کرج - ایرنا - رییس بخش تحقیقات فرآوری موسسه تحقیقات علوم دامی کشور اعلام کرد: تجارب تولید و آماده سازی فرآورده های لبنی محلی یا بومی در برنامه کاری ثبت ملی میراث ناملموس کشور قرار گرفت.

امیررضا شویکلو روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: موسسه تحقیقات علوم دامی و مراکز تحقیقاتی در استان ها بیش از ۳۰ سال است که برای شناسایی فرآورده های بومی و محلی پروژه های مختلفی را انجام داده اند.

شناسایی بیش از ۵۰ فرآورده محلی در استان ها

رییس بخش تحقیقات فرآوری موسسه تحقیقات علوم دامی کشور بیان کرد: در این مدت بیش از ۵۰ نوع فرآورده محلی در ۲۰ استان شناسایی شده که بعضی از آن ها به مقیاس تولید صنعتی و نیمه صنعتی هم رسیده است .

وی با اشاره به اینکه پنیر سیامزگی در استان های گیلان و زنجان به شکل نیمه صنعتی تولید می شود و پنیر خیکی و پوستی نیز به شکل غیربسته بندی در بسیاری از بازارهای محلی وجود دارد، گفت:‌ در این زمینه بررسی میزان انطباق برخی از محصولات لبنی محلی با استانداردهای ملی و ضوابط بهداشتی برای رفع نگرانی های بهداشتی و کمک به توسعه کارآفرینی در این حوزه انجام شده است.

مجری مسوول طرح ملی ثبت محصولات لبنی محلی ادامه داد: شاخص های بهداشتی فرآورده هایی نظیر پنیر لیقوان، پنیر کوزه ای، پنیر پوستی، پنیر سلماس، آروشه، کشک، قره قروت، چیکو، توف(شیراز)، دوغ و روغن حیوانی به طور مناسبی بر داده های استاندارد ملی منطبق هستند.

وی با تاکید بر اینکه این محصولات لبنی محلی را می توان بدون نگرانی از آلودگی میکروبی اولیه مصرف کرد، بیان کرد: پس از تولید و بسته بندی، باید مراقبت های لازم انجام شود تا دچار آلودگی ثانویه از طریق دمای نامناسب و یا افراد صورت نگیرد که این مراقبت ها حتی برای فرآورده های غذایی که در کارخانه نیز تولیدمی شود باید انجام داد.

شویکلو اضافه کرد: در بحث سلامت محصولات لبنی محلی آزمایش های فیزیکی و شیمیایی و میکروبی مختلفی انجام شده که تمام این فرآورده ها که بیش از ۲۰ نوع پنیر و سایر فرآورده ها را تشکیل می دهد د هیچ کدام آلوده به میکروارگانیزم های مختلف نبوده اند و فلزات سنگین را هم اندازه گیری کردیم که مقدار آن در محصولات مربوطه یا وجود نداشته یا زیر حد استاندارد بوده است.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت: متاسفانه بخش صنعتی به خاطر اینکه رقیب خود را کنار بزند مردم را از استفاده از محصولات لبنی محلی با طرح موضوعاتی آلوده بودن می ترساند اما در کشورهای همسایه این گونه محصولات نیز تولید و به عنوان یک درآمد در عرصه گردشگری تلقی می شود.

وی افزود:‌به طور مثال در کشور ترکیه گردشگران زیادی را برای نمایش چگونگی فرآوری پنیر کوزه ای در زیر خاک جذب می کنند ضمن اینکه تولید این محصولات در این کشورها مورد حمایت صنعت و مراکز بهداشتی است اما در ایران هیچ حمایتی از آنها نمی شود.

شویکلو با بیان اینکه پروژه های متعددی برای معرفی محصولات دامی کشور اجرا شده است که هیچ مغایریتی با محصولات کارخانه ای ندارد، تصریح کرد: برای اینکه دانش بومی ساخت این فرآورده ها از بین نرود ، طرح ملی ثبت فرآورده های دامی محلی انجام شده تا مسیر برای ثبت ملی و معرفی این فرآورده ها مهیا شود .

معرفی ۱۰ فرآورده لبنی به میراث فرهنگی کشور

رییس بخش تحقیقات فرآوری موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به اینکه مرجع ثبت فرآورده های محلی کشور وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی است، گفت: استان هایی که پروژه های مختلف در موضوع ثبت فرآورده های محلی در آنها انجام شده، نتایج کار برای ثبت ملی به اداره کل میراث فرهنگی این استان ها اعلام شده است.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور اظهار امیدواری کرد تا سه سال آینده بتوان ۲۵ تا ۳۰ دانش بومی فرآورده های لبنی محلی و بومی کشور برای حفظ و صیانت از آنها ثبت ملی شود.

وی خاطرنشان کرد: از آنجا که ایران غنای زیادی در تولید فرآورده های لبنی محلی دارد و از دیدگاه ملی، ظرفیت گسترده ای برای ایجاد کسب و کارهای خانگی این محصولات دیده می شود، راه اندازی مشاغل خانگی، موجب گسترش بازار این فرآورده ها از بازار محلی به بازار منطقه ای، کشوری و جهانی خواهد شد.

رییس بخش تحقیقات فرآوری موسسه تحقیقات علوم دامی یادآور شد: اکنون فرآیند ثبت ملی محصولات لبنی محلی و دانش بومی تولید این فرآورده ها در استان های آذربایجان غربی، اردبیل، بوشهر، خراسان شمالی، خوزستان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، کردستان، کرمان و لرستان در حال انجام است.

تولید و آماده سازی فرآورده های لبنی محلی یا بومی با سابقه ای دیرینه در ایران یکی از ظرفیت های معیشتی روستاییان و عشایر کشور است .

موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در کرج مستقر است.