزود: ما موافق هرگونه نزدیکی بین کشورهای منطقه بر اساس حفظ منافع آنها هستیم، زیرا جایگزین عدم همگرایی، تقابل است. ما خواهان گفت وگو، نزدیک شدن و تلاش برای یافتن راه حل برای همه مشکلات باقی مانده هستیم و مطمئنیم که بازتاب مثبتی بر کشورهای منطقه خواهد داشت.
**آمریکا، ایران را برای اعدام عاملان شهادت نیروی حافظ امنیت خود تهدید به فشار بیشتر کرد
وزارت خارجه دولت جو بایدن اجرای احکام اعدام دو عامل شهادت "سیدروحالله عجمیان" یکی از نیروهای حافظ امنیت را در ناآرامی های اخیر ایران به شدت محکوم و تهران را برای اجرای این احکام، تهدید به فشار بیشتر کرد.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز شنبه به وقت محلی در تداوم موضعگیریهای مداخله جویانه دولت بایدن مدعی شد اجرای احکام اعدام به منظور سرکوب است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در حالیکه در قبال تازه ترین اعدام در کشورش سکوت کرده است، درباره ایران ادعا کرد: "ما محاکمه ساختگی و اعدام محمد مهدی کرمی و محمد حسینی را به شدت محکوم میکنیم."
پرایس با ادعا اینکه "این اعدام ها جزء اصلی تلاش رژیم برای سرکوب اعتراضات است" ، جمهوری اسلامی ایران را تهدید کرد: ما به همکاری با شرکا برای پیگیری پاسخگو کردن ایران در قبال این سرکوب بیرحمانه، ادامه می دهیم.
پیش از سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، رابرت مالی، نماینده ویژه این کشور در امور ایران با ادعای حمایت از حقوق مردم ایران مدعی شد: "از اعدام دو جوان ایرانی دیگر توسط رژیم ایران پس از محاکمههای ساختگی آنها وحشت زده شده ام. " این اعدامها باید متوقف شوند. ما و دیگر کشورها در سراسر جهان به پاسخگو کردن مقامات ایران ادامه خواهیم داد.
مرکز رسانه ای قوه قضاییه ایران اعلام کرد: محمدمهدی کرمی و سید محمد حسینی، عوامل اصلی جنایتی که منجر به شهادت مظلومانه سیدروحالله عجمیان شد، صبح امروز ۱۷ دی ۱۴۰۱ به دار مجازات آویخته شدند.
به گزارش این مرکز، تعدادی از اغتشاشگران دوازدهم آبان ماه در اطراف آرامستان بهشت سکینه و کمالشهر کرج به بهانه شرکت در مراسم چهلم یکی از جانباختگان اغتشاشات با ایجاد ناآرامی و ریختن سنگ و چوب و نخالههای ساختمانی، اقدام به بستن آزاد راه کرج – قزوین و اختلال در عبور و مرور خودروها، تخریب اموال عمومی و خصوصی و ضرب و جرح مامورین کردند.
شهید عجمیان بدون هیچ سلاحی به همراه تعدادی از مردم که به جهت انسداد آزادراه در ترافیک مانده بودند در حال کمک جهت رفع انسداد بود و در این حین به صرف اینکه لباس بسیجی بر تن داشت مورد حمله اغتشاشگران قرار میگیرد و تعدادی از آن ها با قساوت و بیرحمی وی را به شهادت میرسانند.
اظهارات مداخله جویانه مقامات آمریکایی در این زمینه در حالی است که اعدام یک زن در آمریکا خبرساز شده است.ایالات متحده آمریکا که مدعی دفاع از حقوق بشر است و همواره کشورهای غیرهمسو با خود را به نقض حقوق بشر متهم می کند، یک زن را با تزریق مرگبار اعدام کرد.
اعدام "امبر مک لافین" اولین زن تراجنسیتی ۴۹ ساله در آمریکا در روزهای اخیر، به دلیل قتل بورلی گونتر ۴۵ ساله در ۲۰ نوامبر سال ۲۰۰۳ ، در حالیکه شخصیت های سیاسی و مدنی بسیاری خواستار لغو حکم این اعدام شده بودند، بازتاب رسانه ای گسترده ای در آمریکا داشته است.
بر اساس گزارش صندوق دفاع قانونی و آموزشی امریکا، تا اول آوریل ۲۰۲۲، حدود ۲ هزار و ۴۱۴ نفر در آمریکا در انتظار اعدام بوده که ۵۰ نفر آنها زن بوده اند.
به گزارش شبکه خبری سی ان ان آمریکا، کامپ، وکیل این زن آمریکایی گفت: اعدام مک لافلین تمام نقص های سیستم قضایی را برجسته می کند و یک بی عدالتی بزرگ از جهات مختلف است. این اعدام شکست های سیستماتیک در طول زندگی امبر را ادامه می دهد. هیچ مداخله ای برای شفاعت و محافظت از او در دوران کودکی و نوجوانی صورت نگرفت. همه اشتباهات برای او رخ داد.
دولت دموکرات بایدن به رغم شعار رویکرد دیپلماسی همچنان سیاست های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته و در پی حوادث اخیر ایران نیز به بهانه حقوق بشر، تحریم هایی را همگام با متحدان غربی خود اعمال کرده است.
دولت بایدن اگرچه اعلام کرده که هدفش تغییر نظام ایران نیست اما از آغاز تحولات داخلی اخیر در جمهوری اسلامی ایران، همسو با مخالفان تهران، عمل کرده و در واقع، پشت چهره اپوزیسیون به بهانه برآورده شدن خواسته های آنان به اسم مردم ایران، پنهان شده است.
غرب به رهبری آمریکا سوم آذرماه امسال در ژنو سوئیس، قطعنامه ای را در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به بهانه ناآرامی های ایران، با عنوان آنچه "وضعیت حقوق بشر در ایران" خوانده شده است، به تصویب رساند.
دولت بایدن همسو با مخالفان جمهوری اسلامی ایران و با سوء استفاده از سازو کارهای بین المللی و سازمان ملل به اسم دفاع از حقوق زنان ایرانی، ۱۴دسامبر /۲۳ آذرماه، پیش نویس قطعنامه خاتمه عضویت ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل را در شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل (اکوسوک) در نیویورک مطرح کرد که با ۲۹ رای موافق، ۸ رای مخالف و ۱۶ رای ممتنع به تصویب رسید و بدعت و رویه خطرناکی را پایه گذاری کرد.
**افزایش دوباره بهای مواد سوختی در آمریکا
به دنبال کاهش تولید و افزایش تقاضا، بهای انواع مواد سوختی به ویژه بنزین در آمریکا بار دیگر افزایش یافت.
میانگین بهای هر گالن بنزین (حدود چهار لیتر) نسبت به هفته گذشته ۱۳ درصد افزایش یافت و به سه دلار و ۲۹ سنت رسید.
سرمای شدید زمستانی در اکثر ایالت های آمریکا که با تعطیلی برخی پالایشگاه ها همراه بود، مهمترین علت روند صعودی بهای مواد سوختی در این کشور عنوان شده است.
از سوی دیگر، میزان موجودی مخازن راهبردی بنزین آمریکا نیز رو به کاهش گذاشته است.
طی هفته ای که گذشت، میزان تقاضا برای بنزین از ۸.۷ میلیون بشکه در روز به ۹.۳ میلیون بشکه افزایش یافت.
به گفته اندرو گراس سخنگوی انجمن اتومبیلرانی آمریکا، بهای مواد سوختی در این کشور همچنان افزایش خواهد یافت.
گفتنی است، در هفته منتهی به پنجشنبه گذشته، هر گالن بنزین در نیویورک به مبلغ ۳ دلار و ۴۷ سنت، در پنسیلوانیا از قرار ۳ دلار و ۳۹ سنت، و در کارولینای شماری در مقابل ۳ دلار و ۱۴ سنت به فروش رفت.
**ترکیه ۲ داعشی را به اتهام تلاش برای انجام عملیات تروریستی دستگیر کرد
منابع خبری شنبه شب گزارش دادند، نیروهای امنیتی ترکیه ۲ تبعه خارجی وابسته به گروه تروریستی داعش را که قصد حمله تروریستی داشتند، دستگیر کرد.
نیروهای امنیتی ترکیه ۲ تبعه خارجی وابسته به گروه تروریستی داعش را که قصد انجام یک حمله تروریستی در استانبول را داشتند، دستگیر کردند.
بر اساس این گزارش، نیروهای مبارزه با تروریسم، فردی با نام مخفف «ک. ز. إ» ملقب به «ابومیمونه» را که از طریق حسابهایش در شبکههای اجتماعی، اعلامیههای تبلیغاتی داعش را منتشر میکرد، زیر نظر داشتند.
این گزارش میافزاید، مشخص شد که این شخص با هستههای داعش در افغانستان مرتبط و متخصص در زمینه مواد منفجره دست ساز است.
در این گزارش آمده است که نیروهای امنیتی ترکیه به این نتیجه رسیدند که وی پیامهایی را در شبکه اجتماعی خود برای انجام حملات علیه کشورهایی که او «کافر» توصیف میکند از جمله ترکیه منتشر کرده است.
در پایان گزارش آمده است: مشخص شد که وی با همراهی فردی به نام «ع. م» قصد انجام یک عملیات تروریستی مشابه حملهای که در کلوپ شبانه «رینای» در استانبول (شب سال نو میلادی ۲۰۱۷) انجام شد، داشته است.
گروه تروریستی داعش طی سالهای گذشته مسئولیت انجام تعدادی عملیات تروریستی در ترکیه را که منجر به کشته و زخمی شدن صدها نفر شد، بر عهده گرفته است. از جمله حملاتی که این سازمان در ترکیه انجام داد در شب سال نو ۲۰۱۷ بود که یک کلوپ شبانه در استانبول را هدف قرار داد و بر اثر آن ۳۹ نفر کشته و ۷۹ نفر زخمی شدند.
پس از این حمله، مقامهای ترکیه اعضای گروه تروریستی داعش را در داخل کشور تحت تعقیب قرار دادند. تا پیش از این، شهرهای استانهای جنوبی ترکیه به ویژه مرزهای این کشور با سوریه، از سال ۲۰۱۱ میلادی هنگام شروع جنگ داخلی در سوریه به عنوان معبری برای تردد تروریستها استفاده میشد.
**جنگنده میگ-۲۹ نیروی هوایی اوکراین توسط پدافند خودی منهدم شد
سامانه پدافند ضدهوایی "اوسا" ارتش اوکراین، یک فروند جنگنده میگ-۲۹ نیروی هوایی این کشور را به اشتباه هدف قرار داد و منهدم کرد.
دیمیتری سابلین نایب رئیس دومای دولتی روسیه شنبه شب با اعلام این خبر، گفت: سامانه پدافند ضدهوایی ارتش اوکراین در نزدیکی شهر کوراخف در منطقه دونتسک این جنگنده را هدف قرار داده است.
وی به زمان این اتفاق اشارهای نکرده است.
شلیک به خودی توسط ارتش اوکراین در بحبوحه عملیات نظامی روسیه برای اولین بار نیست و پیش از این نیز خبرگزاری «تاس» در تاریخ ۱۳ دسامبر ۲۰۲۲ (۲۲ آذر) گزارش داده بود که یگانهای این کشور مواضع یکدیگر را با توپخانه و سلاحهای سبک در نزدیکی «کرِمینا» گلولهبار کردند.
«آندری ماروچکو» افسر ارشد نیروهای جمهوری خودخوانده لوهانسک درباره اینگونه اتفاقها در ارتش اوکراین گفت: اینها میتواند به از بین رفتن فرماندهی و کنترل و ارتباطات مربوط باشد. همچنین ممکن است به اختلاف بین مزدوران خارجی و نیروهای مسلح اوکراین نسبت داد که به تازگی در خط مقدم اتفاق نادری نبوده است.
پیش از این نیز در تاریخ ۲۵ فوریه ۲۰۲۲ و در روزهای آغازین عملیات نظامی روسیه در منطقه دونباس، دستپاچگی پدافند هوایی ارتش اوکراین باعث شد تا یک فروند جنگنده «سوخو-۲۷» خودی را بر فراز شهر کییف هدف قرار داده و منهدم کنند.
در این حادثه «اُلکساندر اُکسانچنکو» خلبان مشهور نیروی هوایی اوکراین که در حال پرواز با آن جنگنده بود، کشته شد.
اشتباهات سامانههای پدافند هوایی ارتش اوکراین باعث شده تا آمریکا تصمیم بگیرد ذیل بسته حمایت نظامی ۱.۸ میلیارد دلاری، سامانههای پدافند موشکی پاتریوت به کییف ارائه کند.
اما وزیر دفاع ایتالیا ۲۹ دسامبر ۲۰۲۲ (۸ دی) برغم وعده رئیس جمهور این کشور مبنی بر ارسال سامانههای ضدهوایی به اوکراین، گفت که این کار فقط در صورتی که مقدور باشد انجام میشود.
گیدو کروستو (Guido Crosetto) در مصاحبهای که در روزنامه مساگرو منتشر شد، افزود: اگر ما سامانههای ضدهوایی به اوکراین بدهیم باید از موجودی ارتش خود بدهیم بنابراین باید مطمئن شویم که انبارهای ما خالی نمیشود.
کروستو به تازگی گفته بود که سامانه ضدهوایی سامپ/تی محصول مشترک ایتالیا و فرانسه از جمله تسلیحاتی است که کییف خواستار دریافت آن از رم است.
وزیر دفاع ایتالیا این مطلب را پس از تماس تلفنی روز سهشنبه (۶ دی) جورجیا ملونی نخست وزیر ایتالیا با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین عنوان کرد.
بعد از این تماس تلفنی، زلنسکی در توئیتی نوشت رم در حال بررسی ارسال سامانههای ضد هوایی به کییف است.
دولت ماریو دراگی نخست وزیر سابق ایتالیا پنج بسته حمایتی از جمله مقادیری سلاح و مهمات به اوکراین کمک کرد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی روسیه که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.
**تلاش معترضان برای تصرف فرودگاهی در پرو ناکام ماند
تلاش گروهی از معترضان برای تصرف فرودگاه اینچا ماکو کاپاک (Inca Manco Capac) در منطقه پونو پرو با مداخله نیروهای پلیس ناکام ماند.
دهها معترض عصر شنبه تلاش کردند این فرودگاه را که نزدیک مرز پرو با بولیوی قرار دارد، تصرف کنند ولی نیروهای پلیس با شلیک گاز اشک آور آنها را پراکنده کردند.
در این زد و خورد پانزده نفر از جمله دو نیروی پلیس مصدوم شدند. معترضان یک دستگاه خودروی زرهی پلیس را هم آتش زدند.
به دنبال این حوادث، پروازهای فرودگاه اینچا به علت نگرانیهای امنیتی به حالت تعلیق در آمده است.
