به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، سمینار بین المللی تجارت و اتصال با محوریت تبیین ظرفیتهای کشورهای همسایه پاکستان در حوزه غربی به ویژه جمهوری اسلامی ایران امروز به میزبانی موسسه مطالعات و پژوهشهای راهبردی در دانشگاه دفاع ملی پاکستان گشایش یافت.
این سمینار با حضور سفیران کشورهای آسیای میانه از جمله سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان، سفیر ترکیه، روسای اندیشکدههای مستقر در اسلامآباد، اساتید و پژوهشگران دانشگاه دفاع ملی پاکستان برگزار شد.
«معید یوسف» مشاور سابق امنیت ملی پاکستان به عنوان سخنرانی اصلی نشست امروز گفت: نیاز به یک رویکرد فعالانه در قبال منطقه و پرداختن به چالشهای مشترک به ویژه در مرزها داریم. در عین حال باید فارغ از نگاه به ظرفیتهای خارج از منطقه، از توانمندیهای یکدیگر در داخل منطقه استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: کشورهای منطقه باید به دنبال استقلال اقتصادی باشند و اینکه چگونه بتوانیم برای کسب منافع متقابل اقدام نماییم. در عین حال منطقه ما شاهد برخی از رقابتها مانند آمریکا و چین مواجه است که میتواند بر منافع هر از کشورهای پیرامون را تحت تاثیر قرار دهد.
معید یوسف گفت: برای برای منافع متقابل همگرایی داشته باشیم و یک پیام برای آن دسته از کسانی که درصدد بیثباتی در منطقه هستند، داشته باشیم که هرگونه بیثباتی به ضرر خود عوامل آن تمام خواهد شد.
سرلشکر «محمد رضا» مدیرکل اندیشکده مطالعات و پژوهشهای راهبردی در دانشگاه دفاع ملی پاکستان صحبتهای خود را با دو چالش پیش روی کشورهای منطقه بحران افغانستان و تحریمهای یکجانبه علیه ایران آغاز کرد و اظهار داشت: تجارت و اتصال حق مشروع پاکستان و کشورهای پیرامون آن است، بهره برداری از مسیرهای سهل و آسان، کریدور شمال-جنوب و شرق به غرب نیز باید برای کسب منافع متقابل از جمله توسعه تجارت منطقهای در دستورکار قرار بگیرد.
وی افزود: ما نباید گرفتار حصار و مشکلاتی از قبیل بحران صلح در کشورهای همسایه و یا تبعات ناشی از تحریمهای غرب بر دیگر همسایه خود باشیم، بلکه نیاز به ساخت یک فضای منطقهای براساس تجارت و ظرفیتهای راهبردی متقابل است.
این مقام نظامی پاکستان با اشاره به طرحهای نیمه تمام در منطقه مانند پروژه گاز ایران و پاکستان، پروژه تاپی و طرح انرژی کاسا-۱۰۰۰ تاکید کرد: به رغم چالشها و یا اولویتهای راهبردی هر یک از کشورهای منطقه میبایست تجارت در راس امور قرار بدهیم و ضمن تمرکز بر ظرفیتها و توانمندیهای یکدیگر فرصتها را معرفی و در آسیب شنایی و حل چالشها نیز همفکری داشته باشیم.
تاکید ایران بر همگرایی منطقهای و لزوم مانع برداری برای کسب منافع متقابل
«سید محمدعلی حسینی» سفیر ایران در پاکستان طی سخنرانی خود با استقبال از همکاریهای دوجانبه با پاکستان و تعاملات چندجانبه در منطقه گفت: منطقه اوراسیا و آسیای میانه شاهد گامهای عملی ایران برای توسعه تجارت دوجانبه و چندجانبه است. در مسیر ارتباطات نیز زیرساختهای قوی و پیشرفته در ایران مهیا است که میتواند تاثیر زیادی در توسعه تجارت با پاکستان و همچنین تجارت ترانزیتی داشته باشد.
سفیر کشورمان افزود: جمهوری اسلامی ایران دروازه وصل به آسیای مرکزی است و با بهره مندی از زیرساختهای حمل و نقل و برخورداری از مرزهای مشترک با کشورهای آسیای میانه قادر است به پاکستان برای دسترسی به همسایگان ایران در آسیای مرکزی و همچنین روسیه کمک کند.
