تهران- ایرنا- سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه عدم برگزاری مذاکرات رسمی به معنی نبود ارتباط و تبادل پیام نیست، گفت: تبادل پیام ها در موضوع هسته ای از کانال های مختلف ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، ناصر کنعانی روز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به سوالی در مورد مذاکرات لغو تحریم ها و تبادل پیام‌ها که وزیر امور خارجه به تازگی مطرح کرده است، گفت: توضیحاتی که آقای وزیر دادند، جدیدترین نظر وزارت خارجه در ارتباط با مسائل هسته‌ای بود و کافی است اما تاکید می‌کنم که همانطور که قبلا هم عرض کردیم تبادل پیام ها از کانال های مختلف ادامه دارد و به قوت خود باقی است.

وی افزود: موضوع هسته‌ای صرفاً موضوع جمهوری اسلامی ایران نیست همانطور که سخنگوی اتحادیه اروپا هم اخیرا اعلام کرده است، آقای بورل مسئول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این ارتباط در تعامل با طرف‌های ذیربط از جمله با طرف ایرانی و طرف آمریکایی است و در این چهارچوب و همچنین از طریق چهارچوب های ارتباطی دیگری که در سطوح مختلف در کانال‌های دیپلماتیک وجود دارد، تبادل پیام ادامه دارد.

کنعانی تصریح کرد: در ارتباط با مذاکرات باید گفت که عدم مذاکرات رسمی و برگزاری یا عدم برگزاری جلسات رسمی مذاکرات به معنی عدم وجود تعامل یا تبادل پیام و دیدگاه نیست؛ در مجموع در این زمینه مواضع و دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران روشن است و اگر منافع جمهوری اسلامی ایران در آن هست حتماً منافع طرف های دیگر هم از جمله دولت آمریکا و اعضای اروپایی برجام هم در آن است و به نظر می‌رسد همه طرف ها نسبت به این موضوع اهتمام دارند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: پیگیری موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌های ظالمانه و یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران در چارچوب های دیپلماتیک مورد اهتمام جدید جمهوری اسلامی ایران است و طرف‌های دیگر هم در مواضع نشان داده اند نسبت به اصل برجام اهتمام دارند و تا الان نسبت به حفظ آن تاکید داشته اند باید ببینیم در روند عمل چه میزان با اقدام عملی اعضای غربی برجام در ارتباط با حفظ این توافق و از سرگیری اجرای آن روبرو خواهیم بود و همکاری سازنده آنها را خواهیم دید.

کنعانی در پاسخ به پرسشی درباره مذاکره مستقیم با آمریکا نیز گفت: آقای ایروانی نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل توضیح دادند و ما مذاکره مستقیم دوجانبه با دولت آمریکا نداریم.

همکاری دولت کره همکاری شایسته ای نبوده است

از سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بدعهدی کره جنوبی در بازپرداخت بدهی خود به ایران سوال شد که کنعانی در پاسخ توضیح داد: مطالبات مالی جمهوری اسلامی ایران از کشور کره جنوبی حق قانونی ملت ایران است و موضوع این مطالبات و ضرورت پرداخت آن مرتبط با هیچ موضوع دیگری و هیچ پرونده دیگری نیست.

کنعانی افزود: دولت کره متعهد و مسئول است که در چارچوب مناسبات دوجانبه حقوق قانونی ملت ایران را بدون هیچگونه قید و شرطی پرداخت کند؛مذاکرات با دولت کره جنوبی در این ارتباط در کانال‌های مختلف و در سطوح مختلف انجام شده و همچنان ادامه دارد.

وی تاکید کرد: متاسفانه همکاری دولت کره در این ارتباط رضایت بخش نبوده است و متاسفانه حتی در مواردی غیر تحریمی هم که دولت کره می‌توانست در آن زمینه ها اقدام کند و بخشی از مطالبات جمهوری اسلامی ایران را پرداخت کند اقدام شایسته و لازم را انجام نداده است البته کمک جزئی در پرداخت بخشی از الزامات مالی مربوط به حق عضویت ایران را در سازمان ملل متحد کمک کرده است و از محل همان منابع پرداخت کرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در هر صورت متاسفانه همکاری دولت کره در این زمینه همکاری شایسته‌ای نبوده است و انتظارات جمهوری اسلامی در این زمینه به طور جدی باقی است و انتظار داریم و این انتظار دولت و ملت ایران است که دولت کره جنوبی در این ارتباط به مسئولیت‌های قانونی خودش و تعهدات شناخته شده خودش در این زمینه عمل کند.

