"سیف الله بیک زاده" متولد ۱۳۳۳ است که در روزهای منتهی به پیروزی انقلاب جوانی ۲۴ ساله و پرشور بود و بهدلیل نشستن همیشگی پای منبر علما و روحانیون ضمن آشنایی و درک اندیشههای امام خمینی به جمع اندک گروههای انقلابی آن زمان پیوست و در مدت کوتاهی توانست به یکی از لیدرهای اصلی هدایت حرکت انقلابی مردم شیعه و اهل سنت این شهرستان تبدیل شود.
او در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، خاطراتی از دوران مبارزات مردم گنبدکاووس در جریان پیروزی انقلاب بیان کرد که خواندن آن خالی از لطف نیست.
بیکزاده مشهور به "سیفالله جوشکار" را بیشتر مردم گنبدکاووس بهخصوص کسبه و بازاریان و گروههای انقلابی به خوبی میشناسند زیرا وی اکنون هم در برخی مناسبتهای ملی و مذهبی با همان شور و حرارت مثال زدنی چند دقیقه به بیان خاطرات دوران انقلاب و شعارهای آن زمان میپردازد و حاضرین هم او را در شعارهایی که میدهد، همراهی میکنند.
انقلاب اسلامی، خاستگاه فرهنگی و دینی داشت
جوان ۲۴ ساله و پرشور زمان پیروزی انقلاب اسلامی که شور و حرارتش همچنان حفظ شده وقتی صحبتش را در مورد انقلاب آغاز میکند، با قاطعیت میگوید: انقلاب مردم ایران، احساسی و مادی نبود بلکه حساب شده و صد درصد فرهنگی و دینی بود.
بیکزاده گفت: شاید برخی از مردم مشکلات مالی و اقتصادی داشتند و با این هدف انقلاب را همراهی کردند اما قاطبه مردم ایران از همه اقوام و مذاهب پایبندی شدید به اعتقادات دینی و اسلامی داشتند و بنمایه اعتقادی مردم، خدا، قرآن، پیامبر(ص) و ائمه معصومین (ع) بود.
وی افزود: در رژیم طاغوت به اعتقادات و مقدسات مردم توهین و دهن کجی میشد، صرف نظر از اینکه اجازه محدود برگزاری مراسمهای مذهبی مانند عزاداریهای امام حسین (ع) را میدادند اما از طرفی مشروب فروشیها، سینماها و اماکن فسق و فساد حتی در روز عاشورا و تاسوعا آزادانه فعالیت میکردند و بعضا خانمهایی از وابستگان رژیم با پوشش نامناسب در خیابانها و مقابل دستههای عزاداری حاضر میشدند.
این انقلابی گنبدکاووس ادامه داد: در ایام تعطیلات دینی و مذهبی، هر سه سینمای گنبدکاووس باز بود و انگار در حرکتی برنامهریزی شده در این ایام فیلمهایی اکران میکردند که با شعائر دینی و اسلامی همخوانی نداشت و تنها در یک گوشه تابلوی سینما مینوشتند "ورود کمتر از ۱۸ سال ممنوع" و نمایش این فیلمها نشان میداد که شاه و کشورهای حامی او به دنبال آسیب زدن به فکر و اندیشه نسل جوان و بی هویت کردن آنها بودند.
وی بیان داشت: فعالیت آزادانه مشروب فروشیها یا برخی خانههای فساد از دیگر اقدامات رژیم پهلوی برای منحرف کردن مردم بالاخص نسل جوان از اسلام و هویت دینی بود.
نقش روحانیون در آگاهی بخشی به مردم
بیکزاده اضافه کرد: مشاهده چنین بی احترامیهایی به اعتقادات و مقدسات دینی، مردم را بشدت عصبانی میکرد و از طرفی علما و روحانیون در این مراسمها بابیان اهداف اسلام و نهضت امام حسین (ع) و نیز اهداف حرکت انقلابی امام خمینی (ره) از مردم برای پیوستن به این حرکت دعوت میکردند و گروههای مختلف مردم هم پذیرفتند و همراهی کردند تا انقلاب اسلامی پیروز شد.
