یزد- ایرنا- اینجا مروست؛ شهرستانی کمتر برخوردار در جنوبی‌ترین نقطه استان یزد، جایی که سالهاست با غول خشکسالی، سرمازدگی و کم‌آبی دست و پنجه نرم می‌کند اما کمر خم نکرده است.

به گزارش ایرنا، اینجا قطب پسته استان و کشور است و محصول انگور آن زبانزد خاص و عام، شهرستانی کوچک با مردمانی که ۹۵ درصد آنها کشاورز و دامدار هستند و از این طریق امرار معاش می کنند.

جایی که سالهاست خشکسالی، ضربه های هولناکی بر پیکره آن وارد کرده و تلاشهای سالهای اخیر نیز نتوانسته از بار درد و رنج کشاورزان سخت کوش آن کم کند؛ اما حالا و پس از سالها رنج و درد ناشی از این معضلات، مردم، چشم امید خود را بعد از خدا به همت دولت سیزدهم دوختند، دولتی که طی همین یکسال گذشته، کارهای شگفتانه‌ای را در مروست آغاز کرده که تا پیش از این سابقه نداشت.

شهرستانی که تا پیش از این بعنوان یکی از شهرهای شهرستان خاتم در لیست دولتها قرار داشت و نتوانسته بود به توسعه‌ای که در شان مردمانش هست دست یابد، به دنبال درخواست های زیاد مردمی، ۲۸ مرداد ماه سال ۱۴۰۰، شهرستان خاتم با ۲ شهر هرات و مروست از هم جدا شد و به ۲ شهرستان خاتم و مروست تقسیم گردید.

و حالا فرماندار شهرستان تازه تاسیس و نوپای مروست در نخستین حضور خود در دفتر ایرنا یزد از مسائل و مشکلات این شهرستان گفت؛ از معضلاتی که تا قبل از جدایی از خاتم وجود داشت و اکنون هم گریبانگیر این شهرستان شده است و بخشی از آن به همت دولت سیزدهم در حال رفع شدن است.

"جواد دانشور مروستی" از رنج و درد کشاورزانی گفت که بعلت سرمازدگی و خشکسالی به سختی افتاده‌اند که گاهی حتی به نان شب محتاج می شوند! آنهایی که تا پیش از مهمان ناخوانده سرما و خشکسالی و کم‌آبی در رفاه بودند و حالا هشت خود را در پشت دیوار ۹ جا گذاشته‌اند.

وی با بیان اینکه جدایی مروست از خاتم و مستقل شدن آن موجب خوشحالی مردم منطقه شد گفت: متاسفانه نگاه مسوولان استانی تا قبل از دولت سیزدهم به سمت مرکز شهرستان یعنی هرات بود و اگر اعتباری تخصیص می یافت، یکجا در هرات هزینه میشد و مروست، کمتر مورد توجه بود و کمتر دیده میشد!

فرماندار ادامه داد: شغل ۹۵ درصد مردم مروست، کشاورزی و دامپروری است و از قطب های کشاورزی استان یزد محسوب می شود اما باید از مسوولان سالهای قبل پرسید "برای مردم مروست و کشاورزی آن چه کرده اید"؟

متاسفانه نگاه مسوولان استانی تا قبل از دولت سیزدهم به سمت مرکز شهرستان یعنی هرات بود و اگر اعتباری تخصیص می یافت، یکجا در هرات هزینه میشد و مروست، کمتر مورد توجه بود و کمتر دیده میشد!وی ادامه داد: صنایع را به شهرستان نیاوردند چون کشاورزی دارد اما همین حوزه کشاورزی هم مورد بی‌مهری قرار گرفت بطوریکه مروست که یکی از مراکز عمده تولید پسته کشور به حساب می اید فقط چند ترمینال پسته دارد که اصلا کافی نیست و حتی از صنایع جانبی هم محروم است؛ حتی سردخانه ای برای نگهداری پسته های تولیدی نداریم.

فرماندار مروست یادآور شد: کاش امسال که سرمازدگی، کمر کشاورزان مروستی را شکست، دوربین هایی بود که لحظات رنج آور کشاورزان منطقه را ثبت کند و از گریه های بی‌صدای آنها روایت کند.

به گفته وی کشاورزان با همین پول محصولات کشاورزی برای دختران خود، جهیزیه فراهم می کردند اما امسال محصولی نبود تا دل دختران خود را شاد کنند؛ چند ماه قبل یکی از کشاورزان به فرمانداری آمد و ما تصور کردیم برای کمک به توسعه شهرستان آمده است اما او گفت: ۵۰۰ میلیون تومان برای زمین های کشاورزی هزینه کرده و چک به تاریخ های بهمن و اسفند همین سالجاری داده و حالا نتوانسته پول آن را ردیف کند؛ میگفت "لطفا من را به یکی از معادن معرفی کنید تا در آنجا مشغول بکار شوم و آبرویم حفظ شود"!