ماه دسامبر گذشته نیز، ناآرامی و اعتراضات ضد دولتی منجر به تعطیلی موقت سه فرودگاه در پرو شد.
اعتراضات علیه دینا بلوارته رئیس جمهور پرو بعد از چند هفته آرامش، از چند روز پیش از سر گرفته شده است.
پرو بدنبال برکناری و دستگیری پدرو کاستیلو رئیس جمهور سابق این کشور شاهد ناآرامی و اعتراضات ضد دولتی است.
**حملات ارتش سعودی به صعده یمن ۱ کشته و ۱۱ زخمی برجای گذاشت
منابع خبری شنبه شب گزارش دادند، در حملات ارتش عربستان سعودی به مناطق مرزی استان صعده واقع در شمال یمن، ۱ غیرنظامی کشته و ۱۱ نفر دیگر زخمی شدند.
نظامیان سعودی حملاتی را به شهرستان مرزی «شدا» واقع در استان صعده انجام دادند.
بر اساس این گزارش، در این حملات ۱ غیرنظامی یمنی کشته و ۱۱ نفر دیگر زخمی شدند و زخمیها به مراکز درمانی منتقل شدند.
منابع خبری پنجشنبه گذشته نیز گزارش دادند، در حملات توپخانه مرزبانی عربستان سعودی به مناطقی در استان صعده، ۱ غیرنظامی کشته و ۵ نفر دیگر زخمی شدند.
یکشنبه گذشته نیز، ۱۸ یمنی بر اثر تیراندازی و حملات راکتی و توپخانه ارتش سعودی در استان صعده زخمی شدند.
حملات ارتش سعودی به مناطق مرزی شمال یمن به صورت همه روزه انجام میشود که در این حملات شماری غیرنظامی کشته یا زخمی میشوند.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند و این آتش بس بعد از تمدید ۱۰ مهر پایان یافت.
**اردوغان: یونان طرحهای ضدترکیه را کنار بگذارد
رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه با اشاره به طرح گسترش مرزهایی دریایی یونان به این کشور هشدار داد و گفت: آتن باید طرحهای ضد ترکیه را کنار بگذارد و تجاوز به حقوق و منافع آنکارا در دریای اژه را متوقف کند.
بر اساس گزارش رسانهها یونان قصد دارد مرزهای دریایی خود را از ۶ به ۱۲ مایلی در جنوب و غرب دریای کرت گسترش دهد. ترکیه گفت که اجازه نخواهد داد که آبهای یونان حتی یک مایل به سمت دریای اژه گسترش یابد.
اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سخنرانی در مراسمی در آنتالیا گفت که یونان باید طرحهای ضد ترکیهای خود در دریای اژه را کنار بگذارد زیرا آنکارا برنامهای برای حمله موشکی به آتن ندارد.
وی در اینباره توضیح داد: یونان باید از تلاش برای تجاوز به حقوق و منافع ترکیه در منطقه از جمله در دریای اژه دست بردارد.
رئیس جمهور ترکیه در واکنش به گزارش رسانههای یونان در مورد تهدید موشکهای تایفون، افزود: در آخرین آزمایشها، موشکهای اصلاحشده با دقت به اهداف خود در فاصله ۵۶۱ کیلومتری اصابت کردند.
اردوغان ادامه داد: رسانههای یونانی با نگرانی درباره برد موشک تایفون شروع به نوشتن کرده و مدعی شدند که آنکارا میتواند به آتن حمله کند. ما چنین هدفی نداریم! اقدامات تلافیجویانه فقط در صورت تهدید منافع ترکیه انجام میشود.
یونانیها مدعی هستند با اتخاذ سیاستی مبتنی بر قوانین بین المللی به امنیت منطقه کمک میکنند. یونان میگوید سیاست خارجی خود را بر اساس قواعد حقوق بینالملل و حقوق دریاها و با رعایت کامل اصول منشور سازمان ملل متحد دنبال میکند.
در اواخر مهر ماه، آنکارا موشک بالستیک کوتاه برد تایفون (Typhoon) ساخت ترکیه را با موفقیت آزمایش کرد. این موشک از فرودگاهی در نزدیکی شهر ریزه پرتاب شد و پس از طی ۵۶۱ کیلومتر در نزدیکی شهر بندری سینوپ سقوط کرد.
آنکارا قبلاً اعلام کرده بود که گسترش آبهای یونان را دلیلی برای جنگ می داند. ترکیه معتقد است که اگر یونان آبهای سرزمینی خود را گسترش دهد، عملا آبهای ترکیه را قطع کرده و آنکارا را از دسترسی به آبهای بین المللی محروم میکند و این کشور در آبهای سرزمینی خود به دام میافتد.
**سفر رئیس جمهور کلمبیا به ونزوئلا/دومین دیدار پس از چند سال سردی روابط
گوستاوو پترو، رئیسجمهور کلمبیا روز شنبه (به وقت محلی) در یک سفر غیرمنتظره برای دیدار با نیکلاس مادورو همتای ونزوئلایی خود، وارد کاراکاس شد.
پس از ورود پترو - اولین رئیس جمهور چپگرای کلمبیا – به کاراکاس پایتخت ونزوئلا، روسای جمهور دو کشور حدود سه ساعت در کاخ ریاست جمهوری میرافلورس، گفتوگو کردند.
این نشست چند روز پس از بازگشایی نهایی مرز مشترک همسایگان آمریکای جنوبی برگزار شد که به دلیل اختلاف بر سر انتخاب مجدد مادورو در سال ۲۰۱۸ بسته شده بود.
این دومین دیدار مقامات ارشد دو کشور پس از چند سال سردی روابط دیپلماتیک بود.
مادورو پس از این دیدار در توییتی نوشت: نشست جامع و بسیار پرباری داشتیم. ما مسیر روشنی برای کار مشترک داریم که به نتایج مثبت برای کشورهایمان در زمینههای مختلف منتج خواهد شد. زنده باد اتحاد کلمبیا و ونزوئلا!
پترو نیز در حساب توییتر خود پیام مادورو را به اشتراک گذاشت.
بر اساس این گزارش، پترو پس از رایزنی با مادورو، بدون گفت وگو با رسانهها کاخ ریاست جمهوری ونزوئلا را ترک کرد.
این دومین دیدار رهبران از زمانی است که پترو در مرداد ماه قدرت را از ایوان دوکه به دست گرفت و یک ماه پس از سرگیری رسمی روابط دیپلماتیک دو کشور است.
پترو در ۱۰ آبان هم با مادورو دیدار کرده بود. وی در آن زمان خواستار بازگشت ونزوئلا به یک اتحاد تجاری منطقهای و سیستم حقوق بشری شد.
ونزوئلا در سال ۲۰۱۹ روابط دیپلماتیک خود را با همسایه خود قطع کرد.
این اقدام پس از تیرگی روزافزون روابط با خوان مانوئل سانتوس، سلف پترو و سیاستمدار محافظهکار که مادورو را متهم به سازماندهی برای ترور او کرد، صورت گرفت.
ضربه آخر به روابط این دو کشور زمانی رخ داد که دوکه از خوان گوایدو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا - که توسط دهها کشور به عنوان پیروز انتخابات ۲۰۱۸ به رسمیت شناخته می شود - حمایت کرد.
برقراری مجدد روابط با ونزوئلا یکی از اولین اقدامات پترو به عنوان رئیس جمهور بود.
این کشورها امتداد مرز مشترک ۲۲۰۰ کیلومتری خود را بازگشایی کردند که هفت سال پیش تا حدی بسته شد و سپس در سال ۲۰۱۹ به طور کامل مسدود شد.
این نشست همچنین چند روز پس از آن برگزار شد که پترو توافق آتشبس با آخرین گروه چریکی به رسمیت شناخته شده کلمبیا، ELN را اعلام کرد، اما جنگجویان وجود چنین توافقی را انکار کردند.
ونزوئلا میانجی مذاکرات جاری میان دولت کلمبیا و ELN در تلاش پترو برای "صلح کامل" در کشوری است که دهها سال شاهد درگیری داخلی بوده است.
پترو روز دوشنبه برای دیدار دولتی و گفت وگو با گابریل بوریچ رئیس جمهور شیلی یکی دیگر از رهبران چپگرا، راهی سانتیاگو میشود.
**وزیر دفاع اوکراین: کییف به ابزار جنگ نیابتی ناتو علیه روسیه تبدیل شده است
الکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین گفت: کییف خود را بهگونهای در اختیار کشورهای غربی گذاشته است که به ابزار جنگ نیابتی ناتو علیه روسیه تبدیل شده است.
این اعتراف در بحبوحه اظهارات مکرر مقامهای ارشد روسیه از جمله سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه این کشور مبنی بر اینکه ائتلاف غربی در اوکراین «جنگ نیابتی» علیه روسیه به راه انداخته است، صورت میگیرد. رسانههای غربی و برخی مقامات از جمله بوریس جانسون نخستوزیر سابق بریتانیا بهشدت این اتهامات را رد کردهاند.
رزنیکوف در مصاحبهای جنجالی با تلویزیون اوکراین تصریح کرد: در نشست سران ناتو در مادرید در ژوئن ۲۰۲۲، به وضوح مشخص شد که در دهه آینده، فدراسیون روسیه تهدید اصلی برای اتحادیه اروپا بهشمار خواهد آمد.
این مقام اوکراینی در ادامه اظهارات خود، مدعی شد: اما امروز اوکراین این تهدید را از بین میبرد. ما امروز ماموریت ناتو را انجام میدهیم. آنها خون خود را نمیریزند بلکه این خون ما است که ریخته میشود و به همین دلیل است که آنها باید برای ما تسلیحات تهیه کنند.
وی افزود: شرکای غربی اوکراین پیوسته به این کشور یادآوری میکنند که مانند یک سپر دفاعی واقعی در حال محافظت از کل جهان متمدن و غرب در برابر روسیه است.
رزنیکوف با ابراز اطمینان مطلق در مورد ورود نهایی اوکراین به ناتو گفت: من متقاعد شدهام که این یک امکان کاملا واقعبینانه است. البته این امری واضح است که آنها بهطور جمعی این تصمیم سیاسی را قبل از پیروزی ما در این جنگ اتخاذ نخواهند کرد اما پس از پیروزی ما، پس از پایان همه این جریانات و رسیدن به نوعی صلح و ثبات پایدار، کشورهای ناتو در درجه اول به ساخت این معماری امنیتی علاقهمند خواهند شد. آنها از نقاط ضعف خود مطلع هستند و میدانند که چه کسی قوی و قدرتمند است.
او ادامه داد: امروز کشورهای ناتو به ما آموزش میدهند، اما فردا افسران، گروهبانها و حتی سربازان ما به آنها یاد خواهند داد که چگونه با روسها بجنگند، چرا که روسیه همچنان یکی از تهدیدات ناتو و کل اروپا باقی خواهد ماند.
وزیر دفاع اوکراین در ادامه مدعی شد که این کشور در حقیقت همین حالا هم یکی از اعضای ناتو است و از جهات گوناگون مثل پایبندی به بسیاری از استانداردهای این ائتلاف از جمله کنترل غیرنظامی دموکراتیک ارتش، سیستمهای شفاف و روشن در بحث خرید تسلیحات نظامی و تدارکات و نیز در برنامهریزی عملیاتهای مشترک، کارکردی شبیه اعضای این اتحادیه دارد.
به گفته رزنیکوف، ناتو فقط یک ائتلاف نظامی نیست بلکه یک بلوک اقتصادی و سیاسی نیز هست و روزی فرا خواهد رسید که این ائتلاف از کییف بخواهد که به آن ملحق شود.
میدان آزمون و خطایی به نام اوکراین
رزنیکوف همچنین در مورد تحویل برنامهریزی شده تسلیحات پیشرفته ناتو به کییف اظهار داشت: اوکراین به نوعی به عنوان یک میدان آزمون و خطا برای اثبات قابلیت و کارایی سلاحهای کشورهای غربی و شرکتهای بزرگ سازنده تسلیحات تبدیل شده است و به شرکای خود نشان میدهد که این همکاری، در قالب نوعی آزمایش رزمی، عملیاتی شده و به خوبی کار میکند.
به نوشته اسپوتنیک، وزیر دفاع اوکراین از افزودن این جمله که این «آزمایش رزمی» به قیمت جان دهها هزار شهروند اوکراینی تمام شده است، اجتناب کرد و به استفاده بیرویه ارتش اوکراین از سیستمهای توپخانهای که ناتو در اختیارش گذاشته برای بمباران شهرها و شهرکهای غیرنظامی در استان دونباس و سایر نقاط این کشور هیچ اشارهای نکرد.
رزنیکوف در نهایت از ایالات متحده و متحدانش خواست تسلیحات بیشتری از جمله موشکهای تاکتیکی ATACMS با برد ۳۰۰ کیلومتر، سامانههای دفاع هوایی، راکتها، تانکها، نفربرهای زرهی و هواپیماهای بیشتری در اختیار اوکراین قرار دهند.
به نوشته اسپوتنیک، اظهارات جنجالی وزیر دفاع اوکراین پس از اعترافاتی که آنگلا مرکل صدراعظم سابق آلمان، فرانسوا اولاند رئیس جمهور سابق فرانسه و پترو پوروشنکو رئیس جمهور سابق اوکراین در اواخر سال ۲۰۲۲ درباره توافقات مینسک (که مسکو - به اشتباه - آن توافقات را وسیلهای برای دستیابی به صلحی پایدار در اوکراین میدانست) بر زبان آوردند، بار دیگر پرده از این حقیقت برداشت که تمام آن توافقات، پوشالی و ساختگی بود و تنها به عنوان ابزاری برای خرید زمان در جهت تسلیح مجدد کییف با کمک غرب، بهمنظور آمادهسازی این کشور برای درگیری بلند مدت نظامی با روسیه، طراحی شده بود.
**نیروهای مقاومت فلسطین ۱۵ عملیات در کرانه باختری انجام دادند
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، نیروهای مقاومت فلسطین در ۲۴ ساعت گذشته ۱۵ عملیات علیه نظامیان صهیونیست در کرانه باختری انجام دادند.
درگیریهایی در شهرک سلوان در نزدیکی قدس اشغالی و در منطقه المغیر واقع در رام الله با نیروهای اشغالگر روی داد و نیروهای مقاومت به سمت پست ایست و بازرسی الجلمه، جنین، دوتان و شهرک صهیونیستی «جانیم» آتش گشودند.
همچنین نیروهای مقاومت فلسطین به سمت پست ایست و بازرسی «بیت فوریک» تیراندازی و مرکز نظامی «حواره» صهیونیستها را نیز با کوکتل مولوتوف هدف قرار دادند.
بر اساس این گزارش، در اردوگاه العروب و منطقه مسافر یطا واقع در الخلیل نیز نیروهای مقاومت با یورش صهیونیستها مقابله کردند و آنها را هدف قرار دادند.
