تهران- ایرنا- طرح اصلاح قانون بازنشستگی فرانسه که از نخستین روزهای مطرح شدنش با اعتراض گسترده کارکنان و کارگران بخش‌های دولتی و خصوصی همراه شد پس از اعلام رسمی، موجی از خشم را در فرانسه برانگیخت؛ طرحی که رئیس جمهوری فرانسه آن را «مسئولانه» می‌خواند و مخالفان آن را نشانه بی‌مسئولیتی در راس دولت می‌دانند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، طرح اصلاح قانون بازنشستگی که با افزایش سن بازنشستگی همراه است در سال ۲۰۱۹ هم مطرح شد و همان زمان نیز با اعتراض گسترده فرانسویان مواجه شد. این طرح این بار در شرایطی در مسیر اجرایی شدن قرار گرفته است که فرانسه همچون بیشتر کشورهای اروپایی با مشکلات متعددی ناشی از جنگ اوکراین از جمله تورم و افزایش سرسام‌آور بهای مواد غذایی و انرژی مواجه است. هرچند که مکرون همچنان سرسختانه این اصلاحات را ضروری و عادلانه می‌داند اما مخالفانش آن را در شرایط کنونی «بی مسئولیتی» قلمداد می‌کنند.

فرانسوآ روفن (François Ruffin) در جریان راهپیمایی جوانان معترض به اصلاح قانون بازنشستگی که در ادامه تظاهرات روز پنجشنبه، دیروز (شنبه) در فرانسه برگزار شد، به خبرنگار شبکه خبری «ب. اف. ام» با اشاره به امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه گفت: فردی بی‌مسئولیت در راس دولت قرار گرفته است.

این در حالی است که رئیس جمهوری فرانسه که روز برگزاری تظاهرات و اعتصاب سراسری در کشورش در اسپانیا به سر می‌برد، در واکنش به گستردگی اعتراضات، طرح دولت در مورد افزایش سن بازنشستگی را «عادلانه و مسئولانه» خوانده بود و گفته بود که اعتقادی به «پیروزی بی‌مسئولیتی» ندارد.

فرانسوآ روفن در اعتراضات روز شنبه

روفن اما بازپس‌گیری طرح اصلاحی را که با مخالفت گسترده فرانسویان مواجه شده و به اعتقاد او « برای کشور و ملت خطرناک» است، اقدامی «مسئولانه» خواند.

وی افزود: پس از سه سال از بحران همه‌گیری کرونا، ما مردم فرانسه را خسته کرده‌ایم، پس از جنگ در اوکراین، مردم با مشکل پرداخت صورت‌حساب‌هایشان، جهش قیمت انرژی، حقوق‌هایی که به موقع پرداخت نمی‌شوند، رئیس‌جمهوری که انتخاب مجددش شور و شوقی را برنیانگیخت و نتوانست اکثریت قاطعی را در مجلس از آن خود کند مواجه شدند و حال دولت بر اساس مبنایی محدود طرحی را اعلام کرده که جامعه را آزرده است.

نمایی از تجمع روز شنبه در فرانسه. «کار پس از ۶۰ سالگی به سلامت آسیب می‌رساند»

نماینده منطقه سوم (Somme) در فرانسه با دعوت از رئیس جمهوری به اینکه به گونه‌ای نشان دهد متوجه نارضایتی مردم شده است، گفت: مردم می‌خواهند خوب کار کنند و مشکلاتی را که کشور با آن مواجه است درک می‌کنند. اما معتقدند باید کارشان به رسمیت شناخته شود. و این به معنای دریافت حقوق و بازنشستگی در سنی است که هنوز توانی برایشان باقی مانده باشد.

روفن همچنین برپایی اعتراضات روز پنجشنبه و صف‌آرایی در برابر تصمیم دولت مکرون را «موفقیت» اتحادیه‌های کار و کارگری در جذب مردم ارزیابی کرد.

روز پنجشنبه تظاهرات بسیار مهم و گسترده‌ای در سراسر فرانسه برگزار شد. کنفدراسیون عمومی کار (CGT) بزرگترین اتحادیه کارگری فرانسه تعداد شرکت‌کنندگان در تظاهرات را بیش از ۲ میلیون نفر اعلام کرد. دولت اما این آمار را یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اعلام می کند.

نمایی از اعتراضات روز شنبه «بازنشستگی پیش از حمله قلبی»

اتحادیه‌های کار که بارها و قبل از انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، مخالفت خود را با طرح اصلاح قانون بازنشستگی دولت امانوئل مکرون و افزایش دو ساله آن اعلام کرده بودند با جدی‌تر شدن بحث و ارائه رسمی آن، برنامه تظاهرات و اعتصاب گسترده برای روز پنجشنبه را برنامه‌ریزی کردند.

ویدئویی ازتظاهرات گسترده روز پنجشنبه فرانسه

در سراسر فرانسه ۲۰۰ تظاهرات برگزار شد و همراهی مردم با فراخوان این اعتراض به طرحی که « ناعادلانه و بی‌رحمانه» خوانده می‌شود، تا حد زیادی خدمات بخش حمل‌ونقل، فعالیت بخش‌های آموزشی و بسیاری از مشاغل را در روز پنجشنبه مختل کرد.

تجمع عظیم روز پنجشنبه همچنین با استقبال چهره های سیاسی مخالف دولت همراه شد؛ به عنوان مثال یانیک ژادو از چهره‌های سیاسی سبز فرانسه و از نامزدهای دور نخست انتخابات ریاست جمهوری، در توئیتی دو میلیون تظاهرکننده را «موفقیت عظیم بسیج علیه اصلاحات بازنشستگی» خواند و افزود: رئیس جمهور امانوئل مکرون باید مخالفت گسترده فرانسوی ها با پروژه عمیقا ناعادلانه خود را بشنود و از آن دست بکشد.

نمایی از اعتراضات روز پنجشنبه

بر اساس برآوردهای وزارت کار، افزایش سن بازنشستگی به ۶۴ سال به رشد ۱۷ میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورویی درآمد سیستم بازنشستگی و تراز شدن آن تا سال ۲۰۲۷ منجر می‌شود. مساله‌ای که به گفته الیویه دوسو وزیر کار فرانسه، «ضروری و عادلانه» است.

اتحادیه‌های کارکنان و کارگران معتقدند که راه‌های دیگری برای تضمین تداوم سیستم بازنشستگی وجود دارد که مالیات بر ثروتمندان، افزایش سهم کارفرمایان یا بازنشستگان ثروتمند از جمله آنهاست.

تجمع اعتراض آمیز جوانان در روز شنبه به دعوت ملانشون

موفقیت در بسیج عمومی در برابر طرح دولت مکرون، اتحادیه‌های کار و کارگری را بر آن داشته تا روز ۳۱ ژانویه (۱۱ بهمن) را به‌عنوان تاریخ اعتراض و اعتصاب بعدی اعلام کنند.

ژاک لوک ملانشون در نظاهرات روز شنبه

این در حالی است که دیروز هم به دعوت ژان لوک ملانشون از چهره‌های سیاسی چپ فرانسه و رقیب مکرون در انتخابات ریاست جمهوری، جوانان معترض به اصلاحات بازنشستگی دولت به خیابان‌ها آمدند.