اقدامات دولت سیزدهم در مروست/ اوضاع مروست، اشک مسوولان را در آورد

وی با بیان اینکه برای نخستین بار در طول تاریخ مروست، چهار وزیر و هشت معاون وزیر را در دولت سیزدهم به مروست آوردیم، اظهار داشت: برخی از این مسولان وقتی وضعیت سرمازدگی، خشکسالی و کم آبی منطقه را دیدند آنها هم همراه با کشاورزان، اشک بی‌صدا ریختند.

فرماندار مروست ادامه داد: وقتی در دولت سیزدهم، کار را به دست گرفتیم نخستین هدف ما کاهش رنج مردم و بویژه کشاورزان شهرستان بود و لذا در گام اول سعی کردیم کشاورزی منطقه را به سمت کشاورزی نوین سوق دهیم و شهرک کشاورزی را رونق دهیم؛ سرمایه گذاری پیدا کردیم و ۲۰ هکتار این شهرک را رونق دادیم که می تواند موجب تولید و صادرات مستقیم محصولات کشاورزی از شهرستان شود.

وی کشت انگورهای داربستی با هزینه کم و درآمد بالا را دیگر برنامه دولت سیزدهم در این شهرستان اعلام کرد و گفت: بحث پرورش شتر نیز در دستور کار قرار گرفت و به دنبال آن سرمایه گذاری بر روی پرورش و تولید بوقلمون نیز آغاز شد؛ مروست بزرگترین قطب پرورش بوقلمون در جنوب کشور است.

برای نخستین بار در طول تاریخ مروست، چهار وزیر و هشت معاون وزیر را در دولت سیزدهم به مروست آوردیم؛ برخی از این مسولان وقتی وضعیت سرمازدگی، خشکسالی و کم آبی منطقه را دیدند آنها هم همراه با کشاورزان، اشک بی‌صدا ریختنددانشور ادامه داد: خرید خوارک دام مازاد برای دامداران از دیگر فعالیت های مسوولان در دوره جدید بود که مورد رضایت دامپروران منطقه قرار گرفت.

وی یادآور شد: با همت دولت سیزدهم، مجوز راه اندازی سه کارخانه کاشی را گرفتیم که پس از راه اندازی می تواند مشکل اشتغال شهرستان کوچک و کم جمعیت مروست را حل کند.

وی از فعالیت معدن سنگ آهن کویر (اسمالون) در مروست خبر داد که برای ۱۴۰۰ نفر اشتغال ایجاد کرده و قرار است بر اساس مسوولیت اجتماعی خود بیمارستان مروست را ساخته و تکمیل کند، مروستی که فقط یک درمانگاه کوچک دارد و از نعمت بیمارستان محروم است؛ این معدن همچنین قرار است چرخه فولاد منطقه را کامل کند.

تفاهم نامه ساخت واحدهای چرخه فولاد از دیگر اقدامات دولت سیزدهم در سفر دوم آیت الله رییسی به استان یزد بود که فرماندار مروست به آن اشاره کرد و گفت: به احتمال زیاد کلنگ یکی از این واحدها در دهه فجر امسال به زمین زده می‌شود.

به گفته وی تعداد مشاوران تحصیلی در مروست به شدت ناکافی بود که با پیگیری های انجام شده هر ۲ هفته یکبار یک تیم مشاوره به مروست می اید .

وی نداشتن نیروی انسانی را از مهمترین مشکلات شهرستان اعلام کرد و با بیان اینکه کار بر روی آموزش و پرورش می تواند کمک کننده به دیگر بخشهای شهرستان باشد، تصریح کرد: رشته معدن را در پایه نهم تحصیلی با ۱۵ دانش آموز آغاز کردیم؛ هزینه های تحصیلی را خود معدن تقبل کرده و قرار است خدمت مقدس سربازی دانش آموختگان نیز به صورت امریه در همان معدن، سپری شود.

با همت دولت سیزدهم، مجوز راه اندازی سه کارخانه کاشی اخذ شد که پس از راه اندازی می تواند مشکل اشتغال شهرستان کوچک و کم جمعیت مروست را حل کند

فرماندار مروست از وضعیت اطلاع رسانی در منطقه نیز ابراز ناخرسندی کرد و گفت: این شهرستان، نشریه ای ندارد و فقط چند کانال خبری در این منطقه فعال هستند که نتوانستند انتظارات مردم را برآورده کنند.