در پاسخ به جنایات رژیم صهیونیستی در مناطق مختلف کرانه باختری رود اردن عملیات ضد صهیونیستی در طول ماههای اخیر به شدت افزایش یافته است؛ به گونهای که سران سیاسی و نهادهای نظامی و امنیتی این رژیم به ناتوانی خود در مقابله با این عملیاتها اذغان کرده و درباره گسترش آن هشدار میدهند.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستهای بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.
**ائتلاف سعودی ۱۶۴ بار آتشبس الحدیده را نقض کرد
منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند، ائتلاف سعودی طی ۲۴ ساعت گذشته استان الحدیده یمن را هدف حملات هوایی، موشکی و توپخانه قرار داده و ۱۶۴ بار آتشبس ادعایی در این استان را نقض کرده است.
اتاق عملیات ارتش و کمیتههای مردمی یمن در استان الحدیده اعلام کرد، پهپادهای شناسایی و جاسوسی ائتلاف سعودی وارد آسمان مناطقی در این استان شدند و به گشت زنی پرداختند.
بر اساس این گزارش، حملات راکتی ائتلاف سعودی نیز در مناطق مختلفی از استان الحدیده ادامه داشته است و واحد توپخانه ائتلاف سعودی نیز مناطقی را شهرستان حیس و الجبلیه را هدف قرار دادند.
این گزارش می افزاید، پهپادهای شناسایی و مسلح ائتلاف سعودی در ۱۲ نوبت مناطقی در حیس و الجبلیه را بمباران کردند.
آتش بس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد پیش از این یک بار تمدید شده بود. تمدید ۲ ماهه این آتش بس ۱۱ مرداد ماه به پایان رسید که مجددا تمدید شد و ۱۰ مهر پایان یافت.
پیش تر سرلشکر جلال الرویشان معاون دفاعی و امنیتی نخست وزیر یمن گفته بود که وضعیت نه صلح و نه جنگ یک تهدید است و تکیه ما بر اتحاد ملت و مسئولان است.
همچنین «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفته بود که آتشبس یمن با نقض مکرر آن توسط ائتلاف سعودی تقریبا از بین رفته است.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.
**پرسشهای بیپاسخ درباره نظر دادگاه تجدیدنظر سوئد برای پرونده «حمید نوری»
دادگاه تجدیدنظر تصمیم خود را در پرونده «حمید نوری» گرفت و بر این اساس، صلاحیت دادگاه سوئد برای اعمال صلاحیت جهانی در پرونده نوری تائید شد.
در دوم دسامبر(۱۱ آذرماه) ۲۰۲۲ دادگاه تجدیدنظر تصمیم خود را در پرونده حمید نوری اتخاذ کرد. بر اساس این تصمیم که در ۱۳ دسامبر(۲۲ آذر) اعلام شد دادگاه با استناد به رای دیوان عالی این کشور در پرونده «لوندین» در ۱۰ نوامبر(۱۹ آبان) صلاحیت دادگاه سوئد را برای اعمال صلاحیت جهانی در پرونده حمید نوری تائید کرد. رای دیوان عالی در پرونده لوندین در روزی صادر شد که آخرین مهلت وکلای نوری برای ارایه لایحه اعتراضی خود به رای دادگاه بدوی در مورد اعمال صلاحیت بود.
رویکرد دادگاه تجدیدنظر سوئد در تضاد با منشور سازمان ملل
وکلای حمید نوری پیش از این با ارائه پروندهای معروف به «لوندین کیس» در سوئد و مقایسه جزئیات آن با دادگاه حمید نوری، صلاحیت دادگاه و قوانین سوئد برای رسیدگی به پرونده نوری در این کشور را مردود دانستند. «لوندین کیس» پروندهای است در مورد شرکت نفتی سوئدی لوندین در سودان که اکنون به دیوان عالی کشور ارجاع شده است.
از نظر دادگاه تجدیدنظر «مقررات مربوط به صلاحیت سوئد برای رسیدگی به جرمی که خارج از سوئد ارتکاب یافته، در فصل ۲ بخش ۳ قانون جزای سوئد پیشبینی شده است. بر اساس فصل دوم بخش ۱۲ همین قانون، دادگاه در زمان بررسی صلاحیت، باید بررسی کند که هیچ قاعده مسلمی در حقوق بینالمللی نیست که صلاحیت دادگاه را محدود کند. بنابراین هیچ حمایت ایجابی در حقوق بینالملل برای اعمال صلاحیت بر طبق مقررات سوئد لازم نیست». آن هم در حالی که براساس فصل دوم بخش سوم بند ۶ قانون جزای سوئد «حتی در مواردی غیر از آنچه که در بخش دوم گفته شده، جرایم ارتکابی خارج از سوئد بر طبق قانون سوئد و توسط دادگاه سوئد رسیدگی می شوند:
_ اگر جرم هواپیماربایی، خرابکاری در وسیله دریایی یا هواناو، خرابکاری در هواپیما، شروع به ارتکاب چنین جرایمی، جرم علیه حقوق بینالمللی، معامله غیرقانونی سلاحهای شیمیایی، معامله غیرقانونی مینها، یا اظهارات نادرست یا سهلانگارانه نزد یک دادگاه بینالمللی باشد». به موجب فصل دوم بخش ۱۲ قانون جزای سوئد «محدودیتهای صلاحیت محاکم سوئد و قابلیت اعمال حقوق سوئد که ناشی از حقوق بینالمللی عمومی یا هر موافقت نامه بینالمللی الزام آور برای سوئد باید رعایت شود.»
در این زمینه باید اشاره کرد:
۱ _ در بند ۶ عبارت «جرم علیه حقوق بینالمللی» مبهم است و همین عنوان میتواند نه تنها با اصول مسلم حقوق کیفری، بویژه اصل قانونی بودن جرم، بلکه با معاهدههای بینالمللی بویژه در زمینه حقوق بشر مغایرت دارد.
۲ _ اعمال صلاحیت جهانی در این پرونده خاص با محدودیتهای ناشی از حقوق بینالمللی مانند برابری حاکمیتها و استقلال کشورها و همچنین با موافقتنامههای الزامآور برای سوئد از جمله منشور ملل متحد در تعارض است. این موارد در لایحه وکلای آقای نوری به طور مفصل مطرح شده اما دادگاه تجدیدنظر در تصمیم خود به بررسی آنها نپرداخت.
۳ _ به موجب تصمیم دادگاه تجدیدنظر، اعمال صلاحیت جهانی و همچنین اجرای مقررات فصل دوم بخش سوم قانون جزا در این پرونده فقط در صورتی قابل اعمال است که «دستور تعقیب توسط دولت یا دادستان کل صادر شده باشد.» از نظر دادگاه، دولت سوئد « با تصمیم ۲۲ دسامبر ۲۰۲۰(دوم دیماه ۱۳۹۹) اجازه داد که میتوان اتهامهای مطرحشده علیه حمید نوری یعنی نقض حقوق بینالمللی (جرم شدید) و قتل عمد را تعقیب کرد.»
این امر نشاندهنده مداخله قوه مجریه در امور مربوط به قوه قضائیه است؛ در واقع در اینجا این منافع سیاسی و نوع رابطه دولت با دولت خارجی است که میتواند تعیین کند آیا پروندهای تعقیب شود یا خیر؛ به عبارت واضحتر اگر ادعایی شبیه آنچه در پرونده آقای نوری مطرح است در رابطه با کشوری باشد که دولت سوئد با آن روابط سیاسی خوبی دارد، دولت مجوز تعقیب را صادر نخواهد کرد.
۴ _ از نظر دادگاه تجدیدنظر، آقای نوری داوطلبانه در قلمرو سوئد حضور داشت و بنابراین دادگاه سوئد میتواند اعمال صلاحیت کند؛ نکته جالب در این خصوص اینکه در دهم نوامبر(۱۹ آبان) ۲۰۲۲ دیوان عالی سوئد در رای خود در پرونده لوندین اعلام کرد حضور متهم، شرط اعمال صلاحیت جهانی نیست؛ در پرونده آقای نوری نیز دادگاه تجدیدنظر همین رای را مستند تصمیم خود قرار داد؛ آن هم در حالی که دادستان سوئد زمانی دستور بازداشت آقای نوری را از دادگاه درخواست و شکایت شاکیان را ثبت کرد که آقای نوری در ایران بود.
۵ _ در نهایت در مورد اتهام اول، نقض دادرسی منصفانه به عنوان جنایت جنگی، «دادگاه تجدیدنظر به این نتیجه رسید که حمید نوری در زمان دستگیری در سوئد بود؛ حتی با در نظر گرفتن اوضاع و احوالی که آقای نوری مطرح کرد، معلوم است که وی بر خلاف میل خود به سوئد آورده نشده؛ بنابراین باید گفت وی داوطلبانه در سوئد بوده است. بنابراین برای اینکه نفع حقوقی مشروعی برای سوئد وجود داشته باشد ارتباط با سوئد کافی است. از این رو دادگاه نسبت به استماع اتهام اول، دارای صلاحیت است؛ در نتیجه هیچ دلیلی برای رد کیفرخواست در این قسمت وجود ندارد.»
۶ _ همچنان جای این پرسش باقی است که چرا دادگاه تجدیدنظر در تصمیم خود به طور مستدل و مستند به رد ایرادهای مطرح شده از سوی وکلای آقای نوری نپرداخت؟
۷ -در مورد اتهام دوم نیز دادگاه از جمله به مقررهای از قانون جزای سوئد اشاره کرد که با اصول بنیادین حقوق بینالملل در تعارض است. به موجب این مقرره، هر کسی در هر جای دنیا اگر مرتکب جرمی شود که مجازات آن جرم، طبق قانون سوئد به بیش از ۶ ماه حبس منجر شود، اگر در سوئد باشد توسط دادگاه سوئد و طبق قوانین این کشور محاکمه میشود. این مقرره نقض صریح حاکمیت کشورهای دیگر و همچنین برابری حاکمیتها و اصل عدم مداخله است. دادگاه بدون در نظر گرفتن تعارض این مقرره با حقوق بینالملل، دادگاه سوئد را در رسیدگی به اتهام دوم نیز صالح دانست.
**سیل مردم استرالیا را خانهنشین کرد
بنابر اعلام سازمان هواشناسی استرالیا در روز یکشنبه، وقوع سیل های شدید در شمال غربی این کشور سبب شده است بسیاری از مردم این کشور از بیم سیل در خانه بمانند.
در حال حاضر در ایالت کیمبرلی در غرب استرالیا حالت فوق العاده اعلام شده است.
بر اساس این گزارش، عبور و مرور در اکثر مناطق جاده ها در کیمبرلی به سختی در حال جریان است.
سیل زندگی بیش از یک هزار و ۳۰۰ را در شهر فیتزروی تحت تاثیر قرار داده است و تمام جاده ها مسدود شده است.
بنابر اعلام اداره هواشناسی استرالیا در حال حاضر میزان بارش باران کاهش یافته و توفان در حال حرکت به سمت شرق این کشور است.
بالگردهای نیروی دفاعی استرالیا به کمک مردم سیل زده شتافته اند و با استفاده از بالگردها مردم سیل زده را جابجا می کنند.
**حماس: تا نابودی کامل اسرائیل به راه خود ادامه می دهیم
جنبش حماس با تاکید بر اینکه رژیم اشغالگر صهیونیستی خطری برای ثبات و امنیت منطقه و جهان است، اعلام کرد که تا نابودی کامل این رژیم به آرمان های خود پایبند خواهد ماند.
جنبش حماس در روز شهید فلسطینی تاکید کرد که قافله شهدا مشعلی است که راه ملت فلسطین برای آزادی و بازگشت آوارگان فلسطینی به خانه و کاشانه خود را روشن می کند.
این جنبش افزود: تا بیرون راندن اشغالگران از خاک و مقدسات فلسطین به خون شهدا وفادار خواهیم بود و با مقاومت فراگیر به راه آن ها ادامه خواهیم داد.
جنبش حماس تصریح کرد که جنایت های رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه مردم فلسطین و اقدامات تروریستی شهرک نشینان تندرو در کشتار و همچنین محاصره، حبس، تبعید و کوچاندن اجباری موفق به شکست اراده ملت فلسطین در تداوم مقاومت و انقلاب تا محقق شدن آزادی، نخواهد شد.
این جنبش فلسطینی تاکید کرد که تداوم رژیم صهیونیستی در گروگان نگه داشتن پیکر بیش از ۳۷۳ شهید، جنایت و نقض تمام قوانین و معاهدات بین المللی به شمار می رود و قبرستان شهدای بی نام و نشان موسوم به «مقابر الارقام» نشان دهنده میزان نژادپرستی این رژیم علیه شهدای فلسطینی و خانواده آنان است.
جنبش حماس همچنین اضافه کرد که از تمام موسسات حقوقی و بین المللی می خواهیم که برای فشار آوردن بر رژیم صهیونیستی و استرداد پیکرهای شهدا، دفن، تشییع و تکریم آنها تصمیم هایی اتخاذ کنند.
این جنبش در ادامه از امت اسلامی و آزادگان جهان خواست که همبستگی بیشتری با ملت فلسطین داشته باشند و با رژیم اشغالگر صهیونیستی که خطری برای ثبات و امنیت منطقه و جهان است، به مخالفت برخیزند.
جنبش حماس با درود به ارواح پاک شهدا تاکید کرد که ملت فلسطین تا نابودی رژیم صهیونیستی و بیرون راندن کامل آن از خاک و مقدسات اسلامی و مسیحی به آرمان ها و ارزش های خود پایبند خواهد بود.
**شیخ نعیم قاسم: تهاجم رسانه ای و تروریستی آمریکا علیه ایران شکست خورد
معاون دبیرکل حزب الله لبنان گفت که تهاجم رسانه ای، سیاسی و تروریستی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در قالب اغتشاشات اخیر شکست خورد و این کشور درحال پیشرفت و درخشش است.
«شیخ نعیم قاسم» معاون دبیرکل حزب الله لبنان در صفحه توییتر خود نوشت که «من از ایران با اطمینان از وضعیت باثبات آن پس از اغتشاشات اخیر برگشتم».
وی افزود که آمریکا و همدستانش با تهاجم رسانه ای، سیاسی و تروریستی خود علیه ایران، آرزوهای زیادی در سر پرورانده بودند اما شکست خوردند. زندگی (در ایران) به صورت عادی و پویا در جریان است.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران در حال پیشرفت و درخشش است.
شیخ نعیم قاسم که اخیرا به ایران سفر کرده بود، با «علی اکبر ولایتی» مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب دیدار کرد و دو طرف درباره موضوعات منطقه ای و مسائل بین المللی به بحث و تبادل نظر پرداختند.
