خرم‌آباد - ایرنا - سالانه به طور متوسط ۸۰ هزار تن گوشت مرغ در استان لرستان تولید و حدود ۵۰ هزار تن از این میزان در استان مصرف می‌شود که می‌توان با تولید مرغ سایز ، مازاد نیاز استان را با استانداردسازی به کشورهای هدف صادر کرد.

به گزارش ایرنا ، طی سال های اخیر موضوع مرغ با وزن استاندارد یا همان «مرغ سایز» مطرح و به صورت پراکنده نیز پیگیری هایی برای تحقق این موضوع صورت گرفته است اما به دلایلی از جمله عدم پیگیری های مستمر و البته فرهنگ مصرف مردم، توفیق چندانی در این زمینه حاصل نشده است.

سالانه به طور متوسط ۴۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی در لرستان انجام می شود که در صورت پرورش حداقل نیمی از این میزان به عنوان مرغ سایز، ‌علاوه بر صرفه‌جویی ۷۱۴ میلیارد تومانی برای خرید دان، گوشت سالم و ارزانتری نیز به دست مصرف کننده خواهد رسید.

بدون شک عدم اطلاع رسانی درست در خصوص مزایا و سلامت محور بودن مرغ سایز صورت نگرفته است چراکه اکثر شهروندان لرستانی همچنان به خرید مرغ گوشتی با وزن بالا توجه بیشتری دارند.

اما مزیت مرغ سایز نه تنها در وزن پایین بلکه در میزان اندک آنتی بیوتیک ها، چربی کمتر، سلامت و کیفیت بیشتر گوشت، تولید ارزان و به صرفه تر، قیمت تمام شده کمتر برای خریدار و در نهایت صرفه جویی در مصرفه نهاده های طیور است که این موارد همانند حلقه های یک زنجیره به همدیگر وصل هستند و به نوعی چرخه تولید تا مصرف را تشکیل می دهند بنابراین نه تنها در حوزه تولید بلکه فرهنگ مصرف نیز در این خصوص اثرگذار است تا موضوع سلامت محور مرغ سایز به عنوان عاملی برای کمک به اقتصاد تولید به درستی محقق شود.

جلوگیری از تولید سالانه یک میلیون کیلوگرم چربی مازاد مرغ در لرستان

به گفته کارشناسان اوزان متعددی از یک کیلو و ۲۰۰ گرم تا حدود ۲ کیلوگرم برای مرغ سایز تعریف شده اما آنچه مسلم اینکه لاشه مرغ سایز برای مصرف نهایی باید بین یکهزار و ۲۰۰ تا یکهزار و ۶۰۰ کیلوگرم باشد.

علی داوری کارشناس و مدیر اداره طیور سازمان جهاد کشاورزی لرستان می گوید:‌ اگر تولید ثابت مرغ سالانه در استان را ۴۰ میلیون قطعه در نظر بگیریم چنانچه وزن نیمی ازاین تعداد معادل ۲۰ میلیون قطعه بیش از ۲ کیلو و ۲۰۰ گرم باشد و هر قطعه حداقل ۵۰ گرم چربی مازاد داشته باشد میلیاردها تومان به ضرر مصرف کننده خواهد بود.

وی افزود: این میزان معادل یک میلیون کیلوگرم چربی مازاد و دورریختنی است که با احتساب هر کیلوگرم مرغ به ارزش ۵۵ هزار تومان، سالانه ۵۵ میلیارد تومان به ضرر مردم و مصرف کنندگان خواهد بود که سرریز سطل های زباله می شود.

وی با تاکید بر اعمال مشوق‌هایی برای تولیدکنندگان مرغ سایز اظهار داشت: با توجه به واردات نهاده های طیور و دان به کشور، تولید مرغ سایز با وزن استاندارد و کمتر از وزن های کنونی منجر به مصرف کمتر دان و در نتیجه صرفه جویی های ارزی ناشی از کاهش واردات نهاده هایی مانند ذرت و سویا خواهد شد.

داوری همچنین گفت:‌ با کاهش دوره پرورش مرغ، احتمال ابتلا به بیماری در مرغداری‌ها و استفاده از داروها کمتر خواهد شد در نتیجه گوشت تولید شده با سلامت و کیفیت بهتری به دست مصرف کننده می رسد.

وی در خصوص فرهنگ مصرف مرغ سایز نیز اظهار داشت: طی سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای تولید و استفاده از مرغ سایز صورت گرفته است اما بسیاری از مردم همچنان مرغ های با وزن بالا را برای مصرف مناسب تر می دانند که این به معنای استفاده از گوشت مرغ های با سن بیشتر است .

