نیویورک – ایرنا- یک مقام آمریکایی اعلام کرد که واشنگتن در حال برنامه ریزی برای دیدار آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور با همتای چینی خود در ۱۷ بهمن ماه در پکن است.

یک مقام آمریکایی که نامش اعلام نشده است، روز سه شنبه به وقت محلی به خبرنگاران آمریکایی اعلام کرد که وزارت امور خارجه آمریکا درحال برنامه ریزی برای دیدار دوم آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور با همتای چینی خود در پکن در ۶ فوریه (۱۷ بهمن ماه) است.

چین اعلام کرده که این سفر در حال بحث و بررسی بوده و امیدوار است توافق به دست آمده توسط رهبران هر دو کشور را دقیقا اجرا کند.

پکن سفیر فعلی چین در آمریکا را به عنوان وزیر خارجه جدید چین، به جای وانگ یی که از سال ۲۰۱۳ به عنوان رئیس وزارت خارجه چین فعالیت می‌کرد، منصوب کرده است.

چین گانگ دیپلمات ۵۴ ساله چینی و از افراد مورد اعتماد شی جین پینگ رئیس جمهور چین سال گذشته به عنوان سفیر چین در آمریکا منصوب شد. وی از سال ۲۰۱۸ تا سال ۲۰۲۱ نیز معاون وزیر امور خارجه چین بود.

در اجلاس اخیر کنگره حزب کمونیست چین، شی جین پینگ بار دیگر و برای سومین بار متوالی به عنوان دبیرکل این حزب منصوب شد و بر همین اساس، همزمان با شروع سال جدید میلادی و در ماه مارس، تصمیم‌های تازه‌ای برای ترکیب دولت چین اتخاذ می‌شود.

به گزارش ایرنا، شی جین پینگ و بایدن روسای جمهوری چین و آمریکا روز ۱۴ نوامبر (۲۳ آبان امسال) در حاشیه اجلاس سران گروه ۲۰ در جزیره بالی اندونزی با یکدیگر دیدار کردند. این دیدار در شرایطی انجام شد که روابط بین دو کشور به پائین‌ترین حد خود در دهه‌های اخیر رسیده بود و با اختلاف‌نظر بر سر بسیاری از مسائل، از تایوان گرفته تا تجارت، به بن بست رسیده بودند.

دیدار دو مقام ارشد چین و آمریکا، نخستین گفت‌ وگوی حضوری آن‌ها از زمان ریاست جمهوری بایدن است. دیدار آن‌ها در جزیره بالی اندونزی و پیش از اجلاس گروه ۲۰ صورت گرفت.

رهبران چین و آمریکا در نشست ماه نوامبر ۲۰۲۲ خود در بالی اندونزی ابراز امیدواری کردند که دو ابرقدرت جهان راه‌هایی برای جلوگیری از کاهش سریع سطح روابط‌ شان و رفتن به سمت درگیری آشکار بیابند.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پس از سفر مناقشه برانگیز نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان این کشور به تایوان، در دیدار با رئیس جمهور چین گفته بود آمریکا به دنبال جنگ سرد و یا تشکیل ائتلافی در برابر چین نیست و از استقلال تایوان و یا یک چین یک تایوان حمایت نمی‌کند و هیچ نیتی برای درگیری با چین ندارد.

در آگوست ۲۰۲۲، پس از سفر نانسی پلوسی، رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، چین مذاکرات با ایالات متحده را در تعدادی از زمینه ها به حالت تعلیق درآورد.

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا نیز در دسامبر ۲۰۲۲ از سفر خود به چین در اوایل سال ۲۰۲۳ برای گفت و گو در مورد طیف گسترده ای از مسائل دوجانبه و جهانی با مقامات عالی رتبه چین خبر داد.

با روی کار آمدن جمهوری خواهان در کنگره آمریکا، روابط میان ایالات متحده و چین وارد فاز جدیدی شده چرا که کوین مک کارتی رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا در آغازین روزهای ریاست خود برای چین خط و نشان کشیده است و از ایستادگی حزب جمهوری خواه در قبال حزب کمونیست چین می گوید.

رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا در سخنانی درباره کمیته منتخب این مجلس درباره چین تصریح کرد: مجلس نمایندگان که توسط جمهوریخواهان رهبری خواهد شد ، در مقابل حزب کمونیست چین خواهد ایستاد. پایان دادن به هرگونه وابستگی به چین، ایستادگی در برابر نسل‌کشی کمونیستی چین و محافظت از حاکمیت و منافع ملی‌مان.

مجلس جدید نمایندگان ایالات متحده آمریکا که در کنترل اکثریت جمهوری خواه است، طرحی را تصویب کرده است که بر اساس آن صادرات ذخایر نفتی آمریکا به چین ممنوع می‌شود.

مجلس نمایندگان آمریکا ۲۲ دی ماه با اکثریت قاطع طرحی برای ممنوعیت صادرات نفت به چین از ذخایر راهبردی نفت آمریکا تصویب کرد، اگرچه این اقدام در سنا با سرنوشتی نامشخص مواجه است.

کارشناسان معتقدند چین در کنار ترغیب آمریکا به احترام گذاشتن به تعهداتی که بایدن وعده داده است، امکان از سرگیری روابط سالم، با ثبات و مذاکره مثبت که منجر به پیشگیری از تقابل نظامی می‌شود را دنبال می‌کند.

با این حال، از آنجا که به نظر نمی‌رسد هیچ یک از طرفین، حاضر به سازش در مورد موضوعات مورد مناقشه باشد، کارشناسان هشدار می‌دهند که روابط پکن و واشنگتن همچنان پرتنش خواهد بود و رقابت در سال جاری میلادی ۲۰۲۳ تشدید خواهد شد.