ولایتی ضمن ابراز خرسندی از این دیدار، به پیروزی های جبهه مقاومت و از جمله دستاوردهای حزب الله لبنان بویژه در ارتباط با ترسیم مرزهای دریایی اشاره کرد و گفت که این پیروزی افتخارآمیز بود و حرکتی که دبیر کل حزبالله انجام داد، بی نظیر است و موجب شد توطئه شوم رژیم اسرائیل و آمریکا بار دیگر شکست بخورد.
شیخ نعیم قاسم هم ضمن ابلاغ سلام گرم «سیدحسن نصرالله» دبیرکل حزب الله لبنان خدمت رهبر معظم انقلاب اسلامی، از دیدار با دکتر ولایتی ابراز خرسندی و مطالبی درباره موضوعات منطقه ای، تحولات لبنان و پیروزیهای جبهه مقاومت ارائه کرد.
**کرهجنوبی سامانه ضدپهپاد از اسرائیل می خرد
به دنبال ورود بی سابقه و خبرساز پهپادهای کره شمالی به آسمان همسایه جنوبی در روزهای اخیر، کره جنوبی برای جلوگیری از تکرار رویدادهای مشابه، در حال بررسی خرید سامانه های الکترونیکی رهگیری پهپاد از اسرائیل است.
یک منبع آگاه دفاعی در سئول امروز اعلام کرد ارتش کره جنوبی درحال بررسی خریداری پهپاد اسرائیلی "چشم الکتریکی " به عنوان بخشی از تلاش هایش برای تقویت ظرفیت های شناسایی پهپادهای کوچک کره شمالی است.
این اقدام پس از آن اتفاق افتاد که اواخر ماه گذشته میلادی مقامات دفاعی کره جنوبی مورد انتقاد شدید در شکست برای مقابله نفوذ ۵ پهپاد کره شمالی که وارد حریم هوایی این کشور شد. مدارک با تاخیر خبر دادند حتی یکی از پهپادهای مذکور به نام پی-۷۳ (P-۷۳ ) وارد منطقه پرواز ممنوع در نزدیکی دفتر ریاست جمهوری واقع در محدوده مرکزی یونگسان شده است.
بدین ترتیب جهت تقویت سیستم دفاعی هوایی ارتش در حال بررسی فوری خرید سیستم اسکای اسپاتر شده است. این سیستم که توسط سیستم های دفاعی پیشرفته رافائل ساخته می شود برای شناسایی زودهنگام و ردیابی چنین اشیا هوایی از جمله پهپاد، بالون و بادبادک طراحی شده است که برای حملات تروریستی مورد استفاده قرار می گیرند.
ارتش کره جنوبی قصد دارد در هفته های آینده درباره اینکه درخواست خرید این سیستم دفاعی را به شکل رسمی ارائه کند پس از بررسی های کارآمدی آن برای مقابله با تهدیدهای پهپادهای کره شمالی تصمیم گیری کند.
**جهان باید رژیم سعودی را به خاطر نسل کشی در یمن پاسخگو کند
وزارت حقوق بشر دولت نجات ملی یمن تداوم جنایات و نسل کشی ارتش متجاوز سعودی علیه غیرنظامیان یمنی و مهاجران آفریقایی بویژه در مناطق مرزی این کشور را به شدت محکوم کرد و از جامعه جهانی خواست تا به جای سکوت و گرفتن موضع انفعالی، حکومت سعودی را به خاطر ارتکاب این جنایت ها پاسخگو کند.
این وزارتخانه در بیانیه ای با اشاره به تازه ترین مورد از جنایات ارتش و نیروهای سعودی در مرز عربستان با یمن که به شهادت یک نفر و زخمی شدن ۱۱ نفر دیگر منجر شد، از ادامه سکوت سازمان ملل و نهادها و سازمان های بین المللی در قبال جنایات رژیم عربستان ابراز تاسف و تعجب کرد.
در این بیانیه آمده است: به جهانیان و تمام تشکل های بشردوستانه یادآوری میکنیم که قربانیان حملات سعودی از آغاز آتشبس تاکنون به ۲هزار و ۲۵۸ نفر رسیده که از این تعداد، ۲۸۵ شهید در مناطق مرزی استان صعده در شمال یمن جان خود را از دست داده اند.
این بیانیه با اشاره به ادامه روند کشتار و به توپ و رگبار بستن غیرنظامیان و مهاجران آفریقایی ساکن در یمن افزود که این غیرنظامیان تحت شدیدترین اشکال شکنجه و آزار قرار می گیرند.
وزارت حقوق بشر یمن با انتشار فراخوان بشردوستانه از ملت های آزاده و سازمان های حقوق بشری خواست که با اعمال فشار بر رژیم سعودی، روند ارتکاب جنایت و نسل کشی بیشتر علیه شهروندان یمنی و مهاجران آفریقایی در مناطق مرزی یمن را متوقف کرده و برای محکوم کردن این جنایات و پاسخگو کردن عاملان آن بر اساس مبانی انسانی اقدام کنند.
این وزارتخانه بار دیگر از نهادهای ذی صلاح و همه سازمانهای بشردوستانه و بینالمللی خواست تا نسبت به بررسی جنایات رژیم سعودی در مناطق مرزی و کشتار و شکنجه شهروندان و آوارگان با توجه به آمار بالای قربانیان و کمبود امکانات بهداشتی اقدام کنند.
این بیانیه با اشاره به اهمیت فعالیت سازمانهای فعال در یمن، خواستار تامین نیازمندیهای لازم برای کمک به مجروحان شده است.
مرکز حقوق بشری «چشم بشریت» نیز جنایت جدید واحد توپخانه متجاوزان سعودی در منطقه «شدا» در استان صعده را که منجر به شهادت یک شهروند یمنی و زخمی شدن ۱۱ غیرنظامی دیگر شد، محکوم کرد.
این مرکز همچنین سکوت و انفعال جامعه، نهادها و سازمانهای بینالمللی در قبال جنایات کشورهای ائتلاف متجاوز و مزدوران آنها علیه یمنیها را محکوم کرد.
روز گذشته ۹ شهروند از جمله ۳ مهاجر آفریقایی بر اثر تیراندازی نظامیان عربستانی در منطقه مرزی «شاده» و «منبه» در استان صعده مجروح و به بیمارستان الطلح و درمانگاه روستایی منبه منتقل شدند.
با تشدید حملات ائتلاف متجاوزبه یمن به رهبری عربستان علیه مناطق مرزی به رغم آتش بس اعلام شده، روزانه تعدادی از غیرنظامیان قربانی می شوند.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گستردهای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.
این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساختهای این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آنها مجبور به پذیرش آتش بس شدند. این آتش بس دوبار تمدید و در ۱۰ مهرماه پایان یافت و به خاطر نقض مکرر آتش بس از جانب سعودیها و برآورده نشدن مطالبات برحق و مشروع یمنیها و زیاده خواهی متجاوز دیگر تمدید نشد.
**سازمان همکاری شانگهای: برای کمک به حل بحران اوکراین آماده ایم
دبیر کل سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد که کشورهای سازمان همکاری شانگهای حاضرند شرایط مساعدی را برای حل مقتضی بحران اوکراین فراهم کنند.
ژانگ مینگ در بیانیه ای تصریح کرد: کشورهای سازمان همکاری شانگهای آماده کمک به تقویت گفت و گو بین روسیه و اوکراین و حل مشکل هستند. علاوه بر این، کشورهای سازمان همکاری شانگهای به منظور غلبه بر بحران انسانی در اوکراین "به تلاش های خود ادامه می دهند".
دبیرکل گفت که این سازمان درگیری ها را زیر نظر دارد و از حرکت متقابل روسیه و اوکراین حمایت می کند تا آنها منافع مشترک پیدا کنند و به صلح دست یابند.
ژانگ مینگ تاکید کرد که کشورهای سازمان همکاری شانگهای با ارزش های مشترک و مواضع مشابه در مورد بسیاری از مسائل جهانی و منطقه ای متحد شده اند.
وی تصریح کرد که از همان ابتدای مناقشه در اوکراین، سازمان همکاری شانگهای آن را به دقت مورد توجه قرار داد. سازمان از کشورهای مربوطه در این راستا حمایت کرد تا آنها «به کار کردن روی رفع اختلاف نظرها ادامه بدهند و در راستای جستجوی منافع مشترک با یکدیگر کنار بیایند و به صلح و حل و فصل مناقشه به روش های صلح آمیز، سیاسی و دیپلماتیک دست یابند.»
پیشتر مارک گالئوتی، روزنامه نگار تایمز اعلام کرد که ولادیمیر زلنسکی برای اینکه از حمایت غرب محروم نشود، در سال ۲۰۲۳ ناگزیر خواهد شد که موفقیت در میدان نبرد در رویارویی مسلحانه با روسیه را شبیه سازی کند. به نظر او، واشنگتن با متحدان خود از رئیس جمهور اوکراین مطالبه خواهد کرد که «سرمایه گذاری ها را برگرداند». زلنسکی به خوبی می فهمد که دنیا از مناقشه نظامی در قلب اروپا خسته شده است و به همین خاطر او نرخ را بالا خواهد برد و اعلام خواهد کرد که برای کل تمدن دارد مبارزه می کند.
در فوریه ۲۰۲۲، روسیه عملیات نظامی ویژه ای را در دونباس و اوکراین آغاز کرد که همچنان ادامه دارد.
**مقام روس: رسیدن به اهداف نظامی در اوکراین حتمی است/کییف عامل نقض آتشبس
معاون دفتر ریاست جمهوری روسیه با ابراز تاسف از نقض آتش بس کریسمس توسط کییف، گفت: مسکو در هر شرایطی، به اهداف عملیات نظامی ویژه خود در اوکراین، خواهد رسید.
سرگئی کرینکو در جمع خبرنگارارن افزود: پیروزی عملیات نظامی روسیه در اوکراین مانند یک زندگی عادی و درخور، یک امر قطعی است،
وی با اشاره به نقض آتشبس پیشنهادی روسیه به مناسبت کریسمس توسط اوکراینیها، اعلام کرد: کییف در زمان این آتش بس به اقدامات تحریکآمیز دست زده است.
این سیاستمدار روس، با ابراز تاسف از نقض آتشبس توسط اوکراینیها خاطر نشان کرد: انتخاب کییف این بود که در شب برگزاری مراسم کریسمس در «سواستوپل» (Sevastopol)، «خرسون» (Kherson) و «زاپوروژیا» (Zaporozhye)، عملیات پهپادی خود را در این مناطق اجرا کند.
کرینکو ادامه داد: ارزشهای مذهب مسیحیت و ارتدوکس میان تصمیم گیران در جبهه مخالف از بین رفته است. خدا آنها را قضاوت خواهد کرد.
در روز پنجم ژانویه (۱۵ دیماه ۱۴۰۱) ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه دستور داد تا از ساعت ۱۲:۰۰ روز ششم ژانویه تا ۲۴:۰۰، روز هفتم ژانویه به وقت محلی، در امتداد خط مقدم درگیریها میان روسیه و اوکراین آتش بس برقرار شود.
دستور آتش بس ۳۶ ساعته از طرف پوتین به دنبال درخواست کریل رئیس کلیسای ارتدوکس روسیه صادر شد.
بر اساس این گزارش، اگرچه سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه دستورات لازم برای اجرای این آتش بس را صادر کرد اما اوکراین بلافاصله پیشنهاد پوتین برای آتش بس ۳۶ ساعته به مناسبت کریسمس پیروان مذهب ارتدوکس را رد کرد و گفت تا زمانی که روسیه نیروهای خود را از سرزمینهای اشغالی خارج نکند، آتش بس برقرار نخواهد شد.
**۱۰ سال زندان؛ مجازات دفاع از حقوق بشر در عربستان
منابع خبری گزارش دادند که حکومت سعودی یکی از بنیانگذاران جمعیت قدیمی حقوق مدنی و سیاسی عربستان "حسم" را که به خاطر دفاع از حقوق بشر در این کشور زندانی کرده بود، پس از سپری کردن ۱۰ سال پشت میله های زندان بالاخره آزاد کرد.
سازمان دموکراسی برای جهان عرب اعلام کرد که حکومت سعودی دکتر عبدالکریم الخضر استاد دانشگاه و فعال سیاسی و مدنی این کشور را که به دلیل فعالیت های سیاسی به ۱۰ سال زندان و ۱۰ سال ممنوعیت سفر به خارج از کشور محکوم شده بود، بعد از گذراندن دوران محکومیت، آزاد کرد.
وی با توجه به حکم ۱۰ سال ممنوعیت سفر با وجود آزادی قادر به خروج از عربستان نخواهد بود.
الخضر یکی از بنیانگذاران جمعیت حقوق مدنی و سیاسی در عربستان (حسم) به شمار می رود که از قدیمی ترین نهادهای حقوق بشری غیردولتی این کشور به شمار می رود.
این فعال سیاسی سعودی قبل از بازداشت به عنوان استاد فقه تطبیقی در دانشگاه القصیم مشغول تدریس بود.
وی همچنین ریاست تیم دفاع از عبدالله الحامد و برادرش عیسی الحامد را که هر دو فعال سیاسی بودند و در سال ۲۰۰۸ بازداشت شدند، برعهده داشت.
الخضر پژوهش هایی در زمینه تظاهرات مسالمت آمیز و اعتصاب غذای زندانیان دارد.
حکومت سعودی در سال ۲۰۱۳ میلادی جمعیت حقوق مدنی و سیاسی "حسم" را به خاطر دفاع از حقوق بشر و منعکس کردن وضعیت وخیم حقوق بشر در این کشور و حمایت از اعتراضات مسالمت آمیز مردمی منحل و همه اعضای آن را بازداشت و به اتهام حمایت مالی به تروریسم به زندان های طولانی مدت محکوم کرد.
نهادهای حقوق بشری بین المللی تاکنون بارها خواهان آزادی اعضای جمعیت حسم شده اند. عبدالله الحامد یکی از اعضای بنیانگذار این جمعیت بود که در سال ۲۰۲۰ میلادی در زندان سکته مغزی کرد و دو هفته بعد جان خود را از دست داد.
**نخست وزیر اوکراین: کشورم به بزرگترین میدان مین جهان تبدیل شده است
نخست وزیر اوکراین روز یکشنبه در مصاحبه اختصاصی با شبکه خبری یونهاپ گفت این کشور به بزرگترین میدان مین جهان تبدیل شده است.
دنیس شمیهال نخست وزیر اوکراین خاطرنشان کرد روسیه بزرگترین میدان مین جهان را در کشورش ایجاد کرده است و اوکراین تمام تلاش خود را برای پایان سریع جنگ انجام می دهد.
شمیهال با محکوم کردن اقدامات روسیه در اوکراین، تصریح کرد کی یف در خصوص پایان دادن به جنگ و بازپس گیری کامل خاک اوکراین اطمینان دارد.
وی تصریح کرد: همکاری اقتصادی بین اوکراین و کره جنوبی در حال توسعه است.