دست آورد سفر اول رییس جمهور به استان یزد در مروست

به گفته دانشور، در سفر اول رییس جمهور به استان ۲۵ طرح با اعتباری بالغ بر ۲۴۰ میلیارد تومان برای شهرستان مروست مصوب شد که ۱۰ طرح آن کاملا به سرانجام رسیده است.

وی ادامه داد: هفت طرح با پیشرفت بالای ۵۰ درصد و هشت طرح نیز با میزان پیشرفت فیزیکی کمتر از ۵۰ درصد در دست اجرا هستند که با تخصیص اعتبار در سال ۱۴۰۳ تمامی این طرح ها به اتمام می‌رسد.

فرماندار مروست جمعیت شهرستان را حدود ۲۲ هزار نفر اعلام کرد.

مروست، قطب کشاورزی استان یزد

مروست از قطب های اصلی کشاورزی استان یزد است و در زمینه تولید پسته و انگور در استان و کشور زبانزد است؛ سطح زیر کشت محصولات باغی شهرستان ۱۲ هزار هکتار است که ۹ هزار هکتار آن به پسته اختصاص دارد، یکهزار هکتار زیر کشت انگور است و بقیه آن متعلق به سایر محصولات است.

همچنین سطح زیر کشت محصولات زراعی آن سه هزار هکتار شامل گندم، جو، لوبیا، منداب، کنجد و سایر محصولات است و سالانه ۵۳ هزار تن محصولات باغی و ۳۴ هزار تن محصولات زراعی در شهرستان تولید می شود .

مروست، ۹۷ هزار دام سبک و ۱۵۰۰ راس دام سنگین دارد و عملکرد آن تولید سالانه ۹۰۰ تن گوشت سبک و ۲۰۰ تن گوشت سنگین است.

مروست، ۱۴ واحد مرغداری گوشتی با تولید سالانه ۹۵۲ هزار قطعه و تولید سالانه ۱۸۰۰ تن گوشت دارد؛ همچنین ۲ واحد فعال بوقلمون با ظرفیت سالانه ۲۵ هزار قطعه و تولید ۵۰۰ تن گوشت در این شهرستان فعال است.

مروست از قطب های اصلی کشاورزی استان یزد است و در زمینه تولید پسته و انگور در استان و کشور زبانزد استسالانه ۱.۵ میلیون قطعه بچه ماهی قزل آلا در مروست تولید می شود؛ این شهرستان دارای ۷۳۰ کلنی زنبور با تولید ۲۱۹۰ کیلوگرم عسل است.

موقعیت تاریخی مروست

مرکز شهرستان مروست دارای مجموعه بناهای تاریخی متعددی است که قلعه تاریخی، مسجد شاه حسین (متعلق به دوران قاجاریان و ثبت شده در فهرست آثار ملی)، مسجد حاج قاسم، مسجد جامع، بقعهٔ شیخ عبدالله، بقعهٔ شیخ بهاالدین و کاروانسرای شعبه از جمله این آثار محسوب می شوند.

نام مروست در متون تاریخی به خاطر وجود قلعه‌های فراوان و وجود آثار تاریخی بسیار زیاد که نشان از وسعت و آبادانی آن در گذشته بوده‌است به نام دارالکلات معروف بوده‌است به طوری‌که در دورتا دور مروست بیش از ۱۸ قلعه هنوز پابرجا باقی مانده‌است که هر کدام زادگاه و محل زندگی افراد و طوایف بسیاری بوده‌است و برخی از آن‌ها تا دههٔ ۷۰ نیز هنوز مورد سکونت بود و در برخی روستاها هم‌اکنون برای نگهداری دام از آن‌ها استفاده می‌شود.

مروست دارای ۳ بافت ارزشمند تاریخی شامل بافت تاریخی فرهنگی مروست، بافت تاریخی و فرهنگی ترکان و بافت تاریخی و فرهنگی هرابرجان است که در مجموع حدود ۲۰۰ هکتار وسعت دارند، وجود ۲ روستای هدف گردشگری شامل کرخنگان و چنارناز در بخش ایثار که در فاصله حدود ۶۰ کیلومتری از مرکز این شهرستان واقع شده و روستای تاریخی مبارکه در پنج کیلومتری شهر مروست قرار دارد و دارای دریاچهٔ زیبا و سفیدپوش نمک است.

مروست در ۱۸۰ کیلومتری مرکز استان یزد قرار دارد.