نیویورک - ایرنا- اعضای  شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه به وقت مجلی  باز بودن گذرگاه مرزی باب الهوی سوریه را به مدت ۶ ماه دیگر برای ارسال کمک های فرامرزی بشردوستانه به شمال غرب سوریه تمدید کردند.

به گزارش ایرنا، شورای امنیت سازمان ملل در نشست امروز خود به وقت محلی در نیویورک، به اتفاق آرا با تمدید ۶ ماهه باز بودن گذرگاه مرزی باب الهوی سوریه برای ارسال کمک های بشردوستانه به سوریه از طریق ترکیه موافقت کرد.

قطعنامه ۲۶۴۲ شورای امنیت سازمان ملل از دبیرکل می خواهد که گزارش ویژه ای در مورد نیازهای بشردوستانه در سوریه ارائه کند. این گزارش باید شامل روندهای کلی مربوط به عملیات امن و بدون مانع سازمان ملل، پروژه های بازیابی اولیه، و اطلاعات دقیق در مورد کمک های بشردوستانه ارائه شده از طریق عملیات فرامرزی مرزی بشردوستانه سازمان ملل، از جمله شفافیت، سازوکار توزیع، تعداد ذینفعان، شرکای عملیاتی، مکان های تحویل کمک و حجم و ماهیت اقلام تحویل شده باشد.

قطعنامه همچنین تشکیل یک گفتگوی تعاملی غیررسمی شورای امنیت را به منظور بررسی و پیگیری منظم اجرای این قطعنامه، از جمله پیشرفت در پروژه‌های بازیابی اولیه، تشویق می‌کند که از طریق این سازوکار، شورا می‌تواند پیشرفت در اجرای مؤثر و متوازن قطعنامه را رصد کند.

استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی گفت: هیچ جایگزینی برای راه حل کمک های فرامرزی در سوریه وجود ندارد. مجوز کمک فرامرزی برای ادامه عملیات های سازمان ملل در سوریه، بسیار حیاتی است.

دوجاریک پیش از این نیز خواستار تجدید عملیات کمک های فرامرزی به شمال غرب سوریه شده بود.

سخنگوی سازمان ملل می گوید موضع این سازمان در خصوص نیاز به ادامه کمک های فرامرزی به سوریه که بسیاری به آن وابسته هستند، تغییر نکرده است.

سخنگوی سازمان ملل معتقد است: می توانیم از همه گذرگاههای مرزی که در اختیار ما قرار داده شود، استفاده کنیم اما درحال حاضر تنها با یک گذرگاه مرزی موافقت شده است.

شورای امنیت سازمان ملل ۲۱ تیرماه امسال پس از چند روز رایزنی، باز بودن گذرگاه مرزی باب الهوی سوریه برای ارسال کمک های فرامرزی به سوریه از طریق ترکیه را به مدت شش ماه همانطور که روسیه پیشنهاد داده بود، تمدید کرد.

پیش نویس این قطعنامه از سوی نروژ و ایرلند ارائه شد که ماموریت سازمان ملل را برای ۶ ماه تمدید می کند و در صورت تایید از سوی شورای امنیت، این ماموریت می تواند ۶ ماه دیگر نیز تمدید شود.

در رای گیری انجام شده در شورای امنیت، ۱۲ کشور به این قطعنامه رای مثبت دادند و ۳ کشور نیز رای ممتنع دادند اما هیچ کشوری به این قطعنامه رای مخالف نداد.

آمریکا، انگلیس و فرانسه به این قطعنامه رای ممتنع دادند زیرا این سه کشور خواهان تمدید یک ساله باز بودن گذرگاه مرزی باب الهوی سوریه بودند.

چند سالی است رای گیری بر سر گذرگاههای مرزی سوریه در شورای امنیت سازمان ملل، موضوعی بحث برانگیز شده است.

شورای امنیت سازمان ملل در پی پایان یافتن مهلت بازبودن گذرگاه مرزی سوریه و ترکیه در ۱۰ جولای ۲۰۲۲ /۱۹ تیرماه ۱۴۰۱ نشستی فوق العاده در روز تعطیل عید قربان تشکیل داد اما قطعنامه پیشنهادی غربی و روسیه شد.

پیش نویس قطعنامه پیشنهادی نروژ و ایرلند برای تمدید باز بودن گذرگاه مرزی ترکیه و سوریه به مدت یکسال دیگر با حمایت آمریکا، انگلیس و فرانسه ارائه شد که تصویب این پیش نویس نیاز به ۹ رای بدون وتوی اعضای دائم شورای امنیت داشت اما رای منفی روسیه موجب وتوی آن شد و چین نیز به آن رای ممتنع داد.

بلافاصله پیش نویس قطعنامه پیشنهادی روسیه به رای گذاشته شد که کشورهای غربی نیز در مقابله با اقدام مسکو، به پیش نویس قطعنامه پیشنهادی کرملین که مدت زمان باز بودن گذرگاه مرزی سوریه و ترکیه را به مدت شش ماه ارائه کرده بود، رای ندادند و آن را وتو کردند.

آمریکا، انگلیس و فرانسه به پیش نویس قطعنامه پیشنهادی روسیه رای منفی دادند، ۱۰ عضو غیردائم شورای امنیت نیز رای ممتنع و فقط خود روسیه و نیز کشور چین بود که به آن رای مثبت دادند.

آمریکا، انگلیس و فرانسه معتقد بودند که شش ماه برای برنامه ریزی و فعالیت مؤثر گروه های امدادی در سوریه کافی نیست و این زمان باید یکساله باشد در حالیکه مسکو نظری مخالف داشت.

مسکو معتقد است سوریه زمانی حاکمیت خود را دوباره به دست خواهد آورد که هیچ تروریست آموزش دیده در غرب که به دنبال سرنگونی دولت قانونی این کشور است، در خاک آن حضور نداشته باشد.

روسیه می گوید، در این زمینه هیچ احترامی به حاکمیت سوریه گذاشته نمی شود و کشورهای غربی حاضر به توقف حمایت از تروریست های بین المللی که آنها را برای برکناری مقامات قانونی سوریه آموزش داده و تجهیز کرده اند، نمی شوند.

سوریه، موضع روسیه را در راستای تعهد کامل این کشور به اصل احترام به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه می داند.