یاسوج - ایرنا - اجرای طرح آزمایشی سرشماری "ثبتی مبنا" یکی از اهداف دولت سیزدهم در توسعه خدمات الکترونیکی در کشور است که می تواند در توزیع عادلانه خدمات و توزیع عادلانه اعتبارات به استان کهگیلویه وبویراحمد کمک شایانی کند.

به گزارش ایرنا، در سال۱۲۹۷ به منظور ثبت وقایع چهار گانه، اداره ثبت احوال کشور تاسیس شد و در خردادماه سال ۱۳۱۸ اولین قانون سرشماری به تصویب شورای ملی وقت رسید.

در فروردین سال ۱۳۳۲ قانون آمار و سرشماری به تصویب مجلس رسید و در این سال برای سرشماری اداره آمار عمومی نیز تاسیس شد و برای اولین بار سازمان اداره کل آمار عمومی در سال ۱۳۳۴ زیر نظر وزارت کشور شکل گرفت.

در سال ۱۳۳۵ اولین سرشماری عمومی نفوس و مسکن جمعیت در کشور اجرا شد که توسط مرکز آمار ایران انجام شد.

دومین سرشماری سال ۱۳۴۵ و سومین سال ۵۵، چهارمین سال ۶۵،پنجمین سال ۷۵، ششمین سال ۸۵ که هر 10 سال یکبار انجام شد.

در سال۱۳۳۵ کهگیلویه و بویراحمد هنوز استان نشده بود و مناطق کهگیلویه و گچساران جز استان خوزستان و یاسوج جز استان فارس بود.

در سال ۱۳۳۵ جمعیت استان طبق سرشماری ۱۰۳ هزار نفر بوده و در سرشماری سال ۱۳۴۵ جمعیت استان به ۱۶۱ هزار نفر افزایش یافت و معادل ۴/۳ دهم رشد داشته است.

۱۳۵۵ سال تاسیس استان کهگیلویه و بویراحمد است

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کهگیلویه و بویراحمد سال تاسیس این استان در وزارت کشور را سال ۱۳۵۵ اعلام کرد و گفت: با توجه به افزایش جمعیت استان در سرشماری سال ۵۵ کهگیلویه و بویراحمد مجوز استانی شدن را گرفت.

علی شهابی نسب بیان کرد: جمعیت استان در سرشماری سال ۵۵ به ۲۴۴ هزار نفر رسید و رشد جمعیت این استان در اولین سال تاسیس به ۴/۲ درصد افزایش یافت.

وی با اشاره به روند روبه رشد جمعیت کهگیلویه وبویراحمد در سرشماری های نفوس و مسکن تصریح کرد: جمعیت استان در سرشماری سال ۶۵ به ۴۱۱ هزار نفر افزایش یافت.

شهابی نسب اضافه کرد: کهگیلویه وبویراحمد با رشد ۵/۴ دهم در این سرشماری یکی از استانهای با بالاترین رشد جمعیت کشور معرفی شد.

وی جمعیت سرشماری سال ۷۵ استان را ۵۴۴ هزار نفر و جمعیت سرشماری سال ۸۵ استان را نیز ۶۳۴ هزار نفر اعلام کرد.

شهابی نسب با اشاره به اینکه سرشماری نفوس و مسکن تا سال ۸۵ هر ۱۰ سال یکبار انجام می شد افزود: در سال ۹۰ در دولت وقت باتوجه به اهمیت موضوع سرشماری نفوس مسکن هر پنج سال یک بار انجام می شد.

وی اضافه کرد: در اولین سرشماری جدید در سال ۹۰ جمعیت استان۶۵۸ هزار نفر رسیده بوده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سرشماری بصورت سنتی را بسیار هزینه بر و وقت گیر دانست و گفت: در سرشماری سنتی که یک ماه زمان می برد سرشماری خانوارها با حضور خانه به خانه مجریان با ارائه فرم های خاص انجام می شد.

شهابی نسب تصریح کرد: مرکز آمار ایران در سرشماری سال ۹۵ باتوجه به مشکلات سرشماری سنتی با یک تغییر جدید سرشماری بصورت اینترنتی و خانه به خانه را اجرا کرد.

وی اضافه کرد: در سرشماری سال ۹۵ بیش از ۵۷ درصد جمعیت استان بصورت اینترنتی در سامانه مرکز امار ایران اطلاعات خود را ثبت و صفر تا صد ۴۳ درصد جمعیت باقی مانده با مراجعه ماموران به خانه ها ثبت شد.

