تهران-ایرنا- تاکیدامیرعبداللهیان برادامه حمایت‌ ایران ازفلسطین، حملات درمرز سوریه و عراق، درخواست اردوغان برای گفتگوبین ترکیه، روسیه، سوریه و ایران، مازندران گذرگاه ویژه دولت و ادعای نشریه انگلیسی درباره تحرکات اتحادیه اروپاعلیه سپاه مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا درچندساعت گذشته است.

**ادعای نشریه انگلیسی درباره تحرکات اتحادیه اروپا علیه سپاه

نشریه انگلیسی فایننشال تایمز به نقل از منابع نزدیک به نشست هفته گذشته شورای وزیران اتحادیه اروپا ادعا کرد که دیپلمات‌ها به بهانه ادعای بی‌اساس مشارکت نظامی ایران در جنگ اوکراین، در حال بررسی گزینه‌های قانونی برای شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک سازمان تروریستی هستند.

فایننشال تایمز چاپ لندن روز دوشنبه در گزارشی مدعی شد که افزودن سپاه به آنچه فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی اتحادیه اروپا نامید، «از حمایت فرانسه و آلمان برخوردار است که عضو توافق هسته‌ای ایران هستند.»

چهار مقام آگاه در گفت‌ وگو با این نشریه انگلیسی ادعا کرده‌اند: پاریس و برلین در نشست هفته پیش شورای وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا حمایت خود را از شناسایی سپاه به عنوان سازمان تروریستی ابراز کرده‌اند.

بر همین اساس طبق گزارش ادعایی فایننشال تایمز، «سرویس حقوقی اتحادیه اروپا قرار است ظرف سه هفته آینده نظر خود را درباره ابعاد قانونی این اقدام در اختیار ۲۷ کشور اروپایی قرار دهد.»

این نشریه انگلیسی با بیان اینکه شناسایی نهاد نظامی یک کشور مستقل به عنوان سازمان تروریستی توسط سایر دولت‌ها امری غیرعادی است، نوشت که بریتانیا هم در حال بررسی افزودن نام سپاه به عنوان «قدرتمندترین تشکیلات امنیتی دولتی ایران» در فهرست سازمان‌های تروریستی است. «مواضع آلمان و فرانسه هم به این دلیل مهم است که این دو کشور - در کنار بریتانیا، روسیه و چین - امضاکنندگان توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ بین تهران و قدرت‌های جهانی هستند.»

بر اساس این گزارش، فرانسه درصدد است که تعدادی از قرارگاه‌های سپاه به فهرست سازمان‌های تروریستی اضافه شود، تا کل این سازمان. وزارت خارجه آلمان هم گفته است «نه تنها موانع سیاسی، بلکه موانع قانونی زیادی برای افزودن سپاه به فهرست سازمان‌های تروریستی وجود دارد».

این درحالیست که طبق مقررات اتحادیه اروپا، این بلوک نمی‌تواند یک سازمان را بدون حکم دادگاه یک کشور عضو به عنوان نهاد تروریست معرفی کند. استناد اتحادیه اروپا به احکام احتمالی دادگاه‌های کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا از جمله انگلیس هم چندان ساده نیست.

جمهوری اسلامی ایران پیشتر نسبت به تحرکات ضد ایرانی اروپا به ویژه علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هشدار داده بود. مقامات کشورمان با بیان اینکه سپاه یک نهاد نظامی رسمی کشور بشمار می‌رود، هشدار داده‌اند که هرگونه اقدام علیه آن غیرقانونی و نقض صریح منشور سازمان ملل است.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری تصریح کرد: سپاه نیروی بزرگ دفاع از امنیت ملی و تمامیت ارضی و نیروی حمایت کننده ملت ایران است که از زمان تاسیس این نهاد بزرگ نظام با صلابت، جان فشانی و ایثارگری از امنیت ملی، امنیت مرزها و امنیت ملت ایران حفاظت کرده و در حوزه تامین امنیت منطقه‌ای اقدامات سپاه بسیار بزرگ بوده و در شمار خدمات بزرگ سپاه به کشورها و ملت‌های منطقه است و حتی خود اروپا مدیون مبارزه تعیین کننده سپاه در کشورهای منطقه در سوریه و عراق علیه جریان سیاه تروریستی داعشی و تکفیری است.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تعرض به سپاه از هر نوعی که باشد، تعرض به امنیت ملی ایران است و نتایج آن حتما متوجه تعرض کننده خواهد بود. البته سپاه پاسداران نیروی بسیار بزرگ و قدرتمندی است و کسی نمی‌تواند این قدرت و توانمندی را نادیده بگیرد اما اقدام ناشیانه اتحادیه اروپا همانند این است که اتحادیه اروپا مایل است دست یک نیروی بزرگ ضد تروریست را محدود کند.

وی تاکید کرد: دولتمردان عاقل اروپایی غیر از دولتمردان نورسیده و احساسی که متاسفانه در برخی از کشورهای اروپایی در مناصب عالی قدرت و حکومت هستند حتما می‌دانند که اگر امنیتی در اروپا هست که قبلا نیز قربانی گروه تروریستی داعش هم شده اما امنیت کنونی مدیون مبارزه تعیین کننده سپاه علیه نیروهای تروریستی است.

کنعانی تصریح کرد: اروپایی‌ها قطعا می‌دانند که ایران در مقابل اقدامات نسنجیده کشورهای اروپایی دست بسته نیست و اراده لازم برای برخورد متقابل در این زمینه را دارد و بهتر است به پای خود شلیک نکنند. قطعا پاسخ ما متناسب با رفتار اروپا خواهد بود و متناسب با نوع اقدام آن‌ها اقدام جدی و پشیمان کننده خواهیم داشت.

https://irna.ir/xjLCBV

**مازندران گذرگاه ویژه دولت در تحقق دیپلماسی اقتصادی

دیپلماسی فعال منطقه‌ای دولت سیزدهم، انگاره‌های ویژه‌ای را در مناطق مختلف کشور به وجود آورده و به باور صاحب‌نظران، مازندران نیز به‌دلیل برخورداری از شرایط خاص اقتصادی و زیرساختی، می‌تواند نقش ویژه ای در تحقق این مهم ایفا ‌کند.

«اجازه نمی‌دهیم مسئله دیپلماسی در وزارت خارجه تنها به مناسبات سیاسی خلاصه شود بلکه مناسبات اقتصادی در متن کار ما قرار خواهد داشت.» این وعده آیت‌الله رئیسی در رقابت‌های انتخاباتی و سرفصل مسیر روشنی بود که وی برای آینده وزارت امور خارجه در دولت سیزدهم ترسیم کرد.

دولتی که در افق روابط خود با جهان تنها قاره سبز و آمریکا را ندید بلکه تلاش کرد تا از آنچه جغرافیای منطقه در اختیارش قرار داده، بیشترین بهره را در راستای تامین منافع و سفره مردم برد.

این نگرش رییس‌جمهور را، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امورخارجه این‌گونه توصیف کرده است: «رییس‌جمهور به من گفتند که هر جا در آسیا، بین همسایگان و سایر قاره‌های جهان منافعی برای جمهوری اسلامی ایران وجود داشته باشد و آماده همکاری و کمک باشند؛ من خواهم رفت و هیچ خط قرمزی وجود ندارد.»

با این وجود دولت در یکسال گذشته تلاش کرد، قوانین و خطوط قرمز نانوشته‌ای که محدوده و مرز سیاست خارجی ایران را تنها در ارتباط با غرب ترسیم کرده و منافع ایران را در مرزهای فرامنطقه‌ای جستجو می‌کرد، را شکسته و راهی متفاوت در ارتباط با جهان برگزیند. گشایش فصل جدید از روابط با همسایگان و کشورهای منطقه و تلاش برای رفع سوءتفاهم‌های موجود، در همین راستا ارزیابی می‌شود.

در این وادی مازندران با مزیت‌های فراوان اقتصادی، طبیعی، گردشگری، تجاری و صنعتی می‌تواند با سرمایه‌گذاری‌های بیشتر و تقویت روابط با کشورهای همسایه به محور دیپلماسی اقتصادی کشور در دوره جدید تبدیل شود و مسوولان ارشد استان با درک این موضوع در ماه‌های گذشته با دیدارهای چهره به چهره با مسوولان ارشد دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه و سفرای کشوری های شمالی مازندران در حال هموار کردن این مسیر مهم هستند.

مازندران با افزون بر سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر جمعیت و ۲۳ هزار و ۷۵۶ کیلومتر مربع وسعت، در مجموع حدود چهار درصد تولید ناخالص ملی ایران را به خود اختصاص داده که بهره گیری از چنین ظرفیت بسیار مناسب برای توسعه همکاری های منطقه ای جمهوری اسلامی ایران از اهمیت بسزایی برخوردار است.

قرار گرفتن در مسیر راهبردی، موقعیت ویژه‌ای به مازندران داده و بر اهمیت و جایگاه آن در توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه افزوده است که استفاده بهینه از چنین موقعیت جغرافیایی ایده آل در کنار مزیت های بالای تجاری، بازرگانی و صنعتی می‌تواند در تحکیم روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای اطراف هم نقش آفرین باشد.

با توجه به نیازمندی های کشورهای همسایه در حوزه‌های مختلف اقتصادی، تجاری، علمی و فناوری اعم از انرژی، ارتباطات و مخابرات، صنعت و بازرگانی، کشاورزی و دانشگاهی به ایران، مازندران به لحاظ نزدیکی جغرافیایی با کشورهای همسایه و وجود اشتراکات فراوان فرهنگی، قومی و دینی بین مردمان دو طرف، باید بیش از گذشته در تعیین سرنوشت اقتصادی و سیاسی کشور تاثیرگذار باشد.

تقویت همکاری‌های دو جانبه و چند جانبه بین مازندران با کشورهای منطقه از درگاه اظهارنظر کارشناسان نه تنها به نفع این استان بلکه به نفع کشورهای مورد نظر خواهد بود، چراکه با تحقق همکاری های اقتصادی، تجاری و فرهنگی، توسعه این مناطق نیز شتاب می گیرد.

در این راستا، معرفی و استفاده از مزیت های صنعتی و تجاری مازندران با داشتن بیش از سه هزار واحد تولیدی و خدماتی، ظرفیت های فراوان کشاورزی، مزیت‌های علمی و فناوری‌های نوین و ظرفیت‌های بسیار بکر و طبیعی گردشگری، به نحو مقتضی از سوی دولت مردمی آیت الله رییسی و مورد توجه جدی قرار گرفته است.

سبقه رایزنی و دیپلماسی فعال اقتصادی امسال مازندران در افتتاحیه رویداد بین‌المللی ساری ۲۰۲۲ در ۲۰ اردیبهشت ماه امسال با حضور سفرای ۹ کشور عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو شامل سفرای کشورهای پاکستان، افغانستان، آذربایجان، ترکیه، ترکمنستان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان و مدیران این سازمان بین‌المللی در هتل بادله ساری خودنمایی می کند که فصل جدید از توسعه اقتصادی مازندران با کشورهای عضو اکو را آغاز کرد.

اقدام امسال استاندار مازندران و دعوت رسمی وی از دکتر مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه برای گسترش روابط سیاسی و به تبع آن همکاری های اقتصادی با کشورهای همسایه جزو اولویت های اصلی برای تحقق این امر است. آنچه که مسلم است حضور معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در مازندران نشان داد که رایزنی های اخیر تنها به عنوان تشریفاتی در قاب یک همایش باقی نماند بلکه در بلندمدت با جذب سرمایه گذار و ورود مازندران به بازارهای جهانی زمینه توسعه پایدار این استان فراهم خواهد شد.
از سوی دیگر وجود پنج راهگذر و مسیر مواصلاتی به طور عمده ریلی مشترک اسلام آباد- تهران- استانبول، قطار کانتینری آلماتی- بندرعباس، آلماتی- استانبول، ایران-افغانستان- تاجیکستان- قرقیزستان- چین و ایران- ترکمنستان- قزاقستان نشان می‌دهد که مازندران در کنار توجه به بنیان ذاتی گردشگری می‌تواند در توسعه روابط تجاری و اقتصادی با کشورهای با توجه به زیرساخت‌های اثربخش برای توسعه گسترش رفت‌وآمدهای درون منطقه‌ای ساکنان اکو، نقش آفرینی کند.

«عزت، حکمت و مصلحت» راهبرد دستگاه دیپلماسی

بازرس و مسوول پیگیری‌های ویژه استاندار مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: عزت، مصلحت و حکمت راهبرد مهم دستگاه دیپلماسی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است که رهبر معظم انقلاب نسبت به تحقق آن همواره تاکید داشتند و دارند.

حسین شاه پری اضافه کرد: پیگیری مستمر منافع ملی جزو سیاست های قطعی و ذاتی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده و همواره پیگیری منافع ملی در سطح خارجی در اولویت است.

این مقام مسوول اضافه کرد: وابسته نبودن به قدرت های بلوک شرق و غرب در اوج جنگ سرد که تمامی کشورها در آن زمان به یکی از این سمت ها گرایش داشتن، در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مشهود بود و با هدایت امام راحل علاوه بر اینکه نفوذ استکبار جهانی در کشور قطع شد، در نامه معروف امام به گورباچف اجازه رخنه شوروی به کشور داده نشد و ایران به بلوک شرق هم گرایش پیدا نکرد.

جایگاه ویژه ایران در تجارت جهانی

بازرس و مسوول پیگیری‌های ویژه استاندار مازندران خاطر نشان کرد: مهم‌ترین شاخصه سیاست خارجی، دیپلماسی اقتصادی است که دولت سیزدهم برای تحقق آن با توجه به سیاست های ترسیم شده تلاش می کند.

شاه پری گفت: ایران اسلامی مرکز ثقل کریدور ارتباطی اقتصادی است و توجه به دیپلماسی راه و اهمیت ارتباط با کشورهای اوراسیا، منطقه سیبری، کشورهای حاشیه دریای خزر و خلیج فارس مورد توجه قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: در این بین مازندران جایگاه ویژه ای در کریدور شمال به جنوب کشور دارد و ۴۰ درصد تجارت جهانی در حوزه این کریدور انجام می شود که با دیپلماسی اقتصادی این استان می تواند جایگاه ویژه در این حوزه داشته باشد.

بازارهای منطقه در انتظار مازندران

این مقام مسوول تصریح کرد: بازار ۶۰ میلیونی آسیای مرکزی و همچنین ۱۵۰ میلیونی روسیه در انتظار مازندران است و با رفع مشکلات زیرساختی می توان از این ظرفیت برای توسعه کشور نهایت بهره را برد.

شاه پری افزود: در ماه های گذشته با دیپلماسی فعال آیت الله رئیسی، استاندار مازندران با ۱۴ سفیر کشورهای مختلف ملاقات داشت که این رویه می تواند برای توسعه کشور بسیار مثبت باشد.

بازرس و مسوول پیگیری‌های ویژه استاندار مازندران خاطر نشان کرد: بعد از سال ها صادرات مرکبات مازندران از درگاه بندر امیرآباد در اولویت قرار گرفت و که با آغاز این کار مسیر صادرات کالاهای استان به نقاط مختلف جهان بسیار هموار شد.

سرمایه گذاری پنج هزار میلیارد تومانی در صنعت برق مازندران

وی خاطر نشان کرد: برای توسعه صادرات در وهله اول باید به رفع مشکلات زیرساختی در این حوزه فکر کنیم و در این وادی پنج هزار میلیارد تومان فایناس برای توسعه برق استان تفاهم نامه منعقد شد که در آینده در گام اجرا قرار خواهد گرفت.

شاه پری اضافه کرد: همچنین برای اولین بار در استان با تهاتر نفت قرار است سرمایه گذار خارجی بیمارستان یک هزار و ۳۰۰ تختخوابی را در استان بسازد که این داده ها مبین موفق بودن دیپلماسی اقتصادی دولت است.

تشکیل شورای راهبردی هماهنگی روابط خارجی مازندران

وی اضافه کرد: باهدف افزایش هماهنگی و تعامل مطلوب تر با کشورهای منطقه در آینده نزدیک شورای راهبردی هماهنگی روابط خارجی مازندران تشکیل خواهد شد.

بازرس و مسوول پیگیری‌های ویژه استاندار مازندران اضافه کرد: در سال ۱۳۷۲ حدود ۱۳۲ قلم کالا از مازندران به کشورهای منطقه صادر می شد که این رقم در سال ۱۳۸۱ به ۸۲ قلم کالا کاهش یافت و در سال ۱۳۹۱ هم این عدد باز هم کاهش یافت اما اولویت ما در دولت سیزدهم رساندن کالاهای صادراتی استان به ۱۳۲ قلم و همچنین افزایش صادرات محصولات لبنی، مواد معدنی و خوراکی، سیمان، مرکبات، کیوی، کاغذ و قطعات خودرو به کشورهای منطقه است.

شاه پری گفت: در دیدار اخیر سفیر ازبکستان با استاندار مازندران وی خواستار واردات تمامی این کالا و همچنین راه اندازی خط تولید این کارخانه ها در تاشکند شده بود.

https://irna.ir/xjLBVc

**اردوغان خواستار گفت وگوهای بین ترکیه، روسیه، سوریه و ایران شد

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه یکشنبه شب خواستار برگزاری نشست بین ترکیه، روسیه، سوریه و ایران شد.

اردوغان خواستار ادامه برگزاری نشست‌ها میان کشورش، روسیه، سوریه و ایران با هدف دستیابی به ثبات در شمال سوریه شد.

رئیس جمهور ترکیه گفت: اگرچه در حال حاضر نتوانسته‌ایم به نتیجه‌ای که می‌خواهیم در خصوص تحولات شمال سوریه برسیم، اما خواستار برگزاری نشست‌های سه جانبه (ترکیه، روسیه و سوریه) هستیم.

وی افزود: باید ترکیه، روسیه و سوریه نشستی برگزار کنند و ممکن است که ایران نیز به آن بپیوندد و ما نیز باید جلسات خود را به این شکل برگزار کنیم تا ثبات در منطقه حاکم شود و منطقه از مشکلاتی که دارد رهایی یابد و ما به دنبال همین هستیم.

اردوغان در خصوص پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو نیز گفت که کشورش می‌تواند پیامی متفاوت به فنلاند بدهد که سوئد را در مورد پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شوکه کند.

رئیس جمهور ترکیه گفت: در صورت لزوم می‌توانیم به فنلاند پیام متفاوتی بدهیم که سوئد را شوکه کند؛ اما فنلاند نباید اشتباه مشابهی را که سوئد مرتکب شد، مرتکب شود.

پیش تر «پکا هاویستو» وزیر خارجه فنلاند مدعی شده بود که راه پیوستن به ناتو به روی کشورش و سوئد بسته نشده است.

اردوغان همچنین گفت: آیا با سوزاندن قرآن (در سوئد) اسلام را نابود کردند؟ آنها فقط میزان فسادی را که در میان آنها رواج یافته بود، آشکار کردند.

ترکیه پس از هتک حرمت قرآن کریم در سوئد مذاکرات با سوئد و فنلاند را به حالت تعلیق درآورد.

پس از آغاز جنگ در اوکراین، سوئد و فنلاند تلاش کرده‌اند تا به عضویت ناتو درآیند. عضویت در ناتو باید به تصویب تمام اعضای فعلی این پیمان نظامی برسد.

مجارستان و ترکیه تنها اعضای ناتو هستند که موافقت خود را با پیوستن فنلاند و سوئد اعلام نکرده‌اند. مجارستان گفته است که در ماه فوریه موافقت خود را اعلام خواهد کرد.

https://irna.ir/xjLCzT

**عضو حماس: تصرف کوادکوپتر صهیونیستی ضربه امنیتی و نظامی به اشغالگران است

«اسماعیل رضوان» از رهبران جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) یکشنبه شب گفت که تصرف کوادکوپتر رژیم صهیونیستی توسط گردان‌های القسام، ضربه امنیتی و نظامی به این رژیم است.

«اسماعیل رضوان» گفت: تصرف کوادکوپتر رژیم صهیونیستی نشان دهنده ضربه امنیتی و نظامی به نظام صهیونیستی و پیروزی مقاومت فلسطین است.

وی افزود: تصرف کوادکوپتر صهیونیستی توسط گردان‌های القسام و به دست آوردن اطلاعات حساس در مورد نیروهای دشمن از این پهپاد، حاکی از توسعه توان مقاومت و پیروزی آن در نبرد فکری و نبرد الکترونیکی امنیتی با رژیم اشغالگر صهیونیستی است.

رضوان اضافه کرد: ضربات امنیتی مکرر مقاومت نشان دهنده موفقیت آن در نفوذ به سیستم نظامی رژیم صهیونیستی و همچنین شکنندگی این نظام است.

این عضو ارشد حماس با بیان اینکه غافلگیری‌های پی در پی گردان‌های القسام نشان دهنده نوآوری‌های مقاومت فلسطین است، بر شکست اشغالگران در مقابله با خلاقیت مقاومت تاکید کرد.

اسماعیل رضوان در پایان گفت که رژیم صهیونیستی از خانه عنکبوت سست‌تر است.

گردان‌های القسام روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که پدافند هوایی آن در جریان تجاوزات اخیر رژیم اشغالگر به نوار غزه، کنترل یک فروند کوادکوپتر حاوی پیام‌های مهم و حساس را در اختیار گرفته‌ است.

شاخه نظامی جنبش مقاوت فلسطین اعلام کرد از این کوادکوپتر اطلاعات حساسی در رابطه با نیروهای دشمن به دست آورده‌ است.

در پی افشای این خبر از سوی القسام و انتشار تصاویر مربوط کوادکوپتر شکار شده در رسانه‌های مقاومت، سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی در بیانیه‌ای اعلام کرد که «یک فروند کوادکوپتر ارتش در حین انجام مأموریت در اواخر هفته در نوار غزه سقوط کرد».

سخنگوی ارتش اشغالگر رژیم صهیونیستی تأکید کرد که «حادثه کوادکوپتر سقوط کرده در غزه در دست بررسی است».

https://irna.ir/xjLCBs

**رئیس دومای روسیه: اوکراین آزمایشگاه تسلیحات غربی است

رئیس دومای روسیه ضمن هشدار به کشورهای غربی درباره پیامدهای ارسال تسیلحات و تجهیزات جنگی به اوکراین گفت: آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو از اوکراین به عنوان محلی برای آزمایش تسلیحات خود استفاده می‌کنند.

ویاچسلاو ولودین در یادداشتی در صفحه تلگرام خود نوشت: امروز، اوکراین به محلی برای واشنگتن و ناتو تبدیل شده است تا در آن تسلیحات و شیوه‌های جدید جنگ افروزی را تمرین کنند.

ولودین افزود: غرب به جان مردم اوکراین اهمیتی نمی‌دهد و به آنها به دیده طفیلی نگاه می‌کند.

این نماینده دومای روسیه با اشاره به حضور نظامیان ارتش آمریکا در خاک اوکراین گفت: همه اینها موید همدستی مستقیم آمریکا در مناقشه اوکراین است زیرا آمریکا از آن بیم دارد که کنترل بر این مستعمره خود را از دست بدهد حال آنکه هدف از عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین، آزاد کردن شهروندان از یوغ استعمار آمریکا است.

ولودین در ادامه این یادداشت، آمریکا و دولت ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین را متهم کرد که مردم اوکراین را از حقوق سیاسی و آزادی‌های خود محروم می کنند.