وی خاطر نشان کرد: طبیعی است جمهوری اسلامی ایران متناسب با روند همکاری دولت کره جنوبی در این ارتباط از شیوه های متناسب و لازم در روند کار استفاده خواهد کرد.

رویکرد دولت آمریکا نسبت به ایران خصمانه و ریاکارانه است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اینکه رویه ایالات متحده را در زمینه اغتشاشات اخیر ایران چگونه ارزیابی می کند، گفت: دولت آمریکا سابقه طولانی به اندازه عمر انقلاب اسلامی ایران ، سیاست‌های غلط، غیرسازنده و مخرب در ارتباط با  نظام جمهوری اسلامی ایران و  ملت ایران داشته است.

کنعانی با یادآوری اینکه در حوزه‌های مختلف شاهد این رفتارهای خصمانه دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران بوده ایم، افزود: متاسفانه از این ناحیه هم خسارات متعددی بر دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران وارد شده است.

وی تاکید کرد: ماهیت رفتار دولت آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران خصمانه است. به ویژه در بحث تحریم‌ها دولت آمریکا مرتکب نقض فاحش و گسترده حقوق بشر بر علیه ملت ایران شده است و تحریم‌های ظالمانه یک‌جانبه و گسترده دولت آمریکا مصادیق بارزی از جنایت علیه بشریت محسوب می‌شود.

کنعانی خاطر نشان کرد: طبیعتاً اینها در پرونده رفتار و اعمال دولت آمریکا علیه ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران ثبت و ضبط شده است و جزء مطالبات جمهوری اسلامی ایران است. این به دولت آمریکا بر می گردد که تا چه زمانی این رفتار غیر سازنده را اصلاح خواهد کرد .

هشدارهای لازم به اروپا داده شد

کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات وزیر خارجه در مورد خروج ایران از ان پی تی در صورت مواضع خصمانه اروپایی گفت: اظهارات وزیر خارجه به اندازه کافی روشن بوده است در مورد سوالی که از ایشان پرسیده شد. آن چیزی که مربوط به موضوع تحریم سپاه است، هشدارهای لازم به اروپایی ها داده است و تروریستی قلمداد کردن حاکمیت یک کشور مغایر با مبانی حقوقی شناخته شده است

وی افزود: هر چند قطعنامه پارلمان اروپا غیرالزام آور و یک قطعنامه توصیه‌ای به شورای اروپا است ولی طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران در این زمینه این اقدام را یک اقدام غیرمسئولانه و غیرمنطقی می‌داند و آن را محکوم کرده و کاملا مردود می‌شمارد.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران اقدامات قابل توجهی را انجام داده است و هم در گفت‌وگوی تلفنی وزیر امور خارجه با آقای بورل و هشدارهای لازم به مقام عالی اروپایی داده شد.همچنین گفت‌وگوی تلفنی امیرعبداللهیان با همتای سوئدی و رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا در همین رابطه صورت گرفت و نسبت به عواقب و پیامدهای غیرقابل پیش بینی هرگونه اقدام و رفتار محاسبه نشده اتحادیه اروپایی هشدار جدی داده شد.

وی افزود: هر چند قطعنامه پارلمان اروپا غیرالزام آور و یک قطعنامه توصیه‌ای به شورای اروپا است ولی طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران در این زمینه این اقدام را یک اقدام غیرمسئولانه و غیرمنطقی می‌داند و آن را محکوم کرده و کاملا مردود می‌شمارد.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران اقدامات قابل توجهی را انجام داده است و هم در گفت‌وگوی تلفنی وزیر امور خارجه با آقای بورل و هشدارهای لازم به مقام عالی اروپایی داده شد.همچنین گفت‌وگوی تلفنی امیرعبداللهیان با همتای سوئدی و رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا در همین رابطه صورت گرفت و نسبت به عواقب و پیامدهای غیرقابل پیش بینی هرگونه اقدام و رفتار محاسبه نشده اتحادیه اروپایی هشدار جدی داده شد.