وی ادامه داد: در واقع نقش اول در آگاهی بخشی به تودههای مختلف مردم در خصوص نهضت امام خمینی (ره) توسط علما و روحانیون ایفا میشد که در مناسبتهای دینی و مذهبی مانند نمازهای جماعت، ماه مبارک رمضان و ۲ ماه محروم و صفر و عزاداریهای امام حسین(ع) در مساجد، حسینیهها و تکایا سخنرانی میکردند.
این انقلابی گنبدکاووس بیان کرد: تا قبل از پیروزی انقلاب، تودههای مختلف مردم به لحاظ سیاسی اطلاعات و آشنایی کاملی از نهضت امام خمینی (ره) نداشتند و این علما و روحانیون بودند که در مناسبتهای دینی و مذهبی و البته در خفا و با ایما و اشاره و نیز توزیع اعلامیههای امام، مردم را نسبت به اندیشهها و اهداف بنیانگذار جمهوری اسلامی و همچنین جنایتها و خیانتهای رژیم شاهنشاهی آگاه میکردند.
وی گفت: همگام با آگاهی بخشی علما و روحانیون از اهداف نهضت امام خمینی (ره)، طرفداران شاه هم که بیشتر ساواکی یا نماینده مجلس بودند، علیه امام حرف میزدند و شایعه پراکنی میکردند و میگفتند: "خمینی خودش میخواد شاه بشه" اما با تلاشهای شبانه روزی علما و روحانیون این سخنان ساواکیها و طرفداران شاه، تاثیری در توده مردم نداشت.
حرکت اعتراضی مردم قم به خیزش انقلابی مردم شتاب داد
سیف الله به نقش مردم قم و حرکت اعتراضی آنها نسبت به چاپ مقاله توهین آمیز علیه امام خمینی (ره) در روزنامه اطلاعات سال ۱۳۵۶ که منجر به قیام ۱۹ دی مردم این شهر شد، اشاره کرد و گفت: این حرکت اعتراضی که بازتاب زیادی داشت، بهتدریج سبب خیزش سراسری مردم ایران علیه رژیم ستمشاهی ابتدا در شهرهای بزرگ و در ادامه شهرهای کوچک شد.
وی افزود: حرکت انقلابی مردم گنبدکاووس دیرتر از سایر شهرها آغاز شد چون جمعیت انقلابیون کم و فعالیت آنها محدود بود و نوارهای کاست حاوی سخنرانیهای حضرت امام خمینی (ره) و یا اعلامیههای ایشان به خاطر ترس از ساواک و ماموران مخفی آن به صورت پنهانی موقع اقامه نماز جماعت در مساجد و بیشتر هنگام سجده بین نمازگزاران توزیع میشد و آنها نیز این نوارها و اعلامیهها را که نمیدانستند چه کسی آنها را پخش کرده، پس از گوش دادن و خواندن، بین دوستان خود توزیع کرده یا نکات مهم آنرا برای دیگران بازگو میکردند.
بیکزاده اضافه کرد: در گنبدکاووس فقط چند در مسجد محوری مانند "عسگریه، حجتیّه، هاشمیه، صاحب الزمان، حسینیه ولیعصر تبریزهای مقیم گنبد و قائمه" علما و روحانیون آن هم با رعایت همه جوانب احتیاط از ترس احتمال حضور نیروهای ساواک به سخنرانی و تبیین اهداف نهضت امام خمینی (ره) میپرداختند.
خاطره نجات ۳۰ نفر از نیروهای انقلابی
وی با ذکر خاطرهای از برگزاری چنین مراسمهای روشنگرانه در گنبدکاووس گفت: بهصورت چرخشی در مساجد گنبدکاووس برای شنیدن سخنان علما و روحانیون حضور مییافتم، یک شب در حسینیه ولیعصر بودم که ناگهان اطلاع دادند نیروهای ساواکی و امنیتی وارد مسجد شدند و جلوی در ایستادند تا انقلابیون را دستگیر کنند.
بیکزاده افزود: مسجد یک در ورودی بیشتر نداشت اما چند پنجره آهنی با حفاظ داشت که یکی از آنها به کوچه پشتی باز میشد، من چون آهنگری بلد بودم به سرعت یکی از نردههای حفاظ را خم و یکی دیگر را هم از محل جوش آن شکستم و از راه ایجاد شده حدود ۳۰ نفر از حاضرین را فراری دادم، نیروهای ساواکی که متوجه فرار مردم شدند، سریع وارد مسجد شدند اما فقط چند نفر پیرمرد باقی مانده بودند که به آنها کاری نداشتند.