نخست وزیر اوکراین همچنین ابراز امیدواری کرد این کشور در خصوص پروژه های بازسازی پس از پایان جنگ و همچنین در زمینه صنعت خودروسازی با کره جنوبی همکاری کند.
وی گفت: بر اساس برنامه دولت، ما علاقه مند به ساخت کارخانه تولید خودروهای برقی در اوکراین هستیم و مایلیم این کار را با همکاری کره جنوبی انجام دهیم.
وی با اشاره به تجربیات کره جنوبی در زمینه مین زدایی، ابراز امیرواری کرد این کشور بتواند در این زمینه به اوکراین کمک کند.
نخست وزیر اوکراین افزود: از زمان وقوع جنگ در اوکراین بیش از ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع در این کشور میدان مین ایجاد شده است.
وی افزود: در حال حاضر اوکراین به بزرگترین میدان مین در جهان تبدیل شده است. این مساله نه تنها تردد مردم را با دشواری روبرو کرده است، بلکه باعث بروز اختلالات عمده ای در صنعت کشاورزی این کشور شده است.
شمیهال همچنین مدعی شد: روسیه زیرساخت های مناطق پرجمعیت اوکراین را هدف قرار می دهد و بیش از ۷۰ درصد خسارات ایجاد شده در این کشور به محله های مسکونی وارد شده است.
وی همچنین مدعی شد روسیه مجتمع های صنعتی مانند کارخانه تولید مواد شیمیایی، فولاد و زیرساخت های مسافرتی را در اوکراین هدف قرار می دهد.
شمیهال همچنین پیش بینی کرد خسارت مالی ناشی از جنگ در سال جاری به ۷۰۰ میلیارد دلار برسد.
وی خاطرنشان کرد: به رغم وقوع جنگ در اوکراین، اقتصاد این کشور به کار خود ادامه می دهد. دولت تاکنون تمام حقوق کارمندان و بازنشستگان را بدون تاخیر پرداخت کرده است. ما در حال توسعه برنامه های کمک مالی برای مشاغل کوچک و متوسط هستیم.
شمیهال گفت: ۵۰ درصد از شبکه های برق کشور در جریان ۱۱ حمله هوایی و ۱۴ موج حملات هواپیماهای بدون سرنشین روسیه در اوکراین خسارت دیده اند.
وی خاطرنشان کرد:" هیچ نیروگاهی در اوکراین وجود ندارد که مورد اصابت موشک یا هواپیماهای بدون سرنشین روسیه قرار نگرفته باشد. نخست وزیر اوکراین مدعی شد: هدف روسیه این است که تمام شبکه های برق این کشور را از بین ببرد و مردم ما را مجبور به فرار کند.
شمیهال با ابراز نگرانی از طولانی شدن جنگ، بر لزوم حفظ تحریمها علیه روسیه و کمک به اوکراین تاکید کرد.
وی خاطرنشان کرد: اوکراین در حال تلاش برای خاتمه دادن به جنگ است. برای این منظور جامعه بین المللی باید تحریم های روسیه را حفظ کند و بر شدت آنها بیفزاید.
وی همچین بر اهمیت تداوم تحریم ها بر صنعت تجارت گاز، نفت و مسدود کردن عرضه سلاح و قطعات به روسیه اشاره کرد و گفت همه شرکت های جهانی باید از روسیه خارج شوند.
وی همچنین خواستار اخراج روسیه از همه سازمان های بین المللی شد.
نخست وزیر اوکراین همچنین خواستار کمک مالی برای کمک به اوکراین برای عبور از زمستان و بازسازی شبکه های برق و جاده ای شد.
شمیهال گفت: ما نمیدانیم جنگ چه زمانی به پایان می رسد اما مسلم است که ما تمام سرزمین خود را باز پس خواهیم گرفت.
وی افزود: اعمال تحریم ها علیه روسیه برای پیروزی اوکراین اهمیت دارد. وی همچنین بر ضرورت عرضه تسلیحات پیشرفته به اوکراین تاکید کرد.
شمیهال همچنین به مناطقی که اوکراین قصد بازپس گیری دارد و یا استراتژی دقیق این کشور اشاره ای نکرد، اما به صراحت اعلام کرد این عملیات جنگی به قیمت تلفات انسانی ادامه نخواهد یافت.
وی گفت: ما از زمان شروع جنگ ۵۴ درصد از سرزمین های اشغال شده توسط روسیه را پس گرفته ایم و در زمستان یا هر زمان دیگری قادر به باز پس گیری سرزمین های اشغالی خواهیم بود.
شمیهال افزود: بازپس گیری قلمرو ما مهم است اما تقویت خطوط مقدم جنگ به منظور حفظ قلمرو و بازپس گیری سرزمین های اشغال شده نیز از اهمیت برخوردار است.
وی گفت:" من به خوبی می دانم که کره جنوبی با اوکراین متحد می شود و در همان مسیر پیش می رود. من نیز عمیقا سپاسگزار کمک های بزرگ بشردوستانه به اوکراین هستم.
بر اساس این گزارش، دولت کره جنوبی تاکنون ۱۰۰ میلیون دلار به اوکراین کمک مالی کرده است.
**نتانیاهو به وعده خود به رئیس جمهور مصر پشت پا زد/ عصبانیت قاهره از تل آویو
قاهره از اینکه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر جدید رژیم صهیونیستی وعده های خود به رییس جمهوری مصر را زیر پاگذاشته، به شدت عصبانی است.
پایگاه خبری العربی الجدید امروز (یکشنبه) به نقل از منابع دیپلماتیک آگاه از پرونده میانجیگری مصر میان گروههای فلسطینی و رژیم اشغالگر اسرائیل نوشت که تصمیمات اخیر کابینه این رژیم که پنجشنبه گذشته برای اعمال تحریمها علیه تشکیلات خودگردان فلسطین صادر شد، باعث پیچیدهتر شدن روابط قاهره و تل آویو شده و میانجیگری مصر را با مشکل مواجه کرده است.
به نوشته این پایگاه خبری، تحریمهای رژیم صهیونیستی علیه تشکیلات خودگردان فلسطین پس از آن وضع شد که مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامهای را تصویب کرد که در آن از دیوان بینالمللی دادگستری خواسته شد تا موضوع اشغال سرزمینهای فلسطینی توسط رژیم اسرائیل را بررسی و نظر مشورتی در این باره ارایه کند.
منابع آگاه با اشاره به اخباری مبنی بر مخالفت حماس با پیشنهاد «یارون بلوم» مسئول سابق پرونده نظامیان اسیر رژیم اسرائیلی در نزد نیروهای مقاومت فلسطین برای پایان دادن به پرونده اسیران در آستانه انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی که نوامبر گذشته برگزار شد، اعلام کردند که پیش از انتخابات مصر بین حماس و رژیم صهیونیستی برای مبادله اسیران بین دوطرف میانجیگری می کند اما اکنون این نشانه روشن وجود دارد که تلاشهای مصر برای میانجیگری تحت تاثیر تشکیل افراطیترین کابینه در تاریخ رژیم اسرائیل قرار گرفته است.
هم اکنون چهار نظامی رژیم صهیونیستی اسیر گروه های مقاومت فلسطینی در نوار غزه هستند و تلاش ها برای مبادله آن ها با اسیران فلسطینی به خاطر خودداری این رژیم از پذیرش شرط های مقاومت بی نتیجه مانده است.
با روی کار آمدن دوباره «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر کابینه رژیم اشغالگر اسرائیل، «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر این انتصاب جدید را در تماسی تلفنی با نتانیاهو تبریک گفت اما اقدام «ایتمار بن گویر» وزیر امنیت داخلی این رژیم در یورش به مسجد الاقصی و تصویب تحریم ها علیه تشکیلات خودگردان فلسطینی باعث شرمندگی السیسی شد و وی را در وضعیت دشواری قرار داد.
پس از آن که نتانیاهو در این تماس تلفنی به دولت مصر وعده داد تا آرامش را حفظ و از تلاشهای بن گویر برای هجوم به مسجد الاقصی جلوگیری کند، مصریها رضایت دادند که جزئیات تماس السیسی و نتانیاهو رضایت دادند اما این وعده صبح سهشنبه گذشته پس از یورش بن گویر به صحن مسجد الاقصی تحت تدابیر شدید نیروهای امنیتی رژیم اسرائیل بر باد رفت.
پیشتر السیسی در گفت وگو با نتانیاهو بر لزوم پرهیز کابینه جدید رژیم اسراییل از انجام هرگونه اقدامی که ممکن است منجر به تنش در اوضاع و پیچیدگیهای بیشتر در منطقه شود، تاکید کرده بود.
رییس جمهوری مصر همچنین گفته بود که قاهره به تلاش های خود برای «حفظ آرامش» بین رژیم اسرائیل و فلسطینی ها ادامه خواهد داد.
**هیات علمای شیعه افغانستان با رئیس جمهوری عراق دیدار کرد
عبداللطیف جمال رشید، رئیس جمهوری عراق در دیدار با هیئت اعزامی شورای علمای شیعه افغانستان، حمایت عراق از صلح، انسجام داخلی، افزایش امنیت و ثبات، احترام به تنوع و آزادیها و پرهیز از خشونت را اعلام کرد.
در ادامه دیدارها و گفتگوهای هیئت اعزامی شورای علمای شیعه افغانستان در کشور عراق عبداللطیف جمال رشید، رئیس جمهور عراق در کاخ صلح بغداد با این هیئت دیدار کرد.
در ابتدای این دیدار محمد اکبری، معاون شورای علمای شیعه افغانستان با تشریح اوضاع جاری افغانستان گفت: عراق با افغانستان روابط دیرینه و تاریخی دارد و طی چهل سال گذشته نیز وضعیت مشابه یکدیگر را داشته و کوشش برای انسجام داخلی نیاز مهم هردو کشور است.
عبداللطیف جمال رئیس جمهور عراق یاد آوری کرد: مردم افغانستان در دهههای گذشته رنجهای زیادی را متحمل شدهاند.
وی با تاکید برهمدردی مردم عراق با مردم افغانستان، حمایت عراق از صلح و پایان مصیبتهایی که مردم از آن رنج میبرند، انسجام داخلی، افزایش امنیت و ثبات، احترام به تنوع و آزادیها و پرهیز از خشونت ا علام کرد.
**موشک های حزب الله فرصت رفتن به پناهگاه نمی دهد/ آنها بیخ گوش ما هستند
تحلیلگران و ژنرال های رژیم صهیونیستی قدرت موشکی حزب الله لبنان را تهدیدی راهبردی و اساسی برای این رژیم توصیف کرده و گفتند که این موشک ها آنقدر به ما در شمال فلسطین اشغالی نزدیک هستند که فرصت رفتن به پناهگاه نخواهیم داشت.
روزنامه صهیونیستی جروزالیم پست امروز یکشنبه در مطلبی به قلم «نویل تیلر» تحلیلگر صهیونیست نوشت که تل آویو باید زرادخانه موشک های نقطه زن حزب الله لبنان را یک تهدید راهبردی بزرگ برای خود در کنار برنامه هسته ای ایران بداند.
این تحلیلگر افزود که نیروهای حزب الله اخیرا فعالیت خود در مرز لبنان با فلسطین اشغالی را گسترش دادند . آنها از جمله دهها مرکز رصد و دیده بانی ایجاد کردند و گشت زنی های خود را افزایش دادند و به طور علنی، تحرکات نیروهای رژیم صهیونیستی را رصد و مستندسازی کردند.
وی نوشت که حزب الله در مرز حضور دارد بنابراین برای همه چیز باید آماده شویم زیرا خطر و تهدید بسیار جدی است و هرگونه حمله غیرمنتظره در میانه درگیری ها با سوریه منجر به درگیری بزرگی در لبنان خواهد شد.
روزنامه صهیونیستی جروزالیم پست در ادامه در مورد تهدیدات کنونی حزب الله علیه رژیم صهیونیستی به نقل از یک ژنرال صهیونیست نوشت: ما می دانیم آن ها - نیروهای تیپ رضوان حزب الله - اینجا هستند و اگر موشک داشته باشند ما زمان کافی برای رفتن به پناهگاه ها نخواهیم داشت زیرا شهرک (صهیونیست نشین) المطله (در شمال فلسطین اشغالی) به مرز (با لبنان)بسیار نزدیک است.
این ژنرال صهیونیست تاکید کرد: آنها (حزب الله) بسیار نزدیک هستند، ما می دانیم. حزب الله می تواند علاوه بر هدف قرار دادن شهرک المطله با موشک ،از سه یا چهار محور به ما حمله کند.
روزنامه صهیونیستی جروزالیم پست در پایان نوشت که نیروهای حزب الله در سوریه تجربه اندوخته اند و آنها از استقلال زیادی برخوردار هستند و قدرت آتش بیشتری دارند و از مراکز رصد و دیده بانی و تشکیلات جنگی بهره می برند.
**انتخاب جنجالی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و تاثیر آن بر آینده حزب جمهوریخواه
آغاز فعالیت کنگره جدید آمریکا و روند بی سابقه انتخاب رئیس مجلس نمایندگان که پس از ۴روز و ۱۵ دور رای گیری صورت گرفت، حکایت از مجلسی پرتنش دارد و نشان دهنده روزهایی سخت برای حزب جمهوریخواه است که اختلافات درونی در لایه های مختلف آن هویدا شده و نتایج متفاوتی برای این حزب در انتخابات ۲۰۲۴ خواهد داشت.
مجلس نمایندگان آمریکا که طی یک هفته گذشته بر سر تعیین رییس جدید، یکی از جنجالی ترین رای گیری ها را طی ۱۶ قرن گذشته تجربه کرد، از شکاف و اختلاف نظر عمیق بین اعضای حزب جمهوریخواه پرده برداشت، حزبی که در انتخابات میاندوره ای ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۱ برخلاف انتظارات و تبلیغات ایجاد موج قرمز، با اختلافی اندک، (۲۲۲ کرسی در مقابل ۲۱۲ کرسی حزب دموکرات)، توانست اکثریت این مجلس را بدست آورد.
انتخاب جنجالی و بی سابقه کووین مک کارتی از حزب جمهوریخواه برای کرسی ریاست مجلس نمایندگان بعد از ۱۵ دور رای گیری، در برخی موارد با التماس شخص مک کارتی از فرد رای دهنده و در پاره ای موارد آنچنان که رسانه های آمریکایی آنرا منتشر کردند به تهدید و برخوردهای فیزیکی همراه بود.
