به گزارش دفتر منطقه ای ایرنا در دمشق، در بخش اول به زمان و چگونگی تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۵۸ و حضور این ارگان انقلابی در قائله کردستان، دفاع مقدس، سوریه و جنگ لبنان اشاره کوتاهی شد و در این بخش به ادامه آن می پردازیم.
تاریخچه تشکیل حزب الله و حضور نیروهای سپاه در لبنان
در۱۵ خرداد ۱۳۶۱ (۱۹۸۰) ارتش رژیم صهیونیستی از هوا، زمین و دریا به کشور لبنان حمله کرد و تا بیروت پیش آمد، اما قبل از رسیدن به بیروت در منطقه خلده متوقف شد. یک گروه از جوانان شیعه لبنانی به فرماندهی سید "عباس موسوی" که بعدها دومین دبیرکل حزب الله شد متاثر از انقلاب اسلامی ایران، جلوی ارتش تا به دندان مسلح رژیم صهیونیستی را گرفت و به مقابله با صهیونیست ها پرداخت. همین اقدام جرقه و پایه تشکیل حزب الله لبنان شد؛ گروهی که هم اکنون به قوی ترین گروه مقاومت ضدصهیونیستی جهان تبدیل شده است.
هستهٔ اولیه حزبالله لبنان و ساختار تشکیلاتی آن متشکل از اسلام گرایان، نیروهای حزب الدعوه به رهبری (مرحوم) علامه سید محمدحسین فضلالله، مسئولان جنبش امل، اعضای جنبش فتح به رهبری ابوجهاد (خلیل الوزیر) و تمام گروهها و جریانهایی که از انقلاب اسلامی ایران و امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی تأثیر گرفته بودند، شکل گرفت.
جنبش حزب الله از همان زمان تشکیل و حتی قبل از آن با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارتباط خیلی خوب و مستمری برقرار کرد و نیروهای آن توسط مربیان سپاه آموزش دیده و تجهیز شدند.
نیروهای سپاه که از ۲۲ خرداد ماه سال ۱۳۶۱ وارد سوریه شده بودند پس از چندی عازم لبنان شده و در شرق این کشور (استان بعلبک) مستقر شدند و از همان زمان اقدام به سازماندهی و آموزش جوانان لبنانی کردند.
در همین وقایع بود که امام خمینی(ره) به مسئولین سیاسی و نظامی کشور تفهیم کرد که اقدام رژیم صهیونیستی مبنی بر حمله به لبنان، دسیسهای بوده تا ایران را از مسأله اصلیاش، یعنی جنگ با رژیم جنگ افروز صدّام باز دارد؛ از این رو ایشان با اعلام اینکه راه قدس از کربلا میگذرد، سریعاً دستور بازگشت نیروهای ایرانی از لبنان را صادر فرمودند و جمع کثیری از نیروهای بسیجی طی چند پرواز از دمشق به تهران انتقال یافتند و فقط شماری از نیروهای ستادی و عملیاتی تیپ ۲۷ در سوریه و بخشی از بقاع (شرق لبنان) باقی ماندند.
در تاریخ ۱۴ تیر ۱۳۶۱ اتفاق ناگواری در لبنان روی داد؛ حاج احمد متوسلیان فرمانده نیروهای اعزامی تیپ محمد رسول الله (ص) همراه با سیدمحسن موسوی، کاظم اخوان و تقی رستگار مقدم توسط عوامل رژیم صهیونیستی در لبنان ربوده شدند و تاکنون نیز خبری از آنها در دست نیست.
از همان زمان حزب الله رویش کرد، رویشی که تاکنون مداوم بوده و توقف نداشته است. این جنبش در حیات با برکت خود با اقداماتش عزت را نه تنها به لبنان و لبنانی، بلکه به تمامی اعراب با شکست چند باره ارتش رژیم صهیونیستی باز گرداند.
شکست ارتش رژیم صهیونیستی و اخراج آن از لبنان پس از ۱۸ سال اشغالگری در سال ۲۰۰۰، شکست دوباره ارتش متجاوز رژیم صهیونیستی در جنگ معروف ۳۳ روزه در سال ۲۰۰۶، دو جنگ مشهوری می باشد که حزب الله به پیروزی رسید. همچنین انعقاد قرار داد مرز دریایی میان لبنان و رژیم صهیونیستی در پنجم آبانماه گذشته (۱۴۰۱) که دولت لبنان با پشتوانه حزب الله موفق به انجام آن شد، سومین پیروزی بزرگ این جنبش بر رژیم صهیونیستی بشمار می رود.
حضور دوباره سپاه در سوریه و اقدام ماندگار سردار قاسم سلیمانی
زمستان سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۱) فصل انقلاب در چند کشور عربی در منطقه غرب آسیا و شاخ آفریقا بود؛ کلید انقلاب های منطقه ابتدا در تونس خورد و مردم این کشور توانستند "بن علی" دیکتاتور این کشور را سرنگون و دولتی انقلابی در تونس روی کار بیاورند ولی متاسفانه انقلاب این کشور در میانه راه به انحراف رفت و نفوذی ها با دسیسه فرانسه جایگزین انقلابی ها شدند و عملا انقلاب مردم تونس از مسیر خود خارج شد و به پیروزی نرسید.