کنعانی با بیان اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک نهاد حاکمیتی برآمده از قانون اساسی جمهوری اسلامی است، گفت: تحریم سپاه پاسداران نقض صریح منشور سازمان ملل است. سپاه نیروی بزرگ دفاع از امنیت ملی و تمامیت ارضی و نیروی حمایت کننده ملت ایران است که از زمان تاسیس این نهاد بزرگ نظام با صلابت، جان فشانی و ایثارگری از امنیت ملی، امنیت مرزها و امنیت ملت ایران حفاظت کرده و در حوزه تامین امنیت منطقه‌ای اقدامات سپاه بسیار بزرگ بوده و در شمار خدمات بزرگ سپاه به کشورها و ملت‌های منطقه است و حتی خود اروپا مدیون مبارزه تعیین کننده سپاه در کشورهای منطقه در سوریه و عراق علیه جریان سیاه تروریستی داعشی و تکفیری است.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تعرض به سپاه از هر نوعی که باشد، تعرض به امنیت ملی ایران است و نتایج آن حتما متوجه تعرض کننده خواهد بود. البته سپاه پاسداران نیروی بسیار بزرگ و قدرتمندی است و کسی نمی‌تواند این قدرت و توانمندی را نادیده بگیرد اما اقدام ناشیانه اتحادیه اروپا همانند این است که اتحادیه اروپا مایل است دست یک نیروی بزرگ ضد تروریست را محدود کند.

وی تاکید کرد: دولتمردان عاقل اروپایی غیر از دولتمردان نورسیده و احساسی که متاسفانه در برخی از کشورهای اروپایی در مناصب عالی قدرت و حکومت هستند حتما می‌دانند که اگر امنیتی در اروپا هست که قبلا نیز قربانی گروه تروریستی داعش هم شده آمد اما امنیت کنونی مدیون مبارزه تعیین کننده سپاه علیه نیروهای تروریستی است.

کنعانی تصریح کرد: اروپایی ها قطعا میدانند که ایران در مقابل اقدامات نسنجیده کشورهای اروپایی دست بسته نیست و اراده لازم برای برخورد متقابل در این زمینه را دارد و بهتر است به پای خود شلیک نکنند. قطعا پاسخ ما متناسب با رفتار اروپا خواهد بود و متناسب با نوع اقدام آن‌ها اقدام جدی و پشیمان کننده خواهیم داشت.

ایران مایل به تبادل زندانیان با آمریکا است

وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری در مورد تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا گفت: موضوع تبادل زندانیان یکی از موضوعات جدی مورد توجه جمهوری اسلامی ایران است که در مذاکرات با واسطه ای که با دولت آمریکا در مقاطع مختلف انجام شد، از دریچه انسانی به آن توجه شد.

وی با تاکید بر اینکه خواست ایران به طور جدی این است که اقدام لازم صورت بگیرد تا زندانیان ایرانی در بند زندان های دولت آمریکا که به اتهامات واهی از جمله بهانه دور زدن تحریم‌های ظالمانه دولت آمریکا علیه ایران دستگیر و زندانی شده‌اند هر چه سریعتر آزاد شوند، افزود: ما و دولت آمریکا بر این مبنا توافقاتی داشتیم. دولت آمریکا در یک بازه زمانی و به رغم توافق اولیه، موضوع تبادل زندانیان را به روند مذاکرات رفع تحریم‌ها و برجام گره زد.

کنعانی با اعلام آمادگی ایران در خصوص و با یادآوری اینکه تبادل پیام‌هایی از طریق کانال‌های مختلف از سوی دولت هایی که با حسن نیت دنبال نقشه آفرینی هستند، صورت گرفته است، اظهار داشت: ما برای تکمیل این روند از زاویه نگرش انسانی به این موضوع آمادگی داریم و امیدوارم دولت آمریکا نیز در این زمینه مسئولانه عمل کند و بتوانیم در این زمینه شاهد آزادی زندانیان و تبادل آنها باشیم.

سفر آقای گروسی در زمان مناسب انجام می شود

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره مذاکرات هسته ای و سفرش به تهران گفت: آقای گروسی مسئول و اظهار کننده در خصوص موضوع مذاکرات رفع تحریم‌ها نیست. جمهوری اسلامی ایران همانند سابق به همکاری و تعامل سازنده با آژانس در چارچوب حقوقی که ناشی از عضویت و همکاری است ادامه داده و کانال‌های ارتباطی ایران با مدیرکل آژانس ادامه دارد.

