دانش آموزان مناطق محرومی چون خراسان شمالی با تمامی کاستیها از سال اول حضور در مدرسه و فراگیری علم و دانش تا زمان موعد کنکور زمزمه این ماراتن علمی را دارند و با این واژه آشنایی دارند چرا که این آزمون برای آنها سرنوشت ساز است و این آزمون علاوه بر خود دانشآموز خواه ناخواه خانواده ها را نیز دغدغه مند میکند.
اما این دغدغه زمانی تشدید می شود که به روزهای برگزاری کنکور نزدیک تر میشوند چرا که این آزمون بزرگترین ماراتن زندگی هر فردی محسوب میشود در این روزها داوطلبان حال و هوای خاصی را تجربه میکنند.
شاید احوال این روزهای آنها که ممکن است برایشان دشوار و طاقتفرسا نیز باشد، پس از سالها به بهترین خاطراتشان تبدیل شود؛ اما تجربههای این روزهای زندگی بعد از موفقیت در کنکور به خاطرهای شیرین برای آنها تبدیل خواهد شد و در تمام طول زندگی از ذهنها پاک نمیشود، چرا که هرساله داوطلبان بسیاری در این مرزو بوم در این مسیر قرار گرفته و با تمامی دغدغه ها و دلنگرانی پس از پایان کنکور پی سرنوشت خود رفته اند؛ امسال نیز حدود ۱۲ هزار نفر داوطلب از این استان در کنکور شرکت کرده اند که ۶۱ درصد آنها دختر و مابقی پسر هستند.
کسانی که در این آزمون نمره قبولی را کسب کنند لقب آنها از دانش آموز به دانشجو تغییر خواهد کرد و پس از ورود به دانشگاه و گذراندن تحصیلات عالیه هریک برای خود دکتر، مهندس، معلم و دیگر موارد را به خود اختصاص می دهند.
فکر کردن به این موضوع آن هم در سن کم شیرین است و شیرینی آن را فقط کسانی که در این آزمون به جایگاهی در سرنوشت دست یافته و در این راه تلاش های بسیاری کرده اند را می فهمند.
غول کنکور و هیاهو برای هیچ
روزهای قبل از کنکور و البته چند ساعت مانده به آن همواره با تکرار ثانیههای استرسزا میگذرد. میتوان گفت در طول فرایند آماده سازی داوطلبان برای فراگیری دروس کنکور، فشار بسیار زیادی به آنان وارد میشود و گاهی حجم این نگرانیها به اندازهای است که گویی قرار است زندگی تنها بر پاشنه این غول بی شاخ و دم بچرخد.
اگر چه که درس خواندن و برای خود کارهای شدن همواره در جامعه ایرانی اسلامی به عنوان یک امر پسندیده و فاخر مطرح میشود و در حقیقت این مطلب شکی نیست، اما روی دیگر سکه کنکور را باید در هزاران حلقه مفقودهای یافت که مغفول مانده است.
یکی از داوطلبان دوره نخست کنکور امسال در رشته علوم ریاضی "کنکور" را بزرگترین آزمون زندگی خود عنوان می کند و می افزاید: هر بار که اسم "کنکور" به گوشم میرسد، ناخودآگاه دچار استرس میشوم با اینکه از همان دوره پیش دانشگاهی خودم را برای چنین روزی آماده میکردم و تقریبا برای حضور در این رقابت آمادگی دارم؛ اما هر چه به روزهای پایانی آزمون نزدیکتر میشوم بیشتر استرس و اضطراب آزمون را دارم.
مریم ایزانلو تصریح می کند: برای رقابت در کنکور در هیچکدام از موسسات خصوصی ثبتنام نکردهام و همواره این نکته که برای حضور در صندلی دانشگاهها باید به تلاش و پشتکار خودم متکی باشم از سوی خانواده به من گوشزد میشد، به همین دلیل برنامههای خودم را بهگونهای تنظیم کردم که تقریبا با آمادگی بیشتر در جلسه امتحان حاضر شوم.
وی می گوید: با اینکه مطمئن هستم که "کنکور" غول نیست، ولی با این وجود استرس تنها چیزی است که در روزهای پایانی کنکور هر داوطلبی را آزار میدهد. بهطوری که گاهی مواقع این ترس در درون من وجود دارد که نتوانم سر جلسه آزمون با آرامش به پرسشها پاسخ بدهم.
این دانش آموز بیان میکند: در این روزهای پایانی کنکور استراحت بعد از روز آزمون تنها چیزی است که به من آرامش می دهد؛ چرا که از ابتدای سال تحصیلی حتی یک روز را هم بدون فکر "کنکور" سپری نکردهام.
۲ نوبته شدن؛ گامی برای کاهش استرس
برخی استرس های مرتبط با کنکور عادی و طبیعی است، اما زمانی که از استرس کنکور صحبت به میان می آید، اساسا منظور یک موضوع عادی و طبیعی نیست، بلکه وضعیتی غیرعادی است که باید آن را برطرف کرد.
