به گزارش خبرنگار ایرنا، « فرزاد مخلصالائمه» عصر سهشنبه در آیین گرامیداشت سالروز شهادت میرزاتقیخان امیرکبیر در محل استانداری مرکزی، افزود: چنانچه یک جامعه، شخص و هر موجودیت زنده، هویت و شخصیتش برقرار باشد حتی اگر شاکله جسمی آسیب دیده باشد و دچار نقصان و ضعف باشد، به واسطه قوت شاکله معنوی و قوت در هویت آن جامعه و موجودیت زنده فیالنفسه، موجودیت مقتدری تلقی میشود.
استاندار مرکزی اظهار داشت: چنانچه هویتی را از یک جامعه جدا کنند به هر میزان که به لحاظ مادی و جسمی دارای مولفههای به ظاهر برجسته باشد اما به لحاظ ضعف در هویت، به طور حتم یک موجودیت شکننده و آسیبپذیری است.
مخلصالائمه گفت: چنانچه هر یک از ما در زندگی شخصی، خانوادگی و سازمانهای کوچک بخواهیم از هویت و شخصیت خودمان مطلبی را بیان کنیم به بزرگان خانواده و اجداد و افرادی که در زندگی ما نقش آفرین بودند استناد میکنیم.
وی عنوان کرد: در یک جامعه اگر بخواهیم هویت را به عنوان موتور محرک آن جامعه قرار دهیم حتما باید به مولفههای مهم استناد کرد که یکی از آن عناصر مفاخر و مشاهیر هستند و علیرغم اینکه استان مرکزی به لحاظ وسعت و جمعیت، پهناور نیست اما مفاخر و مشاهیر متعددی را تقدیم این سرزمین کرده است.
استاندار مرکزی خاطرنشان کرد: برخی از مشاهیر استان با همه مفاخر و مشاهیر کشور و جهان برابری میکنند که یکی از مفاخر استان مرکزی شخصیت بزرگی همچون امیرکبیر و امام راحل هستند که جایگاه منحصر به فردی دارند.
مخلص الائمه بیان کرد: شهید چمران، علامه عسگری و بسیاری از مراجع تقلید یا متعلق به استان مرکزی هستند و یا در این استان بزرگ شدهاند و همچنین در راس این مفاخر شخصیتی چون امیرکبیر و بنیانگذار جمهوری اسلامی قرار دارند که در تاریخ کشور جاودان هستند.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز در این آیین گفت: اسطورههای زمان قاجار ( امیرکبیر) و سردار سلیمانی عصر حاضر در بازسازی هویت ایران، نقش برجسته ای دارند.
«موسی نجفی »افزود: بین تاریخ گذشته با شرایط کنونی، ارتباط وجود دارد و مسائل امروز باعث میشود گذری به تاریخ گذشته بزنیم که با این تفاسیر میتوان به ارزش والای شخصیت امیرکبیر، نسبت به مردم زمان خود بیشتر پی برد و برای ما این امر مشهود و نمایان تر است.
وی مهمترین مشکل کنونی جامعه را هویت و بحران هویت دانست و افزود: با مقایسه امیرکبیر و سردار سلیمانی میتوان گفت که امیرکبیر اسطوره زمان اوج انحطاط و سردار سلیمانی، اسطوره در زمان اعتلای اسلام است که در زمان امیرکبیر، ناصرالدین شاه سکاندار کشور بود و این در حالی است که زمان سردار سلیمانی رهبر فرزانه مقتدرانه، نسبت به مسایل زمانه خود اشراف کامل دارند.
نجفی ادامه داد: امیرکبیر مربوط به زمانه کاپیتولاسیون و دخالت روسها در امور ایران بود اما در عصر سردار سلیمانی، در کشور استقلال کامل وجود دارد و یک وجب از خاک ایران در اختیار بیگانگان قرار ندارد.
وی بیان کرد: امیرکبیر را نتوانستند بدنام کنند چرا که به عنوان اسطوره برای خواسته مردم تلاش کرد، شخصیتهای بزرگ نشان دهنده عظمت کشور هستند و وجود مردان بزرگ، نشان از بزرگی ملت است و این ملت بزرگ ایران بود که شخصیت امیرکبیر را برجسته کردند.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اظهار داشت: اسطورهها در تاریخ مصداق هویت ملی کشور هستند و اسطورههای هویت ساز میتوانند مکتب بیاورند که در دوره قاجار امیرکبیر و در زمان ما سردار سلیمانی، هویت ایرانی را بازسازی کردند.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بیان کرد: اسطورهها این ویژگی را دارند که جریان انحطاطی را به جریان اعلا تبدیل کنند و به ملتها، هویت «ما می توانیم» بدهند که این مهم در زمان ما سردار سلیمانی و در زمان گذشته با امیر کبیر محقق شد.
استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ نیز در این آیین گفت: سالهای زیادی زمان میبرد تا شخصیتهای بزرگ و هویتساز در کشور دوباره متولد شوند اما برای تحقق این مهم میتوان، باید دانش و علوم خود را به فرزندان و نسل آتی جامعه منتقل کنیم.
«یعقوب توکلی» با بیان اینکه در کنار مفاخر و بزرگان که تداوم پیدا نکردند، پادشاهان خوب ایران همچون شاه اسماعیل صفوی نیز تداوم پیدا نکرد، گفت: بعد از دوره پرشکوه شاه عباس صفوی مجددا درگیر افول شدیم، صفویه تضعیف و با شکست مواجه شد، این فراز و نشیبها همواره ادامه داشته است و چهره های بزرگی در تاریخ این کشور آمدند و رفتند.
وی تصریح کرد: در ایران همواره، به دنبال راههای درستی که شروع کردیم، نمی رویم و به طور تاریخی یاد نگرفتهایم که اگر موردی را بلد هستیم به فرزندانمان آموزش دهیم. به دنبال بوعلی سینا، بوعلی سینای دیگری نبود، پس از خواجه نصیرالدین، خواجه نصیر دیگری نیامد و در نهایت پس از امیرکبیر هم امیرکبیر دیگری سر برنیاورد. امروز اگر به سردار سلیمانی افتخار می کنیم باید یادمان باشد که فرزندانمان را بر این سیاق تربیت کنیم.
این پژوهشگر تاریخ معاصر ایران اظهار کرد: انگلیسیها پس از ورود به ایران شروع به نوشتن سفرنامه کردند و امروز نزدیکترین کتابهای تاریخی ایران، نوشته انگلیسیها است چراکه آنها در کنار تجمیع اطلاعات، تداوم اطلاعات را مدنظر قرار دادند و حتی بواسطه این تجمع و تداوم اطلاعات به ما ضربه می زنند.
میرزا محمدتقیخان فراهانی مشهور به امیرکبیر، در زمان ناصرالدینشاه قاجار از ۲۸ مهر ۱۲۲۷ شمسی تا ۲۲ آبان ۱۲۳۰ صدراعظم ایران بود.
امیرکبیر سال ۱۱۸۶ در روستای هزاوه اراک متولد و ۲۰ دی ۱۲۳۰ در حمام باغ تاریخی فین کاشان کشته شد و در حرم مطهر حضرت امام حسین (ع) در کربلا به خاک سپرده شد.