وی تاکید کرد: برای کسب منافع متقابل کشورهای منطقه باید در مانع برداری همگرایی و همکاری داشته باشند. همچنین ارائه تسهیلات گمرکی، حل مسائل تعرفهای، تبادل اطلاعات و روانسازی تجارت در پایانههای مرزی میتواند به تجارت درون منطقهای کمک کند.
حسینی با اعلام آمادگی ایران برای توسعه همکاریهای ریلی با پاکستان و مشارکت در احداث خط آهن تفتان، گفت: سازمانهای مهم مانند سازمان همکاری اقتصادی و سازمان همکاری شانگهای نیز از ظرفیتهای قوی برای تامین منافع متقابل برخوردار هستند که باید از آن استفاده کنیم.
ساز وکار تهاتر و ارزهای محلی در تجارت
سفیر جمهوری اسلامی ایران طی پاسخ به برخی از پرسشهای مطرح شده در این سمینار گفت: ایران ۳ طرح را به برادران پاکستانی که با تبعات ناشی از تحریمهای ضدایرانی آمریکا روبرو هستند اعلام کرد که شامل تهاتر، استفاده از ارزهای محلی و تاسیس شعبه بانکی میباشد.
وی با استناد به تجارت ایران و روسیه با ارزهای محلی، افزود: ایران در کنار حوزه ریلی و جادهای، آماده همکاری از طریق حمل و نقل دریایی و هوایی است و بر استفاده از ظرفیتهای متقابل در حوزه بنادر از جمله گوادر و چابهار تاکید دارد.
حسینی اظهار داشت که در حاشیه اجلاس بیست و یکمین کمیسیون مشترک اقتصادی پاکستان و ایران که تابستان امسال در اسلامآباد برگزار شد، مقامات دو کشور گفت وگوی مفصلی درباره راههای همکاری در حوزه دریا، بندر کراچی، بندرعباس و سایر بنادر حوزه خلیج فارس داشتند تمایل جدی خود را برای پیشبرد این همکاریها اعلام کردند.
اهمیت ارتباطات ریلی و جدیت پاکستان برای تجارت آزاد با ایران
«احسان علی مَنگی» جانشین معاون وزارت بازرگانی پاکستان نیز طی سخنانی بر اهمیت گسترش ارتباطات ریلی کشورش با ایران برای توسعه تجارت ترانزیت با آسیای میانه، روسیه، ترکیه و جمهوری آذربایجان تاکید کرد.
وی افزود: پیمان TIR تجارت را برای کشورهای پیرامون پاکستان آسان کرده است، چالش شبکه بانکی همچنان با کشورهای منطقه وجود دارد که باعث کاهش سرعت تجارت میشود.
این مقام پاکستانی با اشاره زیرساختهای قوی جمهوری اسلامی ایران در حوزه ریلی و جادهای، افزود: اسلامآباد پیشتر قرارداد تجارت ترجیحی را با تهران امضا کرده است و اکنون مذاکرات پاکستان با ایران پیرامون تجارت آزاد نیز آغاز شده است که میتواند به یک گام بزرگ در تقویت تجارت دوجانبه و کمک به اتصال منطقهای تبدیل شود.
«خسرو ناظری» دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی (اکو) نیز طی سخنرانی مجازی در این نشست بر نقش کشورهای عضو برای پیشبرد پیمان تجارت ترانزیت و بهرهبرداری از توانمندیهای متقابل در راستای تحقق چشم انداز اکو و گسترش تجارت فی مابین تاکید کرد.
این گردهمایی در آستانه گشایش سومین مرز رسمی میان ایران و پاکستان در "پیشین" (مند) و همچنین بیست و ششمین اجلاس وزرای خارجه سازمان اکو در پایتخت ازبکستان برگزار میشود.
روز گذشته وزیر امور خارجه پاکستان طی سخنرانی در حضور همتایان خود از کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی گفت: عملیات اجرایی قطار کانتینربر اسلامآباد-تهران-استانبول، کریدور جادهای از طریق مسیر ایران و اجرای پیمان بین المللی حمل و نقل TIR پیشرفت بزرگی است که طی یکسال اخیر در حوزه کشورهای اکو رقم خورد.