محمد عفتی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بیشتر نهالها شامل میوه های خشک از جمله گردو، بادام، سنجد و فندق، میوه های دانه ریز شامل انگورها با ارقام تجاری و مقاوم به سرما و میوه های دانه دار شامل نهال های پایه رویشی متحمل به کم آبی و مقاوم به آفات و بیماری ها است.
وی تصریح کرد: ۲۰۰ هزار اصله از مجموع این نهالها دارای شناسه و ۳۰۰ هزار اصله نیز تاکنون شناسه و مجوز دریافت نکرده اند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه سالانه به طور میانگین ۵۰۰ تا یک میلیون اصله نهال در استان تولید می شود افزود: ۱۷ نهالستان در این استان وجود دارد که نهالهای شناسه دار با کیفیت بسیار بالایی و با تاییدیه کمیته فنی تولید می کنند.
وی عنوان کرد: نهالستان هایی که تاکنون مجوزهای لازم را دریافت نکرده اند، محصولات سایر نهالستان ها را به فروش برسانند و نسبت به دریافت مجوز نهال های تولیدی خود نیز اقدام کنند.
عفتی یادآور شد: کشاورزانی که اصلاح و جایگزینی باغ های خود را مدنظر دارند در صورت خرید نهال بین ۱۰ تا ۵۰ درصد از تخفیف لازم بهرهمند می شوند.
جایگاه مطلوب خراسان شمالی در تولید نهال شناسنامه دار
وی با بیان اینکه خراسان شمالی در تولید نهال شناسهدار در کشور از جایگاه مناسبی برخوردار است افزود: برای بهبود کمی، کیفی و ارتقای عملکرد تولیدکنندگان نهال نظارتهای دقیقتری انجام شده است.
عفتی بر سلامت نهال تاکید کرد و گفت: اصالت نهال از دیگر شاخصهای تولید با کیفیت و استاندارد است که همواره همواره اندازه، قد، قطر و حجم ریشه نهال ها توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی منابع طبیعی استان مورد بررسی قرار می گیرد.
وی تصریح کرد: انتخاب گونه باغی مناسب در خصوص باغداری و کاشت نهال یکی از موارد مهم در کنار اصول فنی کاشت به شمار می رود.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار کشتزار است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت می کنند، این استان بیشترین شاغل در بخش کشاورزی را دارد.
اسفند و فروردین ماه فصل جابجایی نهال است و از ۷۶ نوع محصول تولیدی بخش کشاورزی این استان ۲۹ گونه آن باغی است که حجم سالانه تولید آن به بیش از ۲۰۰ هزار تن می رسد.
حدود ۴۴ درصد از جمعیت یک میلیون نفری خراسان شمالی در روستاها سکونت دارند و ۳۷ تا ۴۲ درصد اشتغال این استان در حوزه کشاورزی است.