تهران - ایرنا - رئیس‌جمهوری آمریکا در سفری دیرهنگام، از مرز مکزیک بازدید کرد اما موضع‌گیری‌های منتقدان نشان می‌دهد که این سفر نمایشی به مناطق «پاکسازی‌شده»، التیام‌بخش درد مهاجرت نبوده و به ساکت کردن منتقدان نیز کمک چندانی نخواهد کرد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، جو بایدن برای نخستین بار از زمان روی کارآمدن به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا از مرز مشترک این کشور با مکزیک بازدید کرد. رئیس‌جمهوری دموکرات در بحبوحه بحران مهاجرت و به نشانه رسیدگی به این معضل، برای اولین بار در دو سال اخیر در امتداد حصارهای فلزی مرزی قدم زد اما حتی این اقدام، رضایت جمهوری‌خواهان را راضی نکرد؛ جمهوری‌خواهانی که بایدن را به دلیل تعداد رکورد مهاجرانی که به آمریکا وارد می‌شوند، مقصر می‌دانند.

۱۲ دسامبر گذشته (۲۱ آذر) عمر روابط ایالات متحده و مکزیک، ۲۰۰ ساله شد و با گذشت دو قرن از تاریخ مناسبات و روابط بین دو کشور با فرازونشیب‌های بسیار و گذر از دوره‌هایی گسست و شکاف در روابط، بحران مهاجرت همچنان به عنوان یکی از موضوعات محل مناقشه دو کشور و مسئله تنش‌زا در داخل آمریکا و درگیری احزاب دموکرات و جمهوری‌خواهان باقی مانده است.

آندرس مانوئل لوپز اوبرادور رئیس‌جمهوری مکزیک به تازگی، رفتار غیرانسانی آمریکا در قبال مهاجران و سوءاستفاده از دردها و نیاز آن‌ها برای منافع سیاسی خود را محکوم کرد. رئیس‌جمهوری چپ‌گرای مکزیک با انتقاد از گروه‌های محافظه‌کار و ضدمهاجر آمریکا همچون فرماندار تگزاس تاکید کرد که آن‌ها به دلیل «فوبیا از مهاجران و به دلیل منافع سیاسی» ‌ جرات می‌کنند از درد و نیاز مردم استفاده کنند.

وی تصریح کرد: ما بسیار اصرار کرده‌ایم که باید به علل منجر به مهاجرت رسیدگی شود و این امر، نه از روی انتخاب بلکه از روی ضرورت است. رئیس‌جمهوری مکزیک گفت: اراده چندانی در این زمینه از سوی دولت‌ها وجو نداشته و باید کار بیشتری انجام شود تا مردم مجبور به مهاجرت نشوند.

اوبرادور از ارائه طرح جامع مهاجرت به جو بایدن در جریان اجلاس سران آمریکای شمالی که از ۹ تا ۱۱ ژانویه (۱۹ تا ۲۱ دی ماه) در مکزیکوسیتی برگزار می‌شود، خبر داد.

اخبار ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که در شرایطی که دولت بایدن برنامه روشنی برای سر و سامادن دادن به بحران مهاجرت ندارد، این مسئله به یکی از دلایل اصلی نزاع سیاسی داخلی آمریکا تبدیل شده است.

یکی از حربه‌های بایدن برای شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، توصیف سیاست‌های مهاجرتی دولت ترامپ به عنوان شرم و شکست اخلاقی بود. یکی از نخستین فرمان‌های بایدن در ساعات ابتدایی حضور در اتاق بیضی کاخ سفید، توقف ساخت دیوار مکزیک بود و از آن زمان تا امروز که بایدن به صورت حضوری قدم‌زنان از منطقه مرزی ال پاسو بازدید کرد، آمریکا اقداماتی به صورت تشریفاتی برداشته اما حقیقت ماجرا، صحنه‌های ناراحت‌کننده از سیل مهاجران گرفتار در مرز است.