صرفه جویی ۷۱۴ میلیارد تومانی در مصرف دان با تولید مرغ سایز

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز با بیان اینکه در حال حاضر ۶۴۲ مرغداری در استان وجود دارد اظهار داشت:‌ میزان جوجه‌ریزی سالانه در این واحدها به طور متوسط بین ۴۸ تا ۵۰ میلیون قطعه است.

"صادق اسدالهی" افزود: حدود ۳.۵ درصد جوجه‌ریزی کشور در لرستان انجام می شود و جزو استان های پیشرو در صنعت طیور است بنابراین پرورش مرغ سایز به منظور صرفه جویی در هزینه ها تولید و افزایش کیفیت گوشت در دستور کار قرار گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه تولید مرغ سایز برای تولید کننده و مصرف کننده و در مقیاس ملی سراسر منفعت است تصریح کرد: دوره پرورش این مرغ ۳۸ تا ۴۲ روز، وزن زنده آن ۲ تا ۲ کیلو ۲۰۰ گرم و لاشه آن بین یک کیلو ۲۰۰ تا یک کیلو و ۶۰۰ گرم است.

وی گفت: با توجه به دوره کوتاهتر پرورش، برای پرورش این مرغ آنتی بیوتیک کمتری مصرف می شود بنابراین باقی مانده آنتی بیوتیک ندارد یا کمتر خواهد بود، همچنین مرغ جوان تر است و گوشت آن کیفیتی بیشتری دارد.

اسدالهی گفت:‌ سرانه مصرف خوراک برای هر قطعه مرغ غیرسایز با دوره ۵۰ روزه معادل پنح کیلوگرم است و اگر سایز پرورش یابد خوراک مصرفی هر قطعه به چهارکیلوگرم کاهش می یابد بنابراین چنانچه متوسط قیمت هر کیلوگرم خوراک مرغ را ۱۷ هزار تومان درنظر بگیریم، با تولید مرغ سایز، ۷۱۴ میلیارد تومان سود صرفه جویی در مصرف دان عاید مرغدار می شود.

وی افزود:‌ کاهش مصرف آب، برق و گاز از دیگر مزیت های تولید مرغ سایز است اما متاسفانه در اکثر مناطق استان خریدار مرغ درشت هستند.

مرغ سایز، مزیت صادراتی لرستان و مصرف ۴۰ میلیون کیلوگرم دان کمتر

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز در این خصوص می گوید: با توجه به مازاد تولید مرغ گوشتی در استان، چنانچه پرورش به سمت مرغ سایز سوق یابد این مهم به عنوان یک مزیت صادراتی لحاظ خواهد شد.

سید "عماد شاهرخی" افزود:‌ مدت پرورش مرغ با وزن بالا بیشتر است و مرغ‌هایی که در زمان بیشتری پرورش یابند در بافت‌های چربی اندرونه آنتی بیوتیک بیشتری دارند که سلامت مصرف کننده را تهدید می‌کند.

وی تصریح کرد:‌ وقتی وزن مرغ زنده از ۲ کیلو و ۲۰۰ گرم بالاتر می شود حداقل ۵۰ گرم چربی به طور میانگین به وزن آن اضافه می شود در صورتی که مرغ سایز چربی در محوطه شکمی ندارد که بازارهای هدف نیز این مرغ ها را به وزن یک کیلو و ۲۰۰ تا یک کیلو و ۷۰۰ گرم پذیرش می کنند.

وی با اشاره به متوسط تولید ۸۰ هزار تن گوشت مرغ و مصرف ۵۰ هزار تنی آن در لرستان بیان کرد: می توان این مازاد تولید را به کشورهای هدف صادر کرد که برای تحقق این مهم باید پرورش مرغ سایز در دستور کار قرار گیرد.

رییس سازمان جهاد کشارزی لرستان همچنین گفت: پرورش مرغ سایز به صورت جدی در دستور کار استان قرار دارد چرا که علاوه بر مزیت صادراتی، اگر مرغ با وزن پایین به کشتارگاه تحویل داده شود، تولیدکنندگان می‌توانند تعداد دفعات جوجه‌ریزی را حداقل یک‌نوبت افزایش دهند و به‌طور میانگین چهار دوره جوجه‌ریزی را به پنج یا ۶ دوره افزایش دهند که در استفاده بهینه از ساختمان و تاسیسات موثر خواهد بود.

شاهرخی اضافه کرد:‌ بنابر بررسی های صورت گرفته، مصرف دان در یک مرغداری ۲۰ هزار قطعه ای نسبت به مرغ غیر سایز ۲۶ تن کاهش می یابد و از خروج ارز به واسطه خرید نهاده ها جلوگیری خواهد شد و با توجه به اینکه سالانه ۴۰ میلیون قطعه جوجه ریزی در استان انجام می شود که اگر تولید را به سمت مرغ سایز سوق دهیم سالانه ۴۰ میلیون کیلوگرم در مصرف دان صرفه جویی می شود.