رئیس دومای روسیه تاکید کرد آمریکا در حال چپاول اوکراین است؛ درست همانند کاری که در مستعمرات خود انجام داده است.

https://irna.ir/xjLCBC

**حملات هوایی در مرز سوریه و عراق

منابع خبری یکشنبه شب از وقوع انفجار ناشی از حملات هوایی در مرز سوریه و عراق خبر دادند.

هواپیماهای ناشناس چند کامیون را در روستای «الهری» در نزدیکی شهر البوکمال واقع در مرز سوریه و عراق را هدف قرار دادند.

بر اساس این گزارش، در این حمله هوایی که گفته شده با پهپاد انجام شده، کسی آسیب ندیده است.

کانال تلگرامی صابرین نیوز گزارش داد، یک پهپاد به سمت کامیون حامل مواد غذایی در مرز سوریه و عراق شلیک کرده و این حمله تلفات جانی در پی نداشته است.

شبکه المیادین نیز با اعلام خبر حمله پهپادی به یک کاروان در نزدیکی البوکمال، به نقل از منابعی گزارش داد که این کاروان حامل کمک‌های غذایی بوده است.

آبان گذشته نیز انفجارهایی در نزدیکی مرز میان عراق و سوریه به وقوع پیوست که بر اساس گزارش رسانه ها، محموله غذایی در نزدیکی گذرگاه مرزی القائم هدف قرار گرفته بود.

https://irna.ir/xjLCBM

**دیفنس اکسپرس: تاسیسات اصفهان در حمله پهپادی هیچ آسیبی ندیده است

تارنمای خبری دفاعی «دیفنس اکسپرس» در گزارشی به حمله پهپادی (ناموفق) شنبه شب به یکی از کارگاه‌های وزارت دفاع در اصفهان اشاره کرد و نوشت: براساس تصاویر ماهواره‌ای در این حمله این تاسیسات هیچ آسیبی ندیده است.

براساس تصاویر ماهواره «اسکای سَت» که سایت Planet Lab آن را در ساعت ۱۰:۱۰ صبح به وقت محلی بعد از این حمله منتشر کرده است، هیچ آسیب قابل مشاهده‌ای در این تاسیسات دیده نمی‌شود.

این سایت علاوه بر این عکس که روز ۲۹ ژانویه (۹ بهمن) گرفته است، عکس قبلی این سایت که در روز ۲۶ نوامبر ۲۰۲۲ (۵ آذر ماه) گرفته شده را نیز منتشر کرده است.

این پایگاه خبری در گزارش خود تاکید کرد که با مقایسه این دو تصویر به نظر نمی‌رسد که هیچ خسارت قابل توجهی به این تاسیسات وارد شده باشد.

ساعت ۲۳:۳۰ دقیقه شنبه شب ۸ بهمن سه فروند ریزپرنده از نوع کوادکوپتر به قصد انجام حمله بر فراز یکی از مجتمع‌های کارگاهی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در استان اصفهان به پرواز درآمدند که نهایتا با واکنش به موقع سامانه‌های پدافندی مستقر در مجموعه این حمله ناموفق و بدون تلفات جانی بود و تنها آسیب جزئی به سقف یکی از کارگاه‌ها وارد شد.

روزنامه وال استریت ژورنال روز یکشنبه نوشت، مقام های آمریکا ضمن رد دخالت این کشور در حمله پهپادی (ناموفق) شب گذشته (شنبه) به یکی از کارگاه‌های وزارت دفاع در اصفهان، گفته‌اند که رژیم صهیونیستی مسئول این عملیات بوده است.

تارنمای وال استریت ژورنال افزود: این نخستین عملیات نظامی اسرائیل در دوره دولت جدید راست گرای افراطی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم علیه ایران است.

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقام‌های آمریکا و افراد آگاه از این عملیات افزود: مقام‌های اسرائیل و آمریکا راه‌های تازه را برای مبارزه با فعالیت‌های ایران شامل تعمیق همکاری نظامی آن با روسیه بررسی می‌کنند.

به نوشته این روزنامه؛ این کارخانه مهمات سازی در کنار یک مرکز پژوهش فضایی قرار داشته که واشنگتن آن را به علت همکاری با برنامه موشکی بالستیک ایران تحریم کرده بود.

ارتش رژیم صهیونیستی تاکنون از اظهار نظر در این باره خودداری کرده است.

نتانیاهو در دوره پیشین نخست وزیری (از ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱)، یک رشته عملیات گستاخانه و جسورانه تهاجمی درون ایران اجرا کرده است.

به گفته افراد آگاه؛ ویلیام برنز مدیر سیا هفته گذشته برای بررسی موضوع ایران و دیگر مسائل منطقه‌ای سفری پنهانی به اسرائیل کرد و آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا هم قرار است روز دوشنبه برای ادامه مذاکرات درباره ایران و دیگر مسائل منطقه‌ای وارد اسرائیل شود.

ایالات متحده و رژیم صهیونیستی هفته گذشته بزرگ ترین و گسترده ترین رزمایش مشترک را با شرکت بیش از هفت هزار و ۵۰۰ نظامی و رشته طرح‌هایی برای آزمودن توانایی از کارانداختن و منهدم ساختن سامانه‌های دفاع هوایی و سوختگیری مجدد هواپیماهای جت برگزار کردند که می‌توانند عوامل مهم و اصلی در حمله نظامی بزرگی به ایران باشند.

همچنین پاتریک رایدر سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) هم روز یکشنبه به وقت محلی تاکید کرد که هیچ نیروی نظامی آمریکایی در حملات به ایران شرکت نکرده است اما از اظهار نظر بیشتر در این باره خودداری کرد.

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز بامداد یکشنبه و پس از این حمله ناموفق در بیانیه‌ای اعلام کرد: شامگاه شنبه - هشتم بهمن - یکی از مجتمع‌های کارگاهی وزارت دفاع در اصفهان مورد حمله ناموفق ریزپرنده‌ها قرار گرفت که یکی از آنها با اصابت پدافند هوایی مجتمع و دو فروند دیگر در تله‌های پدافندی گرفتار و منفجر شدند.

در بیانیه وزارت دفاع که به دنبال وقوع حادثه انفجار در یکی از صنایع دفاعی اصفهان منتشر شد، آمده است: این حمله ناموفق شامگاه هشتم بهمن ۱۴۰۱ حوالی ساعت ۲۳:۳۰ صورت گرفت که با پیش بینی‌ها و تمهیدات پدافندی حمله ریزپرنده‌ها با موفقیت دفع شده است.

این بیانیه می‌افزاید : این تهاجم ناموفق تلفات جانی نداشته و آسیب جزئی به سقف کارگاه وارد شده که به فضل الهی خللی در تجهیزات و ماموریت‌های مجموعه ایجاد نکرده است.

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به ملت شریف ایران اسلامی اطمینان می‌دهد اقدامات مراکز ما برای تولید قدرت‌، اقتدار و امنیت با شتاب و جدیت ادامه خواهد یافت و این اقدامات کورکورانه تاثیری در تداوم مسیر پیشرفت کشور نخواهد داشت.

https://irna.ir/xjLCBp

**تلاش آمریکا و غرب برای دست‌یابی به منابع معدنی اوکراین

تیتانیوم یکی از مواد معدنی کمیاب است که در صنایع نظامی نقش عمده‌ای دارد و ذخایر عظیم تیتانیوم اوکراین می‌تواند جایگزین جذابی برای منابع روسیه و چین باشد که آمریکا تا پیش از این در تامین تیتانیوم مورد نیاز خود، وابستگی زیادی به روسیه داشت.

اسپوتنیک نوشت، آمریکا و متحدانش با حمایت از کودتای میدان در سال ۲۰۱۴، زمینه را برای بحران اوکراین فراهم کردند که منجر به درگیری در دونباس شد و در فوریه ۲۰۲۲ به یک رویارویی تمام عیار با مسکو تبدیل شد. یکی از دلایل سیاست غرب در مورد اوکراین که در رسانه‌ها بسیار کم به آن پرداخته شده است، حول ثروت معدنی عظیم کی‌یف می‌چرخد.

منابعی در منطقه کاپیتول هیل (منطقه‌ای در پایتخت آمریکا که بناهایی مثل ساختمان کنگره و دادگاه عالی را در خود جای داده است) و مرتبط با صنایع نظامی آمریکا به رسانه‌های این کشور گفتند که اوکراین می‌تواند تیتانیوم مورد نیاز برای ساخت جنگنده‌ها، کشتی‌های جنگی، تانک‌ها، موشک‌ها و سایر تسلیحات برای مقابله با روسیه و چین را در اختیار ایالات متحده و متحدانش قرار دهد.

این منابع افزودند، اوکراین ذخایر واقعاً قابل توجهی از مواد معدنی کمیاب به‌خصوص تیتانیوم دارد و اگر آمریکا کارت‌هایش را درست بازی کند، کی‌یف می‌تواند جایگزین جذابی برای منابع روسیه و چین باشد که تا پیش از این آمریکا در تامین تیتانیوم مورد نیاز خود، وابستگی زیادی به روسیه داشت.

این منابع تصریح کردند: از آنجایی که بحث‌های فزاینده‌ای در سراسر غرب در مورد اینکه چرا حمایت از اوکراین به نفع ماست وجود دارد، فکر می‌کنم این یکی از استدلال‌هایی است که شما از این پس شروع به شنیدن آن خواهید کرد.

یک منبع آگاه از بخش دفاعی آمریکا گفت: از سوی دیگر تیتانیوم یک نقطه ضعف کلیدی برای آمریکا است. ما در حالی در مورد توانایی‌های خود برای تولید انواع تسلیحات نظامی مانند هواپیما یا مهمات جنگی داد سخن می‌دهیم که همه آنها متکی به تیتانیوم هستند اما از این نکته غافلیم که برای تامین تیتانیوم به منابع خارجی وابسته هستیم و قبلا روسیه یکی از تامین‌کنندگان اصلی تیتانیوم ما بوده است.

به نوشته اسپوتنیک، در حال حاضر یک تلاش نوپا برای مطالعه، توسعه و استفاده از منابع گسترده تیتانیوم و سایر ثروت‌های معدنی اوکراین در حال انجام است. این کشور اروپای شرقی یکی از معدود کشورهای جهان است که قادر به تولید مقادیر زیادی اسفنج تیتانیوم است. (اسفنج تیتانیوم شکل متخلخل تیتانیوم و اولین مرحله از چرخه استخراج پرهزینه این ماده معدنی است.)

تیتانیوم در شکل طبیعی خود به طور گسترده در پوسته زمین موجود است. کشورهای دیگری از جمله چین، ژاپن، روسیه، عربستان سعودی و قزاقستان دارای ذخایر این ماده معدنی هستند. هند همچنین دارای یک صنعت نوپای اسفنج تیتانیوم است ولی مقیاس تولید این کشور در حد چند صد تن اندازه‌گیری می‌شود، نه هزاران یا ده‌ها هزار تن تیتانیوم مورد نیاز برای رفع تشنگی غرب که علاوه بر صنایع نظامی، به مقادیر زیادی تیتانیوم برای تولید هواپیماهای تجاری، پروتزها، رنگ‌های خاص، ابزارهای جراحی، تجهیزات مخابراتی و غیره نیاز دارند.

اسپوتنیک افزود، مقامات دولت اوکراین آشکارا علاقه خود را برای تبدیل شدن به یک مستعمره قدرت‌های غربی اعلام می‌کنند. اولگ اوستنکو مشاور ولودیمیر زلنسکی چندی پیش گفت: ما دارای ذخایر عظیم معدنی تیتانیوم و لیتیوم هستیم که هر دو تقاضای زیادی دارند و در آینده حتی تقاضای بیشتری خواهند داشت. فرصت‌های تجاری در این بخش واقعاً عظیم است. ما از این نظر نقش خود را نه فقط در محدوده اتحادیه اروپا بلکه نقشی جهانی می‌بینیم. من معتقدم که این نقش واقعا مهمی است که ممکن است توسط اوکراین ایفا شود اما برای تحقق آن، ما باید این جنگ را با پیروزی پشت سر بگذاریم.

در حالی که آب دهان مقامات ایالات متحده به خاطر ذخایر معدنی اوکراین به راه افتاده است، رسانه‌های ایالات متحده همچنین به پیامدهای تصاحب این منابع توسط مسکو و تقویت نفوذ جهانی روسیه که با کنترل بر منابع استراتژیک فزاینده حاصل می‌شود، اشاره کرده‌اند.

در ماه‌های اخیر بحث نبرد برای تیتانیوم اوکراین بارها در گفت‌وگوهای رسانه‌های تجاری ایالات متحده و اندیشکده‌های مستقر در واشنگتن مطرح شده است. در سپتامبر گذشته، اندیشکده «آتلانتیک» مرکز تحلیل سیاست اروپا پیشنهاد کرد قراردادهای بلندمدت با تأمین‌کنندگان مواد معدنی اوکراین ایجاد شود تا بر پایه صادرات مواد معدنی، فرآیندی ماندگار ایجاد شود که از طریق آن اوکراین بتواند از نظر دفاعی و اقتصادی بیشتر با غرب ادغام شود.

به نوشته اسپوتنیک، تیتانیوم تنها یکی از ده‌ها منبع طبیعی اوکراین است که غرب به دنبال بهره‌مندی از ذخایر عظیم آن در این کشور است. منبع عظیم طبیعی دیگر اوکراین مزارع وسیع چرنوزم (خاک سیاه) است، زمین‌های کشاورزی بسیار حاصلخیز سرشار از هوموس، فسفر، و ترکیبات آمونیاک، به علاوه فلزات دیگر مانند سنگ آهن، زغال سنگ و اورانیوم.

صندوق تامین مالی بلک راک یکی از غول‌های سرمایه‌گذاری در آمریکا، یادداشت تفاهمی با وزارت اقتصاد اوکراین برای ایفای نقش مشاوره‌ای در بازسازی این کشور در نوامبر ۲۰۲۲ امضا کرد. ماه گذشته، ولودیمیر زلنسکی و لری فینک مدیر عامل بلک راک، ، درباره سرمایه گذاری در مرتبط‌ترین و تاثیرگذارترین بخش‌های اقتصاد اوکراین گفت وگو کردند.

زلنسکی سابقه طولانی همکاری با بلک راک (که دولت اوکراین در حال حاضر بیشترین دیون خارجی خود را از این صندوق تامین مالی دریافت کرده است) و سایر سرمایه‌گذاران خارجی و موسسات بانکی و مالی جهانی دارد. در سال ۲۰۲۰، پارلمان اوکراین تصمیم گرفت تا چند دهه تعلیق فروش زمین‌های کشاورزی غنی از چرنوزم را لغو کند و راه را برای خارجی‌ها هموار کند تا به‌طور بالقوه بتوانند به جای اجاره کردن زمین‌های کشاورزی مورد نظرشان، آنها را به طور کامل خریداری کنندزمین را به‌جای اجاره آن، به‌طور کامل خریداری کنند.

لغو تعلیق فروش زمین در اوکراین، شرط کلیدی وام‌های چند میلیاردی صندوق بین‌المللی پول بود که برای سرمایه‌گذاری در توسعه کشور به کی‌یف پرداخت شده است.

به نوشته اسپوتنیک زلنسکی هفته گذشته با تشکر از صندوق تامین مالی بلک راک و نیز صنایع تسلیحاتی ایالات متحده برای حمایت از تلاش‌های نظامی اوکراین، گفت: همه می‌توانند با همکاری با اوکراین در همه بخش‌ها از صنایع تسلیحاتی و دفاعی گرفته تا ساخت‌وساز، از ارتباطات گرفته تا کشاورزی، از حمل و نقل تا فناوری اطلاعات، از بانک‌ها تا پزشکی، به یک تجارت بزرگ تبدیل شوند و من معتقدم که آزادی همیشه باید پیروز شود.

https://irna.ir/xjLCBJ

**گفت وگوی محمود عباس با رئیس سیا درباره فلسطین

«محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین یکشنبه در رام الله با «ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) دیدار و گفت وگو کرد.

محمود عباس در دیدار با ویلیام برنز از آمریکا خواست به (رژیم) اسرائیل فشار بیاورد تا اقدامات یکجانبه خود را متوقف کند و به توافقات امضا شده پایبند باشد.

رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین رئیس سیا را در خصوص آخرین تحولات فلسطین و تجاوزات رژیم صهیونیستی قرار داد و بر اهمیت مداخله فوری برای تحت فشار قرار دادن کابینه رژیم اشغالگر برای توقف اقدامات یکجانبه خود و پایبندی به توافقنامه‌های امضا شده تأکید کرد.

عباس همچنین بر ضرورت احیای روند سیاسی بر اساس مشروعیت بین‌المللی به منظور تحقق امنیت و ثبات برای همه و دستیابی ملت فلسطین به آزادی و استقلال کشورشان به پایتختی قدس شرقی در مرزهای سال ۱۹۶۷ تأکید کرد.

دیدار محمود عباس با رئیس سیا در حالی صورت گرفته که قرار است روز دوشنبه آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا از فلسطین اشغالی دیدن کند.

ویلیام برنز که به فلسطین اشغالی سفر کرده پیش تر با دیوید بارنیا رئیس سازمان جاسوسی موساد و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی دیدار کرده بود.

شرایط این روزهای سرزمین‌های اشغالی به ویژه در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیله‌ای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیست‌ها را می‌دهند و همین امر شرایط ویژه‌ای را برای صهیونیست‌های غاصب رقم زده است.

تا پیش از این صهیونیست‌ها فقط در جنوب سرزمین‌های اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینی‌ها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیست‌های بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.

https://irna.ir/xjLCBS

**رئیس جمهور الجزایر: فلسطین مساله محوری جهان اسلام باقی خواهد ماند

«عبدالمجید تبون» رئیس جمهور الجزایر یکشنبه شب گفت که فلسطین مساله محوری امت اسلامی و سازمان همکاری اسلامی باقی خواهد ماند.

«عبدالمجید تبون» در اجلاس اتحادیه پارلمانی کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی که در الجزایر برگزار شد، افزود: ما خواستار تلاش مضاعف و بسیج حمایت‌های سیاسی و مادی بیشتر هستیم تا مردم فلسطین بتوانند در برابر جنایات رژیم اشغالگر محکم بایستند.

رئیس جمهور الجزایر گفت: الجزایر با برادران خود در جهان اسلام برای عضویت کامل کشور فلسطین در سازمان ملل متحد همکاری خواهد کرد.

وی تاکید کرد که الجزایر بار دیگر بر پایبندی خود به ابتکار صلح عربی با تمام عناصر آن با هدف تضمین تحقق آرمان‌های مشروع مردم فلسطین برای ایجاد کشور مستقل خود تأکید می‌کند.

تبون همچنین گفت که مقابله با مظاهر نفرت پراکنی علیه اسلام و مسلمانان نیازمند ایجاد یک سازوکار متمدنانه است.

شرایط این روزهای سرزمین‌های اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیله‌ای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیست‌ها را می‌دهند و همین امر شرایط ویژه‌ای را برای صهیونیست‌های غاصب رقم زده است.

تا پیش از این صهیونیست‌ها فقط در جنوب سرزمین‌های اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینی‌ها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیست‌های بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.

https://irna.ir/xjLCBZ

**ایلهان عمر: برخی از جمهوری‌خواهان حضور یک مسلمان را در کنگره برنمی‌تابند

ایلهان عمر نماینده مجلس نمایندگان آمریکا گفت: برخی از جمهوری‌خواهان حضور یک مسلمان را در کنگره ایالات متحده بر نمی‌تابند.

ایلهان عمر روز یکشنبه (به وقت محلی) در پاسخ به سوالاتی درباره تلاش‌های کوین مک‌کارتی رئیس‌ مجلس نمایندگان آمریکا برای ممانعت از ادامه حضور وی در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، گفت: افرادی نظیر مک کارتی با اشاعه اسلام‌هراسی موافق هستند.

وی افزود: شما به یاد دارید که وقتی دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا وارد ایالت من شد، گفت «مسلمانان و پناهندگان سومالیایی در حال نفوذ به کشور ما هستند» یا وقتی که لورن بوبرت (نماینده جمهوری‌خواه) از من به عنوان یک «تروریست» یاد کرد.

ایلهان عمر با تاکید بر اینکه این افراد موافق اشاعه اسلام‌هراسی هستند، تاکید کرد: آنها با داشتن صدای یک مسلمان در کمیته روابط خارجی مجلس موافق نیستند.

به نوشته «هیل»، مک کارتی تلاش می‌کند مانع ادامه حضور ایلهان عمر (که اولین زن آمریکایی-سومالیایی و یکی از دو زن مسلمان کنگره آمریکا است) در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده شود.

وی که به دلیل سخنان پیشین خود متهم به اظهارنظرهای یهودی‌ستیزانه در رابطه با حمایت آمریکا از اسرائیل شده است، گفت: ممکن است در آن زمان از کلماتی استفاده کرده باشم که نمی‌دانستم یهودی‌ستیزانه تلقی خواهد شد.

https://irna.ir/xjLCC3

**ادعای جانسون درباره تهدید موشکی پوتین

نخست وزیر اسبق انگلیس ادعا کرد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پیش از آغاز جنگ اوکراین، او را به حمله موشکی تهدید کرده و گفته که ظرف یک دقیقه کار او ساخته است.

بوریس جانسون این ادعا را در مستندی که از شبکه بی‌بی‌سی پخش شد مطرح کرد و مدعی شد که او در جریان تماس «بسیار طولانی» با طرف روس در فوریه ۲۰۲۲ هشدار داده بود که بروز جنگ یک فاجعه تمام عیار است.

وی افزود که به پوتین هشدار داده بود که حمله به اوکراین منجر به تحریم‌های غرب و افزایش نیروهای ناتو در مرزهای روسیه خواهد شد. او همچنین با بیان این ادعا که اوکراین در آینده قابل پیش‌بینی به ناتو نخواهد پیوست.

در این مستند مدعی شد که تلاش کرده است تا از اقدام نظامی روسیه جلوگیری کند.

نخست وزیر اسبق انگلیس با این حال ادعا کرد:‌ «او در یک مقطع مرا تهدید کرد و گفت، بوریس، من نمی‌خواهم به تو صدمه بزنم، اما با یک موشک کار تو ظرف یک دقیقه تمام است.» او با این حال ادعا کرد که لحن پوتین در این تماس تلفنی آرام بود و«در کنار تلاش‌های من برای وادار کردن او به مذاکره، با کلمات بازی می‌کرد.»

بر اساس مستند، ۹ روز بعد، یعنی ۱۱ فوریه وزیر دفاع انگلیس بن والاس برای دیدار با همتای روسی خود، سرگئی شویگو، به مسکو رفت. او با اطمینان خاطر که روسیه به اوکراین حمله نخواهد کرد، این کشور را ترک کرد، اما گفت که هر دو طرف می‌دانستند این یک دروغ است.

وزیر دفاع انگلیس اظهارات طرف روس را «تظاهر به قلدری» توصیف کرد که «من به شما دروغ می‌گویم، شما می‌دانید که من دروغ می‌گویم و من هم می‌دانم که می‌دانید من دروغ می‌گویم، اما هنوز هم به شما دروغ می‌گویم.» وی گفت که حمله روسیه به اوکراین این دروغ را تائید کرد.