وی ادامه داد: به مرور و با افزایش آگاهی مردم از اهداف نهضت امام خمینی (ره)، دامنه اعتراضات و تجمعات مردمی هم بیشتر شد، ابتدا گروههای ۲۰ تا ۳۰ نفره از محلات گنبدکاووس مقابل کلانتری (شهربانی) تجمع کرده و شعار میدادند و در ادامه این اعتراضات و شعارها در خیابان پهلوی آن زمان (امام خمینی فعلی) مقابل فروشگاه کفش ملی و مسجد قائمیه که به کانون انقلابیون تبدیل شده بود، انجام میشد.
این انقلابی گنبدکاووس گفت: نیروهای ژاندامری و ساواکی وقتی میدیدند مردم تجمع کردند و علیه شاه و حمایت از امام خمینی (ره) شعار میدهند، اقدام به زد و خورد کرده و در برخی مواقع به سوی مردم تیراندازی میکردند که در این بین برخی زخمی و یکی از هم محلههای من بنام "دلداده مهربان" شهید شد.
از ترس دستگیر نشدن، مقابل کلانتری میایستادم
شاگرد آهنگری و جوان ۲۴ ساله و پرشور گنبدکاووس در ایام پیروزی انقلاب و موی سپید انقلابی و پرهیجان امروز همچنین از نحوه دستگیری انقلابیون و شعار دهندگان در ماههای منتهی به پیروزی انقلاب گفت: نیروهای امنیتی و ساواکی با شناسایی شرکت کنندگان در تجمعات اعتراضی، اقدام به دستگیری آنها میکردند من هم که یکی از شعار دهندگان در تجمعات بودم همیشه نگران و استرس دستگیر شدن داشتم ضمن اینکه جایی هم برای مخفی شدن پیدا نمیکردم.
بیکزاده افزود: من به همراه استاد جوشکارم برای خیلی از ماموران کلانتری یا درب و پنجره ساختیم و یا لوازم آهنی آنها را تعمیر میکردیم و آنها مرا میشناختند به همین خاطر به ذهنم رسید، ساعات بیکاریام را بیشتر مقابل کلانتری بایستم تا دستگیر نشوم.
وی اضافه کرد: ماموران کلانتری هم با من خوش و بش میکردند و در برخی مواقع که نیروهای ساواکی من را میدیدند چون مشغول صحبت و یا بگو بخند با ماموران کلانتری بودم با من کاری نداشتند.
واقعه شهدای ۱۲ دی ۱۳۵۷ گالیکش
این انقلابی گنبدکاووس همچنین به واقعه شهدای ۱۲ دی سال ۱۳۵۷ گالیکش هم اشاره کرد و گفت: من در آن روز با استاد جوشکارم برای کاری بیرون شهر رفته بودم و در جریان این حادثه و حرکت انقلابی جوانان ترک آباد که به کمک مردم گالیکش رفته بودند، نبودم، غروب که برگشتم دیدم در محله تعداد زیادی از مردم مقابل مسجد جمع شدند، آن موقع متوجه شدم.
وی افزود: در آن حادثه تعدادی از جوانان ترک آباد براثر شلیک مستقیم نیروهای ژاندارمری رژیم پهلوی زخمی و هفت نفر نیز شهید شدند که شهدا و زخمیها را به بیمارستان شیر و خورشید (شهدای ۱۲ دی فعلی) منتقل کردند، من به آنجا رفتم تعداد زیادی از مردم هم آمده بودند، صحنه عجیبی بود همه مردم و حتی کادر پرستاری و پزشکی بیمارستان هم برای زخمیها و شهدای این حادثه اشک میریختند.
بیکزاده اضافه کرد: این واقعه هم خون مردم را نسبت به جنایات رژیم شاهنشاهی به جوش آورد و حرکتهای اعتراضی و تجمعات مردم را بیشتر کرد و در چهلم شهدای این حادثه غمبار، انقلاب اسلامی نیز به پیروزی رسید.
به گزارش ایرنا، شهیدان "علیرضا قزلسفلو، بشیر مهدیزاده، عباس فرقانی، نریمان نظری، سیاوش ناصری، محمود پیری و صفرعلی گلستانی" روز ۱۲ دی ۱۳۵۷ هنگامی که خبر حمله مزدوران رژیم شاهنشاهی به مردم گالیکش را شنیدند بلافاصله به کمک مردم این شهر شتافتند که این امر سبب عقبنشینی مزدوران شاه شد.
