دکتر سعید باستانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: وقت آن است با تکیه بر جغرافیای ایران و منابع طبیعی موجود کشور برای هر استان و منطقه تعریف خاصی از انرژی مورد نیاز را ارایه کرد تا ضمن رفع مشکلات و محدودیت های موجود، ثروت سازی شود.
نماینده سابق مردم تربت حیدریه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس دهم اظهار کرد: با در نظر گرفتن مزیت سبد متنوع انرژی ایران، محدود کردن مصارف خانگی و صنایع کشور به گاز اشتباه راهبردی بود که باید هرچه زودتر اصلاح شود.
باستانی با بیان اینکه استفاده از گاز در کشور موافقان و مخالفان خود را دارد، گفت: موافقان معتقدند چون گاز در ایران فراوان و ارزان است پس نیازی به استفاده از سوخت جایگزین نیست و در مقابل مخالفان میگویند از گازی که هم اینک سوزانده میشود میتوان با کمک صنعت پتروشیمی، کالاهای زیاد و متنوعی تولید کرد.
استاد دانشگاه امیرکبیر افزود: اکنون جدول تعریف شده مخازن گاز کشور به سه بخش صادرات، پتروشیمی و دیگر صنایع و مصارف خانگی تقسیم شده است، شاهد هستیم صنایع در تابستان به دلیل کمبود برق و در زمستان به دلیل کاهش فشار گاز تعطیل یا محدود می شوند که تداوم این وضعیت به تولید ناخالص ملی کشور لطمه زده و شاهد مشکلات اقتصادی و اجتماعی نیز هستیم.
باستانی اضافه کرد: امروزه در خیلی مناطق دنیا مانند کشورهای اروپایی استفاده از سبد متنوع انرژی شامل زغالسنگ، چوب و حتی فضولات حیوانی در کنار انرژی پاک تجدید پذیر و نفت و گاز کاربرد دارد، از سوی دیگر خودروهای شخصی دیزلی که از گازوئیل استفاده می کنند به وفور دیده می شود.
وی گفت: در اروپا حتی از سوخت مازوت نیز استفاده میشود بدون آنکه موجب آلودگی هوا شود، زیرا روی مبحث فیلترینگ صنایع و همچنین وسایل نقلیه سرمایهگذاری کردهاند.
باستانی با اشاره به تنوع اقلیم و جغرافیای ایران اظهار داشت: در برخی نقاط کشور می توان به جای گاز از برق و حتی چوب درختان هرس شده همان مناطق استفاده کرد اما لازم است همچون کشورهای توسعه یافته خط تولید بخاری های مخصوص و مجهز به فیلتر راه اندازی شود تا علاوه بر کنترل آلودگیهای زیست محیطی، دسترسی عمومی به وسایل گرمایشی متنوع را آسان کرد.
وی در ادامه با یادآوری مخزن مشترک گاز پارس جنوبی با کشور قطر گفت: از حیث مساحت مخزنی یک سوم این منابع در خاک ایران و دو سوم در خاک قطر است و هر چند قطریها زودتر از ما شروع به برداشت کردند اما با وجود تبلیغات منفی رسانههای معاند امسال در میزان برداشت از قطریها پیشی گرفتیم ولی باید قدر ثروت خود را بدانیم.
استاد دانشگاه امیرکبیر با بیان اینکه اقدام جمهوری اسلامی از یک زاویه خوب است زیرا در میدان مشترک حد و مرزی در برداشت وجود ندارد، بیان کرد: اما از یک منظر نیز باید احتیاط لازم را داشته باشیم زیرا برداشت با حجم زیاد به جایی منتهی خواهد شد که فشار مخزن کم و به ناچار میبایست اقدام به نصب تاسیسات "فشارافزا" کرد و این همان اقدامی است که امسال قطریها در قالب یک قرارداد ۶۰ میلیارد دلاری با چینیها منعقد کردند.
باستانی افزود: اکنون گازی که استحصال میکنیم برای سه منظور صادرات، خوراک ورودی به پتروشیمیها و یک بخش نیز پالایش به شبکه توزیع داخل کشور اعم از صنعتی و خانگی اختصاص مییابد و اگر بر فرض با کاهش برداشت مواجه شویم، چون باید به تعهدات بینالمللی خود پایند بمانیم، مجبوریم سراغ صنایع و مصارف خانگی رفته و آنها را محدود کنیم.
وی اظهار کرد: تنها سه سال (پایان اتمام قرارداد قطر با چین) فرصت داریم با صرف ۳۰ تا ۴۰ میلیارد دلار نسبت به نصب تاسیسات فشارافزا که در انحصار چند کشور خاص است، اقدام کنیم زیرا به محض نصب تاسیسات یاد شده در قطر میزان برداشت این کشور از ما پیشی خواهد گرفت.
باستانی گفت: در بازدید اخیر که از عسلویه داشتم مدیران آنجا نیز معتقد بودند نباید دست روی دست گذاشت و اگر تا سه سال آینده اقدامی نشود باید کمکم با گاز و پتروشیمی عسلویه هم خداحافظی کنیم.
وی افزود: اگرچه دستگاههای ذیربط و متولیان امور اقداماتی را در دست انجام دارند اما به سبب اهمیت موضوع می بایست شتاب کارهای در دست انجام را مضاعف کرد.