به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، بهرهمندی مناطق مختلف کشور از آب سالم و پایدار از جمله وظایف اصلی دولت محسوب میشود که برای تحقق این اصل از ابتدای انقلاب اسلامی ایران تا به امروز اقدامهای بنیادینی انجام شده و وزارت نیرو بهعنوان یکی از ارکان دولت بهمنظور ارتقای سطح کیفی و کمی آب در شهرها و روستاهای کشور برنامههای مختلفی را پیشبینی و اجرایی کرده است.
بر اساس آخرین آمار دفتر برنامهریزی راهبردی و تلفیقی وزارت نیرو، میزان بهرهمندی جمعیت شهری از آب سالم، بهداشتی و پایدار در ابتدای دولت سیزدهم برابر با ۹۹.۸۷ درصد است، این در حالی است که این عدد در ابتدای انقلاب اسلامی ۷۴.۶ درصد را شامل میشد.
همچنین میزان بهرهمندی جمعیت روستایی کشور در سال ۱۳۵۷ برابر با ۱۲ درصد بوده که با اقدامهای جهادی انجام شده برای تأمین آب شرب سالم و پایدار، میزان بهرهمندی روستاها از این امکان در دیماه سال جاری به بیش از ۸۵ درصد رسیده است.
اما در بخش ساخت و راهاندازی تصفیهخانههای آب شهری نیز شاهد حرکت رو به پیشرفت کشور هستیم؛ در ابتدای انقلاب اسلامی مجموع کشور از ۲۷ تصفیهخانه آب شهری بهرهمند بود، اما امروز این عدد به ۱۶۹ تصفیهخانه شهری ارتقا یافته است.
در حوزه اجرای طرحهای ویژه آبرسانی دولت سیزدهم نیز اجرای ۸۷ طرح ویژه در دستور کار قرار گرفت؛ در این باره ساخت ۳۲ تصفیهخانه آب به ظرفیت ۲.۶۵ میلیون مترمکعب در روز، احداث ۱۵۰۰ کیلومتر خطوط انتقال آب و نیز راهاندازی سامانههای نمکزدایی در مناطق مختلف پیشبینی شده است.
توسعه و ساخت تصفیهخانههای آب و فاضلاب نیز از جمله اقدامهایی است که دولت جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اهتمام ویژهای نسبت به آن داشته است، زیرا توجه به بخش آب و فاضلاب کشور در سلامت جامعه و پیشگیری از شیوع بیماریها نقش بسزایی دارد.
برایناساس، با وجود فقط چهار تصفیهخانه آب و فاضلاب در ابتدای انقلاب اسلامی، امروز شاهد بهرهبرداری از ۲۶۳ تصفیهخانه در سراسر کشور هستیم.
از برنامههای ویژه دولت سیزدهم در این زمینه میتوان به اجرای ۱۰۱ طرح ویژه فاضلاب و احداث ۶۹ تصفیهخانه فاضلاب شهری به ظرفیت ۱.۷ میلیون مترمکعب در روز اشاره کرد.
علاوهبرآن، توسعه چهار هزار و ۶۰۰ کیلومتر شبکه جمعآوری فاضلاب و افزایش شاخص تحت پوشش از ۵۲.۶۴ به ۵۶.۶۴ درصد، از دیگر اقدامهای دولت مردمی در خصوص صنعت آب و فاضلاب محسوب میشود.
در بخش دیگری از آمار ارسالی دفتر برنامهریزی راهبردی و تلفیقی وزارت نیرو به عملکرد قابلملاحظه دولت در زمینه سدسازی اشاره شده است. باتوجهبه رشد جمعیت شهری و افزایش مصرف منابع طبیعی، اهمیت تأمین و ذخیرهسازی آب مصرفی در بخشهای شرب، کشاورزی و صنعتی دوچندان شده و این مهم بهنوعی به یکی از دغدغههای جدی متولیان امر بهویژه وزارت نیرو تبدیل شده است که شاهد عملکرد مطلوب این بخش در حوزه سدسازی هستیم؛ تا جایی که تعداد ۱۹ سد در ابتدای انقلاب اسلامی، اکنون به ۱۹۵ سد رسیده است.
همچنین، تا اوایل انقلاب اسلامی، ۵۵۲ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی در کل کشور احداث شده بود که این رقم در دولت سیزدهم به بیش از ۲۳۸۸ هزار هکتار رسیده است.
از دیگر اقدامهای ویژه صنعت آب و فاضلاب در دولت سیزدهم، میتوان به طرح جهاد آبرسانی و تأمین آب ۱۰ هزار روستای کشور با جمعیت تحت پوشش چهار میلیون و ۷۵۰ هزار نفر اشاره کرد؛ در این طرح بیش از ۲۱ هزار کیلومتر خطوط انتقال آب احداث شده است.
با در نظر گرفتن گستردگی و پراکندگی روستایی در کشور، این طرح با رشد مناسبی در حال اجراست بهطوریکه تاکنون طرح جهاد آبرسانی در بخش قابلتوجهی از روستاها اجرایی شده است؛ عملیات آبرسانی به ۱۰ هزار روستا با اعتبار ۱۹ هزار میلیارد تومان از اوایل سال ۱۴۰۱ آغاز و مقرر شد این طرح در مرحله نخست در ۷۱۳۸ روستا طی سه سال اجرایی شود.
بازسازی و ارتقای تأسیسات آب به طول ۱۴ هزار کیلومتر، کاهش هدررفت آب شهری به میزان پنج درصد، افزایش توان ذخیرهسازی آب به ظرفیت ۱.۵ میلیون مترمکعب، تامین ۱۰۰۵ دستگاه تانکر آبرسانی سیار، تامین ۶۰۰ مگاوات مولد برق اضطراری، حفر و تجهیز یکهزار و ۱۵۰ حلقه چاه در قالب اجرای یکهزار و ۹۸۴ پروژه از جمله اقدامهای دولت سیزدهم برای مدیریت تنش آبی در شهرها و روستاهای کشور محسوب میشوند.