این مستند در ادامه نشان می‌دهد که کمتر از دو هفته بعد، زمانی که تانک ها در ۲۴ فوریه از مرز اوکراین عبور کردند، نخست وزیر در نیمه‌های شب از ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین تماس تلفنی دریافت می‌کند. طرف اوکراینی می‌گوید که روسیه «به همه جا حمله کرده است» جانسون پیشنهاد انتقال زلنسکی را به یک مکان امن مطرح می‌کند اما مورد موافق قرار نمی‌گیرد.

جنگ در اوکراین در پی بی‌توجهی غرب نسبت به نگرانی‌های امنیتی مسکو و گسترش نیروهای ناتو تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز ۲۱ فوریه گذشته (دوم اسفندماه ۱۴۰۰) استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت و سه روز بعد، عملیاتی نظامی که آن را "عملیات ویژه" خواند، علیه اوکراین آغاز کرد. به این ترتیب روابط پرتنش مسکو- کی‌یف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.

رئیس جمهور روسیه شهریور ماه گذشته نیز برای انجام مذاکرات صلح با کی‌یف اعلام آمادگی کرده و از اوکراین خواست خصومت را کنار بگذارد. اما ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین تحت القائات مقام‌های جنگ‌طلب غرب عنوان کرد که زمانی آماده مذاکره است که رئیس جمهور دیگری در روسیه به قدرت برسد.

سخنگوی کرملین می‌گوید که روسیه برای حل و فصل بحران اوکراین یک مسیر دیپلماتیک را ترجیح می‌دهد اما تسلیم فشارهای غرب نمی‌شود. "دیمیتری پسکوف" ماه پیش در سخنانی تصریح کرد: «عملیات نظامی ویژه ادامه دارد. با این اوصاف، رئیس‌جمهور پوتین برای مذاکرات آماده بوده، هست و خواهد بود. قطعا مسیر ترجیحی ما برای تامین منافعمان، یک دیپلماسی مسالمت‌آمیز است.»

https://irna.ir/xjLCC4

**رئیس جمهور آفریقای جنوبی: بحران برق یکی از چالش‌های مهم پیش روی دولت است

سیریل رامافوسا رئیس جمهور آفریقای جنوبی با بیان اینکه بحران برق یکی از چالش‌های مهم پیش روی دولت است، گفت: این بحران رشد اقتصادی کشور را بیش از پیش تضعیف خواهد کرد.

رامافوسا عصر یکشنبه در نشست شورای اجرایی کنگره ملی آفریقا، حزب حاکم آفریقای جنوبی، افزود: بحران برق در کشور همچنان رشد اقتصادی و سرمایه گذاری را تضعیف می‌کند. کمبود برق در شبکه توزیع به مشاغل آسیب می‌زند، زندگی مردم را مختل می‌کند، ارائه خدمات اجتماعی را به مخاطره می‌اندازد و بر سلامت و رفاه مردم تأثیر منفی خواهد گذاشت.

رئیس جمهور آفریقای جنوبی حل بحران کنونی و رفع کمبود برق در شبکه توزیع را یکی از چالش‌های مهم پیش روی دولت دانست و گفت: به علت اوضاع فعلی، شرکت‌ها تمایلی به سرمایه گذاری جدید ندارند، بهره وری کاهش یافته است و رشد اقتصادی تداوم نخواهد داشت و به همین علت نباید انتظار داشت اشتغالزایی به میزان لازم حاصل شود.

وی خاطر نشان کرد: توافقنامه‌هایی با شرکت‌های خصوصی تولید برق منعقد شده است تا با احداث ۲۶ پروژه نیروگاه‌های برق تجدیدپذیر ۲۸۰۰ مگاوات به ظرفیت شبکه توزیع برق کشور افزوده شود، همچنین دولت در حال مذاکره برای واردات یک هزار مگاوات برق از کشورهای همسایه است.

صدها تن از طرفداران مهمترین حزب مخالف دولت آفریقای جنوبی روز چهارشنبه گذشته در اعتراض به قطع برق در این کشور، در شهر ژوهانسبورگ راهپیمایی اعتراضی برگزار کردند.

شرکت برق دولتی آفریقای جنوبی (Eskom) اعلام کرده است با توجه به مشکلات نیروگاه‌ها، از این به بعد چند بار در روز و هر بار برای چند ساعت برق مشترکان خانگی و صنعتی قطع خواهد شد.

https://irna.ir/xjLCC6

**امیرعبداللهیان بر ادامه حمایت‌های ایران از ملت فلسطین تاکید کرد

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در تماس تلفنی با رهبران گروه‌های مقاومت اسلامی فلسطین بر ادامه حمایت‌های ایران از ملت فلسطین تاکید کرد.

امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در پی جنایات اخیر رژیم صهیونیستی در اردوگاه جنین فلسطین، در تماس‌های تلفنی جداگانه با اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) و زیاد نخاله دبیر کل جهاد اسلامی فلسطین جنایات این رژیم در کشتار مردم بیگناه فلسطین را شدیدا محکوم کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان در این تماس‌ها ضمن ادای احترام به روح پرفتوح شهدای فلسطینی و ابراز همدردی با خانواده آنان و ملت فلسطین، جنایات رژیم صهیونیستی در اردوگاه جنین فلسطین را محکوم کرد.

امیرعبداللهیان در این گفت وگوها بر ادامه حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران از ملت فلسطین تاکید کرد.

اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) نیز در این گفت وگوی تلفنی از حمایت‌ها و پشتیبانی‌های جمهوری اسلامی ایران از مقاومت ملت فلسطین تقدیر کرد.

زیاد نخاله دبیر کل جهاد اسلامی فلسطین نیز در گفت و گوی تلفنی با امیرعبداللهیان، ضمن تشکر از مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از ملت فلسطین و مقاومت اسلامی در تمامی زمینه‌ها، گفت: ما به مواضع جمهوری اسلامی ایران افتخار کرده و همواره در برابر اقدامات رژیم صهیونیستی در هتاکی به مقدسات اسلامی ایستادگی خواهیم کرد.

https://irna.ir/xjLCCd

**سناتور آمریکایی خواستار جست‌وجوی خانه پسر بایدن شد

سناتور تد کروز از ایالت تگزاس آمریکا خواستار جستجوی خانه هانتر بایدن پسر رئیس جمهور این کشور از سوی اف‌بی‌آی برای یافتن اسناد محرمانه شد.

کروز روز یکشنبه پیشنهاد کرد که با توجه به پیدا شدن اسناد محرمانه در خانه جو بایدن در دِلاور و دفتر او در واشنگتن، اکنون اف‌بی‌آی باید خانه و دفتر مورد استفاده هانتر بایدن را هم برای یافتن هرگونه اسناد طبقه‌بندی شده، جست‌وجو کند.

کروز گفت: به نظر می‌رسد که بایدن اسناد طبقه‌بندی‌شده را همراه خود به هر جایی که دلش خواسته، برده و آنها را در همه جا، جا گذاشته است. از سوی دیگر ما می‌دانیم که هانتر بایدن گاهی اوقات محل اقامت خود را همان محل‌های اقامت پدرش اعلام می‌کرده است.

بر اساس گزارش سی‌ان‌ان، با توجه به اطلاعات ثبت شده در گواهینامه رانندگی هانتر بایدن، او محل سکونت خود را خانه پدرش در ویلمینگتون اعلام کرده بود.

کروز با اشاره به اسناد کشف شده از خانه و دفتر بایدن مربوط به دوره تصدی معاونت باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا و دوره حضورش در مجلس سنای این کشور خاطرنشان کرد: طبیعتا گام بعدی جست‌وجو در مجموعه اسناد اهدایی به دانشگاه دِلاور و محل سکونت و کار هانتر بایدن خواهد بود.

وی افزود: همچنین معتقدم با توجه به شواهدی که در حال انباشته شدن است، بسیار مهم است که اف‌بی‌آی خانه‌ها، محل‌های کار و اقامت هانتر بایدن را بازرسی کند تا مطمئن شود اسناد طبقه‌بندی‌شده‌ای در آن مکان‌ها وجود ندارد. ما باید مشخص کنیم که چه کسی به چه چیزی و چه زمانی دسترسی داشته است.

جیمز کامر، رئیس کمیته نظارت و پاسخگویی مجلس نمایندگان هم در همین ارتباط از کاخ سفید درخواست ثبت گزارش بازدیدکنندگان از محل اقامت بایدن را کرده است اما دولت گفت که چنین گزارشی وجود ندارد.

تحقیق در مورد خانواده بایدن و معاملات تجاری آنها در کانون توجه جمهوری خواهان قرار دارد اما هنوز هیچ یافته یا نتیجه‌گیری از تخلفات توسط قانونگذاران کنگره یا مقامات فدرال مشخص نشده است.

البته بر اساس گزارشی که واشنگتن پست در اکتبر ۲۰۲۲ منتشر کرد، با وجود اینکه بازرسان فدرال معتقدند شواهد کافی برای متهم کردن هانتر بایدن به جرایم مالیاتی و اتهامات مربوط به جعل اسناد مربوط به خرید اسلحه در سال ۲۰۱۸ جمع‌آوری کرده‌اند اما هنوز هیچ اتهامی برای هانتر مطرح نشده است.

جمهوری‌خواهان دولت بایدن را به دلیل جنجال در مورد کشف بیش از ۳۰۰ سند محرمانه در اقامتگاه و باشگاه دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا از یک سو و کشف اسناد محرمانه در دفتر و خانه بایدن، ریاکار خوانده‌اند.

کروز همچنین بارها خواستار انتشار اسناد محرمانه مربوط به دوران سناتوری جو بایدن که به دانشگاه دلاور اهدا کردند، شده است اما بر اساس اطلاعات مندرج در سایت این دانشگاه، دسترسی عمومی به مقالات (اسناد) تا زمانی که «به درستی پردازش و بایگانی نشده باشند» ممنوع است.

https://irna.ir/xjLCCb

**روسای جمهور مصر و آذربایجان راه‌های تقویت روابط دوجانبه را بررسی کردند

در دیدار روسای جمهور مصر و آذربایجان راه‌های تقویت روابط دوجانبه در سطوح مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر روز یکشنبه وارد باکو پایتخت جمهوری آذربایجان شد و با الهام علی اف رئیس جمهور این کشور در کاخ ریاست جمهوری دیدار کرد.

پس از این دیدار، روسای جمهور دو کشور در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک حمایت خود را از حل و فصل سیاسی مسائل سوریه، بازسازی این کشور و از بین بردن تروریسم اعلام کردند.

بسام رادی سخنگوی ریاست جمهوری مصر گفت که در این دیدار راه‌های تقویت روابط دوجانبه در سطوح مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

دو طرف همچنین بر اهمیت ایجاد روابط عمیق، دوستانه و تاریخی بین مصر و جمهوری آذربایجان در دو سطح رسمی و مردمی در زمینه‌های مورد علاقه تاکید کردند.

رهبران دو کشور در ادامه بر اهمیت ارتقای تجارت و تقویت مشارکت‌های اقتصادی بین بخش خصوصی دو کشور از طریق تشکیل شورای تجاری مشترک تاکید کردند.

آنها همچنین در مورد تقویت همکاری‌های دو طرف در چندین بخش با توجه به پتانسیل و فرصت‌های بسیار زیاد دو کشور به ویژه در زمینه انرژی‌های نو و تجدیدپذیر و گاز طبیعی گفت وگو کردند.

السیسی و علی اف همچنین بر لزوم تقویت همکاری‌ها در زمینه‌های دیگر مانند ساخت و ساز، زیرساخت‌ها، حمل و نقل، صنایع دارویی، گردشگری و فرهنگ توافق کردند.

در این گفت وگو درباره تحولات منطقه‌ای و بین المللی نیز صحبت شد.

در این دیدار همچنین پیامدهای بحران روسیه و اوکراین در سطح بین المللی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و روسای جمهور دو کشور همچنین در مورد تحولات پرونده فلسطین تبادل نظر کردند.

السیسی در این کنفرانس مطبوعاتی گفت که در این گفت وگوها به ضرورت تقویت تجارت بین دو کشور و ارتقای روابط سیاسی متقابل پرداخته شده است.

https://irna.ir/xjLCCf
**رئیس مجلس ترکیه: کشورهای غربی باید از توهین به کتب مقدس دست بردارند

مصطفی شنتوپ رئیس پارلمان ترکیه عصر یکشنبه در پی هتک حرمت به قرآن کریم در سوئد، گفت: کشورهای غربی باید از توهین به کتب مقدس دست بردارند.

شنتوپ که در هفدهمین نشست اتحادیه پارلمانی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (PUIC) در الجزایر سخن می‌گفت، اظهار کرد: کشورهای غربی باید فورا به این بازی خطرناک و توهین به مقدسات مردم پایان دهند.

اظهارات وی پس از آن بیان شد که راسموس پالودان سیاستمدار راست افراطی دانمارکی - سوئدی دو هفته پیش نسخه‌ای از قرآن کریم را مقابل سفارت ترکیه در استکهلم تحت حفاظت پلیس و با مجوز مقامات این کشور سوزاند.

او روز جمعه هم پس از اقامه نماز جمعه در منطقه‌ای در کپنهاگ در مقابل مسجد جامعه اسلامی این شهر بار دیگر به ساحت مقدس قرآن کریم اهانت کرد.

پالودان همچنین اعلام کرد که تا زمانی که سوئد در ائتلاف ناتو قرار نگیرد، کتاب مقدس مسلمانان را هر جمعه خواهد سوزاند.

پس از اینکه اقدام پالودان با محکومیت جهانی روبه‌رو شد، اولف کریسترسون نخست وزیر سوئد این اقدامات سیاستمدار راست افراطی دانمارکی - سوئدی را محکوم کرد.

هتک حرمت به قرآن اعتراضات شدیدی را در جهان اسلام برانگیخت و ترکیه پالودان را «شارلاتان متنفر از اسلام» خواند و اجازه مقامات سوئدی برای انجام این اقدام تحریک‌آمیز را که به گفته شنتوپ «به وضوح یک جنایت نفرت است» را به شدت محکوم کرد.

رئیس مجلس ترکیه تاکید کرد: این واقعیت که اقدامات تحریک‌آمیز علیه اسلام که به ارزش‌های مقدس ما توهین می‌کند توسط مقامات سوئدی تحت عنوان آزادی بیان مجاز است، اینکه هلند حمله به مقدسات بخش عظیمی از جهانیان را در کشور خود نادیده می‌گیرد و دانمارک نیز از همین خط پیروی می‌کند، یک واقعیت و موضوع خطیری است که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد.

وی افزود: این اقدامات نشان دهنده ذهنیت نفرت‌انگیز غرب است که به عقاید و باورهای سایر ملت‌ها احترام نمی‌گذارد.

شنتوپ گفت: با وجود همه این اعمال شنیع، ما مسلمانان موظفیم هوشیار، میانه‌رو، معقول و باوقار باشیم. ما نباید اصول احترام به تفاوت‌هایی را که دین و تمدن‌مان به ما آموخته است، امر به معروف و دوری از منکر را کنار بگذاریم.

رئیس مجلس ترکیه یادآور شد: متأسفانه در مواجهه با این اقدامات گستاخانه، عکس‌العمل‌ها و صداهای اعتراض از سوی کشورها و سازمان‌های اسلامی بسیار ضعیف بود.

شنتوپ افزود: با این حال، واکنش جمعی و قوی جهانیان بدون شک به سوئد، دانمارک، هلند یا سایر کشورهایی که اجازه می‌دهند چنین بی‌احترامی‌هایی در کشورشان تکرار شود، گوشزد می‌کند که باید با درایت بیشتری با این مسائل برخورد کنند و آنها را مجبور به جلوگیری از اقدامات منفور مشابهی می‌کند که ممکن است در آینده رخ دهد.

وی تصریح کرد: در اینگونه اتفاقات، علاوه بر اعتراض‌هایی که به‌صورت جداگانه توسط هر کشوری انجام می‌شود، باید در مجامع بین‌المللی که کشورهای اسلامی در آن حضور دارند نیز در بالاترین سطح واکنش نشان داد.

https://irna.ir/xjLCCq

**اعلام جنگ با تحویل تانک

تصمیم جدید صدراعظم آلمان مبنی بر ارسال چندین تانک «لئوپارد۲» به اوکراین در شرایطی اتخاذ شده که مردم و سیاستمداران این کشور به تبعات آن هشدار می دهند؛ تصمیمی که از نگاه ناظران در برهه ای که اقتصاد نابسامان گریبان صنعتی ترین عضو اتحادیه را گرفته، نوعی اعلان جنگ تلقی می شود.

قضیه کمک نظامی جدی آلمان به اوکراین به حدود هشت ماه پیش (اردیبهشت) برمی گردد که پارلمان این کشور (بوندستاگ) در یک رأی‌گیری، درخواست مشترک احزاب بزرگ در مورد ارسال تسلیحات سنگین به اوکراین را با اکثریتی قاطع پذیرفت. این درخواست با ۵۸۶ رأی مثبت، ۱۰۰ رأی منفی و ۷ رأی ممتنع پذیرفته شد.

این اقدام پارلمان آلمان، خشم مقامات کرملین را برانگیخت و «دمیتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه دست به یک قیاس تاریخی زد و در صفحه تلگرام نوشت: «از قرار معلوم نمایندگان پارلمان آلمان از میوه زهرآگین اسلاف خود رها نشده‌اند که در سده گذشته تحت نامی دیگر در پارلمان آلمان نشسته بودند. این برای پارلمان آلمان غم‌انگیز است و پایانی اندوهناک خواهد داشت.»


از همان زمان، نظرسنجی ها از نارضایتی آلمانی ها برای ورود به بحران اوکراین حکایت می کرد و نشان می‌داد ۴۴ درصد شهروندان این کشور مخالف ارسال سلاح از برلین به اوکراین هستند.

نشریه «اشپیگل» چاپ آلمان در این باره نوشته است که ارتش این کشور سرانجام ممکن است ۱۹ دستگاه تانک لئوپارد-۲ از مدلی که تنها برای استفاده به عنوان اهداف دشمن فرضی در رزمایش‌های نظامی در نظر گرفته را برای اوکراین بفرستد.

آلمان تاکنون از تحویل تانک های لئوپارد-۲ به اوکراین خودداری کرده است، اما در روزهای اخیر فشارها بر «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان، در این زمینه به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. تا اینکه به گفته صدراعظم آلمان، این دولت تصمیم خود را مبنی بر ارسال تانک گرفته است.

زورآزمایی موافقان و مخالفان ارسال تانک های لئوپارد

آلمان طی ماه های اخیر از سوی متحدان خود تحت فشار قرار گرفته بود تا جایی که شاهد شکافی در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بودیم.

به عنوان نمونه «ماتئوش موراویتسکی» نخست وزیر لهستان چند روز پیش هشدار داد: «اگر آلمان با ارسال تانک‌های لئوپارد- ۲ موافقت نکند، ما ائتلاف کوچکتری از کشورهای آماده برای ارسال تانک به اوکراین ایجاد خواهیم کرد.»

آمریکا نیز اخیرا نشستی را در پایگاه «رامشتاین» در آلمان با هدف اعمال فشار به برلین به منظور موافقت با ارسال تانک‌های لئوپارد به اوکراین برگزار کرد اما این نشست در رسیدن به هدفش راه به جایی نبرد.

پس از آن، خبرگزاری «رویترز «در گزارشی از شکست ایالات متحده و همپیمانان این کشور در نشست «رامشتاین» آلمان برای اعمال فشار به برلین به منظور ارسال تانک «لئوپارد» به اوکراین برای نبرد با روسیه خبر داد.

در مقابل طیف قدرتمندی از مردم گرفته تا مقامات داخلی و خارجی آلمان وجود دارد که بنا به دلایل گوناگون از عواقب ارسال تانک های لئوپارد به اوکراین هراس دارند.

«مایکل کرچمر» نخست وزیر ایالت «زاکسن» آلمان در این باره می گوید: تقریباً یک سال پیش هنوز مشخص بود که آلمان سلاح های سنگین تهیه نخواهد کرد و در جنگ اوکراین شرکت نخواهد کرد. به گفته وی این واقعیت که اکنون در حال توخالی شدن است، مردم را می ترساند.

«ساحرا واگنکنشت» سیاستمدار چپ‌گرا هم در این باره گفته است که «فکر می‌کنم این بسیار خطرناک است و من نگرانم که چنین تصمیم‌هایی این جنگ را بیشتر و بیشتر تشدید کند.» وی تاکید کرد: ما به خود اجازه می دهیم که هر چه عمیق تر به این جنگ کشیده شویم. این پاسخی کاملاً اشتباه به این وضعیت است.

همچنین «گرهارد منگوت» کارشناس مسائل سیاسی با این تحویل ها مخالفت نکرده و در عین حال در این باره ابراز تردید می کند که در نتیجه این اقدام موفقیت اوکراین بسیار محتمل تر است.

به گفته وی این اقدام آلمان می تواند موقعیتی ایجاد کند که روسیه خود را با یک شکست جنگی فاجعه بار ببیند و البته این یک امکان است نه یک احتمال. وی همچنین ضمن هشدر درباره تشدید خطرات هسته ای در این شرایط گفت: این بدان معناست که وقتی این تانک ها را تحویل می دهید، کنترل کاملی بر خطرات تشدید نخواهید داشت.

«هاینز کریستین اشتراخ» معاون سابق صدراعظم اتریش نیز اعتقاد دارد که تغییر سیاست دیرینه دولت اولاف شولتس صدراعظم آلمان مبنی بر عدم ارسال سلاح به یک منطقه جنگی فعال، یک تحول خطرناک است.

مواضع و اظهاراتی که در این گزارش به شماری از آنها اشاره شد، تنها بخشی از هراس آلمانی ها را از تعمیق بحران به تصویر می کشد. در اواخر آوریل ۲۰۲۲ نیز روشنفکران آلمانی در نامه ای سرگشاده درخواست کردند که در تحویل سلاح های سنگین خویشتن داری شده و برای راه حل دیپلماتیک تلاش شود.

در مجموع، آلمان به عنوان صنعتی ترین کشور اتحادیه هر روز شاهد افزایش اعتصابات و اعتراضات خیابانی در این ارتباط است.

این کشور در فضای پسابحران اوکراین پذیرای بیش از یک میلیون پناهجوی اوکراینی بوده است. وابستگی شدید آلمان به انرژی روسیه باعث تورم افسارگسیخته، کمبود گاز و قیمت چند برابری آن شده و برلین را به دام انرژی آمریکا انداخته است.

بنابراین با ارسال تسلیحات سنگین به ویژه تانک های لئوپارد-۲ که از حساسیت بالایی برخوردار است، آلمان علنا وارد جنگی خواهد شد که شاید سال ها طول بکشد و به موازات آن هر روز بحران های داخلی آلمان تعمیق یابد.

https://irna.ir/xjLCr9

**روسیه، اوکراین را به جنایت جنگی متهم کرد

وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای کی‌یف را به دلیل حمله عمدی به یک مرکز پزشکی در شرق اوکراین که تحت کنترل روسیه قرار دارد، به جنایت جنگی متهم کرد.

مسکو ارتش اوکراین را به حمله عمدی به بیمارستانی در یک منطقه تحت کنترل روسیه در شرق اوکراین متهم کرد. این حمله که به گفته وزارت دفاع روسیه روز شنبه انجام گرفته، منجر به کشته شدن ۱۴ نفر شده و ۲۴ نفر از بیماران و کادر پزشکی نیز زخمی شده اند.

اوکراین تاکنون هیچ واکنشی به این اتهامات نشان نداده است. اما وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که حمله ادعایی به بیمارستانی در منطقه "نووایدر" تحت کنترل روسیه با استفاده از سامانه پرتاب موشک هیمارس (HIMARS) آمریکایی انجام گرفته است.

