تهران- ایرنا- کاخ سفید ادعا کرد، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به دنبال پیگیری پیشرفت در احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با ایران به این زودی‌ها نیست.

به گزارش ایرنا، نیوزویک نوشت، جان کربی هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی، روز جمعه (به وقت محلی) در گفت‌ وگو با خبرنگاران تاکید کرد که دیپلماسی برای احیای مشارکت ایالات متحده در توافق موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به هیچ وجه در دستور کار نیست.

کربی گفت: «هیچ پیشرفتی در مورد برجام حاصل نشده و ما به دنبال پیشرفت در برجام در آینده نزدیک نیستیم».

این درحالی است که دونالدترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ خروج یک طرفه این کشور از برجام را اعلام کرد و به دنبال آن مجموعه‌ای از محدودیت‌های اقتصادی ناجوانمردانه را علیه جمهوری اسلامی و مردم ایران تحمیل کرد.

کربی بدون اشاره به بد عهدی آمریکا در عمل به توافق هسته‌ای با ایران اضافه کرد که بایدن "با توجه به نیازهای امنیت ملی آمریکا، برای اینکه ایران نتواند به توانایی تسلیحات هسته‌ای دست یابد، کاملا جدی است."

به نوشته نیوزویک کربی افزود: «رئیس‌جمهور همیشه گفته است، اگرچه راه دیپلماتیک و صلح‌آمیز را برای دستیابی به نتیجه عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای ترجیح می‌دهد، اما دیگر گزینه‌ها را از روی میز حذف نخواهد کرد. ما باید مطمئن شویم که منابع، توانایی‌ها، آمادگی برای دستیابی به این نتیجه را از راه‌های دیگر در اختیار داریم.»

ادعاهای آمریکا علیه ایران در حالی تکرار می‌شود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) بارها صلح آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تایید کرده و تهران نیز همواره تمایل خود را برای بازگرداندن مذاکرات برای احیای برجام به مسیر اصلی خود ابراز کرده است.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل به نیوزویک گفت: از دیدگاه ایران، بازگشت طرف‌های برجام و اجرای تعهدات به آن تنها گزینه خواهد بود.

برجام در سال ۲۰۱۵ توسط ایالات متحده و ایران در کنار چین، فرانسه، آلمان، روسیه و بریتانیا در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما که بایدن معاون رئیس جمهور بود، تصویب شد.

به گزارش ایرنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران پیشتر گفت: نبود مذاکره و برگزاری جلسات رسمی به معنای نبود تعامل یا تبادل پیام و دیدگاه نیست.

وی افزود: در مجموع مواضع و دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران در این زمینه روشن است و اگر به نفع جمهوری اسلامی ایران است، به نفع سایر طرف‌ها از جمله آمریکاست. دولت و اعضای اروپایی برجام و به نظر می رسد همه طرف ها به این موضوع علاقه مند هستند.

ایرنا نیز به نقل از جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفت وگو با خبرنگاران در بروکسل نوشت که برجام «مرده» نیست، اما هیچ پیشرفتی در احیای آن حاصل نشده است.

ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

این در حالیست که مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی از سه سال پیش ادعاهایی را درباره آنچه فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده در مکان‌هایی در ایران خواند، مطرح کرده است. این ادعا نخستین بار از سوی نخست‌ وزیر وقت رژیم صهیونیستی مطرح شد و پس از آن توسط رسانه‌ها و مذاکره‌کنندگان غربی دامن زده شد.

جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست. محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در این باره تصریح کرد: «هیچ فعالیت یا سایت هسته‌ای اعلام نشده‌ای در جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد. تعاملات ایران با آژانس برقرار است و آقای گروسی برای حضور در ایران اعلام آمادگی کرده است که باید برنامه، محتوا و اهداف سفر تعیین شود و به محض نهایی شدن برنامه حتما انجام خواهد شد.»