التماس مک کارتی و بستن دهان رئیس کمیته نظامی مجلس نمایندگان
شبکه خبری سی ان ان با ضبط تصاویری از چهاردهمین دور رای گیری برای تعیین مک کارتی بعنوان پنجاه و پنجمین رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، عنوان کرد «مت گائتز» (Matt Gaetz) نماینده حزب جمهوریخواه از ایالت فلوریدا ، راست افراطی و از حامیان دونالدترامپ، که آخرین فرد برای دادن رای در این دور از رای گیری بود، با التماس مک کارتی برای دادن رای موافق مواجه شد وزمانی که مک کارتی مایوس از گرفتن جواب مثبت، از وی دور می شد «مایک راجرزر »( (Mike Rogers) رئیس کمیته خدمات نظامی مجلس، به سمت گائتز رفته و وی را نسبت به ادامه اختلال و سنگ اندازی در روند تعیین مک کارتی تهدید کرد و به او گفت که «کار تو تمام است (بودن در کمیته تحت ریاست وی)» دراین حین، در یک برخورد فیزیکی «ریچارد هادسون» دیگر نماینده جمهوریخواه از ایالت کارولینای شمالی با گذاردن دست بر دهان راجرز، او را به عقب کشاند.
اختلافات درونی حزب جمهوریخواه – قبیله ترامپ
حزب جمهوریخواه پس از ظهور ترامپ در عرصه کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری ۲۰۱۶ میلادی دچار دو دستگی و اختلاف شد، گروهی به حمایت و گروهی به مخالفت از وی بر آمدند تا آنجا که نفوذ ترامپ بر انتخابات میان دوره ای آبان ماه گذشته ادامه داشت و تاثیرات خود را نشان داد.
اختلافات درونی حزب جمهوریخواه و وجود گروهی ۲۰ نفره از نمایندگان این حزب در مجلس نمایندگان که از هواداران افراطی ترامپ و مخالف کوین مک کارتی برای احراز این سمت بودند، از دید رسانه های آمریکایی پنهان نماند تا آنجا که رسانه آمریکایی «بیزینس اینسایدر» مستقر در نیویورک، با پرداختن به این موضوع نوشت: هم اکنون حزب جمهوریخواه در درون خود حزبی جداشده تحت عنوان «قبیله ترامپی» دارد.
بیزینس اینسایدر در ادامه یادآور می شود که وجود اختلافات در احزاب اصولا امر عادی و پذیرفته شده است اما نمایندگانی از حزب جمهوریخواه همچون « مارجری تیلر گرین » (Marjorie Taylor Greene) از ایالت جورجیا، «مت گائتز» از فلوریدا، «لورن بوبرت» (Lauren Boebert) از کلرادو، «جیم جوردان» (Jim Jordan) از اوهایو و «اسکات پری» (Scott Perry) از ایالت پنسیلوانیا جمهوریخواهانی هستند که موضع و خطر و مشی خود را از ترامپ می گیرند.
مک کارتی هرچند توانست در نهایت پس از ۱۵ دور رای گیری منصب ریاست مجلس نمایندگان را با التماس، پرخاش و بعضا برخی تهدیدها بدست آورد اما روشن است که پایه های کرسی ریاست وی متزلزل بوده و در آینده نه تنها از سوی حزب رقیب دموکرات بلکه از سوی هم حزبی های مخالف با خود، تحت فشار بوده و قدرت چندانی برای پیش بردن اهداف این حزب نخواهد داشت.
دستیابی به اهداف حزب جمهوریخواه با زد و خورد
حزب جمهوریخواه با روند به نمایش گذاشته شده در انتخاب مک کارتی، نشان داد که مجلس نمایندگان آمریکا که دوره آن تا سال ۲۰۲۵ میلادی است یکی از پر تنش ترین مجالس در تاریخ این کشور خواهد بود و ممکن است برای پیشبرد اهداف و دستور کارهای خود با وجود چنین اختلافات چند لایه ای حتی کار به برخوردهای فیزیکی نیز بیانجامد.
آنچه که روشن است یکی از اهداف حزب جمهوریخواه ایجاد مانع و کار شکنی برای دولت جو بایدن در زمان باقی مانده از ریاست جمهوری او تا انتخابات ۲۰۲۴ خواهد بود اما از سویی دیگر چنین اختلافات درونی قادر است تا تاثیر منفی بر عملکرد این حزب گذاشته و حتی در آینده و نزدیک شدن به زمان انتخابات توازن قدرت را به سمت حزب رقیب تغییر دهد.
نکته مهم دیگر اینکه، زمان انتخاب نامزد نهایی جمهوریخواهان برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ با رقیب دموکرات ، از میان دونالد ترامپ و دیگر رقیبان هم حزبی وی به زودی فرا خواهد رسید و این می تواند به انتخابی سخت برای اعضای حزب تبدیل شود، جایی که ترامپ از همین حالا زمزمه های تهدید به خروج از حزب جمهوریخواه و تاسیس حزب جدید را درصورت انتخاب نشدن به عنوان نامزد نهایی در انتخابات درون حزبی، مطرح کرده است و این یعنی تشدید اختلاف ها در جبهه جمهوریخواهان که برگ برنده ای در دست دموکرات ها خواهد بود.
**عربستان برای ساکت کردن صداهای منتقد تلاش می کند/ جاسوسی از مخالفان در جهان
سازمان عفو بین الملل رسوایی جدید آل سعود در به خدمت گرفتن افراد برای انتشار اطلاعات کانالیزه شده از عربستان در دانشنامه «ویکیپدیا» را بیانگر میزان تلاش حکومت سعودی برای ساکت کردن صداها و نظرات منتقد دانست.
سازمان عفو بین الملل در صفحه شخصی خود در توئیتر در اشاره به جنبه های پیشرفت صوری عربستان بعد از روی کار آمدن محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و سرکوب صداهای منتقد و جاسوسی از مخالفان توسط حکومت سعودی نوشت: درحالی که جهان "پیشرفت" عربستان را جشن می گیرد، مقامات سعودی در حقیقت تلاش های بی سابقه ای برای کنترل بر اطلاعات منتشر شده درباره عربستان و درخشان جلوه دادن وجهه آن انجام می دهند.
سازمان عفو بین الملل با اشاره به رسوایی مربوط به ویکی پدیا افزود: این اولین بار نیست که مقامات سعودی به تریبون های رسانه ای جهانی نفوذ می کنند، به عنوان مثال، ماه گذشته میلادی یک کارمند سابق شبکه اجتماعی توئیتر به اتهام جاسوسی برای عربستان محکوم شد. وی با سوء استفاده از موقعیت شغلی خود سعی داشت به اطلاعات شخصی مربوط به مخالفان سعودی دست یابد.
این سازمان تصریح کرد: اخبار مربوط به بکارگیری ۲ ویراستار داوطلب برای دانشنامه ویکی پدیا به منظور کنترل بر اطلاعات منتشر شده درباره عربستان، حاوی این یادآوری جدی است که عربستان می تواند تا کجا برای ساکت کردن آرای انتقادی از خود پیش برود.
به نوشته سایت سعودی لیکس سازمان «دموکراسی هم اکنون برای جهان عرب» که مقر آن در واشنگتن و سازمان «سمکس» که مقر آن در بیروت است، با صدور بیانیه ای مشترک اعلام کردند: تحقیق توسط ویکی پدیا و مدیر دائره المعارف الکترونیکی نشان می دهد که دولت سعودی به صفوف کارکنان بلندپایه آن در منطقه نفوذ کرده و با توسل به زور، شهروندان سعودی را به عنوان نمایندگان خود به کار گرفته است.
سازمان «دموکراسی هم اکنون برای جهان عرب» که توسط «جمال خاشقچی» روزنامه نگار فقید سعودی تاسیس شده و سازمان سمکس مدافع حقوق دیجیتالی در کشورهای عرب افزودند: این اطلاعات را از افراد و منابع موثق در خاورمیانه و شمال آفریقا دریافت کرده اند.
این بیانیه مشترک پس از آن منتشر شد که ویکیمدیا ماه گذشته، ممنوعیت جهانی ۱۶ کاربر را اعلام کرد که در فرآیند ویرایش متضاد با منافع پروژههای ویکیپدیا در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا مشارکت داشتند.
دو سازمان یاد شده به نقل از منابع خود تاکید کردند که ویکی پدیا اشاره به فعالیت آن دسته از کاربران سعودی دارد که تحت تاثیر دولت سعودی فعالیت می کردند.
بر اساس این بیانیه، دو تن از مدیران سطح بالا و دارای امتیاز دسترسی به ابزارهای خصوصی ویکی پدیا از جمله ویرایش کامل صفحات محافظت شده، از زمان دستگیری در سپتامبر ۲۰۲۰ تا کنون همچنان در زندان بسر می برند.
**نماینده پارلمان اروپا: اتحادیه اروپا کورکورانه از اوامر امپریالیسم آمریکا پیروی میکند
نماینده ایرلندی پارلمان اروپا امروز در توییتی از این اتحادیه انتقاد کرد که به بهای جان کودکان سوری «کورکورانه از اوامر امپریالیسم آمریکا پیروی میکند».
میک والاس نماینده ایرلند در پارلمان اروپا گفت: ۹۰ درصد مردم سوریه زیر خط فقر زندگی می کنند. بسیاری از کودکان (سوری) در روز تنها یک وعده غذا می خورند. وسایل گرمایشی تبدیل به کالایی لوکس شده و کودکان از سرما، گرسنگی و کمبود دارو می میرند.
والاس گفت: تحریم های غرب پیش از آغاز تهاجم نظامی سال ۲۰۰۳ به عراق، یک میلیون کودک را کشت. چند کودک سوری باید کشته شوند تا به این سیاست خودکامه و مرگبار را پایان دهیم؟
وی افزود: چرا اتحادیه اروپا به قیمت حقوق بشر مردم سوریه، کورکورانه از اوامر امپریالیسم آمریکا پیروی می کند؟
**آل خلیفه پرونده دیگری علیه فعال بحرینی با جرم "اهانت به اسرائیل" باز کرد
مقامات آل خلیفه در بحرین پرونده اتهامی جدیدی را علیه «عبدالهادی الخواجه» فعال حقوق بشر برجسته این کشور با جرم "اهانت به اسرائیل" گشودند. وی از سال ۲۰۱۱ میلادی در زندان رژیم بحرین است و مورد شکنجه شدید قرار گرفته است.
حساب کاربری «البحرین الیوم» در توئیتر فایل صوتی از «عبدالهادی الخواجه» فعال حقوق بشر بحرینی منتشر کرد که در آن وی دلیل اتهامات خود را توضیح میدهد و میگوید: من با اتهاماتی از جمله توهین به رژیم اسرائیل با محاکمههای جدیدی روبرو هستم و دولت انگلیس (به خاطر حمایت تمام عیار از آل خلیفه) مسئولیت شکنجه و آزار زندانیان در بحرین را بر عهده دارد.
حکومت آل خلیفه در بحرین در سپتامبر ۲۰۲۰ همراه با امارات در کاخ سفید و با حضور «دونالد ترامپ» رئیس سابق جمهور آمریکا توافق نامه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را امضا کرد.
این اقدام موجب خشم مردم انقلابی بحرین و بسیاری از مسلمانان شد. مردم بحرین بارها با برگزاری تظاهرات مخالفت خود را با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کرده اند.
عبدالهادی الخواجه که در زندان آل خلیفه حبس است، در این فایل صوتی به خانواده خود از یک سری اتهامات جنایی جدید علیه خودش خبر داد و با اشاره به اینکه در حال حاضر با سه پرونده قضایی مواجه است، گفت که در انتظار پرونده چهارم قرار دارد.
اولین اتهام عبدالهادی الخواجه شکستن صندلی پلاستیکی در زندان بدنام «جو» در نزدیک شهر منامه پایتخت بحرین است. به گفته الخواجه اتهام دومی که علیه او مطرح شده، توهین به یک طرف خارجی به نام رژیم اسرائیل است.
الخواجه در این فایل صوتی اشاره میکند که همچنین با اتهام توهین به یک کارمند دولتی مواجه است. وی در این باره در فایل صوتی گفت: در ۳۰ مارس ۲۰۲۲ هنگامی که علیه توافق عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل شعار سر میدادم، یک افسر زندان به نام «مروان» به سمت من آمد و به او گفتم "تو با زندانیان مانند حیوانات رفتار میکنی. من نمیخواهم با تو صحبت کنم و تو آدم خوبی نیستی".
وی افزود: سپس این افسر علیه من پرونده تشکیل داده است.
به گفته الخواجه، این اولین برخورد با افسر مروان نبود، در گذشته هم مروان یکی از هم سلولیهای الخواجه را شکنجه کرده و به آزار و اذیت او ادامه داده است و باعث شده تا وی در مقابل او بایستد و از او بخواهد که بند زندان را ترک کند.
سومین اتهامی که علیه الخواجه مطرح شده اقدامات تحریک آمیز علیه رژیم آل خلیفه است. به گفته وی، این پرونده شامل اتهامات سنگین جنایی مبنی بر اقدام تحریک آمیز برای براندازی یا تغییر رژیم حاکم در بحرین است و احتمالاً تحت نظارت دادگاه عالی کیفری قرار دارد.
اتهام دیگری که ممکن است الخواجه را برای آن محاکمه کنند، در مورد اعتراض او و دیگران پس از تلاش یک افسر همراه با نگهبانان زندان برای حمله به «شیخ عبدالجلیل المقداد» از چهره های مخالف در ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ میلادی است.
همبندیهای المقداد از جمله الخواجه با سردادن شعارهای، «مرگ قبل از ذلت»، «نه به رعب و وحشت زندانیان» و «رئیس زندان در راس تروریستها قرار دارد»، نسبت به این حمله اعتراض کردند.
الخواجه با اشاره به اینکه در ۲۷ یا ۲۸ جولای ۲۰۲۲ قرار بود مسئولان زندان او را برای درمان کمرش به بیمارستان ببرند اما خودروی مناسبی برایش در نظر نگرفتند و همین موضوع موجب شد تا اعتراض کند، گفت: از آنجایی که وزیر کشور مسئول زندانها نیز هست، من او را به خاطر نحوه دستگیری، شکنجههایم و مشکلات بهداشتی که اکنون از آن رنج میبرم مسئول میدانم.
وی افزود: وقتی آنها (پلیس زندان) همه این کارها را انجام میدهند و با ما بدرفتاری میکنند، و هر زمان که ما به عنوان زندانی عقیدتی چیزی میگوییم، پاسخ میدهند که ما از بالا دستور میگیریم و هیچ کاری نمیتوانیم در مورد آن انجام دهیم. درک من این است که که بخش یا تمام دستوراتی که دریافت میکنند از وزیر کشور است و وزیر کشور مسئول وضعیتی است که ما در آن قرار داریم.
عبدالهادی الخواجه فعال حقوق بشر بحرینی-دانمارکی رئیس سابق مرکز حقوق بشر بحرین، عضو شبکه مشاوران مرکز حقوق بشر بینالمللی و اعضای هیات کمیته عربی نظارت بر حقوق بشر در ۶ کشور عربی مشاور و عضو سازمان عفو بینالملل بود که ۹ آوریل سال ۲۰۱۱ توسط پلیس بحرین بازداشت و به شدت شکنجه و آزار شد.
