مشهد- ایرنا- صنعت گردشگری به دلیل اقبال زیادی که بدان می شود، تنوع یافته و برای فصول مختلف در اشکال‌ و قالب‌های گوناگون برنامه دارد، که ورزش‌های زمستانی از انواع جذاب آن است، اما این شاخه گردشگری در استان خراسان رضوی، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، وجود بارگاه منور رضوی به عنوان قبله دلها و گل سرسبد جاذبه‌ها و ظرفیت‌های گردشگری، همیشه دلیل و انگیزه اصلی حضور نه تنها مردم کشورمان، بلکه شمار زیادی از مسلمانان و شیعیان جهان در مشهد بوده است که داشتن این امتیاز خاص، موجب تحولی شگرف در عرصه گردشگری این کلانشهر مذهبی شده است.

حضور میلیونی زائران و دلبستگان قبله هشتم شیعیان، مسوولان این استان را بر آن داشته است تا با ایجاد زیرساختهای مختلف، زمینه ارتقای خدمات را فراهم آورده و بستر رفاه و بهره مندی بیشتر زائران داخلی و خارجی علی بن موسی الرضا (ع) را در تمامی روزهای مهیا کنند تا بتوان از این حضور به عنوان فرصتی مغتنم، برای کسب درآمدهای چشمگیر ارزی نیز بهره گرفت.

این در حالی است که وضعیت در فصل زمستان متفاوت است و مشهد به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و بارش برف و باران و نیز سرمای هوا، شانس کمتری برای میزبانی از زائران و گردشگران نسبت به دیگر فصول سال دارد که به نظر می رسد در صورت توجه بیشتر و برنامه ریزی متناسب با همین شرایط خاص، می توان زمینه حضور بیشتر گردشگران را در این فصل نیز فراهم کرد.

ورزش های زمستانی به عنوان یکی از ظرفیت های گردشگری خراسان رضوی که اتفاقا بستر آن نیز در خراسان رضوی فراهم است، می تواند یکی از اقدامات مناسب برای ایجاد جذابیت بیشتر برای گردشگران و بهره مندی زائران از آن در روزهای سرد سال باشد.

پیست اسکی شیرآباد و ظرفیت‌های گردشگری که زیر برف مانده است

"شیرباد" با سه هزار و ۳۰۰ متر، مرتفع ترین قله رشته کوه بینالود و بلندترین نقطه خراسان رضوی است که بین ۲ دشت نیشابور و مشهد قرار دارد و به "بام خراسان" مشهور است. در دامنه این قله، پیستی با همین نام وجود دارد که از جاذبه های گردشگری زمستانی برای علاقه مندان به اسکی و بازی های زمستانی محسوب می شود.

رییس هیات اسکی خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: این پیست تجهیزات ویژه و به روزی دارد که سالانه میزبان حدود ۵۰۰ اسکی باز فعال و حرفه ای است که با توجه به امکانات موجود، ظرفیت حضور هزار اسکی باز را دارد.

اسماعیل سماورچی عنوان کرد: این پیست به دلیل بهره مندی از خوابگاه ها و اقامتگاه های بوم گردی گرم، ظرفیت میزبانی از زائران و مسافران داخلی و خارجی برای برگزاری مسابقات و جشنواره های زمستانی چند روزه را هم دارد.

وی ادامه داد: لوژ سواری و تماشای بارش برف کوهستان در اقامتگاه های برفی از دیگر جاذبه های پیست گردشگری شیرباد است که با بهره مندی از بهترین تجهیزات و امکانات، آمادگی میزبانی همه روزه از علاقه مندان را دارد.

رییس هیات اسکی خراسان رضوی اظهار داشت: بسیاری از مسافران همه ساله در تماس با این هیات، جویای برنامه های پیست اسکی شیرباد هستند و درخواست حضور در مجموعه را دارند از این رو با همکاری آژانس های مسافرتی، زمینه این حضور برای آنان فراهم شده است.

سماورچی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر برخی از مهمانان اهل کشورهای عرب زبان همسایه نیز که تاکنون شاهد بارش برف طبیعی در کشور خویش نبوده اند، با سفر در ۶ ماهه دوم سال، می توانند با استقرار در این منطقه از نزدیک شاهد این مناظر زیبا در کوهستان باشند.

وی گفت: بازی های زمستانی ظرفیت خوبی در موضوع گردشگری دارد اما به دلیل عدم شناخت کافی و همچنین نبود منابع مالی، توجه خاصی به این شاخه ورزشی نشده و حمایتی درخور از این رشته های ورزشی نمی شود.

کویر، نقطه بکر گردشگری بازیهای زمستانی

خراسان رضوی به عنوان یکی از نقاط خشک و کویری کشور، دارای مناطق کویری فراوانی است که هر یک زیبایی های منحصر به فرد خود را دارد ولی به دلیل خشکی و آفتاب سوزان این مناطق در ماه های ابتدایی سال، بسیاری از علاقه مندان این مناطق، تمایل دارند در روزهای سرد سال به مناطق کویری سفر کنند و از ظرفیت های پنهان گردشگری این مناطق در زمستان نیز بهره ببرند.