انقلاب مردم مصر و پس از آن انقلاب مردم لیبی از دیگر تحولات مهم آن دوران منطقه بود؛ هرچند مردم این کشورها توانستند "حسنی مبارک" و "معمر قذافی" را سرنگون کنند، ولی انقلاب مردم این دو کشور نیز به بی راهه رفت و عملا به نتیجه مورد دلخواه لیبیایی ها و مصری ها منتج نشد.
انقلاب بعدی در بحرین اتفاق افتاد و به رغم تلاش های مردم این کشور، با دخالت های مزدوران سعودی و آمریکایی هنوز به نتیجه نرسیده، ولی مردم بحرین راه خود را برای براندازی رژیم آل خلیفه هنوز نیز ادامه می دهند.
بحران سوریه نیز دقیقا در همان دوران که بهار عربی نامیده شده بود، آغاز شد، ولی ماهیت آن کاملا با انقلاب های کشورهای تونس، مصر، لیبی و بحرین فرق داشت و در اسفند ماه سال ۱۳۸۹ یک اعتراض صنفی در درعا (جنوب سوریه) جرقه ای شد برای آغاز بحران این کشور.
با شروع بحران سوریه مردم و ارتش این کشور نیز با انشقاق مواجه شدند، ولی دیری نپایید که آنها خود را باز یافتند و متوجه توطئه دشمنان شدند، هرچند مقداری دیر شده بود، ولی کار از کار نگذشته بود.
با شروع بحران سوریه نیروی قدس سپاه نیز به فرماندهی سردار حاج قاسم سلیمانی وارد این موضوع شد و با اعزام مستشاران سپاه اقدام به کمک به مردم، دولت و ارتش سوریه کرد.
از اقدامات مهم و ماندگار حاج قاسم سلیمانی در سوریه که تقویت چشمگیر جبهه مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی بود، ایجاد نیروهای مقاومت جدید همچون فاطمیون، زینبیون، حیدریون، حسینیون و فاتحین بود، لشکرهایی که عملکرد درخشان آنها در دوران نبرد با تروریست های تکفیری در سوریه کاملا درخشان و بارز بود و نتیجه آن شکست گروه های تروریستی در این کشور با همکاری ارتش سوریه بوده است. البته باید گفت که نتیجه ایجاد این لشکرها که هم اکنون از تجربه بسیار بالایی برخوردار هستند در آینده نزدیک و با نابودی رژیم اشغالگر قدس بیشتر نمایان خواهد شد.
یکی دیگر از اقدامات شهید گرانقدر حاج قاسم سلیمانی در حیات مبارک خود، ایجاد حشدالشعبی (بسیج مردمی) عراق پس از حکم جهاد مرجع عالی شیعه این کشور بود؛ نیروهایی که نه تنها در عراق خوش درخشیدند، بلکه هم اکنون به یکی از بازوان جبهه مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی در منطقه تبدیل شده اند.
در ۱۷ خرداد ماه ۱۳۹۳ که گروه تروریستی داعش با انتقال بخشی از عناصر خود از سوریه توانست طی مدت ۳ روز نزدیک به ۴۵ درصد خاک عراق را اشغال کند، نقش پررنگ حاج قاسم سلیمانی دوباره نمایان شد؛ وی در روزهای ابتدایی حمله گروه تروریستی داعش به عراق و به ویژه اربیل، با حضور در این شهر به همراه تعدادی محدود از یارانش توانست از سقوط اربیل جلوگیری کند و همین اقدام باعث شد تا ارتش و نیروهای عراقی به خود بیایند و جلوی پیش روی داعش را در محورهای دیگر بگیرند. نتیجه زحمات شهید سلیمانی در آبان ماه ۱۳۹۶ در عراق و یکماه بعد در سوریه با شکست گروه تروریستی داعش هویدا شد؛ شکستی که عملا شکست آمریکایی ها و غرب و برنامه های آنها در منطقه غرب آسیا بود.
اقدام حاج قاسم در افشای حمله عربستان به قطر در خرداد ماه سال ۱۳۹۶ و به هم ریختن معادلات آمریکایی ها در عراق، سوریه، لبنان و منطقه فقط بخشی از زحمات فرمانده سابق نیروی قدس سپاه در منطقه می باشد که باعث به هم ریختن فکر سران کاخ سفید شد؛ فکری که به کینه تبدیل شد و "دونالد ترامپ" قمارباز را به واکنش ضدانسانی واداشت و در بامداد ۱۳ دی ماه ۱۳۹۸ با دستور مستقیم رییس جمهور وقت آمریکا حاج قاسم و ابومهدی المهندس معاون سابق سازمان الحشد الشعبی عراق و چند نفر دیگر از یارانشان در اقدامی تروریستی در کنار فرودگاه بغداد به شهادت رسیدند.