کنعانی خاطر نشان کرد: همکاری های ایران با آژانس همچون گذشته با رویکرد همکاری و تعامل سازنده و در چهارچوب حقوقی که ناشی از عضویت در آژانس است، ادامه دارد و ایران به تعهدات خود پایبند بوده و خواهیم بود.

وی با بیان اینکه کانال های گفتگو و ارتباطی مقامات ذیربط جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مدیر کل آن ادامه دارد، افزود: برای انجام سفر آقای گروسی به تهران و یا هیئت آژانس  نیز طبیعتاً مبتنی بر روند گفتگوها و با توجه به ماهیت فنی قضیه هر زمان که زمینه انجام این سفر فراهم شود، این سفر انجام خواهد شد. کمااینکه چنین سفرهایی در گذشته انجام شده است.  بنابراین در این زمینه از منظر افق همکاری و تبادل گفتگو و احیاناً میزبانی از هیئت مشکلی در ج.ا.ایران وجود ندارد باید ببینیم که روند گفت‌وگوهای فنی به کجا خواهد رسید.

وی در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات مختلف در خصوص گشت ارشاد و پلیس امنیت اخلاقی گفت: در مورد این موضوعات، مسئولان ذیربط داخلی ایران باید اظهارنظر کنند و آن چیزی که مقامات مسئول در مورد مطرح می‌کنند، ملاک خواهد بود و به لحاظ جایگاه بنده مایل هستم در این زمینه ورودی نداشته باشم.

ایران برای انجام گفت‌وگوهای تکمیلی با اوکراین درباره پهپادها منعی ندارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد ادعاهای مطرح شده علیه ایران در خصوص ارسال پهپاد به روسیه گفت: گفت‌وگوهای دو هیأت ایرانی و اوکراینی در مورد ادعاهای مطرح شده در یک دوره برگزار شد که در ترکیب دو هیأت اعضای فنی و تخصصی حضور داشتند و شواهد و ادعاهایی که مطرح شده بود مورد بررسی قرار گرفت.

کنعانی ادامه داد: هیأت ایران توضیحات لازم را در مورد با آن میزان از نکاتی که در جلسه از سوی اوکراین ارائه شد، که هیچ گونه شواهد و مدارک اثبات کننده بر ادعای طرف اوکراینی و طرف‌های دیگری که چنین اتهامی را متوجه ایران می‌کردند، وجود نداشت. همچنین قرار شد که در صورت لزوم گفت‌وگوها ادامه یابد. جمهوری اسلامی ایران برای انجام گفت‌وگوهای تکمیلی منعی ندارد.

وی ادامه داد: مواضع رسمی ایران در مورد ادعاهای مطرح شده در خصوص پهپادها از ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین بارها اعلام شده است.

کنعانی به گفت‌وگوهای اخیر وزیر امور خارجه کشورمان با بورل اشاره کرد و گفت: ایران همواره اعلام کرده است که در صورت تمایل اوکراین، دور دیگری از گفت‌وگوهای فنی انجام شود و چنانچه طرف مقابل شواهدی را در این خصوص ارائه کند، ایران بررسی کرده و پاسخ می‌دهد و اینکه طرف‌هایی مایل هستند با بهانه‌های واهی ایران را در بحث جنگ اوکراین مسئول قلمداد کنند، این اتهامات استمرار رفتارهاری سیاسی غلط آن‌ها و اعمال فشار سیاسی علیه ایران است.

اتحادیه اروپا از فضای احساسی فاصله بگیرد

کنعانی با تاکید بر اینکه ایران در حوزه مناسبات با اتحادیه اروپا علاقه‌مند است که این اتحادیه از فضای احساسی و چالشی در روند مناسبات با جمهوری اسلامی ایران خارج شود و رویکرد سازنده ای را در پیش بگیرد، اظهار داشت: اتحادیه اروپا به نقش و جایگاه منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران به خوبی واقف است و میزان اثرگذاری جمهوری اسلامی در معادلات منطقه‌ای را به خوبی درک می‌کند. متاسفانه در ماه‌های اخیر متعاقب تحولاتی که در ایران رخ داد، این اتحادیه و به طور مشخص آلمان سیاست های غیر سازنده و مداخله جویانه ای را در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفتند.

