به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت الله عبدالملکی در آیین افتتاحیه این نمایشگاه و همایش معرفی فرصتهای سرمایه گذاری که در تالار وحدت شهر قشم برگزار شد، اظهار کرد: سیاست اقتصادی در جمهوری اسلامی از سال ۹۲ به بعد به صورت رسمی اقتصاد مقاومتی است که در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۹۲ مقام معظم رهبری سیاست های کلی آن را ابلاغ فرموده اند، اقتصاد مقاومتی ذاتا و به لحاظ فلسفی برآمده از اقتصاد اسلامی و نسخه معاصر نظام اقتصادی اسلام است.
وی ادامه داد: این اقتصاد پنج اصل اساسی مردمی بودن، دانش بنیان، عدالت پایه، درون زا و برون گرا بودن دارد و بندهای سوم، یازدهم و پانزدهم اقتصاد مقاومتی راهگشای توسعه اقتصادی مناطق آزاد محسوب می شود.
به گفته مشاور رییس جمهور، مزیت های مناطق آزاد از جمله فرصت های قانونی که قانون گذار ایجاد کرده از جمله معافیت های مالیاتی و تسهیل گری های اداری و قانون مداری (بروکراتیک) زمینه را برای حضور گسترده سرمایه گذارن نفت، گاز و پتروشیمی در سطوح مختلف در این مناطق ایجاد کرده است.
عبدالملکی توضیح داد: تکمیل زنجیره ارزش به ویژه حوزه انرژی و فولاد جزو یکی از مهمترین رویکردهایی است که در توسعه اقتصادی مناطق آزاد در دستور کار قرار دارد تا از خام فروشی جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: از همه سرمایه گذاران و فعالان در حوزه های فناوری و انرژی دعوت می کنم تا با ظرفیت های مناطق آزاد بیشتر آشنا شوند و این نمایشگاه فرصت مهم و کوتاه برای شناسایی این فرصت ها برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی است.
مشاور رییس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور گفت: در مناطق آزاد ۲۳۲ طرح اقتصادی و سرمایه گذاری با ارزش بیش از ۱۰ و نیم میلیارد دلار احداث شده در حال فعالیت یا در حال تکمیل شدن است که بیش از ۲۰ هزار فرصت شغلی در این مناطق ایجاد کرده است.
وی اعلام کرد: همکاران ما در مناطق آزاد و صنعتی ۱۲۰ طرح دیگر را در این مناطق مطالعه کرده اند که سرمایه ای نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار برای احداث نیاز دارد و برای ۲۶ هزار نفر اشتغالزایی خواهد کرد.
عبدالملکی گفت: در جزیره قشم با توجه به وجود میدان های نفتی و گازی، موقعیت جغرافیایی راهبردی برای تولید و صادرات محصولات با ارزش افزوده بالا و خدمات دیگر از جمله بانکرینگ فرصت ویژه تری برای سرمایه گذاری فراهم است.
وی افزود: در بیانیه گام دوم انقلاب و بر اساس سیاست های کلی ابلاغی اقتصاد مقاومتی راهکارهای دستیابی به قله های پیشرفت مطلوب ترسیم شده و به امید خدا با همکاری تمامی دستگاه ها و مردم این قله ها را فتح خواهیم کرد.
قشم به قطب انرژی منطقه تبدیل می شود
در ادامه این مراسم افتتاحیه افشار فتح الهی گفت: با زیرساخت های آماده شده و برنامه ریزی های صورت گرفته در جزیره، در آینده ای نزدیک و در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و انرژی اتفاقات مثبتی در قشم به وقوع خواهد پیوست و جزیره به قطب انرژی منطقه و کشور تبدیل خواهد شد.
وی ادامه داد: قشم با مساحت هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع و برخوردار از ۱۷ میدان نفتی و گازی یکی از نقاط جذاب برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی می باشد.
رییس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم اضافه کرد: جایگاه جزیره قشم، برای احداث و راه اندازی واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی، ذخیره سازی، نیروگاهی و سوخت رسانی به کشتی ها ضرروتی اجتناب ناپذیر در کشور است و با مذاکرات موفق صورت گرفته میان سازمان منطقه آزاد و وزارتخانه های نفت و نیرو تصمیم های بزرگی برای این حوزه اتخاذ و اجرایی شده است.
فتح الهی توضیح داد: آغاز به کار مرحله گام نخست پایانه صادراتی نفتی شرکت سرمایه گذاری نفت قشم با سرمایه گذاری ارزی ۱۵۰ میلیون یورویی و ظرفیت ذخیره بیش از سه میلیون بشکه، و تکمیل گام دوم تا ظرفیت شش و نیم میلیون بشکه با اعتبار ارزی ۱۱۴ میلیون یورویی یکی از پروژه های شاخص جزیره قشم در حوزه نفت است.
