گنبدکاووس- ایرنا- عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشورگفت: شرایط زیست‌محیطی کشور نشان از آن دارد که ما به بهانه تولید پول و اشتغال، قوانین محیط زیستی کشور را به سخره گرفتیم به طوری که امروز پنج دریاچه به بزرگی دریاچه ارومیه را از دست دادیم.

به گزارش ایرنا، محمد درویش روز پنجشنبه در نخستین کنفرانس ملی گردشگری سلامت، طبیعت‌گردی و طبیعت درمانی بسکی به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی گنبدکاووس اظهارداشت: وزیر نیرو سال گذشته در شورای عالی آب بیان کرد که از سال ۱۳۵۷ تا امروز بیش از ۱۲۰ میلیارد متر مکعب بیشتر از آن چیزی که وارد سفره‌های آب زیرزمینی شده برداشت کردیم که امسال گزارش‌ها حاکی از رسیدن این عدد به تراز منفی ۱۴۰ میلیارد متر مکعب است.

وی تصریح کرد: در برنامه پنج ساله ششم قید شده می‌توانستیم هفت میلیارد دلار فقط از محل توریسم سلامت درآمدزایی کنیم و این یک ارزش بی‌بدیلی است که می‌شود با توجه به آن بدون آلوده کردن هوا، تخلیه سفره‌های آب زیرزمینی و تاراج تنوع‌زیستی کشور، تولید پول و کارآفرینی داشت.

وی افزود: گزارشی که سال گذشته وزیر نیرو در حضور رییس جمهور در شورای عالی آب کشور ارائه کرد بسیار تکان دهنده بود چرا که گفت ما از سال ۱۳۵۷ تا امروز بیش از ۱۲۰ میلیارد متر مکعب بیشتر از آن چیزی که وارد سفره‌های آب زیرزمینی شده برداشت کردیم و گزارش دوباره وزارت نیرو در سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد این رقم به ۱۴۰ میلیارد متر مکعب تراز منفی رسیده است.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با اشاره به تصویب طرح تعادل‌بخشی سفره‌های آب زیرزمینی برای رفع این خطر مهلک از دامن ایران در ابتدای برنامه پنج ساله ششم، گفت: در آن زمان رقم تراز منفی ۱۱۰ میلیارد متر مکعب بود که طبق گفته مدیر پروژه تعادل‌بخشی سفره‌های زیرزمینی کشور این پروژه شکست خورد و الان تراز منفی به ۱۴۰ میلیارد متر مکعب رسیده است.

درویش بیان کرد: دیروز پنجم بهمن ماه مطابق گزارشی که سازمان هواشناسی کشور منتشر کرد در همه نقاط اصلی سکونتگاهی با هوای ناسالم روبرو بودیم از دماوند در کنار مرتفع‌ترین قله، «شادگان» بزرگترین تالاب بین‌المللی، عسلویه در کنار خلیج فارس به عنوان بزرگترین مجتمع صنعتی، اهواز در کنار پرآب ترین رودخانه و تهران به عنوان پرجمعیت ترین شهر ایران شاخص آلودگی بالای ۱۷۰ تا ۲۳۰ بود.

وی افزود: این شرایط نشان از آن دارد که ما به بهانه تولید پول و اشتغال، قوانین محیط زیستی کشور را به سخره گرفتیم به طوری که امروز پنج دریاچه به بزرگی دریاچه ارومیه را از دست دادیم و ایران در قرن بیست و یک ۲ بار رکورد فرونشست زمین را به نام خود شکست.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با بیان اینکه سبک زندگی سالم دکتر غلامعلی بسکی می‌تواند یک الگو برای داشتن اقتصادی بدون رویکرد آب محوری باشد، گفت: دکتر بسکی مثل حرف‌های زیبایش و شعارهای قشنگش زندگی و از سلوک ساده‌زیستی پیروی می‌کرد و خوشحالم که امسال این کنفرانس ملی با هدف تغییر سبک زندگی مردم ایران برگزار شده است.

درویش افزود: «توریسم سلامت کاری» که «مسعود صرامی» در اصفهان انجام داده را فرزندان بسکی در این منطقه آغاز می‌کنند که به طور قطع می‌تواند به ارتقای بقای ایرانیان، نشان دادن ظرفیت بی‌رقیب ایران در آسیای جنوب غربی و خاورمیانه و شکست پروژه ایران‌هراسی منجر شود.