وی ادامه داد: دامن زدن به بی‌ثباتی، تهییج اقدامات بی ثبات ساز و اغتشاشات، استفاده از ابزارهای مختلف رسانه‌ای و سیاسی برای تلاش در ایجاد بی ثباتی و ناآرامی در جمهوری اسلامی رفتاری غیرسازنده است.

وی با بیان اینکه بیش از یک ماه است که ناآرامی ها در ایران به پایان رسیده است، افزود: با این حال اتحادیه اروپا و چند کشور خاص با رفتارهای غیرمنطقی به دنبال دامن زدن به ایجاد بی ثباتی در ایران هستند و هزینه های سنگینی را در مناسبات دو جانبه تحمیل کرده اند.

کنعانی با اشاره به گفت و گوی تلفنی وزیر خارجه با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همچنین وزیر خارجه سوئد به عنوان رئیس دوره ای این اتحادیه اظهار داشت: ایران در این تماس ها و گفت و گوها بر این نکته تاکید کرده که جمهوری اسلامی ایران به تعامل سازنده با تعامل سازنده و به تقابل به طور متقابل پاسخ خواهد داد؛ ما به دنبال چالش آفرینی نیستم و از ایجاد چالش با هیچ طرفی در مناسبات دوجانبه استقبال نمی کنیم.

وی به کشورهای اروپایی توصیه کرد که رفتارهای غلط گذشته خود را اصلاح و بخصوص سیاست اشتباه خود در ماههای اخیر نسبت به ایران را بازبینی کنند زیرا استفاده از ابزار فشار سیاسی برای امتیازگیری برای جمهوری اسلامی ایران غیر قابل قبول است و ایران در مقابل فشارهای سیاسی از حقوق مسلم خود در هیچ موضوع دیگری عدول نخواهد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره استفاده از نام جعلی برای خلیج فارس از سوی برخی شخصیت های عراقی نیز گفت: لازم است تاکید کنم که بسیاری از منابع معتبر و اصیل تاریخی که از سوی دانشمندان مورخین و جغرافیدانان بزرگ جهان به ویژه از سوی افراد شاخص و مورخین برجسته جهان عرب نوشته شده، نام اصیل خلیج فارس بر این پهنه آبی جنوب ایران اطلاق شده است.

وی افزود: رویه تثبیت شده در سازمان های تخصصی بین المللی و سازمان ملل متحد هم بر استفاده از نام کامل خلیج فارس در پهنه آبی جنوب ایران تاکید می کند ضمن آنکه مجموعه اسنادی که در دوران های تاریخی منتشر شده و در کتابخانه های مهم برخی کشورهای عربی منطقه و حتی در بعضی از موزه های کشورهای عربی منطقه وجود دارد، بر عنوان صحیح خلیج فارس تاکید و تصریح می‌کنند.

کنعانی با تاکید بر اینکه دامن زدن به یک موضوع در بحث نام تاریخی خلیج فارس اقدامی غیراصولی است، اظهار داشت: خلیج فارس پهنه آبی برای همکاری همه کشورهای منطقه است تا بتوانند مبتنی بر مصالح و منافع مشترک ملت های منطقه با یکدیگر همکاری کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با یادآوری اینکه در خصوص منافع ایران به درباره همکاری با کشورهای همسایه به چین و کره جنوبی واکنش دیپلماتیک به موقع را داشته ایم، اظهار داشت: در این ارتباط گفتگوهایی صورت گرفت و دولت کره نشان داد که مایل است این اشتباه خود را اصلاح کند؛ البته از نظر ما اقدام کافی صورت نگرفته است.

وی خاطر نشان کرد: ما انتظار داریم کشورهای دیگری که عضو جغرافیایی مشترک منطقه نیستند اما به دنبال همکاری با کشورهای منطقه در قالب های دو جانبه و یا چند جانبه هستند در بیان مواضع و دیدگاه‌های خود به گونه ای عمل کنند که به تقویت همکاری و ثبات تعامل سازنده در منطقه کمک شود و از ایجاد فضاهای چالشی غیر ضروری اجتناب شود.

