چابهار- ایرنا- اجرای پروژه ارزیابی ذخایر آبزیان گونه‌های کمتر برداشت شده، بویژه گونه صدف بابیلون (حلزون دریایی) و طرح ایجاد زیستگاه مصنوعی در دریا برای حفظ و احیای ذخایر آبزیان می‌تواند گامی موثر برای اجرای برنامه‌های تحولی وزارت جهاد کشاورزی و توسعه شیلاتی سواحل مکران در استان سیستان و بلوچستان باشد.

به گزارش ایرنا، ۲۰ طرح تحقیقاتی و شیلاتی در سه حوزه بنیادی، کاربردی توسعه‌ای و فناورانه در زمینه تون ماهیان، جلبک‌های دریایی، آبزیان غیرماکول(ماهی مرکب، ریبون فیش، گربه ماهی و مار ماهی) به منظور تحقق برنامه تحولی جهاد کشاورزی با سه طرح شاخص دانش بنیان، رفع موانع و جهش تولید در سواحل مَکُران با هدف افزایش اشتغال و تولید در حال اجراست.

توسعه پرورش سایر آبزیان دریایی (صدف، خیار دریایی، انواع جلبک)، ایجاد مرکز فناورانه بازسازی ذخایر جهت حفظ ذخایر ژنتیکی ماهیان دریایی، ایجاد شهرک پشتیبان پرورش ماهی در قفس با فناوری‌های نوین و پایش مدیریت مزارع به توسعه حوزه شیلات کمک می‌کند.

در راستای اجرای مدیریت بهداشتی و پیشگیری از بیماری‌ها و افزایش تولید پایدار، طراحی و مشاوره فنی اجرای اولین واحد نرسی (محل پرورش نوزاد میگو) با همکاری انجمن صنفی میگوی سیستان و بلوچستان در مجتمع پرورش میگو شهید صنعتی گواتر انجام شده که علاوه‌بر مزیت این واحد در مدیریت بهینه بهداشتی و پیشگیری از بیماری، امکان تولید نوبرانه میگو و همین طور افزایش دفعات پرورش و در نهایت افزایش تولید را در پی دارد.

همچنین به منظور توسعه کشت و پرورش جلبک‌های دریایی با کاربری‌های مختلف کشاورزی، صنعتی و دارویی مستلزم در اختیار بودن نشاء برای کشت است، پروژه تولید دانش فنی ایجاد مرکز تولید نشاء جلبک‌های دریایی برای اولین بار در کشور، تولید نشاء به روش‌ هاگزایی و کشت بافت در چابهار در حال انجام است که علاوه‌بر تامین نهاده توسعه کشت و پرورش با ایجاد واحدهای تولید نشاء اشتغال روستایی و خرد را در پی خواهد داشت.

پروژه شاخص سوم نیز ارزیابی ذخایر صدف حلزونی به منظور صیادی پایدار با عنایت به جذابیت سایر آبزیان برای بازارهای خارجی از جمله صدف، خرچنگ و خیار دریایی صید این گونه اّبزیان توسط صیادان انجام می‌شود و به علت عدم مطالعه ذخایر، بهره‌برداری ناآگاهانه بوده که ممکن است اکوسیستم دریا و چرخه‌های زندگی سایر موجودات دریایی را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین برای بهره‌برداری پایدار جامعه صیادی و امکان بسته بندی و صادرات از مراکز فرآوری سیستان و بلوچستان و جلوگیری از قاچاق محصول به کشورهای همسایه این پروژه با همکاری اتحادیه تعاونی‌های صیادی شهرستان چابهار و نظارت اداره کل شیلات در حال انجام است.

اجرای ۲۰ پروژه دانش بنیان در زمینه شیلات

رئیس مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور اداره‌ کل شیلات سیستان و بلوچستان مستقر در چابهار در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: ۲۰ پروژه در راستای ارتقاء ظرفیت‌های شیلاتی استان، بویژه در زمینه‌های فناورانه و دانش بنیان ماحاصل جلسات مشترک شیلات و مرکز تحقیقات بوده است.

اشکان اژدری گفت: طرح پایش کمی و کیفی صید که بصورت مشترک با استانهای هرمزگان و بوشهر با محوریت چابهار انجام می‌شود با سه زیر پروژه طرح ارزیابی ذخایر حلزون دریایی به منظور برآورد میزان صید بهینه و فصل صید در حوزه آبزیان غیر ماکول در حال انجام است.

وی افزود: نتایج این طرح علاوه‌بر اینکه شیلات سیستان و بلوچستان را در مدیریت صید و بهره‌برداری پایدار کمک می‌کند برنامه آبزی پروری صادراتی را ممکن می‌سازد.

پروژه تولید جلبک‌های دریایی به عنوان اشتغال خانگی با اجرای «نرسری جلبک» در خانه‌های روستایی با همکاری موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور در حال انجام است و پروژه پایلوت تجاری تولید ریز جلبک نمک دوست «دونالیلا» با همکاری پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی تبریز بصورت ۲ پروژه در راستای پایداری و ارتقای بازدهی تولید در آبزی پروری میگو با تولید پروبیوتیک در مرکز تکثیر و مزارع پرورش میگو با همکاری پژوهشکده میگوی کشور در حال اجراست.

وی اظهارداشت: پروژه واکسن ماهیان دریایی با همکاری موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی _ شعبه جنوب کشور، پروژه مکان‌یابی زیستگاه‌های مصنوعی و اجرای زیستگاه مصنوعی با همکاری اداره‌کل شیلات، پروژه پایش محیطی(زیستی و غیر زیستی) مجتمع کشت و صنعت مکران - بصورت قرارداد پژوهشی، پروژه زیست سنجی ماهیان تجاری صید شده، استخراج ترکیبات پلی‌ساکاریدی از ریز جلبک نمک دوست جداسازی شده از تالاب صورتی از دیگر کارهای در دست انجام است.

اژدری ادامه داد: ارتقای رتبه آزمایشگاه در شبکه راهبردی آزمایشگاهی ریاست جمهوری و همینطور رتبه دوم آزمایشگاهی را در بین ۱۲ پژوهشکده و مرکز تحقیقات تحت پوشش موسسه کسب کرده‌ایم و در ارزیابی هفته پژوهش در تمامی زمینه‌ها شامل محقق برتر، فناور برتر، مرز علم و آزمایشگاه برتر از این مرکز همکاری انتخاب شده است.

وی بیان کرد: یک پروژه شاخص جریان ساز هم که با همکاری شرکت "مکین دریا" در حال انجام است بحث سازی میگوی کروماست که در معرفی به صنعت میگو؛ پرورش در ۶ ماهه دوم را مقدور خواهد ساخت.