وی گفت: تولید و صادرات محصولات پالایشگاهی با ظرفیت تولید ۳۵ هزار بشکه در روز به عنوان یکی از بزرگترین پالایشگاه های تولید قیر کشور و شروع گام دوم تا ظرفیت ۷۰ هزار بشکه با اعتبار ۱۰۰ میلیون یورویی از پروژه های شاخص پالایشگاهی این جزیره است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم افزود: جزیره قشم در حوزه نیروگاهی نیز پروژه های بزرگی دارد که از جمله آن می توان به تولید و تحویل ۳۴۰ مگاوات برق به شبکه سراسری توسط شرکت انرژی گستر با سرمایه گذاری ۳۸۶ میلیون یورویی و در گام دوم تولید آب شیرین تا ظرفیت ۱۰۰ هراز مترمکعب در روز با اعتبار ۸۴ میلیون یورو اشاره کرد.
وی طرح تکمیل نیروگاه ۳۲۰ مگاواتی قشم مولد و سنکرون به شبکه اصلی برق درسال جاری با سرمایه گذاری ۲۸۵ دلاری را از دیگر پروژه های شاخص نیروگاهی سرزمین آب و آفتاب عنوان کرد.
فتح الهی با اشاره به عملیات تکمیل خط انتقال گاز ۳۰ اینچی، توضیح داد: این طرح که از خط هفت سراسری به طول ۵۲ کیلومتر با میزان خوراک گاز تخصیص یافته ۲۵ میلیون متر مکعب تعریف شده تا تابستان ۱۴۰۲ به بهره برداری می رسد.
وی با اشاره به مزیت های قشم در برخورداری از اسکله های نفتی مناسب، افزود: تکمیل گام دوم اسکله نفتی حرا قشم با ظرفیت ۷۰ هزار تُن و سرمایه گذاری ۵۳ میلیون یورو نیز در حال انجام است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم راه اندازی صنعت بانکرینگ در جزیره را آرزوی ۲۰ ساله دانست و اظهار داشت: عملیات سوخت رسانی به کشتی ها (بانکرینگ) و آغاز عملیات اجرایی تولید سوخت کم سولفور نیز از دیگر پروژه هایی است که در این جزیره در دست اقدام است.
وی تکمیل زنجیره صنعت نفت، گاز و پتروشیمی را از جمله مهمترین رویکردهای سازمان منطقه آزاد برشمرد و گفت: به همین منظور سایت پتروشیمی و ایجاد واحدهای زنجیره تولید با ارزش افزوده بالا در صنعت پتروشیمی در جزیره تعریف شده است.
نمایشگاه و همایش معرفی فرصتهای سرمایه گذاری و توسعه حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و انرژی های تجدید پذیر در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور با هدف ایجاد رابطه تکمیلی بین این صنایع با مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و ضرورت تقویت این تعاملات گشایش یافته است.
تعادل بخشی در رابطه بخش انرژی با مناطق آزاد و ویژه، تسهیل زمینه های صادرات انرژی و کالاهای نهایی مرتبط با حوزه نفت و گاز، ایجاد ارزش افزوده و جذابیت های لازم برای تمامی ذینفعان این صنعت بزرگ و راهبردی و افزایش مطلوبیت برای سرمایه گذاران خارجی، از دیگر اهداف برپایی این نمایشگاه است.
بر اساس برنامهریزی های انجام شده، این نمایشگاه و همایش از تاریخ سوم تا پنجم بهمن ۱۴۰۱ در جزیره قشم با حضور و مشارکت همه مناطق آزاد و ویژه دارای ظرفیت های سرمایه گذاری و توسعه در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و انرژی، شرکتهای فعال بخش دولتی و بخش خصوصی، عناصر فعال در اکوسیستم، نفت، گاز و پتروشیمی کشور و نیز با مشارکت حوزه تامین مالی و بازار سرمایه شامل حوزه بورس، بانک و بیمه آغاز شده است.
یادآور می شود، در اجرا و برگزاری این نمایشگاه و همایش با هدف تقویت مباحث محتوایی و طراحی راهبردهای اثرگذار، دهها نشست تخصصی و همایش جانبی با حضور مسوولان و دست اندرکاران، کارشناسان و سرمایه گذاران داخلی و خارجی برگزار خواهد شد.
گستردگی حوزه های فعالیت و اقدامات انجام شده در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و انرژی و ظرفیت های بی شمار سرمایه گذاری و توسعه در این مناطق، ضرورت برگزاری این نمایشگاه در مناطق آزاد ویژه اقتصادی کشور را بیش از پیش ضروری کرده است.
در آیین افتتاح این نمایشگاه و همایش حجت عبدالملکی مشاور رییس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور، مرتضی شاه میرزایی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی کشور، عبدالعلی رحیمی مظفری عضو هیات رییسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، افشار فتح الهی مدیر عامل سازمان منطقه آزاد قشم، شماری از مدیران حوزه نفت و انرژی از سراسر کشور و جزیره قشم حضور داشتند.
جزیره زیبای قشم مشرف به تنگه هرمز و مجرای ورودی به خلیج فارس و دریای عمان است.