وی از مدافعان سرسخت حقوق بشر در بحرین و قیام مردمی این کشور و از معترضان به اشغال بحرین توسط نیروهای سعودی پس از وقوع این قیام بود.
حکومت بحرین در پی قیام مردمی بحرینیها از آل سعود برای سرکوب آنها درخواست نیرو کرد.
بحرین از ۱۴ فوریه سال ۲۰۱۱ میلادی شاهد قیام مردمی علیه رژیم آل خلیفه است. مردم بحرین خواهان آزادی، برقراری عدالت و رفع تبعیض و روی کار آمدن نظامی منتخب در کشورشان هستند.
در جریان قیام مردمی بحرین، هزاران نفر شهید یا زخمی شده اند و حکومت آل خلیفه همچنین هزاران بحرینی را بازداشت و شکنجه و صدها نفر دیگر را سلب تابعیت کرده است. حکومت بحرین همچنین همه جمعیت ها و احزاب سیاسی مخالف را منحل و فعالیت آنها را ممنوع کرده و از سال ۲۰۱۱ میلادی تاکنون انتخابات را در سایه تحریم مردم و رهبران مخالفان و به صورت تک صدایی و همسو با خواست خود برگزار می کند.
**«صابرین نیوز» از سقوط یک پهپاد بر فراز پایگاه عین الاسد خبر داد
کانال «صابرین نیوز» از انتشار اخباری مبنی بر سقوط یک فروند پهپاد ناشناس بر فراز پایگاه عین الاسد در غرب عراق خبر داد که محل استقرار نظامیان اشغالگر آمریکایی است.
کانال تلگرامی صابرین نیوز اعلام کرد که خبرهایی از سقوط یک فروند پهپاد بر فراز پایگاه عین الاسد وجود دارد.
برپایه این گزارش، پدافند اشغالگران آمریکایی در پایگاه عین الاسد یک پهپاد را هدف قرار داد و باعث سقوط آن شد.
هنوز جزئیات بیشتری درباره این خبر نرسیده است.
**چالشی جدید برای نظامیان ارتش انگلیس
روزنامه انگلیسی با افشای دادههای وزارت دفاع انگلیس گزارش داد: در پنج سال گذشته حدود ۴۰ هزار نفر از نیروهای نظامی این کشور در فهرست پرسنل چاق یا دارای اضافه وزن قرار گرفتهاند.
تارنمای روزنامه دیلی میل افشا کرد: در حال حاضر از هر چهار نیروی ارتش یک نفر در گروه افراد چاق و یا دارای اضافه وزن خطرناک قرار میگیرد.
این روزنامه همچنین افشا کرد: از سال ۲۰۱۰ میلادی (۱۳۸۹ شمسی) تاکنون، پنج هزار و ۲۰۰ سرباز چاق و دارای اضافه وزن، به دلیل مشکلات سلامتی و مسائل درمانی از ارتش کنار گذاشته شدهاند.
بر این اساس، سنگین وزنترین عضو ارتش که به دلیل مسائل پزشکی اخراج شد، ۱۹۰ کیلوگرم بود. بیش از ۸۰۰ سرباز دیگر به دلیل وزنهای بیشتر از ۱۱۴ کیلوگرم از ارتش خارج شدند.
در این میان، دادههای وزارت دفاع نشان میدهد که بیش از یکهزار و ۱۰۰ نفر به دلیل مشکلات ناشی از چاقی به دیابت نوع ۲ مبتلا شده و یکهزار و ۱۱۳ نفر هم از فشار خون بالا رنج میبرند، همچنین بیش از ۱۰۰ نیروی ارتش به عارضههای قلبی دچار هستند.
این گزارش میافزاید: از سال ۲۰۱۴ (۱۳۹۳ شمسی) و به منظور حل این مشکل، برای ۸۵۰ نفر داروهای رژیمی تجویز شده و بیش از ۶۰ نیروی ارتش تحت عملهای جراحی موسوم به لیپوساکشن قرار گرفتهاند.
ریچارد کمپ یک فرمانده سابق نیروهای نظامی انگلیس در افغانستان با انتقاد از این موضوع اظهار داشت: این وضعیت، شکست رهبران و مسئولان ارتش در انجام وظیفه نظارت بر سلامتی و آمادگی بدنی نیروها را نشان میدهد.
همچنین لرد دانت یک فرمانده سابق در ارتش انگلیس نیز در همین رابطه، راه حل معضل چاقی و اضافه وزن خطرناک در میان نیروهای مسلح را در اصلاح زنجیره فرماندهی ارتش این کشور دانست.
این درحالی است که یک سخنگوی وزارت دفاع انگلیس درباره اطلاعات افشا شده از مشکل اضافه وزن و چاقی میان نیروهای نظامی این کشور گفت: ترخیص پرسنل به دلیل مسائل پزشکی میتواند ناشی از مشکلات متعددی باشد که چاقی و اضافه وزن خطرناک یکی از آنها است.
وی ادامه داد: نیروهای مسلح به منظور انجام وظایف به بدنی ورزیده نیاز دارند و ما به طور مداوم با استفاده از ابزار سنجش آمادگی بدنی از آن اطمینان حاصل میکنیم.
**سفیر روسیه: همکاری راهبردی تهران - مسکو موجب ناامیدی غرب از تحریمها شد
رئیسجمهور با اشاره به افزایش تعاملات دیپلماتیک تهران و مسکو، روابط ایران و روسیه را راهبردی دانست و بر ضرورت شکلگیری و تقویت همکاریهای اقتصادی دو کشور تأکید کرد و سفیر جدید روسیه نیز گفت که همکاریهای راهبردی تهران - مسکو موجب ناامیدی غرب از تحریمها شده است.
آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» پیش از ظهر امروز (یکشنبه) در آیین دریافت استوارنامه «آلکسی ددوف» سفیر جدید فدراسیون روسیه، روابط تهران - مسکو را راهبردی توصیف و تأکید کرد: ایران و روسیه زمینههای خوبی برای همکاری در عرصه دوجانبه، منطقهای و بینالمللی دارند.
رئیسجمهور در این دیدار با اشاره به افزایش تعاملات دیپلماتیک دو کشور، بر ضرورت شکلگیری و تقویت همکاریهای راهبردی ایران و روسیه در حوزه اقتصادی نیز تأکید کرد.
«آلکسی ددوف» سفیر جدید فدراسیون روسیه نیز در این مراسم افزایش مستمر همکاریهای همهجانبه اقتصادی را از اولویتهای برنامه کاری خود بیان کرد و گفت: همکاریهای راهبردی اقتصادی بین ایران و روسیه موجب ناامیدی کشورهای غربی از سیاست تحریم شده است.
**افزایش تورم؛ چالش اصلی نخست وزیر انگلیس
نخست وزیر انگلیس که کشورش سال گذشته را با افزایش افسارگسیخته تورم و قیمت های بالا سپری کرد، اذعان داشت تضمینی برای کاهش تورم در سال ۲۰۲۳ وجود ندارد.
خبرگزاری رویترز نوشت: ریشی سوناک با اذعان بر این که تضمینی وجود ندارد تورم در انگلیس در سال جاری کاهش یابد، اظهار داشت که دولت او برای تضمین کاهش تورم، باید به شیوه ای کنترل شده و با رعایت مقررات و یا استانداردهای خاص عمل کند.
سوناک با بیان اینکه برای مهار تورم باید از مقررات تبعیت و تصمیمات مسئولانه و درستی را اتخاذ کرد، گفت: واقعا مهم است که این گونه عمل کنیم. این یک موضوع انتزاعی نیست و در زندگی مردم تاثیر دارد.
نخست وزیر انگلیس پیشتر نیز وعده داده بود تورم را مهار کند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سوناک در نخستین سخنرانی خود در سال ۲۰۲۳ در تشریح اولویت های دولتش، درباره کاهش تورم به نصف، کمک به رونق اقتصادی انگلیس و کاهش روند مهاجرت غیرقانونی وعده داده بود.
سوناک که بعد از یک دوره بی ثباتی سیاسی در انگلیس روی کار آمده است، همچنین متعهد شده بدهی ملی انگلیس را کاهش دهد و مقررات جدیدی را وضع کند تا روند ورود مهاجران با استفاده از قایق های کوچک به سواحل انگلیس را کاهش دهد.
لیز تراس نخست وزیر سلف سوناک، بسته فاجعهباری از کاهشهای مالیاتی بدون بودجه را در سپتامبر (شهریور) گذشته رونمایی کرد و پس از کمتر از دو ماه خدمت به عنوان نخست وزیر مجبور به استعفا شد. سیاستهای تراس ارزش پوند انگلیس را کاهش داد و ضمن افزایش هزینه استقراض باعث مداخله اضطراری بانک مرکزی انگلیس شد.
نخست وزیر انگلیس در پیامی به مناسبت سال جدید میلادی همچنین بیماری کووید۱۹ و جنگ اوکراین را عامل «۱۲ ماه دشوار» در کشورش توصیف کرد و به مردم هشدار داد که مشکلات در سال آتی میلادی ( ۲۰۲۳ ) نیز تداوم خواهد یافت.
سوناک با نادیده گرفتن تاثیر تصمیمات فاجعه بار ماه سپتامبر لیز تراس به عنوان یکی از سه نخستوزیر محافظهکار در سال ۲۰۲۲، گفت: کابینهاش تصمیمات دشوار اما منصفانهای برای کنترل وامها و بدهیهای دولت انگلیس گرفته است.
**ارسال سامانه دفاع هوایی هدف جدید فرانسه و ایتالیا در جنگ اوکراین
آنتونیو تاجانی وزیر خارجه ایتالیا اعلام کرد که کشورش همراه با فرانسه در حال بررسی ارائه سامانههای دفاع هوایی به اوکراین است.
تاجانی در مصاحبه با روزنامه «کوریره دلا سرا» گفت که ایتالیا در حال آماده کردن یک بسته کمک نظامی جدید برای اوکراین است و در اینباره با فرانسه در حال مذاکره است.
وی در مصاحبه با این روزنامه ایتالیایی که امروز یکشنبه منتشر شد، اظهار کرد: بسته ششم (کمک نظامی به اوکراین) همچنان در مرحله گفتگو است و همانطور که گفته شده، (تسلیحات) پیش از ارائه گزارش مربوطه به پارلمان ارسال نخواهد شد.
وزیر خارجه ایتالیا ادامه داد که در حال گفتگو با فرانسویها برای بهبود روند ارسال سامانههای پدافند هوایی هستیم که به طور مشترک توسط رم و پاریس ساخته شده است.
تاجانی در واکنش به گزارشهایی در مورد اینکه آمریکا از ایتالیا خواسته تا روند ارسال تسلیحات به اوکراین را تسریع بخشد، تاکید کرد: ما یک شریک مهم هستیم اما مساله درباره ارسال تسلیحات نبود.
وزیر خارجه ایتالیا درباره چشم انداز رسیدن به صلح در اوکراین نیز با اشاره به اینکه هیچ «خبر خوب و دلگرم کنندهای» در این مورد وجود ندارد، بیان کرد: ما باید بر روی صلح کار کنیم، اما تمام سیگنالهای دریافتی هیچ دلیلی برای خوشبینی نمیدهد.
گیدو کروستو وزیر دفاع ایتالیا حدود ۱۰ روز پیش گفت: اگر ما سامانههای ضدهوایی به اوکراین بدهیم باید از موجودی ارتش خود بدهیم بنابراین باید مطمئن شویم که انبارهای ما خالی نمیشود.
کروستو پیش از آن گفته بود که سامانه ضدهوایی سامپ تی محصول مشترک ایتالیا و فرانسه از جمله تسلیحاتی است که کییف خواستار دریافت آن از رم است.
**محدودیت های جدید کابینه نتانیاهو علیه اسیران فلسطینی
حضور صهیونیستهای تندرو در کابینه جدید رژیم صهیونیستی موجب سختتر شدن عرصه بر فلسطینیها شده و محدود شدن دیدار اعضای کنست(پارلمان) با اسیران فلسطینی از ابعاد جدید آن است.
«ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی جدید رژیم صهیونیستی و رهبر حزب افراطی «عوتسما یهودیت» در نامه ای به «امیر اوهانا» رئیس کنست ژریم صهیونیستی از وی خواست برنامه دیدار نمایندگان کنست با زندانیان امنیتی را لغو کند.
بنگویر اعلام کرد که طرح قبلی کنست برای فراهم کردن دیدار اعضای آن با زندانیان امنیتی را لغو و امکان بازدید را سخت می کند.
کابینه قبلی رژیم صهیونیستی با درخواست نمایندگان کنست برای دیدار با زندانیان امنیتی موافقت کرده و این طرح به مدت بیش از یکسال اجرا شده بود.
دیدار اعضای کنست با زندانیان امنیتی از سال ۲۰۱۶ ممنوع اعلام شده بود اما با موافقت کابینه یائیر لاپید و نفتالی بنت، سال گذشته این ممنوعیت لغو شد که اکنون با آمدن بن گویر دوباره احیا شد.
حضور بن گویر در کابینه بنیامین نتانیاهو موجب افزایش تنش ها در سرزمین های اشغالی و منطقه شده است.
ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی سهشنبه گذشته در اولین هفته کاری خود به همراه گروه دیگری از صهیونیستها با حمایت نظامیان این رژیم در اقدامی تحریکآمیز به مسجد الاقصی یورش برد.
این اقدام با واکنش گسترده مسلمانان روبهرو شد و برخی کشورهای اسلامی-عربی این اقدام بن گویر را محکوم کردند.
وزارت خارجه اردن در اعتراض به ورود عضو تندرو کابینه نتانیاهو به مسجدالاقصی سفیر رژیم صهیونیستی را احضار کرد.
**رئیسی: ایران بعد از انقلاب توسعه روابط با کشورهای آفریقا را دنبال کرده است
رئیسجمهور با بیان اینکه ایران با تکیه بر ظرفیتهای عظیم خود آمادگی افزایش روابط اقتصادی با کشورهای مختلف آفریقایی از جمله مالی را دارد، گفت: ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی توسعه روابط با کشورهای آفریقایی را دنبال کرده است.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی ظهر یکشنبه در مراسم دریافت استوارنامه «محمد مایگا» سفیر جدید مالی، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، توسعه روابط با کشورهای آفریقایی را دنبال کرده است.
رئیسجمهور ضمن تقبیح سیاست دولتهای غربی در قبال کشورهای آفریقایی با بیان اینکه غربیها نه برای کمک، بلکه برای استعمار و غارت ثروت مردم آفریقا به این قاره ورود کردهاند، اظهار داشت: معتقدیم کشورهای آفریقایی با توجه به ذخایر و منابع غنی و همچنین برخورداری از نیروی انسانی، بدون دخالت غربیها خواهند توانست با استقلال به توسعه و پیشرفت بیشتر برسند.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه حضور غربیها در نقاط مختلف جهان نه تنها امنیتساز نیست، بلکه مخل امنیت است، افزود: امیدواریم دولت جدید مالی با کمک مردم این کشور گامهای بلندی در جهت استقلال و توسعه بردارد.
