دکتر شراره نیک سیر روز شنبه همزمان با آغاز هفته ملی «مبارزه با سرطان» در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در مجموع از نظر فراوانی هم اکنون سرطان پستان شایع ترین سرطان در استان است و سرطان پوست، معده و روده بزرگ به ترتیب بیشترین میزان ابتلا را به خود اختصاص داده اند.
وی با بیان اینکه میزان شیوع سرطان در استان پایین تر از میانگین کشوری بوده اما بروز آن در استان روند افزایشی دارد ادامه داد: شهرستان های همدان، ملایر و تویسرکان بیشترین آمار ابتلا به سرطان را به خود اختصاص داده اند.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: بسیاری از سرطان ها در صورت تشخیص به موقع و در مراحل ابتدایی قابل پیشگیری و درمان هستند.
نیک سیر بیان کرد: بسیاری از بیماران دیرهنگام و پس از مزمن شدن بیماری به پزشک مراجعه و اقدام به طی فرایند درمان می کنند در حالی که طبق نظر متخصصان سرطان، این بیماری در صورت تشخیص در مراحل اولیه، قابل درمان و کنترل است.
وی از انجام غربالگری سرطان در مراکز بهداشتی و پایگاه های جامع سلامت استان خبر داد و افزود: در این مراکز معاینه بالینی و شرح حال معاینه پستان برای افراد ۳۰ تا ۶۹ سال انجام شده و در صورت وجود هر گونه مشکل به مراکز تخصصی ارجاع داده می شوند.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان از بانوان خواست نسبت به معاینه دوره ای پستان اقدام کنند و گفت: افراد در صورت وجود هر گونه تغییر در پستان هر چه سریع تر برای انجام معاینات بعدی مراجعه کنند.
نیک سیر ادامه داد: غربالگری سرطان «سرویکس» نیز در زنان متاهل بالای ۳۰ سال نیز در این مراکز انجام شده و زنان می توانند با انجام آزمایش «پاپ اسمیر» در این مراکز از سلامت خود مطمئن شوند.
وی گفت: هم اکنون غربالگری سرطان روده بزرگ در شهرستان فامنین به صورت آزمونه (پایلوت) برای افراد ۵۰ تا ۶۹ سال انجام و در مرکز جامع سلامت امام حسین (ع) شهرستان همدان نیز این غربالگری ها از طریق تست فیت انجام می شود.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: پزشکان راهکارهای ساده ای بر پایه پیروی از الگوی زندگی سالم و افزایش فعالیت های بدنی توصیه می کنند که درصد احتمال ابتلا به این بیماری را به اندازه قابل توجهی کاهش می دهد.
به گفته دکتر نیک سیر، پیروی از عادت های تغذیه ای نامناسب، استفاده از غذاهای پرچرب، مصرف زیاد گوشت قرمز، هوای آلوده، مصرف سیگار و قلیان، نگرانی، کم تحرکی، افزایش وزن، استفاده از غذاهای آماده و بی توجهی به ورزش از مهمترین عوامل انواع بیماری سرطان هستند.
وی ادامه داد: تنها با ساعت کمی ورزش، تغذیه سالم، فاصله گرفتن از فشارهای روحی و روانی، دوری از دخانیات، استفاده از سبزی و میوه های تازه، گنجاندن غذاهای فیبردار در رژیم غذایی از راه حل های ساده ای هستند که با به کارگیری آنها می توان سلامتی بدن را در برابر حمله غده های سرطانی بیمه کرد.
کارشناس برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: دوری از آلودگی های محیطی مانند آلودگی هوا از دیگر راه های پیشگیری از ابتلا به سرطان است و مصرف زیاد و طولانی مدت غذاهای کنسرو شده، غذاهای دودی، غذاهای دارای مواد نگهدارنده و غذاهای مانده از عوامل زمینه ساز ابتلا به بیماری سرطان معده به شمار می روند.
هشتم تا ۱۵ بهمن ماه هفته ملی مبارزه با سرطان نامگذاری شده است.