تهران-ایرنا- روزنامه فایننشال تایمز نوشت: برزیل و آرژانتین این هفته تصمیم خود را مبنی بر آغاز اقدامات اولیه در زمینه تشکیل ارز مشترک اعلام خواهند کرد؛ تصمیمی که به گفته مقامات، کاهش وابستگی به دلار و ارتقای همکاری های تجاری منطقه ای در آمریکای لاتین را هدف قرار می دهد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، فایننشال تایمز افزود: تشکیل ارز مشترک بین برزیل و آرژانتین، می تواند در نهایت به ایجاد دومین بلوک بزرگ ارزی جهان بعد از یورو منجر شود.

برزیل و آرژانتین به عنوان دو اقتصاد بزرگ منطقه آمریکای جنوبی، این هفته در نشست بوئنوس آیرس (پایتخت آرژانتین) درباره این طرح گفتگو خواهند کرد و از دیگر کشورهای آمریکای لاتین دعوت می کنند تا به آنها محلق شوند.

مقام های آگاه از این مذاکرات به روزنامه فایننشال تایمز گفته اند که تمرکز اولیه بر این خواهد بود که ارز جدید چگونه می تواند تجارت در این منطقه را افزایش داده و وابستگی به دلار را کاهش دهد. به پیشنهاد برزیل ارز جدید «سور/Sur» به معنای (South/جنوب) نام خواهد گرفت.

سرخیو ماسا (Sergio Massa) وزیر اقتصاد آرژانتین به این روزنامه، گفت، ابتدا پارامترهای لازم برای تشکیل ارز مشترک بررسی می شود که شامل همه چیز- از مسائل مالی گرفته تا اندازه اقتصاد و نقش بانک های مرکزی- خواهد بود.

وی با بیان اینکه درباره سازوکارهای ادغام و یکپارچگی تجاری مطالعه خواهد شد، گفت: من نمی خواهم امید واهی ایجاد کند... این اولین مرحله در یک مسیر طولانی است که کشورهای آمریکایی لاتین باید در آن گام بردارند.

این وزیر آرژانتینی اظهار داشت: نخست، پروژه ای دو جانبه و طرح مشترکی به دیگر کشورهای منطقه آمریکای لاتین پیشنهاد خواهد شد.

برآورد این روزنامه اقتصادی نشان می دهد که اتحادیه ارزی که همه کشورهای آمریکای لاتین در آن مشارکت داشته باشند می تواند ۵ درصد از تولید ناخالص جهان را تشکیل دهد. یورو به عنوان بزرگترین اتحادیه ارزی، حدود ۱۴ درصد از تولید ناخالص جهان را تشکیل می دهد.

براساس این گزارش، انتظار می رود اعلام رسمی تصمیم دو کشور برای کار بر روی تشکیل ارز مشترک در جریان سفر لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور برزیل به آرژانتین انجام شود. این سفر از یکشنبه شب آغاز می‌شود و اولین سفر خارجی این سیاستمدار چپ‌گرا و کهنه‌کار برزیلی از زمان به قدرت رسیدنش در اول ژانویه است.

لولا روز سه‌شنبه در اجلاس سران جامعه آمریکای لاتین و کارائیب (CELAC) در آرژانتین شرکت خواهد کرد . این نشست برای اولین بار از موج انتخابات سال گذشته، گروه جدیدی از رهبران چپ را گرد هم می‌آورد.

سانتیاگو کافایرو (Santiago Cafiero)، وزیر امور خارجه آرژانتین گفت: شرکت کنندگان در این نشست، متعهد به افزایش یکپارچگی منطقه ای، دفاع از دموکراسی و مبارزه با تغییرات آب و هوایی خواهند بود.

یک مقام آگاه از مذاکرات مربوطه نیز به این روزنامه گفت برزیل و آرژانتین در چند سال گذشته درباره تشکیل یک ارز مشترک گفت و گو کرده اند، اما مذاکرات آنها به دلیل مخالفت بانک مرکزی برزیل با این پیشنهاد متوقف شده است. اکنون که هر دو کشور توسط رهبران چپگرا اداره می شوند، حمایت سیاسی از آن افزایش یافته است.

سخنگوی وزارت دارایی برزیل گفته که اطلاعاتی در مورد تشکیل کارگروهی برای ارز مشترک ندارد.

فرناندو حداد (Fernando Haddad) وزیر دارایی برزیل، سال گذشته و قبل از این که شغل فعلی خود را بپذیرد، مقاله ای را نوشت و در آن تشکیل یک ارز دیجیتال مشترک آمریکای جنوبی را پیشنهاد کرد.

تجارت بین برزیل و آرژانتین رو به رونق است و در ۱۱ ماهه اول سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) به ۲۶.۴ میلیارد دلار رسیده است که نزدیک به ۲۱ درصد نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است. هر دو کشور نقش مهمی در بلوک تجاری منطقه ای مرکوسور دارند که شامل پاراگوئه و ارگوئه نیز می شود.

فایننشال تایمز نوشت، روسای جمهوری چپ گرای منطقه آمریکای لاتین اکنون با شرایط دشوار اقتصادی بیشتری مواجه هستند و با تشکیل دولت های ائتلافی در داخل، دچار محدودیت سیاسی هستند و شهروندان آنها اشتیاق چندانی برای ادغام منطقه ای ندارند.

مانوئل کانلاس (Manuel Canelas) دانش آموخته علوم سیاسی و وزیر سابق دولت بولیوی، گفت جامعه آمریکای لاتین و کارائیب در سال ۲۰۱۰ برای کمک به دولت‌های آمریکای لاتین و کارائیب برای هماهنگ کردن سیاست‌ها بدون آمریکا یا کانادا تأسیس شد. این جامعه تنها نهاد متشکل از ادغام منطقه ای بود که در دهه های گذشته جان سالم بدر برد.

وی هشدار داد با توجه به شرایط سخت اقتصادی و مسائل داخلی کشورهای منطقه همه گام‌ها به سوی ادغام منطقه ای به طور حتم محتاطانه‌تر خواهند بود و تمرکز باید روی ارائه مستقیم نتایج و نشان دادن دلایل مفید بودن آن متمرکز باشد.