وزارت دفاع روسیه در این بیانیه آورده است که حمله یاد شده به عمد علیه یک مرکز پزشکی غیرنظامی انجام گرفته و بی تردید یک جنایت جنگی از سوی رژیم کی‌یف است. در این بیانیه بر شناسایی و پاسخگو کردن عوامل این حمله تاکید شده است.

از زمان آغاز جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰) دولت کی‌یف و متحدان غربی آن، بارهای نیروهای روسیه را به جنایات جنگی علیه غیرنظامیان متهم کرده‌اند؛ اتهامی که مسکو هرگز آن را نپذیرفته است.

https://irna.ir/xjLCFq

**مسکو: آمریکا از بحران در اوکراین سود می‌برد

معاون وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه آمریکا، اوکراین را بستر آزمایش تولیدات نظامی-صنعتی خود می‌بیند، تاکید کرد واشنگتن نه تنها گرداننده بلکه بهره‌بردار اصلی از بحران اوکراین است.

سرگئی ریاباکوف در گفت‌وگو با خبرگزاری اسپوتنیک گفت: روشن است که ایالات متحده نه تنها، هدایت‌کننده اصلی در بحران اوکراین بلکه بهره‌بردار اصلی از این درگیری نیز است.

وی افزود: واشنگتن اوکراین را به عنوان بستری برای آزمایش تولیدات نظامی-صنعتی خود می‌بیند که در آن انواع سامانه‌های تسلیحاتی توسط سربازان اوکراینی برای مقابله با سلاح‌های روسی به کار گرفته ‌می‌شود.

ریاباکوف با بیان اینکه اروپا تجهیزات نظامی خود را «برای انهدام» به اوکراین می‌فرستد، خاطر نشان کرد: واشنگتن، این را فرصتی برای انعقاد قراردادهای مولتی‌میلیارد دلاری فروش اسلحه به اروپا می‌داند.

این دیپلمات روس ضمن هشدار نسبت به اینکه «بازی منفعت طلبانه»، پایان خوبی نخواهد داشت، ادامه داد: پس از اعلام تصمیم واشنگتن مبنی بر ارسال تانک‌های ابرامز به اوکراین، مسکو دیگر هیچ مسیری برای برگزاری گفت‌وگوها با کی‌یف نمی‌بیند.

به گفته معاون وزیر خارجه روسیه، مسکو برای بررسی هرگونه ابتکار جدی با هدف پایان بحران اوکراین آمادگی دارد اما تاکنون کسی در این رابطه راهکاری ارائه نکرده است.

در همین رابطه، ویاچسلاو ولودین رئیس دومای روسیه نیز روز گذشته ضمن هشدار به کشورهای غربی درباره پیامدهای ارسال تسیلحات و تجهیزات جنگی به اوکراین تاکید کرده بود: آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو از اوکراین به عنوان محلی برای آزمایش تسلیحات خود استفاده می‌کنند.

همچنین دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین روز پنجشنبه گفته بود که ارسال تسلیحات به اوکراین از سوی کشورهای غربی گواهی بر دخالت مستقیم و فزاینده آن‌ها در درگیری مسکو و کی‌یف است.

https://irna.ir/xjLCF9

**رزمایش سایبری پلیس توکیو در آستانه نشست گروه ۷

پلیس توکیو با همکاری ۱۰۰ شرکت فناوری الکترونیکی در آستانه برگزاری نشست گروه ۷، روز دوشنبه رزمایشی با هدف مقابله با حملات سایبری در شهر هیروشیما در غرب این کشور برگزار کرد.

اداره پلیس توکیو اعلام کرد این رزمایش با هدف تقویت روابط و افزایش هوشیاری در برابر حملات ویروس های کامپیوتری صورت گرفته است.

بر اساس این گزارش، این رزمایش پس از آن صورت گرفت که هکرها سیستم کامپیوتری یک شرکت و داده های رمزگذاری شده آنرا هک کردند و و در ازای آن خواستار دریافت باج شدند.

قرار است این رزمایش تا نهم فوریه (۲۰ بهمن) با حضور ۵۵۰ تفر و ۱۳۰ شرکت ادامه داشته باشد.

قرار است نشست گروه ۷ با شرکت انگلیس، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، آمریکا و اتحادیه اروپا در ماه مه ( اردیبهشت-خرداد) در هیروشیما برگزار شود.

https://irna.ir/xjLCFG

**احزاب تونس: مردم به «قیس سعید» نه گفتند/ انتخابات زودهنگام برگزار شود

احزاب و گروه های سیاسی تونس با اشاره به کم رمق بودن دور دوم انتخابات که دیروز برگزار شد، آن را نشانه پشت کردن مردم به برنامه های سیاسی «قیس سعید رئیس» جمهوری دانسته و خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری شدند.

جبهه نجات ملی که جبهه اپوزیسیون در تونس شناخته می شود، پس از اعلام نتایج دور دوم انتخابات و مشارکت پایین ۱۱.۱۵ درصدی مردم، کنفرانسی خبری برگزار کرد.

«احمد نجیب الشابی» رئیس جبهه نجات ملی تونس با تاکید بر اینکه حدود ۹۰ درصد مردم، مسیر مورد نظر «قیس سعید» را تحریم کرده اند، گفت : ما به صحت همین آمار نیز شک داریم.

الشابی با هشدار نسبت به «وضعیت مصیبت بار و در آستانه ورشکستگی تونس» افزود: حکومت قیس سعید، نتیجه ای جز حفظ جایگاه و قدرت او نداشته است.

وی از نهادها و سازمان‌های مدنی تونس از جمله اتحادیه کارگری، کمیسیون حقوق بشر و کانون وکلا نیز خواست تا به بحران سیاسی جاری توجه کنند و از تقسیم بندی تونسی‌ها میان احزاب و جامعه مدنی دست بردارند.

الشابی همچنین از فعالان در صحنه سیاسی تونس خواست برای «پایان دادن به کودتا و تسریع در نجات تونس» شتاب کنند و گفت: گام‌هایی در این راستا برای نزدیک‌شدن گروه ها به یکدیگر وجود دارد، اما هنوز تا رسیدن به هدف فاصله است.

در همین حال، «سمیرا الشواشی» نایب رئیس پارلمان منحل شده تونس نیز گفت: امروز مردم تونس حکم نهایی خود را درباره مسیر سیاسی مورد نظر قیس سعید صادر و حکم بدوی خود در دور اول انتخابات را تایید کردند که مطابق آن، پارلمان ۲۰۱۹ (برغم انحلال توسط قیس سعید)، همچنان مشروعیت خود را دارد و ماموریتش را جز به پارلمانی منتخب در یک انتخابات دموکراتیک و شفاف، واگذار نخواهد کرد.

«عبداللطیف المکی» رئیس حزب کار تونس نیز بر لزوم تسریع در نجات تونس از بحران مالی کشنده کنونی ناشی از عملکرد قیس سعید و لزوم فراتر ایستادن از وابستگی‌های سیاسی و حزبی و اندیشیدن به راه حل برای بیرون بردن تونس از وضعیت دشوار کنونی تاکید کرد.

دور اول این انتخابات ۱۷ دسامبر (۲۶ آذرماه) با میزان مشارکت ۱۱.۲۲ درصد برگزار شد.

دور دوم انتخابات زودهنگام پارلمانی تونس صبح روز یکشنبه در فضایی بی رمق و در سایه تحریم احزاب و جریان‌های سیاسی مخالف در سراسر این کشور آغاز شد.

مراکز رای گیری در ۱۳۱ حوزه انتخابیه ساعت ۸ به وقت محلی گشوده شد و تا ساعت ۱۸ اقدام به اخذ آرای شرکت کنندگان در این دور از انتخابات کرد.

بر اساس آمارهای رسمی، ۲۶۲ نامزد در دور دوم انتخابات پارلمانی تونس با هم رقابت می‌کنند که ۳۴ نفر آنها زن هستند.

دور اول این انتخابات و میزان مشارکت پایین رای دهندگان جنجال گسترده‌ای را در محافل سیاسی تونس به راه انداخت و احزاب مخالف این انتخابات را شکست پروژه سیاسی قیس سعید رئیس جمهور تونس دانستند و خواستار ابطال نتایج و تعویق انتخابات شدند.

همزمان کمیته انتخابات تونس از ادامه بی‌رغبتی رای دهندگان برای رای در دور دوم انتخابات ابراز نگرانی کرده بود.

بر اساس قانون اساسی جدید تونس که جولای گذشته پس از برگزاری همه پرسی با حضور یک سوم مردم تصویب شد، اختیارات پارلمان جدید محدود خواهد شد.

دور اول این انتخابات درحالی برگزار شد که بسیاری از احزاب از جمله حزب النهضه مخالف آن بودند؛ این حزب اکثریت کرسی‌های پارلمان قبلی را قبل از تعلیق فعالیت آن در اختیار داشت.

تحریم گسترده انتخابات از سوی احزاب و شهروندان تونسی، درخواست‌ها برای برکناری فوری «قیس سعید» را افزایش داده و جبهه نجات ملی تونس از تلاش خود برای سرنگونی او در آینده نزدیک خبر داده است.

جبهه نجات ملی تونس از ائتلاف جنبش النهضه، جنبش امل، جنبش اراده تونس، ائتلاف کرامت، قلب تونس، جنبش شهروندان ضدکودتا، ابتکار دموکراتیک و چندین تشکل و گروه دیگر تشکیل شده است.

حزب النهضه تونس در پی مشارکت پائین مردمی در دور اول انتخابات این کشور، اعلام کرد که تحریم ۹۰ درصدی دور اول انتخابات به معنای رأی عدم اعتماد به سعید و دولتش است و ما خواستار کناره گیری او از قدرت هستیم.

https://irna.ir/xjLCFw

**حماس: حمله ناکام در اصفهان در راستای خدمت به رژیم صهیونیستی است

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) تجاوزگری و حمله ناکام اخیر به یکی از کارگاه های وزارت دفاع در اصفهان را محکوم و اعلام کرد که این تجاوزگری در راستای خدمت به رژیم صهیونیستی و اهداف توسعه طلبانه آن است.

«حازم قاسم» سخنگوی جنبش حماس در اظهاراتی گفت که این جنبش تجاوزگری ناکام با ریزپرنده ها به یکی از کارگاه های وزارت دفاع در اصفهان را محکوم می کند.

وی تاکید کرد که این تجاوزگری در راستای خدمت به رژیم صهیونیستی و اهداف توسعه طلبانه آن است.

این محکومیت جنبش حماس پس از آن بیان شد که وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اعلام کرد: شامگاه شنبه - هشتم بهمن - یکی از مجتمع‌های کارگاهی وزارت دفاع در اصفهان مورد حمله ناموفق ریزپرنده‌ها قرار گرفت که یکی از آنها با اصابت پدافند هوایی مجتمع و دو فروند دیگر در تله های پدافندی گرفتار و منفجر شدند.

در بیانیه وزارت دفاع که به دنبال وقوع حادثه انفجار در یکی از صنایع دفاعی اصفهان منتشر شد، آمده است: این حمله ناموفق شامگاه هشتم بهمن ۱۴۰۱ حوالی ساعت ۲۳:۳۰ صورت گرفت که با پیش بینی ها و تمهیدات پدافندی حمله ریزپرنده ها با موفقیت دفع شده است.

این بیانیه می افزاید : این تهاجم ناموفق تلفات جانی نداشته و آسیب جزیی به سقف کارگاه وارد شده که به فضل الهی خللی در تجهیزات و ماموریت های مجموعه ایجاد نکرده است.

https://irna.ir/xjLCDQ

**آلمان به منابع طبیعی غنی شیلی چشم دوخته است

اولاف شولتس صدر اعظم آلمان در سفر به آمریکای جنوبی از همکاری جدید و گسترش‌یافته با شیلی در زمینه کالاها خبر داد؛ این همکاری جدید امید برلین برای دستیابی به مواد معدنی حیاتی برای انتقال به اقتصاد سبز را افزایش داده است.

خبرگزاری رویترز نوشت: مقام های دولت آلمان می گویند این کشور به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا، به دلیل اعتقاد به کثیف بودن تجارت در استخراج معادن و بازار آزاد از رقابت برای دستیابی به مواد معدنی عقب مانده است.

این امر وابستگی آلمان به چین را افزایش داده است و در عوض پکن به طور گسترده ای در بخش معادن آمریکای جنوبی و نیز در فراوری کالاها سرمایه گذاری کرده است.

اما اکنون افزایش تقاضا برای مواد معدنی حیاتی و نگرانی های ژئوپلیتیکی تلاش ها برای تامین امنیت بهتر و تنوع بخشی در عرضه را تشدید کرده است؛ امنیت و تنوعی که برای مثال از طریق توافقات پیش خرید و سهام در معادن و یا احتمالا از طریق ایجاد ظرفیت پردازش در خود آلمان حاصل می شود.

آلمان با برخورداری از صنعت خودروی قوی، به ویژه با دقت به دنبال دستیابی به لیتیوم بیشتر است. از این فلز برای ساخت باتری های خودروهای برقی استفاده می شود. آرژانتین و شیلی دو کشور اصلی در «مثلث لیتیوم» آمریکای جنوبی هستند و بزرگترین ذخایر فلز باتری فوق سبک در جهان را در خود جای داده اند.

توافق جدید آلمان و شیلی، که جایگزین همکاری چند دهه ای دو کشور می شود، با هدف تشدید همکاری در این زمینه، به عنوان مثال از طریق برگزاری گردهمایی سالانه و ارتقای تجارت، از جمله در زمینه تضمین سرمایه گذاری ها امضا شده است.

شولتس در این زمینه گفت: با توجه به نگرانی‌های زیست‌محیطی، کارگری و اجتماعی در مورد استخراج معدن که خشم برخی را برانگیخته و مانع اجرای برخی پروژه ها در این منطقه شده است، استانداردهای بالا در آلمان، این کشور را به یک شریک ایده‌آل تبدیل کرده است.

صدر اعظم آلمان در دومین گام از سفر خود به آمریکای جنوبی در یک کنفرانس مطبوعاتی با همتای شیلیایی خود در شهر سانتیاگو پایتخت شیلی گفت: ما می خواهیم به شیلی در راه رسیدن به بخش معدن پایدار کمک کنیم.

وی گفت: به عنوان مثال، قانون جدیدی که امسال اجرایی شد، تاکید دارد که شرکت ها از استانداردهای بالا در سراسر زنجیره تامین خود پیروی کنند. آلمان همچنین می‌خواهد اطمینان حاصل کند که استخراج معدن مشاغل بیشتری در کشورهای مبدا ایجاد می‌کند.

رویترز نوشت: سرمایه گذاری مشترک در زمینه لیتیوم بین آلمان و بولیوی که در سال ۲۰۱۸ در میان آشفتگی های سیاسی داخلی در این کشور امضا شد، پس از دو سال از بین رفت.

https://irna.ir/xjLCG6

**ژاپنی‌ها در اعتراض به افزایش مالیات‌ها خواستار برگزاری انتخابات عمومی شدند

بر اساس جدیدترین نظرسنجی صورت گرفته در ژاپن، نزدیک به ۷۸ درصد از پاسخ دهندگان می گویند خواستار برگزاری انتخابات سراسری قبل از اعمال افزایش مالیات توسط دولت برای تامین بودجه دفاعی هستند.

فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن در حال حاضر به سبب افزایش بودجه دفاعی تحت فشار شدید قرار دارد.

بر اساس این گزارش، ۷۷.۹ درصد از مردم ژاپن خواستار برگزاری انتخابات شده اند تا به نوعی میزان محبوبیت کیشیدا را در بوته آزمایش قرار دهند.

در شرایطی که توکیو قصد دارد به منظور بله چالش کشیدن چین و دفاع از خود در برابر تهدیدات کره شمالی بودجه دفاعی خود را افزایش دهد، ۱۹.۳ درصد از مردم ژاپن می گویند این کار ضرورتی ندارد.

در این نظرسنجی که به صورت تلفنی برگزار شد، میزان محبوبیت کیشیدا به ۳۳.۴ درصد رسید. همچنین شمار مخالفان وی به ۴۹.۹ درصد رسیده است.

این نظرسنجی همچنین نشان داد که ۶۲.۰ درصد از تصمیم اخیر دولت برای کاهش وضعیت حقوقی ویروس کرونا در ماه مه به همان دسته انفلوانزای فصلی و سایر بیماری های عفونی شایع حمایت می کنند که یک تغییر عمده است که به عادی سازی فعالیت های اجتماعی و اقتصادی کمک می کند.

به دنبال افزایش تحرکات موشکی کره شمالی و افزایش قدرت و نفوذ چین در جهان، ژاپن تصمیم دارد در سال جاری ۲۰۲۳ علاوه بر افزایش بودجه نظامی، ساختار دفاعی خود را نیز بازسازی و تغییر دهد.

ژاپن از دسامبر سال گذشته میلادی اقداماتی را با هدف تقویت سیستم دفاعی خود آغاز کرده است.

در اقدامی بی سابقه پس از جنگ جهانی دوم، دولت فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن اعلام کرد این کشور تصمیم گرفت از سال مالی ۲۰۲۳ مبلغ ۳۲۶ میلیارد دلار را به تقویت دفاعی این کشور اختصاص دهد. این در حالیست که این رقم در سال ۲۰۱۹ میلادی ۲۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بود.

ژاپن همچنین در لایحه اش برای بودجه نظامی سال ۲۰۲۳ ضمن قصدش برای افزایش ۲۶ درصدی بودجه نظامی خود برنامه‌های مختلفی برای خرید انواع تسلیحات پیشرفته از جمله ۱۶ فروند جنگنده اف-۳۵ را دارد.

ژاپن قصد دارد برنامه‌هایی نیز برای تقویت و گسترش ذخایر مهمات و همچنین تقویت توانمندی ارتش موسوم به "نیروی دفاع شخصی" برای استقرار سریع سرباز و تجهیزات در جزایر سمت جنوب غربی ژاپن در صورت افزایش تنشها با چین اجرا کند.

به باور کارشناسان، یکی از مهمترین ویژگی های ژاپن تعهد این کشور به دستیابی "قابلیت های ضد حمله" است که به آن اجازه میدهد در مواقع اضطراری مستقیما به خاک دشمن حمله کند.

این در حالیست که ژاپن در قانون اساسی پس از جنگ خود که توسط آمریکا نوشته شده، از حق جنگ و ابزارهای انجام آن منع شده است.

https://irna.ir/xjLCGp

**قانونگذار آمریکایی: در مدیریت اسناد محرمانه با «مشکلی نظام‌مند» مواجه‌ایم

رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا مدیریت اسناد محرمانه در کشورش را نادرست خواند و اذعان کرد: در مدیریت این اسناد با «مشکلی نظام‌مند» در بالاترین سطوح دولتی مواجه هستیم.

روزنامه واشنگتن تایمز نوشت: اظهارات ترنر در واکنش به کشف اسناد محرمانه در املاک خصوصی جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا و مایک پنس معاون وی مطرح شده است.

این جمهوریخواه ایالت اوهایوی آمریکا اظهار داشت، وی «نمی تواند وضعیتی را تصور کند» که سیاستمداران به اسناد محرمانه در خارج از اماکن دولتی امن خود نیاز داشته باشند.

ترنر در مصاحبه با شبکه خبری ای بی سی نیوز اظهار داشت: این موضوع واقعا عجیب است، زیرا مشکلی نظام‌مند در مدیریت نادرست اسناد در دفاتر رئیس جمهوری و معاون وی را نشان می دهد. قابل تصور نیست که کسی فکر کند می تواند این اسناد را در منزل شخصی خود داشته باشد.

این نماینده جمهوریخواه همچنین از فقدان شفافیت در وزارت دادگستری آمریکا درخصوص محتوای اسناد محرمانه کشف شده از اقامتگاه بایدن بشدت انتقاد کرد.

اعضای کمیته های مجلس نمایندگان و سنای آمریکا خواستار گزارش‌دهی درباره محتوای این اسناد به منظور ارزیابی آسیب احتمالی به امنیت ملی هستند.

در این خصوص، ترنر پیشنهاد داد که مریک گارلند، دادستان کل آمریکا احضاریه ای را از طرف کنگره برای کسب اطلاعات مربوطه صادر کند.

وی گفت: آنها نمی توانند ادعا کنند که طبق قانون اساسی یا اساسنامه، در حال تحقیقات هستند و بنابراین نمی توانند اطلاعات را در اختیار کنگره قرار دهند. من فکر می کنم که این پنهان‌کاری ها فقط نگرانی ها را در خصوص آنچه که از کنگره مخفی می کنند، افزایش می دهد.

رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا همچنین گفت هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه و مجالس نمایندگان و سنای کنگره از این موضوع حمایت خواهند کرد که دادستان کل آمریکا این اطلاعات را در اختیار قرار دهد تا ما بتوانیم آنچه را که اتفاق افتاده و محتوای این اسناد را بررسی کنیم و به این ترتیب کنگره اقدامات لازم را برای حفظ اسناد محرمانه آمریکا انجام دهد.

تحقیق در مورد خانواده بایدن و معاملات تجاری آنها در کانون توجه جمهوری خواهان قرار دارد.

کشف اسناد محرمانه در منزل و محل کار جو بایدن باعث شده که سناتور جمهوریخواه تد کروز از ایالت تگزاس آمریکا نیز از پلیس فدرال درخواست کند که خانه هانتر بایدن پسر رئیس جمهور را نیز برای یافتن اسناد محرمانه احتمالی جستجو کند.

جمهوری‌خواهان سیاست دولت بایدن را به دلیل جنجال در مورد نحوه برخورد با کشف بیش از ۳۰۰ سند محرمانه در اقامتگاه و باشگاه ترامپ و کشف اسناد محرمانه در دفتر و خانه بایدن، تزویرآمیز توصیف می کنند.

https://irna.ir/xjLCJh

**سفر بلینکن به تل آویو با محوریت ایران و روند سازش

وزیر امور خارجه آمریکا امروز دوشنبه برای دیدار با مقامات رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطین وارد سرزمین های اشغالی می شود.

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا امروز وارد شهر تل آویو می شود و قرار است با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر، «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی و نیز «ایلی کوهین» وزیر امور خارجه این رژیم دیدار کند.

او روز سه شنبه نیز با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در شهر رام الله در کرانه باختری رود اردن برای بحث درباره تنش های جاری در سرزمین های اشغالی دیدار و گفت وگو خواهد کرد.

به نوشته روزنامه صهیونیست «هاآرتص»، بلینکن در این سفر در مورد بسیاری از موضوعات سیاسی از جمله موضوع هسته ای ایران و مذاکرات مربوط به توافق هسته ای با تهران، تلاش های نتانیاهو برای پیشبرد توافق عادی سازی روابط با عربستان سعودی و تقویت روابط بین صهیونیستها و تشکیلات خودگردان فلسطین در سایه بحران عمیق، رویدادها و تنش های امنیتی کنونی گفت وگو خواهد کرد.

این روزنامه به نقل از منابع آگاه خود نوشت که بلینکن موضوع «اصلاحات قضایی» مورد نظر کابینه نتانیاهو در ساختار سیستم قضایی رژیم صهیونیستی را مطرح خواهد کرد که از نظر دولت جو بایدن، باعث تضعیف این سیستم قضایی خواهد شد.