این جزیره که بزرگ ترین جزیره خلیج فارس است، به دلیل مجاورت با اقیانوس هند، وجود منابع نفت و گاز و واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی و تجهیزات فرا ساحلی و برخورداری از تسهیلات بندری برای کشتی های بزرگ (در رده پاناماکس) یکی از راهبردیترین جزایر ایران و خلیج فارس است.
از سوی دیگر، ویژگی های طبیعی و تاریخی این جزیره، باعث شده قشم به یکی از مقاصد گردشگری اصلی در ایران تبدیل شود.
منطقه آزاد تجاری – صنعتی قشم، حدود ۳۰۰ کیلومتر مربع از این جزیره را شامل می شود.
این منطقه به دلیل قرارگیری در نقطه ای کلیدی از کریدور ترانزیتی شمال - جنوب، دسترسی به کریدور پروازهای بینالمللی شرق - غرب و تسهیلات بندری آن، که به نوعی مکمل بندر شهید رجایی است، نقش پررنگی در تجارت و بازرگانی جهانی دارد.
اهداف و محورهای اصلی فعالیت های این منطقه آزاد تجاری - صنعتی شامل توسعه و گسترش صنعت ترانزیت و حمل و نقل، گسترش تجارت و خدمات تجاری، صنایع انرژی بر، صنایع بیوتکنولوژیک و منابع دریایی، صنایع گردشگری، شیلات و صید صنعتی، خدمات پشتیبان نفت و پارک های انرژی است.
دسترسی به بازار گسترده سرزمین اصلی، کشورهای همسایه و کشورهای خاورمیانه و وجود ۱۷ میدان نفتی و گازی در کنار دسترسی به آب های بین المللی، قشم را به محل مناسبی برای سرمایه گذاری در حوزه نفت گاز، پتروشیمی و انرژی تبدیل کرده است.
جزیره قشم خود دارای ۲ میدان گازی مستقل (گورزین و سلخ) است که علاوه بر این دو میدان راهبردی انرژی، این جزیره در مرکز میدان های گازی دریایی دیگری نظیر هنگام، صالح، سلمان، سیری و غیره قرار دارد و می تواند در برنامه ریزی وزارت نفت برای بهره برداری از این میادین، یک پایگاه زمینی استثنایی به لحاظ دسترسی بدون واسطه آن به راه های آبی بین المللی وجود تاسیسات بندری بزرگ نظیر بندر بین المللی کاوه (با قابلیت پهلو دهی کشتی های رده پاناماکس و یا نفتکش ها) به شمار آید.
جزیره قشم، با داشتن گاز طبیعی می تواند پذیرای احداث پروژه های چون «ایجاد صنایع متکی به انرژی، نظیر کارخانه GTL(تهیه سوخت های میان تقطیری همچون نفت، بنزین هواپیما و گازوئیل از گاز طبیعی) واحدهای تولید گاز مایع (LNG)، تولید آهن اسفنجی (HBI)، واحدهای تولید فرو آلیاژها، تولید آلومینیوم، واحدهای فرآوری مواد کانی غیر فلزی نظیر کلینکر، بی کربنات سدیم، احداث نیروگاه ها برای تولید برق مورد نیاز جزیره و استانهای جنوب شرقی کشور و نظایر آنها باشد.
همچنین این جزیره می تواند محل ایجاد صنایع شیمیایی و پتروشیمی گاز نظیر، DME، MTBE، اولفین ها و مشتقات آن، آروماتیک ها و مشتقات آن و دهها صنعت مصرفی پایین دستی؛ نظیر پلاستیک های صنعتی، الیاف مصنوعی، شوینده ها، فیلم، روغن ها و واکس های صنعتی، حلال ها و نظایر آن باشد.
علاوه بر امکان ایجاد صنایع انرژی بر، صنایع شیمیایی و پتروشیمی گاز و دهها صنعت مصرفی پایین دستی، جزیره قشم می تواند به پایگاهی برای فعالیت های نفتی و تامین خدمات جانبی این صنعت تبدیل شود که قرار گرفتن در موقعیت ژئواکونومیک و ژئو استراتژیک و وجود مزیت های طبیعی جزیره، چنین امکانی را برای آن فراهم آورده است.
ایجاد ترمینال، مخازن و انبار های نفتی در ساحل شمالی جزیره یکی از این امکانات است. ایجاد این ترمینال و تاسیسات پشتیبانی کننده آن، می تواند مرکزیتی برای سو آپ نفت و ذخیره سازی بنزین و گازوئیل مورد نیاز کشور به شمار آید.
امکان دیگر، احداث کارگاه ها و سایت های لجستیکی و پشتیبانی برای تامین قطعات و خدمات مورد نیاز صنعت نفت و گاز کشور است. احداث کارگاه های لوله سازی برای انتقال نفت و گاز، ایجاد واحدهای تولید سازه ها و سکوهای نفتی، قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت نظیر شیرآلات و والوهای صنعتی و چندین فرآورده دیگر از زمره این کارگاه ها و سایتهای لجستیکی و خدماتی محسوب می شود.