شهابی نسب تصریح کرد: در این سرشماری جمعیت استان ۷۱۳ هزار نفر اعلام شد که شهرستان بویراحمد با ۳۰۰ هزار نفر بیشترین جمعیت و باشت با ۲۱ هزار نفر کمترین جمعیت استان را داشتند.

وی ادامه داد: بر اساس سرشماری سال ۹۰ جمعیت استان بصورت صددرصد سرشماری شده که ۵۶ درصد جمعیت استان شهر نشین و ۴۴ درصد روستایی هستند.

مزایای سرشماری ثبتی مبنا

شهابی با اشاره به اجرای طرح آزمایشی سرشماری "ثبتی مبنا" در دولت سیزدهم تصریح کرد: این سرشماری با هدف جمع آوری آخرین آمار و اطلاعات جمعیتی و ارتقای سطح خدمات عمومی و اجتماعی اجرا می شود.

شهابی نسب ارسال تقاضاهای جمعیتی به مرکز آمار از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مدیران، مسوولین، شهرداران، دهیاران و جابجایی های زیاد جمعیتی و مهاجرت ها، فوت و موالید، افزایش قیمت مسکن و وابستگی برنامه‌ریزی ها و تصمیم‌گیری های کلان به جمعیت، از جمله مهمترین دلایل اهمیت اجرای طرح آزمایشی ثبتی مبنا اعلام کرد.

وی بیان کرد: امروزه پایه و اساس توزیع اعتبارات بر اساس جمعیت است وسرشماری نفوس و مسکن در این راستا نقش مهمی دارد.

شهرستان چرام به عنوان شهرستان هدف سرشماری ثبتی مبنا

شهابی نسب با بیان اینکه این طرح از اول دی ماه در شهر چرام آغاز و تا پایان این ماه ادامه دارد، اضافه کرد: مردم چرام می توانند با مراجعه به سامانه سازمان ثبت احوال کشور به آدرس www.ncr.ir نسبت به ثبت مشخصات خود و اعضای خانوارشان اقدام کنند.

وی افزود: شهروندان می توانند با تهیه کد پستی خود نسبت به ثبت نام در سامانه مرکز آمار ایران همکاری لازم را داشته باشند.

شهابی نسب داشتن کارت ملی هوشمند برای ثبت نام در سامانه مرکز آمار ایران را ضروری دانست و گفت: نیاز است اداره ثبت احوال نسبت به صدور کارت ملی هوشمند افراد نیز همکاری کند.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کهگیلویه و بویراحمد جامعه هدف این طرح را افراد ۱۵ سال به بالا و ثبت آن را رایگان اعلام کرد و ادامه داد: نوسازی نظام آماری، با هدف افزایش سرعت و کاهش هزینه، همچنین کاهش بار پاسخگویی از دیگر اهداف این طرح است.

همکاری ادارات پست و شهرداری لازمه اجرای این طرح

شهابی نسب با اشاره به تشکیل جلسات و مشخص شدن کارگروه های مختلف اجرای این طرح تصریح کرد: همکاری ادارات پست نسبت به ارائه کد پستی خانوارهای مختلف ضروری است.

وی افزود: شهرداری های هر شهرستان نیز با پلاک کوبی کد پستی هر خانوار نقش مهمی در روند اجرایی این طرح دارند.

شهابی نسب افزود: در روستاها وظایف دهیاران نیز برای اجرای این طرح مشخص شده و هیچ گونه مشکلی نیز وجود ندارد.

وی اضافه کرد: باید بر اساس قانون تا پایان سال ۱۴۰۵ اداره کل پست نسبت به صدور کد پستی ۱۰ رقمی همه خانوارهای استان اقدام کند.

شهابی نسب ادامه داد: با اجرای این طرح به صورت آزمایشی در شهر چرام مشکلات و موانع پیشرو شناسایی و راهکارهای لازم برای رفع این مشکلات ارائه می‌شود

وی گفت: طرح سرشماری عمومی نفوس مسکن ثبتی مبنا در سال ۱۴۰۵ همزمان با سراسر کشور در دیگر شهرها و مناطق روستایی کهگیلویه و بویراحمد برگزار می‌شود.

شهابی نسب اظهارکرد: در سطح ملی و استانی قرار است آمارهای دستگاه‌های اجرایی و حاکمیتی با تطبیق بیشتر استخراج شده و به دور از نگاه جزیره ای آمار و داده‌ها جمع بندی شود.

در روش ثبتی مبنا، داده‌ها به صورت مستقیم از جمعیت، جمع‌آوری نمی‌شود و این کار با استفاده از داده‌های اداری نگهداری‌شده در بانک‌های اطلاعاتی دستگاه‌های مختلف اجرایی و خدماتی کشور انجام می‌گیرد.