به نوشته این روزنامه صهیونیستی، دولت آمریکا همچنین خواهان «فعال سازی مجدد» رابطه با کابینه نتانیاهو و تقویت همکاری با آن با وجود اختلاف دیدگاه‌ها و نوع رابطه بین نتانیاهو و بایدن است که در طول سال‌ها با مشکلاتی همراه بوده است.

https://irna.ir/xjLCJM

**رئیس اسبق پنتاگون: پوتین به دنبال احیای امپراطوری روسیه است

وزیر دفاع اسبق آمریکا گفت که ولادیمیر پوتین خود را موظف به ایجاد دوباره امپراطوری روسیه و حمایت آمریکا و اروپا را از اوکراین رو به افول می داند.

رابرت گیتس، وزیر دفاع اسبق آمریکا در گفت و گو با شبکه خبری ام.بی. سی، گفت: ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، معتقد است که بازسازی امپراتوری روسیه "تقدیر" اوست.

وی گفت: "بدون اوکراین، امپراتوری روسیه ای وجود نخواهد داشت، بنابراین دغدغه پوتین شده پس گرفتن اوکراین و از آنجا پا پس نخواهد کشید. "

گیتس افزود: پوتین زمان را به سود خود دانسته و حمایت آمریکا و اروپا از کی یف را رو به زوال می داند. او همان کاری را انجام می‌ دهد که ارتش‌های روسیه همیشه انجام داده اند یعنی گسیل فوج عظیمی از سربازان وظیفه دست خالی و آموزش ندیده به خط مقدم با این باور که امواج انسانی پیروز خواهند شد.

گیتس که بین سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ در زمان جورج بوش پسر و باراک اوباما، وزیر دفاع آمریکا بوده است، گفت که کمک‌های نظامی این کشور به اوکراین «می‌توانست زودتر انجام شود.»

وی افزود: می گویند ممکن است ۶ ماه یا یک سال طول بکشد تا تانک های آبرامز تحویل اوکراین شوند. نکته اصلی درمورد تصمیم ارسال تانک آبرامز این بود که آلمان دست از مخالفت (با ارسال تانک های لئوپارد) کشید.

رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته اعلام کرد که این کشور ۳۱ عراده تانک آبرامز را به اوکراین خواهد فرستاد. این تصمیم چند ساعت پس از آن اعلام شد که آلمان متعهد شد تانک های لئوپارد خود را به اوکراین بفرستد. کی یف در چند ماه گذشته فشار زیادی به متحدان خود آورده بود تا تانک های سنگین به این کشور ارسال کنند. واشنگتن پیشتر گفته بود که این ادوات سود چندانی برای اوکراین نخواهند داشت.

https://irna.ir/xjLCHG

**ناتو، کره جنوبی را به افزایش حمایت نظامی از اوکراین ترغیب کرد

ینس استولنبرگ دبیرکل ناتو با اشاره و انتقاد از سیاست برخی کشورها در تامین نکردن سلاح برای اوکراین، از کره جنوبی خواست تا حمایت نظامی از اوکراین را افزایش دهد.

ینس استولنبرگ در سفری که به سئول کرده و نخستین گام از سفرش به دو کشور کره جنوبی و ژاپن است بدنبال تقویت و تحکیم روابط با متحدان آمریکا در جنگ اوکراین و افزایش رقابت با چین است.

دبیرکل ناتو در سخنرانی خود در بنیاد "چی" در مطالعات پیشرفته در سئول از کره جنوبی برای کمک هایش به اوکراین قدردانی کرد اما درعین حال این کشور را به حمایت بیشتر نظامی ترغیب کرد و افزود اکنون نیاز فوری به مهمات جنگی برای اوکراین وجود دارد.

وی گفت: «من کره جنوبی را به ادامه و آغازِ کار بر روی مسائل ویژه حمایت نظامی ترغیب می کنم. در نهایت تصمیم با خود شماست اما باید بگویم بسیاری از متحدان ناتو که پیش از این هرگز سیاست صادرات سلاح به کشورهایی که در جنگ هستند را نداشتند با حمله روسیه به اوکراین این سیاست را تغییر دادند.

در دیدار استولنبرگ با مقام های رسمی کره جنوبی، وی خاطرنشان کرد رویدادها در اروپا و آمریکا به سایر مناطق به هم می پیوندند و متحدان خواستار کمک برای مدیریت تهدیدهای جهانی با افزایش شراکت در آسیا هستند.

کره جنوبی قراردادهای مهمی را از آغاز جنگ اوکراین برای فراهم کردن صدها تانک، هواپیما و سایر سلاح ها به لهستان که از اعضای ناتو است امضا کرده است. باوجود این یون سوک یول رئیس جمهوری کره جنوبی پیش تر اعلام کرده بود که قوانین کشورش که برخلاف تامین سلاح برای کشورهای درگیر جنگ است فراهم کردن سلاح برای اوکراین را دشوار کرده است.

در پاسخ به سخنان رئیس جمهوری کره جنوبی، دبیرکل ناتو گفت کشورهایی مانند آلمان، سوئد و نروژ سیاست هایی مشابه کره جنوبی داشتند اما آنها را تغییر دادند. وی همچنین تاکید کرد پیروز نشدن روسیه در این جنگ حائز اهمیتی فوق العاده است و این موضوع نه تنها برای اوکراین مهم است بلکه از فرستادن پیام اشتباه به حکومت های اقتدارگرا از جمله چین اجتناب می کند که با اعمال زور می توان آنچه خواست را بدست آورد.

دبیرکل ناتو با اشاره به افزایش ظرفیت های نظامی پکن و عملکردش در منطقه گفت باوجود این که چین رقیب و مخالف ناتو نیست اما به شکلی بیشتر و ویژه تر در دستورکار ناتو قرار گرفته است. وی همچنین افزود ما باید درباره مسائلی از جمله کنترل سلاح، تغییرات اقلیمی و سایر موضوعات با چین وارد گفتگو شویم.

سفر دبیرکل ناتو به سئول با سفر لوید آستین وزیر دفاع آمریکا که برای مذاکره با لی جونگ سوپ همتای خود امروز وارد سئول شد همزمان شده است.

سال گذشته کره جنوبی نخستین دفتر دیپلماتیک با ناتو را افتتاح کرد و وعده داد تا روابط و همکاری با اعضای ناتو در زمینه های دفاع سایبری، مبارزه با تروریسم و مسائل امنیت منطقه ای را تقویت کند.

https://irna.ir/xjLCGQ

**آشوب در کابینه اسرائیل/ حاضران به جان هم افتادند

منابع صهیونیستی از آشوب و مشاجره لفظی بین وزرا، مشاور قضایی و رئیس "شاباک" در جلسه اخیر کابینه رژیم صهیونیستی خبر دادند.

«رونین بار» رئیس دستگاه امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (شاباک) نسبت به ایجاد تغییرات اساسی در قدس اشغالی که برخی وزرای صهیونیستی در جلسه اخیر کابینه خواستار انجام آن ها شده بودند، هشدار داد.

برخی منابع صهیونیستی اعلام کردند که «ایتامار بن گویر» وزیر امنیت داخلی این رژیم در جلسه کابینه خواستار منع آمد و شد در اردوگاه «شعفاط» و مناطق دیگر قدس اشغالی شده است.

در همین حال، «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی نیز خواستار محاصره مناطق فلسطینی نشینی در قدس اشغالی شده است.

این منابع می گویند که رئیس شاباک با مطالبات این دو وزیر مخالفت کرده است.

بر اساس این گزارش، نهادهای امنیتی و در راس آنها شاباک با این مطالبات مخالفت کرده است.

دستگاههای امنیتی رژیم صهیونیستی بر این باور هستند که انجام این اقدامات علیه فلسطینی ها در قدس اشغالی منجر به افزایش حملات علیه اهداف صهیونیستی می شود.

شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی به نقل از یک مسئول بلندپایه که در جلسه کابینه حضور داشته تاکید کرد که بن گویر نمی فهمد که اکنون در جلسه کابینه است و نه در کمیسیون کنست (پارلمان).

این شبکه اعلام کرد که مسئولان امنیتی پیشنهادات بن گویر را افراط گرایانه توصیف و اعلام کردند که این امور می تواند منجر به گسترش دایره تنش ها و افزایش عملیات فلسطینی ها علیه نیروهای اشغالگر و شهرک نشینان در قدس و کرانه باختری شود.

رئیس شاباک در جلسه اخیر کابینه گفته که بستن راه ها و منع آمد و شد که نیروهای صهیونیستی در پی عملیات «عدی التمیمی» در ۸ اکتبر در اردوگاه شعفاط انجام دادند، با شکست سنگینی مواجه شد.

شبکه ۱۱ رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرد که در جلسه کابینه، جنگ کلامی میان بن گویر و مشاور قضایی کابینه صهیونیستی اتفاق افتاده و بن گویر به مشاور قضایی گفته «تو در سرزمینی که من زندگی می کنم زندگی نمی کنی، تو کار ما را خراب می کنی، دستور بستن خانه (شهید) خیری علقم را ساعت ۸ صبح دریافت کردی اما در اجرای آن تعلل کردی.»

مشاور قضایی نیز گفته که «من این دستور را صبح نگرفتم بلکه شب به من تحویل دادند».

«یاریو لیوین» وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی نیز به او گفته که «واضح است مشاوران قضایی بُعد زمانی را درک نمی کنند و این را نمی فهمند که اگر سرعت عمل نداشتی باشی به تو حمله خواهد شد.»

https://irna.ir/xjLCH7

**عضو کنگره آمریکا: با ادامه ریاست جمهوری بایدن، باید منتظر تقابل چین و تایوان باشیم

عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا با انتقاد از آنچه ضعف بنیه نظامی آمریکا خواند، گفت: سیاست غلط دولت بایدن در خروج از افغانستان به جنگ روسیه و اوکراین انجامید و با ادامه حضورش در کاخ سفید نیز احتمال درگیری چین با تایوان در شرق دور بسیار محتمل خواهد بود.

تارنمای خبری آمریکایی «هیل» به نقل از «مایکل مکال» (Michael McCaul) نماینده ایالت تگزاس در مجلس نمایندگان نوشت: «با بودن جو بایدن در کاخ سفید خطر درگیری چین با تایوان "بسیار بالا" است».

این نماینده جمهوریخواه با بیان اینکه آمریکا باید خود را برای این موضوع آماده کند، افزود: این مساله را می توان پیش بینی کرد که تا وقتی بایدن بر سرکار است و با توجه به عملکرد ضعیف وی در خروج از افغانستان که منجر به حمله پوتین به اوکراین شد، احتمال درگیری چین با تایوان در منطقه هند و اقیانوسیه بسیار بالا است.

براساس این گزارش، گفته های این نماینده مجلس نمایندگان آمریکا بدنبال اظهارات هفته گذشته «مایک مینیهان» (Gen. Mike Minihan) ژنرال چهارستاره نیروی هوایی آمریکا است که به شبکه خبری «ان بی سی نیوز» گفته بود که به باور وی آمریکا تا سال ۲۰۲۵ در جنگ با چین خواهد بود.

بنابراین گزارش مکال درباره این اظهار نظر گفت که امیدوار است این گفته اشتباه باشد، اما متاسفانه فکر می کنم که این ژنرال درست می گوید.

آمریکا عاجز از تقابل با چین

این نماینده کنگره آمریکا در ادامه خاطرنشان کرد: بسیار نگران هستم که چنانچه آمریکا خود را وارد درگیری چین با تایوان کند، طی یکهفته با کمبود موشک های دوربرد نقطه زن و تسلیحات پیشرفته مواجه شود، چراکه برخی بررسی ها نشان داده زرادخانه تسلیحاتی آمریکا با ورود در جنگ با چین در تنگه تایوان، طی یکهفته تهی خواهد شد.

این گزارش می افزاید: مطالعات جدید نشان می‌دهد که آمریکا آمادگی لازم برای جنگ با چین را ندارد و تعهد آمریکا برای ارسال تسلیحات نظامی به اوکراین اکنون کمبودهای صنایع دفاعی آمریکا را آشکار ساخته است.

این نماینده جمهوریخواه ایالت تگزاس در بخش دیگری از این مصاحبه با اشاره به این مساله، گفت: صنایع پایه دفاعی آمریکا از هم گسیخته است، من خود سه سال پیش فروش تمامی تسلیحات نظامی خارجی را امضا کرده ام چرا که قرار بود آنها راهی تایوان شوند، بنابراین ما به عامل بازدرندگی نیازمندیم، اما اگر سلاحی نداشته باشیم، این مساله وجود نخواهد داشت (چرا که این تسلیحات با سیاست دولت بایدن برای جنگ اوکراین اختصاص داده شده اند).

https://irna.ir/xjLCH4
**واکنش سازمان همکاری اسلامی به منع ثبت نام دختران در دانشگاه‌های افغانستان

سازمان همکاری اسلامی افغانستان بیانیه طالبان مبنی بر منع ثبت نام دانشجویان زن در دانشگاه‌های خصوصی را ناامید کننده خواند.

سازمان همکاری اسلامی افغانستان با انتشار بیانیه ای اعلام کرد طالبان باید در تصمیم خود درباره منع تحصیل دختران و شرکت آن‌ها در آزمون‌های دانشگاهی، تجدید نظر کنند. این سازمان تصمیم طالبان مبنی بر جلوگیری از ثبت نام دختران در دانشگاه های خصوصی را ناامید کننده خواند.

وزارت تحصیلات عالی طالبان به تازگی به دانشگاه‌های خصوصی این کشور دستور داده که از ثبت نام دختران جلوگیری شود.

پیش تر ندائ محمد ندیم وزیر علوم طالبان مدعی شد برای جلوگیری از اختلاط زن و مرد در دانشگاه‌ها، ممنوعیت ورود زنان ضروری است، چرا که به ادعای وی برخی از واحدهایی که در دانشگاه‌ها تدریس می شود، اصول اسلامی را نقض می کند.

وی در یک مصاحبه تلویزیونی خاطرنشان کرد: تلاش برای اصلاح این مشکلات جریان دارد و به محض حل این مشکلات، دانشگاه‌ها به روی زنان باز خواهد شد.

"ضیاء الله هاشمی" سخنگوی وزارت علوم طالبان نیز روز شنبه گفت: نامه هشداری به دانشگاه‌های خصوصی ارسال شده که به زنان اجازه ندهند که در امتحانات ورودی شرکت کنند.

در این هشدار آمده است که زنان نمی توانند آزمون ورود به مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری را شرکت کنند و در صورت سرپیچی هریک از دانشگاه‌ها، با دانشگاه خاطی، طبق قانون با آن برخورد خواهد شد.

وزارت اقتصاد افغانستان ۲۴ دسامبر (۳ دی ماه) سال جاری نیز به بهانه آن که مدعی بود که شکایت‌های جدی از رعایت نشدن حجاب را دریافت کرده است، مانع از فعالیت زنان در مراکز غیردولتی شد.

پس از این اقدام، بلافاصله چند نهاد غیردولتی از جمله کمیته بین‌المللی نجات(IRC)، کودکان را نجات دهید (Save the Children) و سازمان CARE در اعتراض به این تصمیم فعالیت‌های خود را در افغانستان متوقف کردند.

از زمان روی کارآمدن دوباره طالبان در آگوست ۲۰۲۱(۲۰ مرداد ۱۴۰۰)، این گروه محدودیت‌هایی برای زنان افغان اعمال کردند که موجب شد، آنان از زندگی عادی خود دور بمانند.

از جمله این محدودیت‌ها، آن است که مقطع دبیرستان برای دختران ممنوع شده و بسیاری از زنان اجازه کار در مراکز دولتی را ندارند.

سازمان ملل متحد جمعه گذشته گزارش داد "امینه محمد" معاون دبیرکل این سازمان در سفری به قندهار، نگرانی خود را نسبت به موارد نقض حقوق زنان در افغانستان به مقامات طالبان اعلام کرده است.

https://irna.ir/xjLCKB

**نگرانی مقام بخش سلامت آمریکا از حضور نوجوانان در شبکه‌های اجتماعی

یک مقام ارشد امور بهداشت و سلامت آمریکا با ابراز نگرانی از پیامدهای گسترده حضور نوجوانان در شبکه‌های اجتماعی،‌ تاکید کرد پیوستن نوجوانان به این فضا در سنین پایین‌، اثرات مخربی بر شکل‌گیری اعتماد به نفس و روابط اجتماعی آن‌ها دارد.

در حال حاضر شرکت‌های متا، توییتر و بسیاری از شبکه‌های اجتماعی مطرح دیگر به نوجوانان از ۱۳ سالگی اجازه پیوستن به این پلتفرم‌ها را می‌دهند.

ویوک مورتی جراح کل آمریکا که ناظر بر خدمات بهداشت عمومی در این کشور است در این رابطه به سی‌ان‌ان گفت: با مشاهده داده‌ها و اطلاعات در این زمینه معتقدم که ۱۳ سالگی برای پیوستن به این شبکه‌های اجتماعی بسیار زود است.

وی ادامه داد: این دوران بسیار حائز اهمیت است زیرا نوع نگاه جوانان به روابط اجتماعی و اعتماد به نفس آن‌ها در این سن شکل می‌گیرد و محیط تحریف‌شده شبکه‌های اجتماعی به بسیاری از این کودکان آسیب می‌زند.

مورتی با اذعان به دشواری‌های پیش‌ رو برای دور نگه داشتن نوجوانان از فضای مجازی به والدین پیشنهاد داد: موفقیت در این زمینه می‌تواند با یکپارچگی‌ رویکرد آن‌ها به این مساله حاصل شود.

جراح کل آمریکا در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای که غول‌های فضای مجازی برای تبلیغات و افزودن بر زمان استفاده کاربران از پلتفرم‌های خود انجام می‌دهد، عنوان کرد: این جدال منصفانه‌ای نیست.

وی تصریح کرد: این شرکت‌ها با به‌کارگیری خبره‌ترین طراحان و متخصصان به دنبال افزایش حداکثری زمان استفاده از پلتفرم‌های خود با تقویت الگوریتم‌های اعتیادآور هستند؛ حال ما از کودکان می‌خواهیم که با قدرت اراده خود برای گذراندن زمان کمتری در این فضا، تلاش کنند که این نبرد نابرابری است.

به گفته این مقام ارشد بهداشت و سلامت آمریکا، در این رقابت کودکان در برابر بزرگترین طراحان جهان قرار دارند.

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که سر زدن به شبکه‌های اجتماعی از روی عادت، محیط شیمیایی مغز نوجوانان را تحت تاثیر قرار داده و تغییر می‌دهد.

سال‌ها است که روانپزشکان متعددی درباره این پدیده در نوجوانان هشدار می‌دهند. آدریانا استیسی یک روانشناس که اغلب با نوجوانان و دانشجویان کار می‌کند پیش از این به سی ان ان گفته بود که استفاده از شبکه‌های اجتماعی با ترشح حجم زیادی از هورمون دوپامین در مغز همراه است.

استیسی با تاکید بر اینکه مغز هنگام مصرف مواد اعتیاد آور مانند کوکائین نیز واکنش مشابهی نشان می‌دهد، ادامه داد: ترشح یک باره حجم زیادی از دوپامین به مغز می‌گوید که به استفاده از آن ماده ادامه دهد.

به گفته وی، با توجه به اینکه این بخش از مغز نوجوانان در مقایسه با بزرگسالان فعالیت بیشتری دارد، ایجاد انگیزه در آنان برای انجام کارهای دیگر غیرممکن به نظر می‌رسد.

در همین رابطه، بر اساس نتایج پژوهشی که به تازگی در ژورنال پزشکی JAMA Pediatrics منتشر شده است، دانش‌آموزانی که به طور مرتب شبکه‌های اجتماعی خود را چک می‌کردند نسبت به دیگران حساسیت‌های عصبی بیشتر و متفاوتی را در قسمت‌هایی از مغزشان نشان دادند که با گذشت زمان سیستم عصبی مرکزی آن‌ها را نسبت به پیامدهای اجتماعی حساس‌تر می‌کند.

پژوهش‌های اخیر که به بررسی مضرات استفاده بیش از حد از ابزارهای همراه هوشمند با صفحه نمایش از جمله تلفن همراه پرداخته‌اند، می‌گویند: این استفاده بیش از حد در کودکان با ضعف یادگیری و توانایی گفتاری آن‌ها همراه است.

https://irna.ir/xjLCGG

**شبهه اپوزیسیون درباره قانونی بودن نامزدی اردوغان

انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ترکیه در حالی برای ۲۴ اردببهشت سال آینده برنامه‌ریزی شده که احزاب مخالف و منتقد دولت و حزب حاکم ترکیه، نامزدی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور این کشور را برای انتخابات غیرقانونی می دانند.

برابر ماده ۱۰۱ قانون اساسی ترکیه، برگزیده شدن یک فرد برای سومین بار در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه ممنوع و غیرقانونی است و بر همین اساس، احزاب مخالف و منتقدان اردوغان، نامزدی وی در انتخابات پیش رو را غیرقانونی می‌دانند.

اردوغان از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۴ نخست وزیر ترکیه بود ولی در انتخابات مرداد ماه ۱۳۹۳، برای نخستین بار وارد رقابت انتخابات ریاست جمهوری شد و توانست با کسب بیش از ۵۰ در صد از کل آرا، در دور اول انتخابات به پیروزی دست یابد و دوازدهمین رئیس‌جمهوری ترکیه شود.

کودتای ناکام ۲۰۱۶ ترکیه در دوره ریاست جمهوری اردوغان اتفاق افتاد و وی با اعلام وضعیت فوق‌العاده در کشور، در سال ۲۰۱۷ با همگامی حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری اردوغان و حزب حرکت ملی به رهبری «دولت باغچه‌لی» اقدام به تغییر ۱۸ ماده قانون اساسی کرده و در پی آن با تغیبر نظام پارلمانی به ریاستی، در سال ۲۰۱۸ دوباره انتخابات همزمان ریاست جمهوری و مجلس را برگزار کرد.

در این انتخابات که دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترکیه با حضور اردوغان بود، وی توانست با کسب نزدیک ۵۳ درصد آرای مردم، به عنوان اولین رئیس‌جمهور نظام ریاستی ترکیه برای یک دوره پنج ساله دیگر انتخاب شود.

اکنون احزاب مخالف و منتقد اردوغان با غیرقانونی خواندن نامزدی وی در این دوره از انتخابات که قرار است در بهار سال آینده برگزار شود، اعلام می‌کنند که حضور او برای سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری، طبق اصل ۱۰۱ قانون اساسی ترکیه غیرقانونی است.

پیش از این، تاریخ رسمی و قانونی انتخابات ترکیه برای ۱۸ ماه ژوئن ۲۰۲۳ ( ۲۸ خردادماه ۱۴۰۲) برنامه‌ریزی شده بود ولی اردوغان با جدی‌تر شدن انتقاد به قانونی نبودن حضور او در این رقابت و با تغییر تاریخ انتخابات، زمان آن را به ۱۴ ماه مِی (۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) جلو کشید.

هر چند که برابر قانون ترکیه، برگزاری انتخابات پیش از موعد و زودهنگام از اختیارات رییس جمهوری این کشور محسوب می‌شود، ولی منتقدان معتقدند که اردوغان برای قانونی جلوه دادن حضور خود در این رقابت، تاریخ جدید و پیش از موعد برای انتخابات تعیین کرده است.