چنان که نشریه لس‌آنجلس تایمز نوشت: دیدار تقریبا چهار ساعته بایدن از ال پاسو تحت تدابیر امنیتی شدید انجام شد؛ او با هیچ مهاجری روبرو نشد؛ بازدید او شامل عبور از یک ایستگاه گشت مرزی، محل بازداشت مهاجرانی که به طور غیر قانونی وارد می‌شوند، نبود؛ بایدن هیچ سخنرانی عمومی انجام نداد.

به این ترتیب، بازدید بایدن بیشتر نمایشی طراحی شده برای نشان دادن تلاش بی‌وقفه دولت در رسیدگی به مهاجران قانونی، ریشه‌کن کردن قاچاق و اهمیت رفتار انسانی با مهاجران قانونی بود.

دولت بایدن پیش از انتخابت میان‌دوره‌ای کنگره، قوانین جدیدی برای جلوگیری از ورود غیرقانونی پناهجویان ونزوئلایی اعمال کرد و کارشناسان اذعان کردند که باید دید «آیا این یک تصمیم سیاسی قبل از انتخابات میان‌دوره‌ای بود؟». اکنون کنگره جدید روی کار آمده و بایدن به تازگی دستورالعمل جدیدی ارائه کرده است که به اداره گمرک و حفاظت از مرزهای آمریکا اجازه می‌دهد تا مهاجران از هائیتی، کوبا و نیکاراگوئه را نیز از خاک این کشور اخراج کنند.

به نوشته روزنامه ال پائیس، رسانه‌های راستگرای آمریکایی، ارقام تاریخی مهاجرت در سال ۲۰۲۲ را به تهاجم توصیف کرده‌اند و منتقدان جمهوری‌خواه، آمار بالای عبور غیرقانونی از مرز مکزیک را به مثابه بی مرزی می‌دانند.

با حضور گرگ آبات جمهوری‌خواه و بسیار محافظه‌کار در فرمانداری ایالت تگزاس، بایدن شاهد یکی از چالش‌برانگیزترین مسائل دولتش خواهد بود. آبات به دنبال بازدید بایدن از مرز، نامه‌ای در انتقاد از عملکرد دولت به او تحویل داد که در آن نوشته است: شما تعهدات قانون اساسی خود در دفاع از کشور در برابر تجاوز را نقض کرده‌اید. فرماندار تگزاس این نامه را در فرودگاه به بایدن تحویل داد و گفت سفر شما با دو سال تاخیر انجام می‌شود.

ابوت به فاکس نیوز گفت: رئیس‌جمهوری وارد یک منطقه پاکسازی‌شده از شهر شد، جایی که اسکار لیزر، شهردار دموکرات دستور داده بود اردوگاه‌های مهاجران را جابجا کنند تا در معرض دید کاروان ریاست‌جمهوری قرار نگیرند.

در حالی که بایدن، دو سال پس از تصدی منصب ریاست جمهوری، به مرز مکزیک پا گذاشت اما ترامپ در بازدید از این نوار مرزی بسیار سریع‌تر عمل کرد و در طول چهار سال، پنج بار از مناطق مرزی دیدن کرد. دیدارها و اقدام برای ساخت دیوار مرزی، نشان‌دهنده رویکرد سختگیرانه و وسواس فکری ترامپ نسبت به این منطقه بود.

دولت بایدن اگر چه در تلاش است تا با بازدید از مرز مکزیک، روایت جمهوری‌خواهان از بحران مرزی و مهاجرتی را وارونه جلوه دهد اما این خطر واقعی وجود دارد که لفاظی‌های ضدمهاجرتی و سیاست‌های مرزی به شکل تندرو در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ برجسته شود. اظهارات منتقدانی همچون آبات نیز نشان می‌دهد که سفر بایدن احتمالا به ساکت کردن منتقدان نیز کمک چندانی نخواهد کرد.