مسوول اقامتگاه بومگردی "نرجس کویر مزینان" در شهرستان داورزن به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از مناطق کویری ایران، کویر مزینان شهرستان داورزن است که در حاشیه جنوبی جاده سراسری تهران - مشهد با چشم اندازهای طبیعی و متنوع زیستی، ظرفیتهای بالایی از جاذبه های اکوتوریستی در انواع گردشگری سلامت، ماجراجویانه، علمی و طبیعت گردی را داراست.

علیرضا همت آبادی افزود: این کویر در موضوع گردشگری زمستانی، ظرفیت های زیادی دارد به طوری که بسیاری از بازدید کنندگان در فصل زمستان، تفریحاتی چون اتومبیلرانی (آفرود)، کویر نوردی، تیوپ سواری و اسکی روی شن را برای وقت گذرانی برمی گزینند.

وی ادامه داد: همچنین به دلیل آلودگی هوای کلانشهرها در فصل زمستان، مناطق کویری یکی از نقاط جذاب جهت بهره مندی از هوای پاک است. علاوه بر آن آسمان شفاف کویر و تاریکی مطلق آن برای مشاهده مجموعه ستارگان نیز از دیگر جذابت های کویر در فصل زمستان است که بی شک نظر هر گردشگری را به خود جلب می کند.

همت آبادی ادامه داد: این کویر به دلیل شرایط خاص، میزبان علاقه مندان زیادی از دیگر شهرها و استان های کشور است و در صورت حمایت مسوولان، ظرفیت برپایی محیط هایی جهت تولید صنایع دستی و غذاهای محلی برای نیمه دوم سال را هم دارد.

یخ نوردی، هیجان داغِ روزهای سرد

خراسان رضوی آبشارهای زیبایی دارد که این محیط های طبیعی علاوه بر جاذبه های گردشگری در روزهای تابستان، به دلیل ارتفاع مناسب و دسترسی نسبتا راحت، در فصل سرما نیز به دلیل یخ زدگی کامل، مورد توجه گردشگران و علاقه مندانی است که برای یخ نوردی در این محیط ها حضور می یابند.

در میان این آبشارها، آبشار اخلمد در شهرستان چناران یکی از مناطق گردشگری است که در فصل سرما، مورد اقبال یخ نوردان قرار می گیرد.

بخشدار مرکزی چناران در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: کوه های برفی و آبشارهای یخ زده و زیبای اخلمد موجب حضور گسترده کوهنوردان و روی آوردن طبیعت گردان به مناطق کوهستانی چناران شده است.

رضا داروغه افزود: علاوه بر کوهنوردان، گردشگران زیادی نیز با هدف بازدید از زیبایی های کم نظیر طبیعت زمستانی منطقه به ویژه مناظر آبشارهای یخ زده و قندیل بسته زیبای اخلمد به این روستای ییلاقی سفر می کنند تا از نزدیک این زیبایی ها را به چشم خود نظاره کنند.

وی اضافه کرد: با ایجاد زیرساخت های گردشگری در این منطقه متناسب با تعداد زیاد گردشگران، زائران و سیاحان، می توان از ظرفیت بالای طبیعت گردی منطقه بهره گرفت و با برنامه ریزی هایی که انجام شده است، در صورت حضور گردشگران برای دیدن آبشار یخ زده اخلمد، امکان میزبانی از آنها وجود دارد.

بخشدار مرکزی چناران با اشاره به حضور چهار فصل گردشگران در این منطقه گفت: با حضور مداوم و استقبال گسترده مردمی به خصوص در روزهای برفی و یخبندان از آبشارهای زیبای اخلمد، باید گفت گردشگری اخلمد در هیچ فصلی تعطیل بردار نیست بنابراین روستای اخلمد نیازمند توجه ویژه مسوولان استانی و ملی است و برای توسعه، عمران، آبادی و اداره آن باید با نگاه ملی به گردشگران منطقه ارائه خدمات داد.

با توجه به سفر سالانه حداقل ۳۰ میلیون زائر و مسافر به مشهد، می توان گفت که هر ایرانی هر سه سال یکبار به مشهد سفر می کند و یا اینکه سالانه یک‌سوم جمعیت ایران، این کلانشهر مذهبی را به عنوان مقصد سفر برمی‌گزینند.

از سوی دیگر با هدف ارائه خدمات مناسب به زائران، موضوع توزیع مسافران بین تمامی روزهای سال، امری مهم به نظر می رسد که توجه به ظرفیت های گردشگری فصل زمستان به عنوان یکی از تفریحات پرطرفدار، می تواند در تحقق این امر نقش ارزنده ای داشته باشد.