تاکنون تنها اردوغان برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه نامزدی خود را به صورت رسمی اعلام کرده و احزاب مخالف که تحت عنوان میز ۶ گانه و چند ائتلاف و نامزد مستقل در حال رایزنی برای معرفی فرد مورد نظر خود به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه هستند، به توافق و جمع‌بندی نهایی برای معرفی فرد مورد نظر خود نرسیده‌اند.

اردوغان روز گذشته در مورد بحث‌های مربوط به نامزدی وی در انتخابات پیش رو گفت: «نتوانستند نامزد معرفی کنند، به نامزد ما زبان درازی می کنند. ترکیه با انتخابات ۲۰۱۸ وارد نظام جدید شد. کرونومتر را ریست کرده و از صفر شروع کرد. هم به لحاظ عقلی، هم حقوقی و هم بالفعل، رئیس جمهوری انتخاب شده در آن تاریخ، اولین رئیس جمهوری نظام جدید است.»

در واکنش به این سخنان اردوغان، «محرم ارکک» معاون حزب جمهوری خواه خلق ترکیه نیز گفت: اردوغان و حزب او در سال ۲۰۱۷ در دوره وضعیت فوق العاده، همه پرسی تغییر قانون اساسی برگزار کردند و ما هیچ چیز را ریست نکردیم. قانون اساسی جدید هم تدوین نکردیم.

«بهادر اردم» رئیس سیاست‌های حقوقی و عدالت حزب نیک (خوب) ترکیه نیز ریست شدن فرایند قانون و انتخابات در ترکیه را مغایر با حقوق خواند و گفت: این ایده منعکس کننده خواسته و اراده یک فرد است و حزب ما برای عملی شدن این اقدام مغایر حقوق اجازه نخواهد داد.

«ادریس شاهین» سخنگوی حزب جهش و دموکراسی(دوا) نیز در این باره گفت: بیش از دو سال است که می‌گوییم اردوغان نمی‌تواند نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود زیرا برای ریست شدن کرونومتر انتخابات، باید هنگام تغییر ماده ۱۰۱ قانون اساسی، تبصره گذاشته می‌شد.

«نسلیحان چویک» سخنگوی حزب دمکرات ترکیه نیز با بیان این که «فرقی نمی کند که چه نظام سیاسی در کشور حاکم باشد»، گفت: اردوغان نمی‌تواند دوباره در انتخابات پیش رو نامزد شود زیرا طبق قانون اساسی ترکیه، هر فرد تنها دو بار و هر بار به مدت پنج سال می‌تواند انتخاب شود و این قانون را هم خود آنها آورده‌اند.

«سلچوک اوزداغ» معاون حزب آینده هم با اشاره به صراحت ماده ۱۰۱ قانون اساسی در خصوص ممنوعیت بیش از دو بار رییس جمهور شدن یک فرد گفت: عقل آقای اردوغان هنگام تنظیم این ماده کجا بود؟ او نمی تواند برای بار سوم نامزد شود.

زمان برگزاری انتخابات همزمان ریاست جمهوری و مجلس ملی ترکیه ابتدا برای تاریخ ۱۸ ماه ژوئن برابر با ۲۸ خردادماه ۱۴۰۲ برنامه‌ریزی شده بود ولی اردوغان با تغییر تاریخ انتخابات، زمان آن را ۱۴ ماه مِی برابر با ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ اعلام کرد.

انتخابات پیش رو، دومین دور انتخابات ریاست جمهوری ترکیه پس از تغییر نظام سیاسی این کشور از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب می شود.

دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی می‌نشینند.

https://irna.ir/xjLCLp

**روسیا الیوم: منطقه مرزی عراق و سوریه مورد حمله مجدد قرار گرفت

شبکه تلویزیونی روسیا الیوم از حمله مجدد به منطقه البوکمال در مرز سوریه با عراق بعد از حمله شب گذشته خبر دادند.

به نقل از شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، منابع خبری یکشنبه شب از وقوع انفجار ناشی از حملات هوایی در مرز سوریه و عراق خبر داده بودند.

برپایه این گزارش، هواپیماهای ناشناس یکشنبه شب چند کامیون را در روستای «الهری» در نزدیکی شهر البوکمال واقع در مرز سوریه و عراق را هدف قرار دادند.

به گفته روسیا الیوم، در این حمله هوایی که گفته شده با پهپاد انجام شد، کسی آسیب ندید.

در همین ارتباط، کانال تلگرامی صابرین نیوز نیز یکشنبه شب گزارش داده بود، یک پهپاد به سمت کامیون حامل مواد غذایی در مرز سوریه و عراق شلیک کرده و این حمله تلفات جانی در پی نداشته است.

شبکه المیادین نیز شب گذشته با اعلام خبر حمله پهپادی به یک کاروان در نزدیکی البوکمال، به نقل از منابعی گزارش داد که این کاروان حامل کمک‌های غذایی بوده است.

ظهر امروز دوشنبه نیز شبکه روسیا الیوم اعلام کرد که منطقه مرزی البوکمال مورد حمله مجدد قرار گرفته است.

این شبکه ظهر امروز به نقل از خبرنگار خود گفت: هواگرد ناشناسی منطقه البوکمال در سمت گذرگاه مرزی قائم با عراق را در نزدیک یگان اول تیپ نهم گارد مرزی عراق هدف قرار داد.

این خبرنگار افزود: دو موشک اصابت کرد که نتایج ناشی از آن روشن نیست.

آبان گذشته نیز انفجارهایی در نزدیکی مرز میان عراق و سوریه به وقوع پیوست که بر اساس گزارش رسانه ها، محموله غذایی در نزدیکی گذرگاه مرزی القائم هدف قرار گرفته بود.

https://irna.ir/xjLCMM

**وزیر لیکود: تشکیلات خودگردان دشمن است/ باید بدنبال جایگزین بود

وزیر کابینه راست افراطی رژیم صهیونیستی از حزب لیکود، تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست «محمود عباس» را با وجود خوش خدمتی چندین ساله به صهیونیستها، "دشمن" این رژیم خواند و گفت که تل آویو بدنبال جایگزینی به جای این تشکیلات باشد.

«عمیحای شیکلی» وزیر امور صهیونیستهای خارج از سرزمین اشغالی فلسطین با حمله به تشکیلات خودگردان فلسطین از کابینه راست افراطی به ریاست بنیامین نتانیاهو خواست تا به دنبال گزینه های جایگزین برای این تشکیلات باشد.

به نوشته روزنامه صهیونیستی »اسرائیل تایمز«، شیکلی گفت: تشکیلات خودگردان در حال حاضر دشمن اسرائیل است. ما توافق صلحی با آن نداریم. آنها یک رژیم دشمن هستند. باید بدنبال بررسی جایگزین هایی برای آن باشیم.

او افزود: تشکیلات خودگردان منبع مشکلات است و اگر عضو کابینه امنیتی (رژیم اسرائیل) بودم، خواهان اعمال تحریم ها و گام هایی علیه این تشکیلات می شدم.

این گفته های وزیر لیکود پس از آن مطرح شد که ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) روز یکشنبه با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در شهر رام الله در کرانه باختری دیدار کرد. عباس در این دیدار خواهان فشار واشنگتن به تل آویو برای توقف اقدامات یکجانبه شد.

تشکیلات خودگردان فلسطین روابط تنگاتنگ امنیتی با رژیم صهیونیستی دارد و شهروندان فلسطینی و گروههای مقاومت می گویند که این هماهنگی محمود عباس با تل آویو در راستای سرکوب مبارزان فلسطینی و مقاومت بویژه در کرانه باختری و کنترل اوضاع کرانه باختری و قدس به نیابت از صهیونیستها است.

https://irna.ir/xjLCMD

**حزب الله: انتخاب رئیس جمهور مقدمه حل همه بحران ها است

معاون دبیرکل حزب الله لبنان بر لزوم انتخاب هرچه سریعتر رئیس جمهور این کشور تاکید کرد و گفت که دستیابی به همه راه حل ها در لبنان از مسیر انتخاب رئیس جمهور می گذرد.

«شیخ نعیم قاسم» معاون دبیرکل حزب الله طی سخنانی در بیروت افزود: باید هرچه زودتر رئیس جمهور را انتخاب کنیم، همه راه حل‌ها از مسیر انتخاب رییس جمهور می گذرد زیرا با انتخاب وی، دولت لبنان تشکیل و طرحها برای نجات مالی، اجتماعی و اقتصادی کشور به تصویب می‌ رسد و چرخ مملکت به حرکت درمی‌آید.

وی اظهار داشت: اما پیش از آن (تشکیل دولت)، همه چیز سخت و پیچیده است؛ به ویژه با توجه به تحریم‌های آمریکا که تلاش می‌کند تا یکی پس از دیگری به زیرساخت‌های کشور ضربه بزند و مردم را ناامید و مسائلی را برای آن‌ها ایجاد کند که ربطی به آینده آن‌ها ندارد.

معاون دبیرکل حزب الله لبنان با اشاره به تکثر دیدگاهها و جناح ها در داخل مجلس لبنان که کار انتخاب رئیس جمهور را سخت می کند، افزود: معتقدیم که راه حل بحران کنونی کشور، انتخاب رئیس جمهور است. چگونه می شود مجلسی با ۶ یا ۷ جناح و نمایندگانی با گرایش های مختلف رئیس جمهور را انتخاب کند؟

وی گفت: هریک از جناح‌ها در رسانه‌ها از ویژگی‌های رئیس جمهور مورد نظر خود صحبت کرده اند اما حالا دیگر بحث درباره این موضوع فایده ندارد و باید به سمت انتخاب رئیس جمهور رفت.

به گفته شیخ نعیم قاسم، پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور ۱۱ بار جلسه برگزار کرد و هیچکس نتوانسته نامزدی را معرفی کند که بتواند حدود دو سوم آرای نمایندگان را به دست آورد.

معاون دبیرکل حزب الله لبنان گفت: برخی می‌گویند که حزب الله هم مانند سایر احزاب به جای رای سفید در جلسات انتخاب رئیس جمهور در مجلس، به یک نامزد رای دهد اما به نظر ما، با رای سفید یا سیاه وضعیت تغییری نمی‌کند زیرا همه می‌دانند که بر روی برگه رای نامی نوشته شده که نمی تواند دو سوم آرا را کسب کند، اما (احزاب دیگر) سعی دارند ما را مجبور کنند به جای رای سفید، نام نامزد مورد نظر آنها را بنویسیم.

شیخ نعیم قاسم افزود: باقی ماندن در این شرایط و اختلاف دیدگاه‌های موجود بین جناح‌های مجلس، انتخاب رئیس جمهور را دشوار می کند.

وی با تاکید بر اینکه راه حل این بحران، گفت و گوی جناح‌ها و احزاب است، ادامه داد: (طیف مقابل) می‌گویند هدف شما از گفت وگو، تحمیل خواسته های خودتان است.

معاون دبیر کل حزب الله لبنان خطاب به این افراد گفت: آنچه می‌خواهید را در جلسه مطرح و با یکدیگر تبادل نظر کنیم. نظر شما چیست که گفت وگو بر این اساس باشد که هرکس رای بیشتری دارد، دیگران هم به او رای دهند و شرط و شروط خود را برای او مطرح کنند؟ یا نظر شما چیست که از طریق گفت و گو همه اسامی مورد نظر را در یک سبد گذاشته و ببنیم که چه کسی شانس بیشتری دارد و براساس همین امر نیز او را انتخاب کنیم؟ یا نظر شما چیست که با هم بنشینیم و دغدغه ها و نگرانی ها درباره اسامی مطرح شده برای تصدی پست ریاست جمهوری را بیان کنیم تا ببنیم که کدام یک از این اسامی می تواند نظر همگان را تامین کند؟

شیخ نعیم قاسم با طرح این سوال که با این اختلاف ها، چه کسی می‌تواند این تعداد جناح را همراه کند؟، اضافه کرد: برخی از جناح‌ها بدانند که با استفاده مداوم از حق وتو نمی‌توانند به انتخاب رئیس جمهوری دست یابند، انتخاب رئیس جمهور نیاز به بحث، انعطاف و عقب نشینی دارد؛ به ویژه زمانی که تعداد این فراکسیون‌ها یا جناح‌ها به اندازه ای نیست که هر یک بتواند موضوع انتخاب رئیس جمهور را فیصله دهد و وی انتخاب شود.

وی اظهار داشت: درست نیست که رئیس جمهور به دلیل شرایط متضاد و( اختلاف نظرها) انتخاب نشود و کشور بدون رئیس اداره شود. ما یک قاعده داریم که بر اساس آن باید مجلس تشکیل شود و رئیس جمهور را انتخاب کند. قانون اساسی قانون اول، دوم و سومی را برای ما تعیین نکرده است.

معاون دبیرکل حزب الله لبنان افزود: نمایندگان مجلس باید با یکدیگر توافق کنند زیرا در غیر این صورت، به انتخاب رئیس جمهور نخواهیم رسید.

شیخ نعیم قاسم تاکید کرد که حزب‌الله در کنار جنبش امل و سایر متحدان، راحت‌ترین راه برای موضوع رئیس‌جمهور در کشور را مطرح کرده است زیرا آن‌ها صراحت دارند و خواهان همگرایی هستند؛ در حالی که برخی افراد فقط به دنبال خواسته‌ها و تمایلات خود هستند اما باید بدانند که به این شیوه، رییس جمهور انتخاب نخواهد شد زیرا باید در مقابل مردم مسئولیت پذیر بود.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود به جنایات رژیم صهیونیستی و مقاومت قهرمانانه جوانان فلسطینی اشاره و اضافه کرد : این رژیم نه می‌تواند در منطقه ما مستقر شود و نه می‌تواند جلوی عملیات استشهادی جوانان فلسطینی را بگیرد. امروز همه مشکلات ما در منطقه اسرائیل است و این نبرد ادامه دارد.

شیخ نعیم قاسم گفت: ما معتقدیم که پیروزی مقاومت و شکست اشغالگران خواست خداوند است.

از تاریخ نهم آبان ماه که دوره ریاست جمهوری «میشل عون» به پایان رسید (و حتی پیش از آن)، جریان‌های لبنان تلاش‌های خود را برای تعیین رئیس جمهور جدید آغاز کردند، ولی تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده‌اند و بازیگران خارجی نیز توجهی به حل مشکلات این کشور بحران زده ندارند و فقط به دنبال منافع خود می‌باشند.

تداوم خلاء در نهاد ریاست جمهوری لبنان از آن زمان در سایه پافشاری احزاب و جریان های سیاسی بر مواضع و نامزدهای خود، پرونده انتخاب رئیس جمهوری جدید این کشور را وارد پیچ و خم شدیدی کرده که تلاش ها برای عبور از آن نیاز به توافق یا تغییری در موازنه قوای داخلی دارد.

تاکنون یازدهمین جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهوری این کشور برگزار شده که هیچگونه توافقی میان فراکسیون‌های مختلف پارلمانی صورت نگرفته و این گره کور همچنان بسته باقی مانده و به بحران اقتصادی لبنان دامن زده است.

https://irna.ir/xjLCGw

**مقام سابق ناتو: ارسال تانک به اوکراین، پوتین را با مشکلاتی واقعی مواجه می‌کند

جیمز استاوریدیس (James Stavridis) فرمانده ارشد سابق سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفت، تصمیم برخی از کشورهای غربی برای ارسال تانک به اوکراین، «مشکلاتی واقعی» برای ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ایجاد می‌کند.

تارنمای هیل گزارش داد: جیمز استاوریدیس در گفتگو با رادیو «دبلیوای‌بی‌سی/WABC» در نیویورک افزود، پوتین تلاش می‌کند غرب را مرعوب کند. کرملین اعلام کرده که اقدام اعضای ناتو برای ارسال تانک به اوکراین «مشارکت مستقیم» آنها در این جنگ را افزایش می دهد.

وی اظهار داشت، ارسال تانک های آبراهام از آمریکا، لئوپارد ۲ از سوی آلمان و دیگر کشورها و تانک های چلنجر از انگلیس، نقش کلیدی در حمایت از توانایی دفاعی اوکراین خواهد داشت.

این مقام پیشین ناتو همچنین گفت: وقتی این سه نوع تانک را در کنار هم قرار می دهید و با توجه به ارقام واقعی آنها که دستکم ۱۰۰ تانک و حتی تا ۲۰۰ تانک تا اواسط بهار و پایان ماه مارس خواهد بود این مشکلی واقعی برای پوتین به بار خواهد آورد.

آمریکا و آلمان بعد از چند هفته فشار از سوی اوکراین و سایر متحدان غربی اش در زمینه ارسال تانک به اوکراین توافق کردند. پوتین و مقام های کرملین پیوسته غرب را به دلیل حمایت از کی یف مورد انتقاد قرار داده اند.

استاوریدیس، دریاسالار بازنشسته ناتو همچنین، گفت که نیروهای روسی در یک جبهه طولانی به طول ۴۰۰ تا ۶۰۰ مایل، از روسیه به سمت دریای سیاه و شبه جزیره کریمه کشیده شده اند. اوکراینی ها می توانند از این تانک ها برای ضربه زدن به روسیه و شکستن زنجیره لجستیکی آن استفاده کنند.

این مقام پیشین ناتو ارسال این تانک ها را یک نشانه قوی سیاسی و دیپلماتیک توصیف کرد و مدعی شد این امر، اقدام نظامی بسیار مهمی برای ائتلاف ناتو محسوب می‌شود.

https://irna.ir/xjLCMZ

**سفر غریب آبادی به عراق/ پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی

معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر در آستانه صدور کیفرخواست پرونده ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان، خواستار تسریع در تکمیل پرونده ترور فرماندهان پیروزی شد.

کاظم غریب آبادی که بنا به دعوت ریاست عالی دستگاه قضایی عراق به بغداد سفر کرده است، در بدو ورود به محل ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهندس المهدی و همراهانشان حضور یافت و به مقام شامخ این شهدای عزیز ادای احترام کرد.

غریب آبادی با تاکید بر تسریع رسیدگی و تکمیل پرونده ترور فرماندهان بزرگ پیروزی، اظهار داشت: در این سفر سه روزه، این پرونده مورد پیگیری جدی قرار خواهد گرفت. در ایران این پرونده در آستانه صدور کیفرخواست هستیم و امیدواریم در عراق نیز هر چه زودتر کیفرخواست تقدیم دادگاه شود تا همه مرتکبان و آمران و عاملان در پیشگاه عدالت محاکمه شوند.

معاون امور بین الملل قوه قضاییه، مبارزه با گروهک‌های تروریستی را یکی از اولویت‌های در دستور کار دو کشور برشمرد و گفت: ایران و عراق دو کشور آسیب دیده از اقدامات تروریستی فراوان هستند و ضروری است هم در سطح محاکم ملی و در مجامع بین المللی و محاکم حقوق بشری همکاری‌های نزدیکی را در این زمینه داشته باشیم.

وی یادآور شد: برخی از موضوعات دیگر نیز مانند پیگیری امور زندانیان ایرانی و عراقی و متواریان خاطی گریخته به کشور عراق نیز مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و با همکاری خوب مقامات عراقی این چالش‌ها نیز رفع خواهد شد.

غریب آبادی در این سفر قرار است با رئیس دستگاه قضایی، دادستان کمل، وزیر دادگستری، مشاور امنیت ملی و معاون اول رئیس مجلس عراق دیدار کند.

https://irna.ir/xjLCPy

**مقام ارشد انگلیس: اوضاع ارتش بشدت وخیم است

رئیس کمیته دفاعی پارلمان انگلیس وضعیت ارتش این کشور را بلحاظ مهمات و نیروی انسانی بشدت وخیم توصیف کرد و هشدار داد که از ۹۰۰ تانک در دو دهه پیش، فقط ۱۴۸ دستگاه باقی‌مانده است.

توبیاس الوود روز دوشنبه در گفت‌وگو با شبکه خبری اسکای توضیح داد: شما سه عنصر اصلی برای جنگ زمینی دارید که شامل تانک، خودروی جنگی زرهی و خودروی شناسایی است. این درحالیست که اغلب ماشین‌آلات جنگی انگلیس به گفته وی، بالای ۲۰ و بعضا ۵۰ سال قدمت دارند و طی این مدت به‌روز رسانی نشده‌اند.

الوود اندازه ارتش انگلیس را از نظر نیروی انسانی نیز کوچک توصیف کرد و گفت: ارتش ما خیلی کوچک است. ما ۱۰ هزار نیرو تعدیل کرده ایم. وی شرایط موجود را غیرقابل قبول توصیف و ابراز امیدواری کرد که دولت ریشی سوناک درباره کاهش بودجه نظامی تجدید نظر کند.

شبکه خبری اسکای یکشنبه شب در گزارشی به نقل از منابع دفاعی این کشور نوشت: یک ژنرال ارشد آمریکایی به طور خصوصی به وزیر دفاع انگلیس گفته است ارتش این کشور دیگر به عنوان یک نیروی جنگی سطح بالا تلقی نمی‌شود.

طبق یافته‌هایی که اگر جنگ شود مهمات نیروهای مسلح انگلیس "در عرض چند روز" تمام می‌شود؛ این کشور توانایی دفاع از آسمان خود را در برابر حملات موشکی و پهپادی که اوکراین در حال تحمل آن است ندارد و پنج تا ۱۰ سال طول می‌کشد تا ارتش بتواند یک لشکر جنگی متشکل از ۲۵ تا ۳۰ هزار سرباز را با پشتیبانی تانک، توپخانه و هلیکوپتر به میدان بیاورد.

بر اساس این گزارش حدود ۳۰ درصد از نیروهای بریتانیایی که آمادگی بالایی دارند، نیروهای ذخیره هستند که قادر به بسیج در چارچوب زمانی ناتو نیستند. اکثر ناوگان خودروهای زرهی ارتش انگلیس هم بین ۳۰ تا ۶۰ سال پیش ساخته شده‌اند و برنامه‌ای برای جایگزینی کامل آنها هنوز تدارک دیده نشده است.

این درحالیست که طبق گزارش اسکای نیوز، قدرت‌های اروپایی مانند فرانسه و آلمان بودجه نظامی خود را در پی جنگ اوکراین به‌طور قابل توجهی افزایش داده‌اند. اتحادیه اروپا هم اعلام کرده است که پوتین در حال جنگ با غرب و ناتو است؛ اما نخست وزیر انگلیس فقط می‌خواهد این مشکل برطرف شود و حاضر به افزایش بودجه نظامی نیست.

بوریس جانسون نخست وزیر اسبق انگلیس در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که هزینه‌های دفاعی این کشور را ۱۶ میلیارد پوند افزایش می‌دهد که بالاترین رقم پس از پایان جنگ سرد است. اما مقام های دفاعی انگلیس به شبکه خبری اسکای نیوز اعلام کردند که افزایش افسارگسیخته تورم و کاهش ارزش پوند مانع اجرای این طرح شده‌ است.

توبیاس الوود در گفت‌وگو با اسکای نیوز عنوان کرد که وضعیت ارتش انگلیس با وجود جنگ اوکراین "بسیار نگران کننده" است.

انگلیس از زمان آغاز جنگ اوکراین، با اتخاذ مواضع ضد روس، ارسال تسلیحات نظامی و اعمال تحریم‌ علیه روسیه، به تنش‌ و درگیری‌ها دامن زده است. این کشور به تازگی موافقت خود را با ارسال تانک‌های پیشرفته چلنجر ۲ به اوکراین هم اعلام کرده است؛ اما مقام های نظامی این کشور هشدار داده‌اند که با توجه به شرایط موجود، تصمیم دولت ارتش را تضعیف می‌کند و توانایی آن را برای مقابله با روسیه کاهش می‌دهد.