استرس غیرطبیعی بی تردید در عملکرد افراد تاثیر منفی به جای می گذارد و استرس غیرعادی کنکور هم از این قائده مستثنی نیست، اما با ۲ نوبته شدن کنکور آن هم به منزله اینکه داوطلب فقط یکبار می تواند رشته مورد دلخواه خود را انتخاب کند شاید گامی برای کاهش استرس و فرصتی دوباره برای داوطلب ایجاد کند و این خود نه تنها موجب آزمون مجدد است بلکه فرصتی برای انتخاب گزینه بیشتر است.
۲ نوبته شدن کنکور آن هم به منزله اینکه داوطلب فقط یکبار می تواند رشته مورد دلخواه خود را انتخاب کند ،گامی برای کاهش استرس و فرصتی دوباره برای داوطلب ایجاد می کند.
فاطمه معمری یکی دیگر از داوطلبان کنکور در این رابطه با بیان اینکه کنکور سراسری که همیشه پیشینیان از آن بعنوان غول یاد می کردند و پسوند این واژه با استرس همرا بوده است می گوید: با ۲ نوبته شدن کنکور داوطلبی که برای کسب رشته مورد نظر در زیرگروه خاص تمرکز میکرد و احیاناً اگر درس را در آزمون خراب میکرد، در زیرگروههای دیگر شانسی نداشت و باعث میشد که فرصتها را از دست دهد.
وی تصریح می کند: در مدت زمانی که برای برنامه ریزی و درس خواندن در اختیار داشتم به نحو مطلوبی استفاده کرده ام چرا که من نمیخواهم در هر رشته یا دانشگاهی قبول شوم و برای قبولی در دانشگاه و رشته موردنظر خود یک سال زحمت کشیده و سعی میکنم در این چند روز مانده به کنکور با مرور کلی یادداشتهای خود یک نتیجه موفق را کسب کرده و سرنوشتم را به خوبی رقم بزنم.
رقم خوردن سرنوشت توسط کنکور
تست زنی هرروزه، خواندن و مرور کردن با نیم روز آزمون خاتمه می یابد و داوطلب از تمامی دغدغه ها فارغ می شود و در نهایت از روزهایی که دنیای اطراف را چهارگزینه ای می دیده و تمام رویای خود را در قبول شدن در یک رشته چشمگیر می بیند به مرور دور می شود.
حال آن که کنکور جاده صاف کن سرنوشت نیست و از مسیرهای هموارتر و ساده تری هم می توان به سرنوشت مطلوب رسید که این موضوع را علی باقری یکی از داوطلبان کنکور در خراسان شمالی با اشاره به اینکه برای بسیاری از دانش آموزان، کنکور نخستین عرصه جدی زندگی محسوب میشود بیان می کند؛ کارزاری سرنوشت ساز که در آن کمر همت برای رقابت با تعداد بیشماری از همسالان بسته اند و در اثبات خود، از هیچ تلاشی فروگذار نمی کنند.
وی می افزاید: دانش آموزانی که این عرصه را سرنوشت ساز می بینند، در صورتی که نتیجه آزمون چیزی نباشد که انتظار دارند، نگران هزاران برچسبی می شوند که احتمال برخورد ترکش های آن از سوی اطرافیان می رود؛ بنابراین شرایط استرس و اضطراب، فشارهای بسیاری بر آنان تحمیل می کند. بر همین مبنا، باید این تصور که شرکت در کنکور و قبول شدن در دانشگاه معتبر، آینده و اعتبار بهتری رقم می زند از میان برود.
باید این تصور که شرکت در کنکور و قبول شدن در دانشگاه معتبر، آینده و اعتبار بهتری رقم می زند از میان برود و باید به " کنکور" همانند یک مسابقه هیجانی نگریست که هر کسی بیشتر تلاش کند زودتر به قله میرسد.
وی تصریح می کند: باید به " کنکور" همانند یک مسابقه هیجانی نگریست که هر کسی بیشتر تلاش کند و دیرتر خسته شود، زودتر به قله میرسد. مثلا اگر من خسته شوم و با سرعت کندتری حرکت کنم، افراد پشتسر من جلوتر میروند ولی اگر من به تلاش خودم ادامه دهم، ممکن است از رقبای جلوتر از خودم هم پیشی بگیرم.
این داوطلب ۱۸ ساله، کنکور را سکوی پرتاب میداند و میگوید: کنکور مانند یک سرسره است، بالا رفتن از آن سخت است؛ ولی اگر به بالا برسی، کار راحت میشود.
اگرچه برخی از دوستان نیز آن را به هندوانهای تشبیه میکنند و معتقد هستند که رویکرد روشنی در خصوص آن ندارند و تا زمانی که برگزار نشود در خصوص سختی یا راحتی سوالات صحبت کنند.
بایستههایی برای والدین داوطلبان
حال که به روزهای پایانی قبل از کنکور می رسیم و شمارش معکوس و تیک تاک ساعت به صدا درآمده است نیاز است داوطلبان و خانواده ها مواردی را برای هرچه بهتر این آزمون سرنوشت ساز بدانند.