اعمال فشار دولت آمریکا برای امتیازگیری به نتیجه نخواهد رسید

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اظهارات جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی کاخ سفید گفت: اعمال فشار دولت آمریکا در موضوعات داخلی و سیاسی ایران با هدف کسب امتیازات سیاسی در مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید.

کنعانی عنوان کرد: حمایت آشکار آمریکا از اغتشاشات ایران، مداخله غیرقانونی، غیر سازنده و مغایر با قوانین بین‌المللی است.وی افزود: شرط‌بندی غرب بر تحولات داخلی ایران شرط بندی بر اسب بازنده و برای آنان زیانبار خواهد بود.

وی درباره روند از سرگیری روابط دیپلماتیک با عربستان نیز با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از روند تقویت مناسبات و ارتقای سطح مناسبات با کشورهای همسایه و منطقه استقبال می کند، گفت: هر دستی که برای دوستی به سمت ایران دراز بشود به گرمی خواهد فشرد و از هرگونه ابتکارعمل مثبت برای انجام گفتگو و ارتقای مناسبات استقبال می‌کند و حمایت خواهد کرد.

کنعانی ادامه داد: موارد مثبتی از مقامات کشورها از جمله دولت عربستان سعودی شنیدیم که آنها را نشانه مثبتی می دانیم و متناسب با همان و در چارچوب رویکرد جمهوری اسلامی برای حل و فصل اختلافات با برخی کشورهای منطقه متناسب با تمایل آنها عمل می کنیم و جدیت نشان می دهیم.

مراجعه به قواعد بین اللمللی برای کاهش تنش‌ها در شبه جزیره کره

از سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تنش میان دو کره سوال شد؛ کنعانی با بیان اینکه بخشی از این تنش به بازی میان قدرت‌ها و بازیگران در شبه جزیره کره باز می گردد، گفت: ما در موضوع تنش‌های بین المللی همواره از راهکار سیاسی برای کاهش تنش‌ها پایان دادن به تنش ها و حل و فصل اختلافات در چارچوب حقوق بین الملل روش های عادلانه و منصفانه حمایت می کنیم.

وی افزود: نگاه اصولی جمهوری اسلامی ایران استفاده روش های سیاسی و مراجعه به مکانیسم های بین المللی برای پایان دادن به تنش‌ها و حل و فصل اختلافات است.

کنعانی با بیان اینکه تهران روابط خوبی با هر دو کره دارد و در حوزه دیپلماتیک گفتگوها و تماس‌ها میان ایران و کره شمالی و کره جنوبی در سطوح مختلف برقرار است، ادامه داد: در این زمینه اگر نقشی از جمهوری اسلامی ایران طلب شود، ایفای نقش می‌کند اما اساساً جمهوری اسلامی در موضوعات اختلافی بین المللی که به طور مستقیم به مصالح امنیتی و منافع درجه یک جمهوری اسلامی ارتباط مستقیم پیدا نکند، ایران بر مبنای اصول و قواعد و مقررات بین المللی و منشور ملل متحد عمل می کند.

ایران و عراق در موضوعات اقتصادی روابط متقابل دارند.

از سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وضعیت ارزی جدید پیش آمده در عراق و اینکه آمریکا به دنبال تاثیرگذاری هدفمند به نفع خود است، سوال شد که کنعانی توضیح داد: اینکه آمریکا با اقدامات نسنجیده در معادلات داخلی کشورها آیا در روابط دوجانبه کشورها تاثیرات هدفمند متناسب با سیاست ها و نیازهای خودش ایجاد کند یک رفتار شناخته شده سنتی در رفتار سیاست خارجه آمریکا است و تردیدی در آن نیست.

کنعانی با تاکید براینکه ایران و عراق روابط خود را بر اساس منافع و مصالح مشترک دو کشور تعیین و ترسیم می کنند، اظهار داشت: روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور ایران و عراق گسترده است؛ عراق جزو شرکای بزرگ تجاری ایران در حوزه همسایگی است و دو طرف از این همکاری ها نفع متقابل می برند.

وی با یادآوری اینکه ایران در تامین نیازهای اساسی دولت عراق به ویژه در حوزه انرژی نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای دارد، اظهار داشت: یکی از کمک های ایران به دولت بغداد، کمک به تثبیت شرایط سیاسی این کشور و کمک به تقویت اقتصادی عراق و تامین مایحتاج اساسی آن بود.