مسعود صرامی متولد سوم فروردین سال ۱۳۳۶ در خیابان تاج اصفهان است او که فارغ التحصیل رشته برق از هنرستان شمس می‌باشد، در سال ۱۳۸۵ به عنوان کارآفرین برتر ایران انتخاب شد.

وی بنیانگذار سیتی‌سنتر اصفهان است. مسعود صرامی معتقدست که این مجتمع، عظیم‌ترین مرکز خرید خاورمیانه بعد از مرکز خرید دبی (دبی مال) در امارت متحده عربی است.

سیتی‌سنتر اصفهان هم اکنون دارای یک دانشگاه علمی کاربردی، موزه، پارک سرپوشیده و تالار عروسی است و صرامی امیدوار است که این تالار عروسی آمار طلاق ایران را تا حدودی کاهش دهد.

وی تاکید کرد: اگر می‌خواهیم در کشور زندگی پایدار و رو به رشد داشته باشیم و اصل ۵۰ قانون اساسی یعنی حیات اجتماعی مردم ایران تضمین شود باید به سمت معرفی کسب و کارهایی برویم که منجر به تخریب غیرقابل جبران محیط زیست به بهانه تولید و کارآفرینی نشود.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور ادامه داد: مسعود صرامی در اصفهان تونسته سه میلیارد دلار از محل ایجاد شهرک سلامت تولید پول کند به طوری که مجموع درآمد این استان از محل زراعت، دام، طیور و شیلات همین حدود بوده است.

درویش افزود: اصفهان به بهانه افزایش تولید کشاورزی، حفر چاه‌های بیش از حد مجاز و استقرار صنایع آلاینده، زاینده رود را از دست داده و مهلک ترین جریان فرونشست ایران در اصفهان در حال رقم خوردن است.

وی گفت: باید شرایط را به گونه‌ای فراهم کنیم که این کنفرانس‌ به هدف‌های خودش در بحث گردشگری سلامت، طبیعت گردی و طبیعت درمانی برسد و راهش هم مثل بسکی زندگی کردن است به عنوان مثال می‌توانیم از مسوولان شهری بخواهیم مبلمان شهری را از خودرو محوری به بومی محوری تغییر دهند و یا تلاش کنیم از سهم پروتئین حیوانی در سبد غذایی خود بکاهیم، از کیسه‌های خرید و لیوان یک بار مصرف استفاده نکنیم و بحث تفکیک زباله از مبدا را جدی بگیریم.

نخستین کنفرانس ملی گردشگری سلامت، طبیعت‌گردی و طبیعت درمانی بسکی امروز پنجشنبه با حضور مهمانان کشوری، استانی و شهرستانی در محل دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبدکاووس آغاز به‌کار کرد.

به گزارش ایرنا، دکتر غلامعلی بسکی معروف به بابا بسکی و پدر طبیعت ایران، متولد بهم ماه سال ۱۳۱۰ سبزوار و از نخستین پزشکان و جراحان در رشته زنان و زایمان منطقه گنبدکاووس بود که درسال ۱۳۴۵ بیمارستانی را در این شهرستان راه‌اندازی کرد اما چند سال بعد درسال ۱۳۴۹ زندگی شهری را رها و باقی عمر خود را وقف دفاع از محیط زیست، ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست و کاشت شمار زیادی نهال متنوع از درختان مثمر و جنگلی کرد.

دکتر بسکی که نام او با طبیعت و محیط زیست ایران عجین شده بود و آوازه‌ای بین‌المللی داشت، پس از تحمل ۷۰ ماه بیماری بامداد چهارشنبه ۲۳ مرداد در سن ۸۸ سالگی دعوت حق را لبیک گفت و بنا به وصیت او، پیکرش پس از تشییع مقابل بیمارستانش، در پارک ملی گلستان نزدیک روستای «تنگراه»، در خاک آرام گرفت.

موسسه سبزگامان بسکی یک موسسه غیردولتی زیست محیطی، مستقل و غیرانتفاعی با ساختار هیات امنایی است که توسط خانواده مرحوم دکتر غلامعلی بسکی (فعال و دوستدار محیط زیست ملقب به پدر طبیعت ایران) و تعدادی از علاقه‌مندان به طبیعت و محیط زیست، از سال ۱۳۹۳ با شماره ثبت ۱۹۲ به صورت رسمی فعالیت خود را در راستای حفاظت از محیط زیست آغاز کرده است و دفتر این موسسه در شهر گنبدکاووس قرار دارد.