گفتنی است که جنگ در اوکراین در پی بی‌توجهی غرب نسبت به نگرانی‌های امنیتی مسکو و گسترش نیروهای ناتو تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد. رئیس جمهوری روسیه چندین بار برای انجام مذاکرات صلح با کی‌یف اعلام آمادگی کرده است. اما ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین تحت القائات مقام‌های جنگ‌طلب غرب می‌گوید زمانی آماده مذاکره است که رئیس جمهور دیگری در روسیه به قدرت برسد.

https://irna.ir/xjLCNW

**لاوروف: مسکو اثر تحریم‌های غرب را محدود کرد

وزیر خارجه روسیه گفت، شرایط اقتصادی حاکم بر این کشور نشان می‌دهد که مسکو در محدود کردن پیامدهای تحریمی غرب موفق بوده است و انتظار می‌رود به‌زودی تراز تجاری مثبت و بی‌سابقه را شاهد باشد.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در جمع خبرنگاران گفت: با ادامه تحریم‌ها علیه روسیه، روند غلبه بر پیامدهای ناشی از آن نیز ادامه می‌یابد.

وی با طرح این پرسش که آیا روسیه در محدود کردن پیامدهای این تحریم‌ها موفق‌ بوده است، افزود: به طور حتم پاسخ «بله» است. شرایط اقتصادی فعلی روسیه گواهی بر همین امر است.

وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به جهت‌گیری‌های جدید مسکو در بخش تجارت خارجی به سمت کشورهای آسیایی،‌ آفریقا و آمریکای جنوبی و همچنین اعمال تغییر در بهای کالاهای تجاری، تاکید کرد: در بخش تجارت‌ خارجی مسکو انتظار رسیدن به مازاد تجاری بی‌سابقه را دارد.

بنا بر اعلام لاوروف،‌ بر خلاف پیش‌بینی‌های قبلی مبنی بر کاهش ۱۰ تا ۲۰ درصدی تولید ناخالص داخلی روسیه تا پایان ۲۰۲۲، این کشور تنها کاهش ۲.۵ درصدی را تجربه کرد.

وی همچنین شرایط تحریمی فعلی علیه روسیه را واقعیت‌های جدید خواند و تصریح کرد که مسکو تحت فشارهای خارجی، خود را با واقعیت جدید سازگار کرده است.

https://irna.ir/xjLCQ9
**بحران کمبود دارو در اروپا

تارنمای پولیتیکو از کمبود داروهایی مانند آنتی‌بیوتیک ها و مسکن کودکان در اروپا خبر داد و افزود، برخی عوامل از جمله تورم و بحران انرژی با تاثیرگذاری بر عرضه داروها به این کمبود در سراسر اروپا دامن زده است.

تارنمای پولیتیکو افزود: بسیاری از مردم اروپا در مواجهه با بیماری ها در فصل سرد زمستان مجبور هستند برای پیدا کردن داروهای ساده ای مانند شربت سرفه و آنتی بیوتیک ها از این داروخانه به آن داروخانه بروند. از اواخر سال ۲۰۲۲ کشورهای اتحادیه اروپا مشکلات جدی در زمینه برخی داروها را گزارش داده اند و بیشتر آنها اکنون با کمبود دارو مواجه هستند.

کمبود دارو در اروپا تا چه اندازه جدی است؟

پولیتیکو نوشت: در نظرسنجی از داروخانه ها در ۲۹ کشور اروپایی از جمله برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به همراه ترکیه، کوزوو، نروژ و مقدونیه شمالی یک چهارم از کشورها کمبود بیش از ۶۰۰ قلم دارویی را گزارش کردند و ۲۰ درصد از آنها اعلام کردند در زمینه ۲۰۰ تا ۳۰۰ نوع دارو دچار کمبود هستند.

سه چهارم این کشورها اعلام کردند که کمبودهای دارویی در زمستان امسال نسبت به سال گذشته وخیم تر بوده است. برخی از داروخانه ها در چهار کشور عنوان کردند که کمبود اقلام دارویی با مرگ و میرها در ارتباط است.

این گزارش افزود، آنتی بیوتیک ها به ویژه آموکسی سیلین که برای عفونت مجاری تنفسی از آنها استفاده می شود با کمبود مواجه است. دیگر داروها مانند شربت سرفه و داروی پاراستامول کودکان و داروهای کنترل فشار خون نیز دچار کمبودهایی است.

پولیتیکو، افزایش تقاضا و کمبود عرضه را علت کمبود دارو در اروپا عنوان کرده است و افزود: عفونت های فصلی مانند آنفولانزا و ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) در درجه اول زودتر از هنگام شروع شده و قوی تر از حد معمول هستند. همچنین گلودردهای چرکی در کودکان شیوع غیر معمولی داشته است. کارشناسان بر این باورند سطح فعالیت بیماری با سیستم ایمنی ضعیف‌تر مرتبط است.

ارزیابی این رسانه آمریکایی نشان می دهد که تورم و بحران انرژی نیز بر روی عرضه دارو در شرکت های داروسازی اروپایی تاثیر داشته است.

ساندوز (Sandoz) بزرگترین شرکت تولید کننده دارو در اروپا از «وضعیت محدود عرضه» خبر داد و یکی از سخنگویان این شرکت به پولیتیکو گفت کمبود مواد خام و محدودیت ها در ظرفیت تولید از دیگر عوامل کمبود دارو در اروپا هستند. این شرکت داروسازی گفته در حال حاضر می تواند به تقاضا پاسخ دهد اما با چالش هایی مواجه است.

پولیتیکو در زمینه اقدام کشورها برای مقابله با کمبود دارو افزود: برخی کشورها برای محافظت از عرضه داخلی، صادرات را متوقف کرده اند. در ماه نوامبر (آبان/ آذر)، شرکت های ناظر دارو در یونان فهرست داروهایی را ارائه دادند که فروش آنها به کشورهای دیگر ممنوع است. رومانی به طور موقت صادرات برخی از آنتی بیوتیک ها و داروهای مسکن کودکان را متوقف کرده است. در اوایل ژانویه، بلژیک حکمی را منتشر کرد که به مقامات اجازه می‌دهد در صورت بروز بحران، صادرات دارو را متوقف کنند.

توقف صادارت دارو می توانند اثرات مخربی داشته باشند. استلا کریاکیدس (Stella Kyriakides) کمیسر بهداشت اروپا در نامه ای، خطاب به تانوس پلوریس (Thanos Plevris) وزیر بهداشت یونان، از وی خواست تأثیرات ممنوعیت‌ صادرات را در کشورهای ثالث در نظر بگیرد.


کریاکیدس نوشت: کشورهای عضو باید از اقدامات ملی که می‌تواند بر بازار داخلی اتحادیه اروپا تأثیر بگذارد و از دسترسی افراد نیازمند به دارو در سایر کشورهای عضو جلوگیری کند، خودداری کنند.

به نوشته پولیتیکو، دولت آلمان در حال بررسی تغییر قانون برای تسهیل شروط تهیه دارو است که در حال حاضر بیمه‌گران سلامت را مجبور کرده داروها را از جایی که ارزان‌ترین هستند، خریداری کنند و عرضه را به چند تولیدکننده با قیمت رقابتی‌تر متمرکز کنند. قانون جدید از خریداران می‌خواهد داروها را از چندین منبع تامین‌کننده، از جمله تامین‌کنندگان گران‌تر، خریداری کنند تا عرضه مطمئن‌تر شود.

آژانس دارویی اروپا (EMA)، توصیه کرده است که قوانین تسهیل شوند تا داروخانه‌ها در میان اقدامات دیگر، بتوانند به‌صورت جداگانه قرص‌ یا دُزهای دارو را توزیع کنند.

در آلمان، کار به جایی رسیده که رئیس انجمن دارو در این کشور ایجاد «بازارهای غیر رسمی» دارو را خواستار شده است که مردم می توانند داروهای استفاده نشده خود را به بیماران نیازمند بدهند.

در فرانسه و آلمان، داروسازان شروع به تولید داروهای خود کرده‌اند که با توجه به وسعت کمبود دارو، بعید است که این اقدام آنها تغییر بزرگی ایجاد کند.

آیا اتحادیه اروپا می تواند با کمبود دارو مقابله کند؟

پولیتیکو نوشت: به لحاظ نظری، اتحادیه اروپا باید بیش از هر زمان دیگری برای مقابله با یک بحران در سطح این اتحادیه آمادگی داشته باشد. این اتحادیه به تازگی قوانین خود را برای مقابله با تهدیدات بهداشتی از جمله کمبود داروها ارتقا داده است. آژانس دارویی اروپا اختیارات گسترده‌ای برای نظارت بر کمبود دارو دارد و یک نهاد کاملاً جدید، موسوم به سازمان آمادگی و واکنش اضطراری بهداشتی (HERA) راه اندازی شده که می تواند وارد بازار شود و داروهای مورد نیاز برای کل اتحادیه را خریداری کند.

این رسانه خاطرنشان کرد در اتحادیه اروپا همه بر سر این موضوع توافق ندارند که این اتحادیه با بحران کمبود دارو مواجه است.

پنجشنبه گذشته، آژانس داروی اروپا با اعلام این که کمبود آموکسی سیلین در سطح این اتحادیه اکنون «یک رویداد مهم» است خودداری کرد. این برچست رسمی می تواند به اتخاذ برخی تدابیر محدود در سراسر اروپا منجر شود. به گفته مقامات این آژانس، وضعیت کمبود دارو در حال حاضر رو به بهبود است.

ساندرا گالینا از مقامات بهداشتی پارلمان اروپا، این ایده را که کمبود شدید دارو وجود دارد، رد کرده و گفته است که داروهای جایگزین برای استفاده در دسترس هستند.

برخی دیگر معتقدند، وضعیت کمبود دارو با گذشت زمان بهتر خواهد شد. آدریان ون دن هوون (Adrian van den Hoven)، مدیر کل شرکت داروهای ژنریک موسوم به «مدیسن فور یوروپ» گفت: من فکر می‌کنم این موضوع خود به خود حل می شود و به اوج‌گیری عفونت‌ها وابسته است. اگر ما به نقطه اوج رسیده باشیم، عرضه دارو سرعت خواهد گرفت. اگر نه، احتمالاً سناریوی خوبی وجود ندارد.

https://irna.ir/xjLCQL

**مبارزه مسلحانه تنها راه آزادسازی فلسطین است/ پیروزی از آن فلسطینیان است

معاون دبیرکل جمعیت عمل اسلامی بحرین گفت که مبارزه مسلحانه و ایستادگی قدرتمندانه در برابر رژیم صهیونیستی تنها راه ملت فلسطین برای آزادسازی سرزمین خود از دست صهیونیست های غاصب است.

«شیخ عبدالله صالح» روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار بین الملل ایرنا با اشاره به تشدید تجاوزات رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه فلسطینی ها در دو ماه اخیر و احتمال تشدید مبارزه مسلحانه و انتفاضه جدیدی در سرزمین فلسطین افزود : ملت فلسطین جز مبارزه مسلحانه و چیره شدن بر صهیونیست ها با استفاده از قدرت و توان نظامی راه دیگری ندارند، زیرا صهیونیسم یک تهدید وجودی کاملا آشکار علیه فلسطین است.

وی ادامه داد: این صهیونیست ها هستند که فلسطین و مردم و سرزمین و تمدن آن را تهدید می کنند و مخالف اسلام به عنوان یک دین، عقیده و هویت هستند. مبارزان جهادگر فلسطینی به این دلیل سلاح را زمین نگذاشته اند که هدف آنها در آزادسازی فلسطین اشغالی، مشروع و عادلانه و حقوقشان مستحکم است و بر همین اساس نیز پیروزیشان قطعی است.

معاون دبیرکل جمعیت عمل اسلامی بحرین در بخشی دیگر از این گفت‌وگو به مقاومت مردم این کشور در مقابل اقدامات سرکوبگرانه آل خلیفه و تشدید روند عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی اشاره و اضافه کرد: ملت بحرین متدین و آگاه هستند اما ( به خاطر شدت سرکوبگری رژیم آل خلیفه) زیر فشار شدید هستند و «شورای عدم همکاری» (شورای همکاری کشورهای عرب حوزه خلیج فارس) همگی ضد ملت بحرین عمل می کنند و بر همین اساس، آل خلیفه نیز آزار و اذیت مردم را تشدید کرده است.

شیخ عبدالله صالح با بیان اینکه مردم بحرین برغم همه فشارها، در انجام مسئولیت های خود، خلاقیت به خرج می دهند و حملات سیستماتیک و مستمر رژیم باعث ناتوانی ملت نخواهد شد، اظهار داشت: با این حال باید از ملت بحرین حمایت و کمک شود تا آنها بتوانند اقدامات موثری انجام دهند.

وی بهترین کار و راه حمایت و کمک در این شرایط را جهاد تبیین اعتقادی، میهنی و تربیتی به منظور روشنگری درباره ابعاد اقدامات گمراه کننده و تحریف آمیز حکومت آل خلیفه علیه ملت بحرین، دین اسلام و امت اسلامی دانست.

بحرین از ۱۴ فوریه سال ۲۰۱۱ میلادی شاهد قیام مردمی علیه رژیم آل خلیفه است. مردم بحرین خواهان آزادی، برقراری عدالت و رفع تبعیض و روی کار آمدن نظامی منتخب در کشورشان هستند.

در جریان قیام مردمی بحرین هزاران نفر شهید یا زخمی شده‌اند و حکومت آل خلیفه همچنین هزاران بحرینی را بازداشت و شکنجه و صدها نفر دیگر را سلب تابعیت کرده است.

حکومت بحرین همچنین همه جمعیت‌ها و احزاب سیاسی مخالف را منحل و فعالیت آن‌ها را ممنوع کرده و از سال ۲۰۱۱ میلادی تاکنون انتخابات را در سایه تحریم مردم و رهبران مخالفان و به صورت تک صدایی و همسو با خواست خود برگزار می‌کند.

https://irna.ir/xjLCRn

**چراغ سبز ترکیه برای موافقت با عضویت فنلاند در ناتو

وزیر امور خارجه ترکیه ضمن نشان دادن چراغ سبز برای عضویت فنلاند و مخالفت با عضویت سوئد در پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) گفت: عادلانه این است که بین کشور مشکل‌دار و کشور با مشکلات کمتر تمایز قائل شویم.

مولود چاووش اوغلو در نشست خبری مشترک با ژائو گومز کراوینهو وزیر امور خارجه پرتغال افزود: از زمانی که روند درخواست دو کشور برای عضویت در ناتو آغاز شده است، گفته‌ایم که مشکلات کمتری با فنلاند داریم، اما درخواست بررسی همزمان روند عضویت دو کشور با هم انجام شد.

وی با اشاره به امضای توافق سه جانبه برای عضویت سوئد و فنلاند در ناتو گفت: از زمان امضای آن توافقنامه، فنلاند برخی گام‌هایی برداشت اما سوئد اقدامات تحریک آمیزی انجام داد.

وزیر خارجه ترکیه اضافه کرد: آنکارا مخالف گسترش ناتو نیست و هیچ مشکل اساسی با فنلاند و سوئد ندارد، نگرانی‌های امنیتی دو کشور را درک می کند ولی نگرانی‌های ترکیه نیز باید درک شده و به آن پاسخ مناسب داده شود.

وی تاکید کرد: منصفانه این است که ترکیه بین کشور مشکل‌ساز(سوئد) و کشوری که مشکل کمی برای موافقت با این عضویت دارد(فنلاند)، تفاوت قائل شود.

چاووش اوغلو همچنین اعلام کرد که ممکن است کشورش چنین تصمیمی بگیرد و بین درخواست این دو کشور تفاوت قائل شده و درخواست آنها را جداگانه بررسی کنند.

وی اظهار کرد: ترکیه نمی خواهد بین دو کشور تفاوت و تبعیض قائل شود اما این تصمیم بستگی به این دارد که نگرانی‌های ترکیه به شکل واقعی ارزیابی شود.

پس از آغاز جنگ بین روسیه و اوکراین، فنلاند و سوئد درخواست عضویت در ناتو را ارائه کردند که این درخواست باید به تایید تمام ۳۰ عضو این پیمان نظامی برسد.

ترکیه از زمان ارائه این درخواست، با اعلام شروطی از این دو کشور خواست که از مخالفان کُرد و حامیان پ.‌ک.‌ک در کشورشان میزبانی نکرده و از آنها حمایت نکنند و افراد مظنون را به ترکیه تحویل دهند.

اقدام موهن یک فرد تندرو در مقابل سفارت ترکیه در استکهلم پایتخت سوئد و آتش زدن قرآن در آن محل نیز به پیچیده تر شدن درخواست عضویت این کشور شبهه جزیره اسکاندیناوی افزود.

پس از این اقدام موهن، رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه اعلام کرد که اقدام این فرد با مجوز دولت این کشور انجام شده و دیگر استکهلم نباید انتظار حمایت ترکیه از پیوستن این کشور به ناتو را داشته باشد.

به دنبال این موضع، ینس‌ استولتنبرگ دبیرکل ناتو از موضع اردوغان در خصوص ممانعت از پیوستن سوئد به ناتو انتقاد کرد.

اردوغان دیروز اعلام کرد که کشورش ممکن است با درخواست عضویت فنلاند در ناتو موافقت کند و سوئد هم وقتی پیام ترکیه را دید، شوکه خواهد شد؛ اما فنلاند نیز نباید همان اشتباهی را بکند که سوئد مرتکب شد.

هم اکنون مذاکرات سوئد و ترکیه برای پیوستن به ناتو متوقف شده است و آنکارا خواستار تحویل ۱۳۰ نفر از مخالفان دولت ترکیه برای موافقت با عضویت سوئد و فنلاند در ناتو است که هم‌اکنون در این دو کشور ساکن بوده و اغلب هم جزو معارضان کُرد و متهمان مشارکت در کودتای نافرجام ۲۰۱۶ ترکیه هستند.

https://irna.ir/xjLCS9

**دیدارهای فشرده معاون قوه قضاییه با طرف های عراقی در آستانه صدور کیفرخواست ترور فرماندهان مقاومت

کاظم غریب آبادی معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر در آستانه صدور کیفرخواست پرونده ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان، با مقام های قضایی عراق دیدار و گفت و گو کرد.

امروز دوشنبه، کاظم غریب آبادی در راس هیاتی قضایی به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران با «نجم عبدالله احمد» دادستان کل عراق دیدار کرد و دو طرف درباره تعدادی از پرونده های مشترک و همکاری قضایی بین دو کشور گفت و گو و رایزنی کردند.

پیشتر، قاضی «لیث جبر حمزه» رئیس شورای نظارت قضایی عراق با معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر ایران و هیات همراه وی دیدار و همچنین در فرودگاه از هیات ایرانی استقبال کرد.

غریب آبادی قرار است امروز با دکتر خالد شوانی وزیر دادگستری عراق و چند تن از مقام های عراقی دیدار کند.

پیگیری و تسریع رسیدگی به پرونده ترور فرماندهان شهید پیروزی یکی از دستورکارهای اصلی سفر کاظم غریب آبادی است که بنا به دعوت ریاست عالی دستگاه قضایی عراق به بغداد سفر کرده است.

معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر در آستانه صدور کیفرخواست پرونده ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان، در بدو ورود به بغداد خواستار تسریع در تکمیل پرونده ترور فرماندهان پیروزی شد. او ابتدا در محل ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهندس المهدی و همراهانشان حضور یافت و به مقام شامخ این شهدا ادای احترام کرد.

غریب آبادی با تاکید بر تسریع رسیدگی و تکمیل پرونده ترور فرماندهان بزرگ پیروزی، اظهار داشت: در این سفر سه روزه، این پرونده مورد پیگیری جدی قرار خواهد گرفت. در ایران این پرونده در آستانه صدور کیفرخواست است و امیدواریم در عراق نیز هر چه زودتر کیفرخواست، تقدیم دادگاه شود تا همه مرتکبان و آمران و عاملان در پیشگاه عدالت محاکمه شوند.

https://irna.ir/xjLCSL

**روسیه: حمایت غرب از اعتراض‌های ایران برای انحراف توجهات از توافق هسته‌ای است

وزارت امور خارجه روسیه امروز در بیانیه ای غرب را متهم کرد که برای انحراف توجهات از توافق هسته ای، از اغتششات داخل ایران حمایت می‌کند.

خبرگزاری تاس به نقل از گزارش دستگاه دیپلماسی روسیه از دستاوردهای دیپلماتیک این کشور در سال ۲۰۲۲ نوشت: غرب تلاش می‌کند تا با حمایت از جنبش اعتراضی داخل ایران، توجهات جهانی را از احیای توافق هسته ای منحرف سازد.

در این گزارش آمده است: غرب بیان کرد که برجام در حال حاضر اصلاً در اولویت نیست و تمام توان باید متوجه حمایت از فعالیت های اعتراضی در ایران شود. تمامی این «حقه های کثیف» برای تغییر توجه بین المللی از فرآیند احیای توافق هسته ای و کاهش فشار جهانی بر واشنگتن و متحدانش در این موضوع حساس بود.

وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد که دولت بایدن بارها وعده بازگشت آمریکا به توافق هسته ای را داده بود ولی متاسفانه هنوز چنین امری رخ نداده است.

در ادامه این گزارش آمده است: در نتیجه ماه ها مذاکرات وین که با مشارکت تمامی کشورهای عضو برجام انجام شد، مجموعه ای از راهکارها برای کمک به احیای اجرای تمام عیار توافق جامع سال ۲۰۱۵ و در یک بازه زمانی نسبتاً کوتاه گردآوری شد.

در این گزارش آمده که از دید فنی مدتهاست که همه چیز برای آغاز فرایند احیای برجام آماده است. این وزارتخانه افزود: با درک این موضوع، ناگهان مشارکت همکاران اروپایی و آمریکایی ما کاهش یافت و تلاش کردند که مسئولیت توقف فرایند مذاکرات را بر دوش تهران بگذارند.

وزارت امور خارجه روسیه بیان کرد که ایران بارها آمادگی خود را برای از سرگیری اجرای تمامی تعهدات داوطلبانه برجام اعلام کرده بود و روسیه از این موضوع استقبال می کند.

در ادامه گزارش این وزارتخانه ابراز امیدواری شده که کشورهای غربی و همچنین انگلیس که به تازگی درخواست تجدیدنظر در موضع این کشور در قبال توافق هسته ای از آن کشور شنیده می شود، "میزان مسئولیتی را که بر عهده دارند، درک کرده، بی‌صداقتی را کنار گذاشته و بالاخره قدرت دستیابی به توافق نهایی از سرگیری برجام را به دست آورند.

در خاتمه این گزارش، رعایت اکید برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تنها گام صحیح در مسیر صلح و ثبات برشمرده شده است.

https://irna.ir/xjLCSX

**اتحادیه اروپا: گزارش‌های مربوط به حادثه اصفهان را دنبال می‌کنیم

سخنگوی ارشد سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به حمله ناموفق اخیر به یک تاسیسات نظامی در اصفهان گفت که این اتحادیه گزارش‌های مربوط به این حادثه را دنبال می‌کند.

«پیتر استانو» این مطلب را روز دوشنبه در نشست خبری از بروکسل مطرح و با نیم نگاهی به نقش احتمالی رژیم صهیونیستی در این رابطه افزود: اتحادیه اروپا از همه طرف‌ها می‌خواهد که از هرگونه اقدامی که به تشدید تنش‌های موجود در منطقه منجر می‌شود، خودداری کنند.