وی خاطر نشان کرد: اینکه آمریکا در روند مناسبات خوب دوکشور مناسبات دو کشور نقش سلبی ایفا کند از رفتارهای شناخته شده و سنتی دولت آمریکا است و دولت آمریکا در این زمینه پرونده خیلی خوبی نداشته است.

درباره امنیت ملی خود با هیچ طرفی تساهل و تسامح نمی‌کنیم

سخنگوی وزارت خارجه درباره واکنش انگلیس به اعدام «علیرضا اکبری» جاسوس انگلیسی گفت: اکبری به جرم جاسوسی برای دولت انگلیس و اقدام گسترده علیه امنیت ملی ایران از طریق انتقال اطلاعات داخلی به اعدام محکوم شد.

کنعانی افزود: اقدام وی، اقدام علیه امنیت ملی ایران بود و اطلاعاتی که داد منجر به شناسایی و ترور و شهادت دانشمند برجسته هسته‌ای ایران شد.

اکبری با علم به جاسوسی، اطلاعات مربوط به حوزه امنیت ملی را به خارج از کشور داد.ایران همانند دیگر کشورها، در رابطه با امنیت ملی خودش با هیچ طرفی تساهل و تسامح و مماشات نخواهد کرد.

وی عنوان کرد: جالب این است کشوری که با جاسوس پروری و با تسخیر یک شهروند با عنوان جاسوس علیه امنیت ملی ایران اقدام کرد، نسبت به اعدام این فرد معترض است!کشورهایی که مدعی عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها هستند نسبت به اینکه ایران راجع به امنیت ملی خودش اقدام کرده معترض هستند و از یک کشور اقدام کننده علیه امنیت ملی ایران حمایت می کنند.

ارزیابی کنعانی از عملکرد چک در دوره ریاست بر اتحادیه اروپا

کنعانی در پاسخ به این سوال که انتقال ریاست دوره‌ای اروپا از چک به دولت اروپا و عملکرد چک در این دوره گفت: بخشی از گفت‌وگوهای وزیر امور خارجه با همتای سوئدی خود مبتنی بر همین تغییر و تحول و انتقال ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا از چک به کشور سوئد بود.

وی درخصوص دولت چک افزود: متاسفانه در طول دوره مسئولیت رژیم چک در دوره ریاست بر اتحادیه اروپا، شاهد میراث ناموفق در زمینه‌های مختلفی از جمله در ارتباط با جمهوری اسلامی و همچنین میراث ناموفق و عملکرد غیرقابل دفاع در ارتباط با مقوله حقوق بشر بوده‌ایم.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ما در طول دوره ریاست رژیم چک بر اتحادیه اروپا تحولات زیادی را در حوزه حقوق بشر شاهد بودیم. اتحادیه‌ای که در بحث حقوق بشر همواره مطرح می‌کند حقوق بشر از اولویت‌های آنها است، ما شاهد شدیدترین نقض حقوق بشر و نقض فاحش حقوق بشر در سرزمین‌های فلسطینی و حقوق ملت فلسطین توسط رژیم صهیونیستی و دهها کشته و مجروح از میان ملت مظلوم فلسطین از جمله کودکان و زنانه بوده‌ایم.

کنعانی اضافه کرد: متاسفانه هیچ واکنش شایسته‌ای از سوی ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا در بحث حقوق بشر و فلسطین به عنوان موضوع مهم مورد توجه افکار عمومی دنیا به ویژه افکار عمومی جهان اسلام نداشته‌ایم و این یک رفتار کاملا غیرقبول است.

وی ادامه داد: از ریاست اتحادیه اروپا به عنوان اتحادیه‌ای که همواره مطرح می‌کنند که حقوق بشر جزو اولویت‌های آنها است انتظار این بود که در این ارتباط جدیت لازم را ولو به شکل ظاهری از خودشان نشان دهند. متاسفانه دولت چک در این رابطه عملکرد خوبی نداشت و امیدواریم دولت سوئد بتواند در دوره ریاست خود در این زمینه اقدام بهتری را انجام دهد به ویژه از به‌کارگیری استانداردهای دوگانه در بحث حقوق بشر خویشتنداری کند.