تهران- ایرنا- یک مقام ارشد امور بهداشت و سلامت آمریکا با ابراز نگرانی از پیامدهای گسترده حضور نوجوانان در شبکه‌های اجتماعی،‌ تاکید کرد پیوستن نوجوانان به این فضا در سنین پایین‌، اثرات مخربی بر شکل‌گیری اعتماد به نفس و روابط اجتماعی آن‌ها دارد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از شبکه خبری سی‌ان‌ان، در حال حاضر شرکت‌های متا، توییتر و بسیاری از شبکه‌های اجتماعی مطرح دیگر به نوجوانان از ۱۳ سالگی اجازه پیوستن به این پلتفرم‌ها را می‌دهند.

ویوک مورتی جراح کل آمریکا که ناظر بر خدمات بهداشت عمومی در این کشور است در این رابطه به سی‌ان‌ان گفت: با مشاهده داده‌ها و اطلاعات در این زمینه معتقدم که ۱۳ سالگی برای پیوستن به این شبکه‌های اجتماعی بسیار زود است.

وی ادامه داد: این دوران بسیار حائز اهمیت است زیرا نوع نگاه جوانان به روابط اجتماعی و اعتماد به نفس آن‌ها در این سن شکل می‌گیرد و محیط تحریف‌شده شبکه‌های اجتماعی به بسیاری از این کودکان آسیب می‌زند.

مورتی با اذعان به دشواری‌های پیش‌ رو برای دور نگه داشتن نوجوانان از فضای مجازی به والدین پیشنهاد داد: موفقیت در این زمینه می‌تواند با یکپارچگی‌ رویکرد آن‌ها به این مساله حاصل شود.

جراح کل آمریکا در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای که غول‌های فضای مجازی برای تبلیغات و افزودن بر زمان استفاده کاربران از پلتفرم‌های خود انجام می‌دهد، عنوان کرد: این جدال منصفانه‌ای نیست.

وی تصریح کرد: این شرکت‌ها با به‌کارگیری خبره‌ترین طراحان و متخصصان به دنبال افزایش حداکثری زمان استفاده از پلتفرم‌های خود با تقویت الگوریتم‌های اعتیادآور هستند؛ حال ما از کودکان می‌خواهیم که با قدرت اراده خود برای گذراندن زمان کمتری در این فضا، تلاش کنند که این نبرد نابرابری است.

به گفته این مقام ارشد بهداشت و سلامت آمریکا، در این رقابت کودکان در برابر بزرگترین طراحان جهان قرار دارند.

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که سر زدن به شبکه‌های اجتماعی از روی عادت، محیط شیمیایی مغز نوجوانان را تحت تاثیر قرار داده و تغییر می‌دهد.

سال‌ها است که روانپزشکان متعددی درباره این پدیده در نوجوانان هشدار می‌دهند. آدریانا استیسی یک روانشناس که اغلب با نوجوانان و دانشجویان کار می‌کند پیش از این به سی ان ان گفته بود که استفاده از شبکه‌های اجتماعی با ترشح حجم زیادی از هورمون دوپامین در مغز همراه است.

استیسی با تاکید بر اینکه مغز هنگام مصرف مواد اعتیاد آور مانند کوکائین نیز واکنش مشابهی نشان می‌دهد، ادامه داد: ترشح یک باره حجم زیادی از دوپامین به مغز می‌گوید که به استفاده از آن ماده ادامه دهد.

به گفته وی، با توجه به اینکه این بخش از مغز نوجوانان در مقایسه با بزرگسالان فعالیت بیشتری دارد، ایجاد انگیزه در آنان برای انجام کارهای دیگر غیرممکن به نظر می‌رسد.

در همین رابطه، بر اساس نتایج پژوهشی که به تازگی در ژورنال پزشکی JAMA Pediatrics منتشر شده است، دانش‌آموزانی که به طور مرتب شبکه‌های اجتماعی خود را چک می‌کردند نسبت به دیگران حساسیت‌های عصبی بیشتر و متفاوتی را در قسمت‌هایی از مغزشان نشان دادند که با گذشت زمان سیستم عصبی مرکزی آن‌ها را نسبت به پیامدهای اجتماعی حساس‌تر می‌کند.

پژوهش‌های اخیر که به بررسی مضرات استفاده بیش از حد از ابزارهای همراه هوشمند با صفحه نمایش از جمله تلفن همراه پرداخته‌اند، می‌گویند: این استفاده بیش از حد در کودکان با ضعف یادگیری و توانایی گفتاری آن‌ها همراه است.