جوانان گنبدی به گمان پایان یافتن واقعه گالیکش، سوار بر خودروها درحال بازگشت به شهر خود بودند که نیروهای ژاندارمری گالیکش در ورودی این شهر آنان را متوقف کرده و مورد ضرب و شتم قرار دادند و با صدور فرمان ناگهانی شلیک، تعدادی از آنان را شهید و تعدادی دیگر را زخمی کردند.
مزار شهید علیرضا قزلسفلو که در این واقعه به شهادت رسید در شهر مینودشت است.
خفقان، نبود آزادی بیان و کمبود امکانات رفاهی از عوامل انقلاب ملت ایران بود
بیکزاده در ادامه صحبتها و بیان خاطرات ایام پیروزی انقلاب، حاکم بودن جو خفقان و نبود آزادی بیان و محرومیت مردم از خدمات اولیه مثل آب و برق را از دیگر عوامل و انگیزههای انقلاب ملت ایران در سال ۱۳۵۷ دانست و گفت: در کنار توهینها و هتک حرمتهای رژیم پهلوی، وابستگان و دست اندرکاران آن به اعتقادات و آیینهای دینی و مذهبی مردم، بخاطر ترس از شاه و ساواک هیچ کس حق نداشت از شاه کشور بد بگوید حتی در نزد اعضای خانواده و یا برگزاری شعائر دینی و مذهبی محدود بود و از سخنرانان تعهد میگرفتند، هر چیزی را نگویند و تنها در چارچوب تعیین شده سخن بگویند.
وی افزود: روزنامهها و مطبوعات آن زمان هم بیشتر اخبارشان حوادث و ورزشی و یا شرح زندگی خوانندگان و بازیگران بود و کمتر به اخبار سیاسی و اقتصادی و اوضاع کشور میپرداختند.
این انقلابی گنبدکاووس اضافه کرد: قبل از انقلاب بیشتر اهالی محلات شهر گنبدکاووس از نعمت آب و برق محروم بودند و در روستاها وضع به مراتب بدتر بود و این سکونتگاهها حتی از داشتن راه مناسب هم بی بهره بودند درحالی که درآمدهای نفتی کشور خیلی خوب بود اما آنها صرف خوش گذرانی شاه، خانواده و درباریان فاسد میشد و قاطبه ملت ایران زندگی نکبت باری داشتند.
وی ادامه داد: در آن زمان بیشتر مردم برای استحمام کردن مجبور بودند به گرمخانههای عمومی بروند که بسیار شلوغ بودند و باید ساعتهای زیادی در صف و نوبت حمام می ایستادند و خبری از تفریح و گشت و گذار مردم به خاطر فقر و نداشتن درآمد کافی نبود.
شعارهای انقلابی با مضمون اعتقادی، دینی و سیاسی
شاگرد آهنگری و جوان ۲۴ ساله و پرشور گنبدکاووس در ایام پیروزی انقلاب همچنین درخصوص نحوه اطلاع رسانی برای تجمعات و اعتراضات مردمی و شعارهای رایج آن زمان هم گفت: هرچه به ایام پیروزی انقلاب نزدیک میشدیم، اطلاع رسانی به مردم برای حضور در راهپیمایی و تجمعات از روش دمگوشی و پنهانی، به شیوه نصب اطلاعیه بر روی دیوارها و درب مغازهها در محلات و یا از طریق مساجد انجام میشد ضمن اینکه مردم هم شجاع و نترستر شده بودند و راحت در تجمعات شرکت میکردند.
بیکزاده بابیان اینکه رهبری تظاهرات مردم گنبدکاووس علیه رژیم پهلوی برعهده حجت الاسلام "ابراهیمی فرد" مدیر مدرسه علمیه منتظریه این شهر بود، افزود: این روحانی در هدایت اعتراضات و تجمعات مردمی همیشه حساب شده عمل میکرد تا ضمن حفظ وحدت و انسجام مردمی، بی جهت کسی از تظاهر کنندگان زخمی یا شهید نشود.