یکی از مشاوران تحصیلی در خراسان شمالی می گوید: در معقوله کنکور تنها داوطلب تحت فشار نیست بلکه خانواده ها نیز به دلیل مواردی همچون پرداخت هزینه برای کلاس های خصوصی و اینکه سعی در انتخاب رشته و تضمین آینده فرزند خود دخیل هستند.
اما نباید چون صرفا بخشی از مخارج زندگی را در راستای کلاس های کنکور و کتاب های تست فرزند خود هزینه کرده اند و یا باید رشته انتخابی آنها باشد به دانش آموز فشارهای روحی وارد کنند بلکه خانواده در کاهش استرس با همراهی کردن و اطمینان خاطر دادن می تواند مثمر ثمر باشد.
خانواده ها نباید چون صرفا بخشی از مخارج زندگی را در راستای کلاس های کنکور و کتاب های تست فرزند خود هزینه کرده اند به دانش آموز فشارهای روحی وارد کنند.
همچنین به منظور پیشگیری از استرس و اضطراب داوطلبان آزمون سراسری والدین باید از سختگیری های بیش از حد پرهیز کنند و شیوه های اشتباه برای کاهش استرس را بکار نگیرند.
والدین باید در مقابل پرخاشگری ها و رفتارهای غیرمنطقی صبور باشند و عکس العمل منفی نداشته باشند و در این روزها محیطی آرام را برای فرزندان خود محیا کنند.
خواب و استراحت کافی
دکتر علی افشین می گوید: داوطلبان در فرصت باقیمانده، فقط استراحت کنند و درس خواندن دقیقه ۹۰ به موفقیت آنها کمکی نمی کند.
آن چیزی که در جلسه کنکور مهم است این است که فرد بتواند از دانسته های خود به خوبی استفاده کند و این نیاز به آرامش روحی و روانی دارد، به همین دلیل بهتر است در ساعت های باقیمانده استراحت کنند تا با شادابی در جلسه آزمون حاضر شوند.
تغذیه مناسب
زود خوابیدن در شب امتحان، شام سبک خوردن، صرف صبحانه کافی و مناسب از جمله مواردی است که داوطلبان کنکور باید رعایت کنند.
داوطلبان در روز امتحان حتما صبحانه کافی و مناسب مصرف کنند و همراه خود مایعات و مواد غذایی مناسب برای تامین قند مورد نیاز بدن داشته باشند تا دچار افت قند یا فشار خون نشوند.
نخواندن مطلب جدید
این مشاوره تحصیلی در خراسان شمالی تصریح می کند: خواندن مطالب جدید در این روزها، به جز افزایش استرس، نگرانی و فراموشی مطالب قبلی، هیچ مزیت دیگری ندارد.
اگر مبحثی را از ابتدای سال نیاموخته اید، دیگر فرصت یادگیری آن مطلب نیست. تثبیت آموخته های قبلی به طور قطع تاثیر بیشتری در نتیجه شما دارد.
آماده سازی داوطلب برای هر شرایطی
داوطلب صرفا و با امید ۱۰۰ درصد پاسخ به سوالات آزمون حاضر نشود چرا که ممکن است ابتدا دفترچه سوالات با سوال های سخت شروع شود و این امر موجب افزایش استرس شده و از ادامه دادن و پاسخگویی به دیگر سوال ها باز بماند.
آن چرا که می داند انتخاب کند و نیازی نیست که به تمامی سوال ها پاسخ دهد و خود را برای هر شرایطی آماده کند.
دکتر افشین بیان می کند که علاوه بر مواردی که ذکر شد چون این آزمون در فصل سرد سال است داوطلب با داشتن لباس گرم و حتی پوشیدن ۲ جفت جوراب به منزله اینکه امکان سرد بودن محل آزمون وجود داشته باشد در آزمون شرکت کنند.
۱۱ هزار و ۹۴۹ نفر داوطلب در استان برای نخستین مرحله کنکور (۱۴۰۱_۱۴۰۲) با یکدیگر رقابت می کنند و در مجموع شرکت کنندگان در این مرحله کنکور هفت هزار و ۲۵۸ داوطلب دختر و چهار هزار و ۶۶۵ داوطلب پسر هستند.
سازمان سنجش آموزش کشور روز پنجشنبه در اطلاعیهای اعلام کرد که آزمون گروه علوم تجربی صبح روز پنجشنبه ۲۹ دی ۱۴۰۱ برگزار میشود همچنین آزمون علوم انسانی و علوم ریاضی و فنی صبح جمعه ۳۰ دی ۱۴۰۱، آزمون هنر بعدازظهر جمعه ۳۰ دی و آزمون زبانهای خارجی بعدازظهر پنجشنبه ۲۹ دی ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد.
بر اساس این اعلامیه، کارتهای شرکت در آزمون همه داوطلبان به همراه راهنمای شرکت در آزمون از روز یکشنبه ۲۵ دی سال جاری تا روز چهارشنبه ۲۸ دی برای مشاهده و پرینت بر روی درگاه اطلاع رسانی سازمان سنجش آموزش کشور قرار خواهد گرفت.
خراسان شمالی با جمعیت یک میلیون نفری در شمالشرق واقع است.