تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۴۰۱ - ۱۷:۲۸

فرش از کالای مهم و مورد توجه ایرانیان به شمار می رود و از دیرباز نبت به این مقوله نگاه خاصی وجود داشته چرا که به خانه زیبایی خاصی می دهد.

یکی از کالاهای ارزشمند در خانه های ایرانی فرش دستباف است. علاوه بر نکاتی که در خرید فرش دستباف باید رعایت کرد، نگهداری این سرمایه ارزشمند نیز، نیازمند اصولی است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

انواع آسیب های احتمالی فرش دستباف و راه حل‌های مواجه با آن

۱-آسیب شرایط آب و هوایی

-تابش نور مستقیم خورشید به فرش دستباف

در صورتی که فرش دستباف در دراز مدت زیر نور مستقیم خورشید باشد، ممکن است باعث رنگ پریدگی و یا افت کیفیت آن فرش شود. بنابراین، بهتر است هر چند ماه یک بار جای فرش‌های خانه عوض شود و یا آن فرش در طول زمان سر و ته شود تا به طور مداوم زیر نور مستقیم نباشد.

-رطوبت محل نگهداری فرش

محل نگهداری فرش دستباف نباید مرطوب باشد رطوبت عاملی است که زمینه پیدایش حشرات موذی ، حیوانات جونده و پوسیدگی فرش را ایجاد می‌کند.

در صورتی که فرش مورد نظر در جای نسبتا مرطوب باشد می توان در زیر آن فرش از قرص نفتالین و یا تنباکو که از راه حل های سنتی برای جلوگیری از آسیب به فرش است، استفاده کرد.

۲-آسیب حشرات و حیوانات موذی

حشراتی مانند بید از پروتئین پشم فرش دستباف تغذیه می کنند و جوندگانی مانند موش، پرز و پشم فرش دستباف را هدف قرار می‌دهند .

در صورتی که بخواهیم فرش دستباف را در خارج از خانه و یا در یک انبار نگهداری کنیم نیازمند اصولی هستیم که باید قبل از نگهداری فرش، آن را رعایت کنیم.

-نحوه نگهداری فرش دستباف در انبار

یکی از روشهای نگهداری فرش دستباف در انبار روش لول کردن است به این ترتیب که ابتدا فرش را جارو زده و از آلودگی پاک می‌کنیم و در صورت آسیب نیز، آن را رفوع می‌کنیم تا آسیب بیشتر نشود. پس از آن ، فرش را به همراه پارچه ای که پودر نفتالین، را روی آن پاشیده ایم لول می‌کنیم .

پس از لول کردن فرش، بهتر است آن را با پارچه نخی دیگری کاور کنیم و دور تا دور آن را چسب بزنیم. نباید از کاور های پلاستیکی استفاده کنیم، زیرا باعث رطوبت و کپک زدگی فرش می‌شود. در صورتی که فرش دستباف در انبار نگهداری شود، ابتدا باید محیط انبار را بررسی کنیم که خالی از هرگونه حیوانات و حشرات موذی باشد .

استفاده از تنباکو و نفتالین و حتی در مواردی استفاده از فلفل نیز این موجودات موذی را از روی فرش دستباف دور می‌کند.

۳- آسیب های انسانی به فرش دستباف

- شستشوی نامناسب فرش دست باف

هرچند که نظافت و شستشوی فرش دستباف یکی از نکات حائز اهمیت است اما اگر با روش اصولی انجام نشود نه تنها باعث دوام فرش دستباف نمی شود بلکه ممکن است آسیب های جدی به این سرمایه ارزشمند وارد کند.

معمولاً شستشوی فرش دستباف در خانه با روش های اصولی انجام نمی شود. هر فرش با توجه به نوع بافت، تارو پود و گره ها، نکات شست و شوی مخصوص به خود را دارد؛ برای مثال شست و شوی یک فرش قشقایی و فرش لاکی عشایری که رنگ هایی گیاهی دارد بسیار متفاوت از فرش شهری می باشد.

شست و شوی فرش در خانه، باعث تداخل رنگ های فرش می‌شود و یا می تواند به بافت آن آسیب برساند.

در صورتی که قصد شستشوی فرش دستباف را داریم بهتر است این کار را به قالیشویان معتبر بسپاریم .

- جارو زدن غیر اصولی فرش دستباف

جارو زدن فرش دستباف (ترجیحاً جارو دستی) باعث جدا شدن آلودگی و گرد و غبار از ریشه فرش می شود که این امر به استحکام فرش کمک می کند .اما، در صورتی که از جاروبرقی به صورت مکرر و با مکش بالا استفاده شود، ممکن است باعث پارگی و یا از بین رفتن ریشه فرش شود و در فرش های ظریف بافت نیز، فرسودگی ایجاد کند.

- جای وسایل سنگین و گودی روی فرش

یکی از آسیب های احتمالی روی فرش جای تیزی مبل ،میز و گودی ایجاد شده روی آن است. بهتر است، در درجه اول فرش زیر این وسایل قرار نگیرد. اما ، در صورت بروز این اتفاق می توان جای گودی را با کمی آب خیس کرد، سپس دستمالی رو آن قرار داد و یک اتوی نیمه داغ را روی دستمال گذاشت. این کار باعث باز شدن پرز های به هم چسبیده فرش می شود.

-هرگز از آب اضافی گلدان ها غافل نشوید!

یکی از عواملی که باعث پوسیدگی و زرد شدن رنگ فرش ها می شود، آب اضافی است که هنگام آبیاری گلدان ها از زیر آن ها خارج می شود و به فرش راه پیدا می کند. بنابراین، در صورتی که احتمال می دهید آب اضافه از گلدانتان خارج می شود ،دستمال بزرگی اطراف گلدان بپیچید که آب اضافه به بیرون راه پیدا نکند.

گالری فرش هنر پارسه، مکانی مطمئن برای خرید فرش دستباف از بافنده

شماره های تماس

44634834021
09125352930
شبکه اجتماعی: parseh_carpet@
ایمیل: farsheparseh @ gmail.com

آدرس: تهران، بزرگراه شهید ستاری، اکباتان، فاز۲ مجتمع مگامال، طبقه دوم واحد ۲۰۵

*** محتوای این مطلب تبلیغاتی است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.