وی اضافه کرد: پس از فراخوانهایی که انجام میشد، دستههای مختلف مردم که هر کدام ۲۰ تا ۳۰ نفره بودند از محلات به سمت خیابان پهلوی و مسجد قائمیه میآمدند و آنجا من به همراه چند نفر دیگر از انقلابیون از جمله شهید "بابارضا" شعار میدادیم و مردم تکرار میکردند ضمن اینکه برخی شعارها به زبان آذری بود.
بیکزاده اضافه کرد: "از دین ما نمی گذریم دنیا اگر ویران شود"، "دست ما قرآن و دست شما مسلسل"، "ای محمد - نور امت - یاری بنمای رهبر ما امام خمینی"، "ای خمینی - ای مجاهد رگبار مسلسل تو بدرد سینه دشمن"، "فاجعه ۱۵ خرداد که یادت رفت - بستن مردم به مسلسل که یادت رفت - ای شاه جلاد - مرگ بر تو باد" از مهمترین شعارهای آن زمان بود.
شادمانی و توزیع نقل و شیرینی انقلابیون گنبدی به خاطر خبر فرار شاه
وی همچنین با اشاره به انتشار خبر فرار شاه از کشور در ۲۶ دی ۱۳۵۷ گفت: وقتی این خبر به مردم گنبدکاووس رسید آنها هم مثل مردم سایر شهرهای کشور به جشن و شادمانی و توزیع نقل و شیرینی پرداختند.
وی افزود: بسیاری از مردم گنبدکاووس با شنیدن خبر فرار شاه به خیابان آمدند و شادمانی کردند و برخی از کسبه، قنادیها و میوه فروشان هم اقدام به توزیع شکلات و شیرینی و میوه بین آنها میکردند.
بیکزاده اضافه کرد: هرچه به روزهای پیروزی انقلاب نزدیکتر میشدیم برخی کمبودها مثل نفت به خاطر اعتصاب کارکنان شرکت نفت، ایجاد شد با این حال افرادی که موفق به خرید نفت میشدند آنرا با همسایه خود که نتوانسته بود نفت تهیه کند، تقسیم میکردند.
وی ادامه داد: از زمان خبر فرار شاه تا ورود حضرت امام خمینی (ره) به کشور و پس از آن پیروزی انقلاب، مردم شاد و خوشحال بودند و یادم هست افرادی که با هم قهر بودند یا تصادف میکردند به خاطر امام و سلامتی ایشان با هم آشتی و از دریافت خسارت گذشت میکردند.
مردم با اصل انقلاب مخالف نیستند
این انقلابی گنبدکاووس با بیان اینکه مردم ایران انقلاب را دوست دارند، گفت: مردم از اقوام و مذاهب مختلف برای پیروزی انقلاب و در جریان هشت سال دفاع مقدس خونهای زیادی را نثار کردند بنابراین هرگز از انقلاب و آرمانهای آن دست نخواهند کشید.
وی افزود: در مقاطعی از تاریخ انقلاب اسلامی و در برخی دولتها، افرادی از درون نظام بالاخص سرمایه داران و تعداد محدودی از مسوولان و خانواده آنها به زندگی اشرافی روی آوردند و این موضوع زخمهایی را بر توده مردم ایران وارد کرد اما هرگز آنها را نسبت به انقلاب بدبین یا مخالف نکرد.
بیکزاده بابیان اینکه غالب مسوولان و مدیران نظام جمهوری اسلامی پاکدست بوده و زندگی عادی دارند، اضافه کرد: دشمنان قسم خورده انقلاب و رسانههای معاند با سیاهنمایی مشکلات به دنبال القای حس ناامیدی در مردم بالاخص جوانان و ایجاد فاصله بین آنها با حاکمیت هستند که باید مراقب این توطئه دشمنان بود.
وی تصریح کرد: قاطبه مردم ایران حامی انقلاب اسلامی هستند و از آن و آرمانهای امام و رهبری و نیز خون شهیدان در برابر دسیسههای دشمنان صیانت میکنند و این را میتوان از حضور پرشور آنها در مراسمهای ملی و مذهبی، راهپیماییها و آیین های تشییع شهیدان مشاهده کرد و در راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال هم یکبار دیگر حضور حماسی خود قدرت جمهوری اسلامی را به جهانیان و استکبار جهانی اثبات خواهند کرد.
گنبدکاووس با ۴۱۱ هزار نفر جمعیت دومین شهرستان بزرگ استان گلستان است.