رئیسجمهور گفت: با توجه به ظرفیتهای عظیم ایران، آمادگی داریم روابط اقتصادی خود را با کشورهای مختلف آفریقایی از جمله مالی افزایش دهیم.
«محمد مایگا» سفیر جدید مالی نیز با تمجید از پیشرفتهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران، گفت: در محافل علمی و سیاسی آفریقا، ایران را به عنوان یکی از اقتصادهای نوظهور میشناسند و از این منظر تقویت روابط با جمهوری اسلامی ایران خواسته ما است.
**گذرگاه مرزی کیله بین ایران و اقلیم کردستان عراق بسته شد
مدیر گمرکات رابین در اقلیم کردستان عراق از بسته شدن گذرگاه مرزی «کیله» بین ایران و این اقلیم به دلیل انباشت زیاد برف خبر داد.
« جهار رسول» امروز ( یکشنبه ) به پایگاه خبری کردستان ۲۴ گفت: گذرگاه مرزی کیله بین این اقلیم و ایران به دلیل انباشت بسیار زیاد برف بسته شده است.
وی با بیان اینکه مسئولان اقلیم کردستان عراق در حال پاکسازی جاده این گذرگاه مرزی از برف هستند، خواستار اقدام متقابل از سوی مسئولان ایرانی شد.
کیله یک گذرگاه مرزی در شهرستان سردشت است که از طرق آن میتوان به شهر قلعه دیزه در اقلیم کردستان عراق رسید. این مرز و گمرک آن در ۱۰ کیلومتری شهر سردشت و ۲۰ کیلومتری شهر قلعه دیزه در کشور عراق قرار دارد.
مرز کیله جنوبیترین پایانه مرزی در استان آذربایجان غربی است.
فعالیت گمرک بازارچه مرزی کیله در شهرستان سردشت از سال ۱۳۸۲ و با هدف سرعتبخشی به صادرات کالا از ایران به کردستان عراق و دستیابی به بازار این منطقه آغاز شد.
**سوئد: نمیتوانیم تمام خواستههای ترکیه را برآورده کنیم
اولف کریسترسون نخستوزیر سوئد امروز یکشنبه اعلام کرد که کشورش نمیتواند تمام خواستههای ترکیه برای به عضویت درآمدن در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را برآورده کند.
کریسترسون در کنفرانس یک اندیشکده دفاعی در سوئد گفت که استکهلم از اینکه آنکارا درخواست عضویتش برای پیوستن به ناتو را تایید میکند، مطمئن است اما نمیتواند تمام خواستههای ترکیه را برآورده نماید.
وی همچنین اشاره کرد، ترکیه چیزهایی میخواهد که سوئد نمیتواند یا نمیخواهد به این کشور بدهد.
سوئد، فنلاند و ترکیه یک توافق سه جانبه در سال ۲۰۲۲ با هدف فائق آمدن بر اعتراضهای ترکیه به عضویت این دو کشور حوزه بالتیک امضا کردند.
آنکارا مدعی است که این دو کشور میزبان گروههای معارضی هستند که ترکیه آنها را تروریست میشناسد.
**نظامی صهیونیست: پیروزی در جنگ با لبنان توهم است
یک مقام نظامی صهیونیست با انتقاد از عملکرد رئیس سابق ستاد ارتش این رژیم اذعان کرد که این ارتش آمادگی برای جنگ ندارد و پیروزی در جنگ احتمالی با لبنان در آینده چیزی بیشتر از توهم نیست.
یک مقام ارشد نظامی صهیونیست با انتقاد از طرح آویو کوخاوی رئیس سابق ستاد ارتش این رژیم برای تبدیل نظامیان اشغالگر به یک "ارتش مرگبار، موثر و مبتکر" گفت که طرح وی منجر به خسارتهای جبران ناپذیر به نیروی زمینی، تعداد نیروها و همچنین نیروهای ذخیره ارتش خواهد شد.
این مقام نظامی اذعان کرد: اسرائیل ممکن است در آینده با نبرد سنگین و بیسابقه همراه با تهدیدات داخلی مواجه شود و این درحالی است که با کمبود نیرو مواجه هستیم.
این افسر صهیونیست همچنین از افشای یک حمله توسط نیروی هوایی رژیم صهیونیستی در عمق سوریه توسط کوخاوی انتقاد و از پیام آن تعجب کرد و ادامه داد: آیا آنها نمی دانند که ما به کامیون هشتم حمله کردیم؟ با این حال تصمیم گرفتند ابهام را حفظ کنند. ما در سوریه در حال رسیدن به اهداف هستیم، اما آنان در لبنان بی سر و صدا در حال تاسیس کارخانه هستند و به ساخت موشکهای نقطه زن و دوربرد ادامه میدهند و ما پاسخ نمیدهیم.
وی ادامه داد: زمانی که آنها (مقاومت لبنان) موشکهای نقطه زن در اختیار داشته باشند، شرایط جنگ متفاوت خواهد بود و اینکه تصور شود در کمترین زمان به پیروزی دست یابیم توهمی بیش نیست.
این افسر همچنین با انتقاد از اختصاص کل بودجه ارتش رژیم صهیونیستی به فناوریهای پیشرفته، از آینده و انسجام سیستم نیروهای ذخیره، عزل دهها هزار نیروی ذخیره و کاهش تیپها ابراز نگرانی کرد.
وی در ادامه از ماهیت برنامه پنج ساله موسوم به «تنوفا» که خود کوخاوی آن را آماده کرده است، انتقاد کرد و گفت: تمامی این برنامهها به ضرر نیروی زمینی خواهد بود که در نهایت عامل تعیین کننده در میدان نبرد است.
«اسحاق بریک» ژنرال ارشد رژیم اسرائیل با تایید اظهارات این مقام نظامی صهیونیست در واکنش به آن گفت: من با افسران ارشد در خدمت، فرماندهان لشکر و افسران با درجه سرهنگ (فرماندهان تیپ) صحبت میکنم. وضعیت امروز در نیروی زمینی غم انگیز است و ارتش آماده جنگ و انجام هیچگونه حملهای نیست.
وی ادامه داد: فناوری به تنهایی برای پیروزی در جنگها کافی نیست و حقیقت این است که در این باره یک واقعیت خیالی توسط فرماندهی ارتش و از طریق سخنگوی ارتش ایجاد شده است.
بریک همچنین تصریح کرد: در سالهای اخیر انگیزه و روحیه رزمی نیروها از دست رفته و بسیاری از آنها آمادگی رفتن به خدمت رزمی را ندارند و همه گزارشهای ناظران حاکی از عدم آمادگی ارتش برای جنگ است.
وی یادآور شد که "یک سال پیش یک بررسی درباره میزان مخالفت در ارتش انجام شد و نشان داد که ارتش ذخیره اعتماد خود را به فرماندهی از دست داده است.
بریک همچنین افزود: کوخاوی ارتشی را به هرتزی هالیوی رئیس جدید ستاد کل ارتش اسرائیل تحویل میدهد که از مشکلات وحشتناکی رنج میبرد و اگر هالیوی برای حل آن حرکت و تلاش نکند، با شکاف عمیقی مواجه خواهیم شد.
**رنسانس جلیقه زردها؛ مکرون درگیر بحرانی فراگیر
افزایش بیسابقه تورم، آغاز دوران تاریک رکود، مخالفت با اصلاحات بازنشستگی و در یک کلام مخالفت با سیاستهای امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه بار دیگر آتش اعتراض شهروندان این کشور را شعلهور کرده و موجب بازگشت دوباره جلیقه زردها به خیابانهای فرانسه شده است.
اگر سری به رسانههای فرانسه بزنیم رنسانس جلیقه زردها را سرتیتر روزنامهها، شبکههای رادیویی و تلویزیونی مییابیم؛ شرایطی که به باور تحلیلگران حاصل تعدد و تعمیق بحرانهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در این کشور اروپایی است.
نخستین زمزمهها از تولد موج جدید تظاهرات جلیقه زردها را میتوان پیش از آغاز سال نو میلادی در شبکههای اجتماعی و رسانههای فرانسوی زبان مشاهده کرد؛ موضوعی که روز گذشته (شنبه) در نخستین هفته سال ۲۰۲۳ میلادی نمود عینی یافت و مفسران معتقدند که این روند در هفتههای آتی نیز تکرار خواهد شد.
تارنمای روزنامه پاریسی لو پاریزین که پیشتر در گزارشی فراخوان تظاهرات در هفتم ژانویه را پوشش خبری داده و با طرح این سوال که "آیا این فراخوان نشانه بازگشت اعتراضهاست؟" از افزایش درخواستها برای احیای مجدد جنبش جلیقه زردها در هفتم ژانویه خبر داده بود.
در این گزارش هرچند ناظران چشمانداز بیداری جنبش جلیقه زردها را با وجود سنگینی بار تورم بر خانوارها و نگرانیهای ناشی از اصلاحات بانشستگی کمرنگ پیشبینی کرده بودند، اما نتیجه نهایی این فراخوانها روز گذشته با حضور هزاران جلیقه زرد در خیابانهای فرانسه تجلی یافت.
روزنامه پرشمارگان لو فیگارو نیز با پوشش خبری تظاهرات روز گذشته، از حضور چهار هزار و ۷۰۰ شرکت کننده در تظاهرات دیروز جلیقه زردها خبر داد که حدود ۲ هزار نفر از آنها در پاریس جمع شده بودند. تظاهراتی که بر اساس فیلمهای منتشرشده از این رویداد، ساعتها با وجود جو امنیتی شدید، ادامه داشت.
روزنامه لو فیگارو در این گزارش، محور مشارکت تظاهرکنندگان را مخالفت با سیاستهای مکرون به ویژه در زمینه اصلاحات آتی قانون بازنشستگی و اعتراض به شرایط اقتصادی حاکم بر این کشور ارزیابی کرده است.
یک خبرنگار خبرگزاری فرانسه نیز در تبیین تظاهرات دیروز اعلام کرد که این رویداد بعدازظهر شنبه از منطقه هفتم پاریس آغاز و به سمت شرق پایتخت ادامه و گسترش یافت.
به گفته این خبرنگار جمع بزرگی از نیروهای پلیس این اعتراضات را هدایت کردند و برخی از رسانهها آن پوشش خبری دادند.
این تظاهرات که در شبکههای اجتماعی نیز پخش و بازتاب گستردهای داشته است، از جنوب پاریس با شعارهای علیه مکرون آغاز شد اما به گفته لو فیگارو بدون خشونت یا درگیری بین تظاهرکنندگان و پلیس خاتمه یافت.
ابراز تاسف از جهان سومی شدن فرانسه
یکی از تظاهرکنندگان تاکید کرده است که این جنبش به دلیل موضوع اصلاحات بازنشستگی گسترش خواهد یافت و ما دوباره کارمان را آغاز میکنیم.
یک معترض ۳۰ ساله که مایل به بیان نام خود نیست، از "جهان سومی شدن فرانسه" ابراز تاسف میکند.
این تظاهرکننده همچنین از پرداخت انبوهی از مالیاتهایی که نتیجه آن در زندگی مردم مشاهده نمیشود، گله دارد.
روزنامه لیبراسیون نیز چند روز قبل در گزارشی با بیان اینکه پس از چهار سال از نخستین تجمع جلیقه زردها، تظاهرات دیگری روز شنبه با امید به احیای این جنبش کلید میخورد، به تبیین شرایط اجتماعی متشنج فرانسه و ترس شهروندان از حضور در تظاهرات خبر داده است.
بر اساس گزارش یاد شده، فراخوان این تظاهرات ۱۰ روزی است که در شبکههای اجتماعی با هشتگ "جلیقه زردها هفتم ژانویه" (GiletsJaunes۷janvier#) دست به دست میشود.
لیبراسیون تاکید دارد: انگیزه برای حضور در خیابانها در همه جای فرانسه به ویژه در پاریس برای برقراری عدالت اجتماعی، مالی و اقلیمی و همچنین علیه تورم، برای صلح، علیه اصلاحات بازنشستگی، علیه افزایش قیمت محصولات اولیهای همچون بنزین و برق و همچنین علیه خشونت دولتی دیده میشود.
ترس فرانسویان از تبعات اعتراض
یکی از فعالان جنبش جلیقه زردها دلیل اصلی تردید شهروندان برای پیوستن به این تظاهرات را ترس اعلام کرده و به تشریح خشونت و سرکوب پلیس فرانسه پرداخته است.
وی با بیان اینکه ۳۲ نفر در جریان اعتراضات جلیقه زردها کور و دست پنج نفر قطع شده است، این موارد را تنها نوک کوه یخ ارزیابی کرده و میافزاید: جنبش جلیقه زردها علاوه بر آمار مجروحان، جداییها، محکومیتها، تفتیش خانگی، انتقامجویی و از دست دادن شغل را برای شهروندان تداعی میکند و این امر باعث میشود که عدهای از شرکت در این اعتراضات منصرف شوند.
یکی از اعضای اصلی جنبش جلیقه زردها نیز تاکید دارد: اراده دولت این است که شهروندان از تظاهرات بترسند.
به گفته وی، بسیاری از شهروندان فرانسه به دلیل افزایش هزینههای زندگی به ویژه گرانی بنزین دیگر نمیتوانند از نقاط مختلف این کشور برای شرکت در تظاهرات پاریس به پایتخت سفر کنند.
شبکه رادیویی فرانس بلو (France Bleu) نیز بحث اصلی که در میان تظاهرکنندگان مطرح میشود را تورم معرفی کرده و به نقل از یکی از معترضان میافزاید: قیمت همه چیز در حال افزایش است. ما چهار سال پیش گفته بودیم که شرایط بد خواهد بود اما اکنون بدتر و بدتر است.
یک بازنشسته نیز تاکید دارد: تظاهرات جلیقه زردها زمانی که بنزین ۱.۵ یورو بود، خیابان ها را پر میکرد اما اکنون گاهی اوقات قیمت آن افزون بر ۲ یورو است و هیچکس چیزی نمیگوید.
بر اساس گزارش این شبکه رادیویی فرانسوی، برخی دیگر از تظاهرکنندگان رسانهها را متهم میکنند که چهره جلیقه زردها را مخدوش کردهاند و مسئول این نارضایتی هستند.
شبکه تلویزونی فرانس ۳ نیز به نقل از یکی از جلیقه زردها مینویسد: من هشدار دادم که سیستم و موسسات در حال فروپاشی هستند.
این شهروند معترض تاکید دارد: بسیاری از هموطنان ما در شگفتی هستند. اتفاقی که شاهد رخ دادن آن هستیم به قدری جدی است که برای بسیاری اعتراف و درک آن دشوار مینماید.