دهقان باقری روز چهارشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۳۰ درصد از زنبورداران استان اردبیل با حدود ۲۰۰ هزار کندو به صورت اسکان دائم در محل زندگی خود به پرورش زنبور عسل مشغول هستند و تداوم سرما و یخبندان ممکن است به تلفات کلنیهای آنها در ایام زمستان منجر شود.
وی به زنبورداران استان توصیه کرد که برای جلوگیری از سرمازدگی، کندوهای خود را با علوفه خشک، برزنت و پارچه محفوظ کرده و دریچه ورودی کندوها را تنگتر کنند.
کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با تاکید بر دور کردن کندوهای زنبور عسل از سطح زمین و محافظت آنها از رطوبت خاک و سرمای زمستانی اضافه کرد: زنبوردارانی که کندوهای خود را به انبار منتقل کردهاند، مراقب تغییرات دمایی شدید در محل نگهداری باشند چرا که هر گونه تغییرات دمایی شدید ممکن است به تلفات کلنیها منجر شود.
وی اضافه کرد: زنبورداران استان برای جلوگیری از تلفات زمستانی به تامین تغذیه کافی و زمستانی و نیز تغذیه کمکی از جمله کیک گرده و نیز بازبینی دورهای کلنیها در فصل زمستان بیشتر توجه کرده و وضعیت کندوهای خود را به صورت مرتب کنترل کنند.
باقری با بیان این که بیش از ۷۰ درصد زنبورداران استان اردبیل برای زمستان گذرانی، کلنیهای خود را به مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری شمال و جنوب کشور منتقل کردهاند، گفت: کوچ زنبوداران اردبیل براساس تقویم فصلی هر ساله انجام می شود و بر این اساس، امسال حدود ۳۵۰ هزار کلنی زنبور عسل توسط زنبورداران بزرگ این استان به استانهای گیلان، مازندران، فارس، بوشهر، هرمزگان و خوزستان منتقل و کوچ داده شده است.
وی افزود: این زنبورداران برای استفاده از ظرفیت گلدهی گیاهان و باغات و نیز دور ماندن از سرمای شدید و احتمال تلفات کلنیها در استان اردبیل، به مناطق جنوب و شمال کشور کوچ کردهاند و مهاجرت و انتقال کلنیها به مناطق گرمسیری، علاوه بر افزایش میزان تولید عسل کلنیها، موجب افزایش باردهی باغات محل استقرار آنها نیز میشود.
کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل ادامه داد: زنبورداران منطقه از اوایل فصل بهار با مساعد شدن وضعیت آب و هوا به مناطق ییلاقی استان اردبیل باز میگردند.
به گزارش ایرنا، با اجرای موفق طرح سرشماری کلنیهای زنبور عسل و فعالیت زنبورداران و جمع بندی اطلاعات گردآوری شده در اوایل پاییز امسال، ۵۳۶ هزار و ۶۰۰ کلنی زنبور عسل در استان اردبیل شناسایی و آمارگیری شد.
بر اساس اطلاعات به دست آمده، تعداد کلنیهای زنبور عسل استان اردبیل نسبت به آمار قبلی ۱۶ درصد افزایش یافته است.
همچنین بر اساس اطلاعات گردآوری شده، در استان اردبیل ۵۲۴ هزار و ۱۶۲ کلنی مدرن زنبور عسل با میانگین تولید ۱۷.۳ کیلوگرم عسل و ۱۲ هزار و ۴۳۸ کلنی سنتی با میانگین تولید ۱.۱ کیلوگرم عسل توسط زنبورداران استان نگهداری میشود.
بر اساس اطلاعات به دست آمده در این سرشماری، طی یک سال گذشته زنبورداران این استان با ۲۳ درصد افزایش نسبت به سال قبل، ۹ هزار و ۳۶ تن عسل تولید کردند.
تعداد کل زنبورستانهای این استان بر اساس اطلاعات سرشماری انجام شده، سه هزار و ۶۰۴ مورد، شمار افراد شاغل در این زنبورستانها ۲ هزار و ۷۴۷ نفر و تعداد زنبورداران استان نیز یک هزار و ۴۳۴ نفر اعلام شده است.
زنبورداران استان اردبیل در طول یک سال گذشته علاوه بر عسل، بیش از ۱۴۰ کیلوگرم ژل رویال، ۲۳ هزار و ۲۱۶ کیلوگرم گرده گل، ۱۴۵ هزار و ۴۴۲ کیلوگرم موم، ۱۲ هزار و ۸۵۴ کیلوگرم برهموم و ۱۲۱ گرم زهر زنبور عسل که اغلب استفاده دارویی دارند، تولید کردند.
عسل تولید شده در استان اردبیل به علت کوچ زنبورداران به مناطق و ییلاقات پرگل و نیز تهیه عسل در مراتع غنی کوهستانهای استان از مرغوبیت بالایی برخوردار است.
سالانه حدود ۳۰۰ تن عسل از استان اردبیل به مقصد کشورهای عراق، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و مالزی صادر میشود ، سرانه مصرف عسل در استان اردبیل یک کیلوگرم بوده و نیاز استان حدود یک هزار و ۲۵۰ تن برآورد شده است.
عسل از مهمترین سوغاتیهای اردبیل محسوب میشود و هر کیلوگرم آن بسته به کیفیت محصول، از یک میلیون و ۴۰۰ هزار تا چهار میلیون ریال قیمت دارد.
عسل تولید شده در استان اردبیل که به عسل سبلان معروف است، ثبت جهانی شده و شهرت ملی و جهانی دارد.
استان اردبیل جایگاه ممتاز تولید محصول عسل در کشور را دارد و به علت حضور پرشمار گردشگران در استان، علاوه بر صادرات، فروش عسل در داخل استان نیز با برند عسل سبلان رواج دارد.