این اظهارات پس از آن مطرح شد که وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اعلام کرد: شامگاه شنبه - هشتم بهمن - یکی از مجتمع‌های کارگاهی وزارت دفاع در اصفهان مورد حمله ناموفق ریزپرنده‌ها قرار گرفت که یکی از آنها با اصابت پدافند هوایی مجتمع و دو فروند دیگر در تله های پدافندی گرفتار و منفجر شدند.

در بیانیه وزارت دفاع که به دنبال وقوع حادثه انفجار در یکی از صنایع دفاعی اصفهان منتشر شد، آمده است: این حمله ناموفق شامگاه هشتم بهمن ۱۴۰۱ حوالی ساعت ۲۳:۳۰ صورت گرفت که با پیش بینی ها و تمهیدات پدافندی حمله ریزپرنده ها با موفقیت دفع شده است.

این بیانیه می افزاید: این تهاجم ناموفق تلفات جانی نداشته و آسیب جزیی به سقف کارگاه وارد شده که به فضل الهی خللی در تجهیزات و ماموریت های مجموعه ایجاد نکرده است.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران این حمله را بزدلانه و با هدف ایجاد ناامنی در ایران خواند و تصریح کرد: چنین اقداماتی نمی‌تواند در نیت و اراده متخصصان ما برای پیشرفت‌های صلح آمیز هسته‌ای کشور تاثیری بگذارد.

https://irna.ir/xjLCSR

**ارزیابی رسانه صهیونیست از چالش های بلینکن در تل آویو

یک رسانه صهیونیست با اشاره به بالا گرفتن تنش‌ها در سرزمین‌های اشغالی و نوع نگاه دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی به مسائل مرتبط با ایران، فلسطین و منطقه از چالش هایی گفت که وزیر خارجه آمریکا در سفر امروز خود به سرزمین های اشغالی با آن روبرو خواهد بود.

روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» در گزارشی درباره سفر وزیر خارجه آمریکا به سرزمین های اشغالی، مصر و کرانه باختری نوشت: «آنتونی بلینکن» زمانی به این منطقه سفر کرد که تنش ها در اوج خود قرار داد.

این روزنامه چاپ تل آویو با اشاره به این موضوع که سفر بلینکن به سرزمین های اشغالی از امروز دوشنبه شروع می شود، کشور مصر را گام اول سفر وی اعلام کرد و افزود: سفر به قاهره کاملا تحت الشعاع وخامت اوضاع در کرانه باختری و سرزمین های اشغالی است.

این روزنامه کاهش تنش ها را هدف اصلی دیدارهای بلینکن با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین عنوان کرد.

این رسانه صهیونیستی ساخت شهرک های صهیونیست نشین را در منطقه موسوم به «ای وان» که از مناطق راهبردی در کرانه باختری است، از خواسته های «بزالل اسموتریچ» رهبر حزب «صهیونیسم دینی» رژیم صهیونیستی عنوان کرد و نوشت: «وعده نتانیاهو برای تقویت شهرک های کرانه باختری؛ جایی که قرار است پایتخت فلسطین در طرح (به اصطلاح) دو دولتی شود، هشدارآمیز است.»

«ایتان گیلبوا» کارشناس دانشگاه «بارایلان» در سرزمین های اشغالی با اشاره به تظاهرات خیابانی صدها هزار نفری علیه اصلاحات قضائی مورد نظر نتانیاهو نوشت: اگر موضوع ایران برای نتانیاهو اولویت اول است نباید موضوع اصلاحات قضایی را دنبال کند زیرا چنین کاری تمرکز را از پرداختن به مساله ایران منحرف خواهد کرد.

این منبع خبری صهیونیست قطع همکاری امنیتی بین تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی را از دیگر چالش های پیش روی بلینکن عنوان کرد.

به نوشته «یدیعوت آحارونوت»، جنگ اوکراین، تنش ها با ایران و بحران لبنان و سوریه از دیگر موضوعات سفر بلینکن به سرزمین های اشغالی است.

این روزنامه صهیونیستی با اشاره به مخالفت نتانیاهو با احیای توافق هسته ای با ایران و از سرگیری مذاکرات سازش بین تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی ادامه داد: دولت آمریکا در حال دادن تنفس مصنوعی برای زنده نگه داشتن این مفاهیم است.

روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» همچنین احتمال بازگشایی دفتر دیپلماتیک تشکیلات خودگردان فلسطین در واشنگتن و کنسولگری آمریکا در قدس را بعید دانست و آن را مشروط به تحقق اصلاحات سیاسی در این تشکیلات ارزیابی کرد.

در همین حال، روزنامه صهیونیست «هاآرتص» امروز دوشنبه به نقل از منابع آگاه خود نوشت که بلینکن موضوع «اصلاحات قضایی» مورد نظر کابینه نتانیاهو در ساختار سیستم قضایی رژیم صهیونیستی را مطرح خواهد کرد که از نظر دولت «جو بایدن» باعث تضعیف این سیستم قضایی خواهد شد.

به نوشته این روزنامه صهیونیستی، دولت آمریکا همچنین خواهان «فعال سازی مجدد» رابطه با کابینه نتانیاهو و تقویت همکاری با آن با وجود اختلاف دیدگاه‌ها و نوع رابطه بین نتانیاهو و بایدن است که در طول سال‌ها با مشکلاتی همراه بوده است.

https://irna.ir/xjLCRc

**یک مقام صهیونیست: املاک و اموال مجریان عملیات‌ها را مصادره می‌کنیم

وزیر دارایی تندرو کابینه رژیم صهیونیستی در تلاشی بیهوده برای ترساندن فلسطینی‌ها از انجام عملیات‌های ضد صهیونیستی، از مصادره املاک و اموال عاملان این عملیات‌ها خبر داد.

«بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی در این باره گفت: در صورتی که خانواده مجریان عملیات به طور کامل به غزه تبعید شوند، خانه آنها تخریب و اموال آنها مصادره می‌شود و به خانواده‌های اسرائیلی‌های کشته شده در این حملات منتقل می‌شود.

وی افزود: در چنین صورتی هیچ مجری عملیاتی به کاری که با خانواده اش کرده است، افتخار نخواهد کرد. این مسیری است که در پیش گرفته‌ایم و در سریع ترین زمان ممکن آن را اجرایی خواهیم کرد.

بزالل اسموتریچ پیش از این نیز خواستار محاصره مناطق فلسطینی نشین در قدس اشغالی شده است.

دستگاه‌های امنیتی رژیم صهیونیستی بر این باور هستند که انجام این اقدامات علیه فلسطینی ها در قدس اشغالی منجر به افزایش حملات علیه اهداف صهیونیستی می شود.

سرزمین‌های اشغالی فلسطینی طی روزهای اخیر شاهد تشدید تنش درپی تجاوزات روزانه صهیونیست‌ها و پاسخ مقاومت به این رژیم است.

عملیات شهادت طلبانه جمعه شب «خیری علقم» مبارز فلسطینی در شهر اشغالی قدس در حالی انجام شد که کرانه باختری رود اردن روز پنجشنبه شاهد یورش ارتش رژیم صهیونیستی به شهر جنین و جنایت آفرینی جدیدی بود که در جریان آن ۱۱ شهروند فلسطینی شهید و دستکم ۲۰ نفر دیگر نیز زخمی شدند.

منابع رژیم صهیونیستی روز شنبه نیز از تیراندازی در شهرک سلوان در شهر اشغالی قدس و زخمی شدن ۲ صهیونیست در پی این تیراندازی خبر دادند. این دومین عملیات ضد صهیونیستی در پاسخ به جنایت صهیونیستها در جنین بود.

شرایط این روزهای سرزمین‌های اشغالی و بطور خاص در کرانه باختری بسیار ویژه است و رزمندگان فلسطینی با هر وسیله‌ای پاسخ جنایات بی شمار صهیونیست‌ها را می‌دهند و همین امر شرایط ویژه‌ای را برای صهیونیست‌های غاصب رقم زده است.

تا پیش از این صهیونیست‌ها فقط در جنوب سرزمین‌های اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینی‌ها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیست‌های بزدل تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها گرفته است.

https://irna.ir/xjLCSJ

**فعالیت رآکتور هسته‌ای تاکاهاما در فوکوی ژاپن پس از اعلام هشدار متوقف شد

اپراتور نیروگاه‌ هسته‌ای تاکاهاما گفت که یکی از واحدهای رآکتور این نیروگاه بعد از هشدار کاهش سریع تعداد نوترون‌ها به طور خودکار متوقف شده است.

شرکت برق مستقر در اوزاکای ژاپن در بیانیه‌ای اعلام کرد فعالیت راکتور شماره چهار نیروگاه تاکاهاما در ساعت ۳:۲۱ بعد از ظهر (به وقت محلی) متوقف شد و افزود که هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه این حادثه باعث آلودگی محیط زیست شود، وجود ندارد.

به گفته سازمان تنظیم مقررات هسته‌ای ژاپن، عملکرد خنک کننده این راکتور طبیعی است.

رآکتور شماره چهار این واحد نیروگاهی در ماه نوامبر بعد از خاموشی برای نظارت و بازرسی معمول، فعالیت خود را از سر گرفته بود.

این واحد نیروگاهی دارای چهار رآکتور است که در نزدیکی دریای ژاپن قرار دارد.

https://irna.ir/xjLCTL
**تاکید رئیس جمهور مصر بر آرام کردن اوضاع سرزمین‌های اشغالی در دیدار بلینکن

رئیس جمهوری مصر امروز دوشنبه در دیدار با وزیر خارجه آمریکا در قاهره بر ضرورت تلاش برای آرام کردن تنش‌های اخیر در سرزمین‌های اشغالی تاکید کرد.

عبد الفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر در این دیدار تاکید کرد: "تحولات اخیر تلاش سیاسی و امنیتی برای آرام کردن اوضاع و محدود کردن هرگونه اقدامات یک جانبه از سوی هر دو طرف (فلسطین و رژیم صهیونیستی) را ضروری کرده است."

رئیس جمهور مصر همچنین بر موضع ثابت قاهره برای دستیابی به یک راه حل عادلانه و جامع با تضمیم حقوق ملت فلسطین تأکید کرد.

السیسی همچنین تاکید کرد که حل و فصل این مسئله در منطقه باید به گونه‌ای باشد که چشم انداز صلح، ثبات و همکاری را ایجاد کند.

همچنین آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در توییتی نوشت که با سیسی درخصوص شراکت استراتژیک میان مصر و آمریکا گفتگو کرد.

بلینکن عنوان داشت: من با سیسی درخصوص نقش محوری مصر در منطقه و ثبات آن و همکاری دوجانبه گفت‌وگو کردم.

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا امروز وارد شهر تل آویو می شود و قرار است با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر، «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی و نیز «ایلی کوهین» وزیر امور خارجه این رژیم دیدار کند.

او روز سه شنبه نیز با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در شهر رام الله در کرانه باختری رود اردن برای بحث درباره تنش های جاری در سرزمین های اشغالی دیدار و گفت وگو خواهد کرد.

به نوشته روزنامه صهیونیست «هاآرتص»، بلینکن در این سفر در مورد بسیاری از موضوعات سیاسی از جمله موضوع هسته ای ایران و مذاکرات مربوط به توافق هسته ای با تهران، تلاش های نتانیاهو برای پیشبرد توافق عادی سازی روابط با عربستان سعودی و تقویت روابط بین صهیونیستها و تشکیلات خودگردان فلسطین در سایه بحران عمیق، رویدادها و تنش های امنیتی کنونی گفت وگو خواهد کرد.

این روزنامه به نقل از منابع آگاه خود نوشت که بلینکن موضوع «اصلاحات قضایی» مورد نظر کابینه نتانیاهو در ساختار سیستم قضایی رژیم صهیونیستی را مطرح خواهد کرد که از نظر دولت جو بایدن، باعث تضعیف این سیستم قضایی خواهد شد.

https://irna.ir/xjLCTx

**نمایندگان عراقی: دولت عراق نتایج تحقیق در پرونده ترور فرماندهان مقاومت را به پارلمان بدهد

نمایندگان پارلمان عراق از فراکسیون های «السند الوطنی» و «حقوق»، خواستار ارائه نتایج تحقیق در پرونده ترور فرماندهان شهید پیروزی حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس از سوی دولت به پارلمان عراق شدند.

«فالح الخزعلی» نماینده فراکسیون السند الوطنی امروز دوشنبه خواستار افشای نتایج تحقیق دولت عراق در پرونده ترور فرماندهان شهید به دست آمریکا و ماهیت عوامل این جنایت تروریستی در مسیر فرودگاه بغداد شد.

الخزعلی تاکید کرد: ما پیگیر پرونده ترور فرماندهان پیروزی با استناد به ماده های ۶۱ و ۵۰ قانون اساسی عراق هستیم.

وی افزود: از دولت می خواهیم نتایج پرونده ترور فرماندهان پیروزی را روشن و پرونده را به پارلمان ارائه کند. دولت موظف است گزارش خود را در اسرع وقت به پارلمان بدهد و مشخص کند چه طرف هایی در داخل و خارج در جنایت فرودگاه بغداد دست داشتند.

پیش از الخزعلی، «سعود الساعدی» رئیس فراکسیون «حقوق» پارلمان عراق در گفت و گو با خبرگزاری «المعلومه» عراق خواستار افشای نتایج تحقیق در پرونده ترور فرماندهان شهید و اعلام ماهیت عوامل این جنایت شده بود.

این موضع گیری ها در حالی جان تازه ای گرفته است که بغداد در حال حاضر، میزبان کاظم غریب آبادی معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر در آستانه صدور کیفرخواست پرونده ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان است.

امروز دوشنبه، کاظم غریب آبادی در راس هیاتی قضایی به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران با «نجم عبدالله احمد» دادستان کل عراق دیدار کرد و دو طرف درباره تعدادی از پرونده های مشترک و همکاری قضایی بین دو کشور گفت و گو و رایزنی کردند.

پیشتر، قاضی «لیث جبر حمزه» رئیس شورای نظارت قضایی عراق با معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر ایران و هیات همراه وی دیدار و همچنین در فرودگاه از هیات ایرانی استقبال کرد.

غریب آبادی قرار است امروز با دکتر خالد شوانی وزیر دادگستری عراق و چند تن از مقام های عراقی دیدار کند.

پیگیری و تسریع رسیدگی به پرونده ترور فرماندهان شهید پیروزی یکی از دستورکارهای اصلی سفر کاظم غریب آبادی است که بنا به دعوت ریاست عالی دستگاه قضایی عراق به بغداد سفر کرده است.

معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر در آستانه صدور کیفرخواست پرونده ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان، در بدو ورود به بغداد خواستار تسریع در تکمیل پرونده ترور فرماندهان پیروزی شد. او ابتدا در محل ترور شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهندس المهدی و همراهانشان حضور یافت و به مقام شامخ این شهدا ادای احترام کرد.

غریب آبادی با تاکید بر تسریع رسیدگی و تکمیل پرونده ترور فرماندهان بزرگ پیروزی، اظهار داشت: در این سفر سه روزه، این پرونده مورد پیگیری جدی قرار خواهد گرفت. در ایران این پرونده در آستانه صدور کیفرخواست است و امیدواریم در عراق نیز هر چه زودتر کیفرخواست، تقدیم دادگاه شود تا همه مرتکبان و آمران و عاملان در پیشگاه عدالت محاکمه شوند.

https://irna.ir/xjLCVw

**کرملین: ناتو تماس با مسکو را قطع کرده است

کاخ کرملین روز دوشنبه اعلام کرد که گفتگوهای قابل توجه و بنیادین میان روسیه و ناتو به علت قطع تماس از سوی این ائتلاف نظامی غربی، وجود ندارد.

دمیتری پسکوف سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در باره احساس نیاز کرملین به ادامه تماس با ناتو شامل گفتگوهای سطح بالا، با توجه به خطر رویارویی مستقیم میان روسیه و ناتو، با اشاره به قطع تماس های مهم از سوی این ائتلاف نظامی گفت که سخن گفتن در باره چنین تماس هایی در حال حاضر بسیار دشوار است.

وی با اشاره به گوناگونی دیدگاه های جوامع اروپایی درباره تصمیم سیاستمداران این کشور برای فرستان تانک رزمی به اوکراین، گفت که همه جنبه های این موضوع، آشکار و شفاف است.

به گفته پسکوف؛ در همه کشورهای اروپایی برخی محافل وجود دارند که با اقدامات منجر به افزایش میزان مداخله کشورهایشان در درگیری های اوکراین، مخالفت می کنند. در واقع چنین نیروهای اجتماعی در بسیاری از کشورها وحود دارد که آشکارا در این باره سخن می گویند.

سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه آمریکا، اوکراین را بستر آزمایش تولیدات نظامی-صنعتی خود می‌بیند، تاکید کرد واشنگتن نه تنها گرداننده بلکه بهره‌بردار اصلی از بحران اوکراین است.

وی افزود: روشن است که ایالات متحده نه تنها هدایت‌کننده اصلی در بحران اوکراین بلکه بهره‌بردار اصلی از این درگیری نیز است. واشنگتن اوکراین را به عنوان بستری برای آزمایش تولیدات نظامی-صنعتی خود می‌بیند که در آن انواع سامانه‌های تسلیحاتی توسط سربازان اوکراینی برای مقابله با سلاح‌های روسی به کار گرفته ‌می‌شود.

ریاباکوف با بیان اینکه اروپا تجهیزات نظامی خود را «برای انهدام» به اوکراین می‌فرستد، خاطر نشان کرد: واشنگتن، این را فرصتی برای انعقاد قراردادهای مولتی‌میلیارد دلاری فروش اسلحه به اروپا می‌داند.

این دیپلمات روس ضمن هشدار نسبت به اینکه «بازی منفعت طلبانه» پایان خوبی نخواهد داشت، ادامه داد: پس از اعلام تصمیم واشنگتن مبنی بر ارسال تانک‌های ابرامز به اوکراین، مسکو دیگر هیچ مسیری برای برگزاری گفت‌وگوها با کی‌یف نمی‌بیند.

به گفته معاون وزیر خارجه روسیه، مسکو برای بررسی هرگونه ابتکار جدی با هدف پایان بحران اوکراین آمادگی دارد اما تاکنون کسی در این رابطه راهکاری ارائه نکرده است.

ویاچسلاو ولودین رئیس دومای روسیه نیز روز گذشته ضمن هشدار به کشورهای غربی درباره پیامدهای ارسال تسیلحات و تجهیزات جنگی به اوکراین تاکید کرده بود: آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو از اوکراین به عنوان محلی برای آزمایش تسلیحات خود استفاده می‌کنند.

همچنین دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین روز پنجشنبه گفته بود که ارسال تسلیحات به اوکراین از سوی کشورهای غربی گواهی بر دخالت مستقیم و فزاینده آن‌ها در درگیری مسکو و کی‌یف است.

https://irna.ir/xjLCSz

**ایران حمله تروریستی به مسجدی در پیشاور پاکستان را محکوم کرد

سخنگوی وزارت خارجه حمله تروریستی انتحاری به نمازگزاران مسجدی در پیشاور پاکستان را به شدت محکوم کرد و مراتب همدردی عمیق کشورمان را با دولت و مردم پاکستان ابراز داشت.

ناصر کنعانی روز دوشنبه با محکوم کردن حمله تروریستی انتحاری به نمازگزاران مسجدی در پیشاور در ایالت خیبرپختونخوا پاکستان، برای شهدای این حادثه علو درجات و برای مجروحین، شفای عاجل مسالت کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: جمهوری اسلامی ایران مجددا تمامی اشکال تروریسم و افراط گرایی را محکوم کرده و بر ضرورت مبارزه با تمامی اشکال این اقدامات غیر انسانی تأکید می نماید.

کنعانی خواستار همکاری تمامی کشورهای منطقه برای مبارزه مؤثر و بازدارنده با سازمان دهندگان، پشتیبانان و حامیان مالی چنین اقدامات تروریستی شد.

https://irna.ir/xjLCVJ

**یک مقام آگاه: در اثر سه حمله پهپادهای رژیم صهیونیستی به مرز البوکمال سه کامیون آسیب دید

یک مقام آگاه اعلام کرد که در ۱۵ ساعت گذشته، پهپادهای متجاوز رژیم صهیونیستی سه بار به منطقه مرزی البوکمال سوریه که با عراق هم مرز است حمله کرده اند که در اثر آن سه کامیون آسیب دید.

این مقام آگاه عصر امروز(دوشنبه) در گفت وگو با ایرنا دمشق، با اشاره به این که در این سه تجاوز سه کامیون حامل مواد غذایی که از عراق وارد خاک سوریه شده بودند، آسیب دید، اظهار داشت: به فضل خدا هیچ کسی در این اقدام تجاوزکارانه کشته نشده و فقط یک رانند سوری زخمی شده که در حال مداوا می باشد.

وی هدف رژیم صهیونیستی از این اقدام را ادامه راه گروه تروریستی داعش عنوان و تصرح نمود: تا آذر ماه سال ۱۳۹۶ که گروه تروریستی داعش هنوز شکست نخورده بود، عناصر این گروهک مرز میان عراق و سوریه را بسته بودند و پس از داعش نیز رژیم صهیونیستی می خواهد با ادامه راه این گروه تروریستی این مرز بسته باشد تا ارتباط زمینی ایران – عراق و سوریه برقرار نشود.

این مقام آگاه با اشاره به این که پهپادهای متجاوز صهیونیستی از خاک اردن گذر کرده و خود را به مرز البوکمال در سوریه می رسانند، گفت: رژیم صهیونیستی سعی دارد منطقه ناامن باشد تا از این راه با انتقال مشکلات داخلی خود به خارج از مرزهای سرزمین های اشغالی، چند صباحی بتواند عمر بیشتری کند، ولی مقامات تل آویو باید بدانند که نابودی رژیم صهیونیستی وعده حقی است که به زودی اتفاق خواهد افتاد.

وی نیاز منطقه به پدافند هوایی را نیاز ضروری دانست و اعلام کرد که اقداماتی در این زمینه صورت گرفته که فعلا رسانه ای نمی شود، اما صهیونیست ها پیامد این اقدام تجاوزکارانه خود را به زودی خواهند دید.

این مقام آگاه اخبار برخی رسانه ها مبنی بر حمله به کاروان های مواد غذایی را شانتاژ رسانه ای دانست و تاکید کرد که در این سه حمله تجاوزکارانه فقط سه کامیون آسیب دیده است.

در ۱۷ آبانماه نیز یک رسانه ایرانی مدعی هدف قرار گرفتن ۲۱ کامیون کاروان سوخت ایرانی در مرز البوکمال و شهادت ۲۵ نفر شده بود که در همان زمان نیز این ادعا رد شد.

در حمله یاد شده نه تنها هیچ ایرانی شهید نشده بود، بلکه فقط ۲ کامیون حامل سوخت هدف حمله پهپادهای رژیم صهیونیستی قرار گرفته بود و یک کامیون دیگر هم به دلیل نزدیکی با این دو کامیون آسیب دیده بود.

https://irna.ir/xjLCW4

**تعطیلی هزاران مرکز آموزشی و خانه‌نشینی میلیون‌ها دانش‌آموز درنتیجه اعتصاب آموزگاران در انگلیس

اعتصاب آموزگاران انگلیس در جریان بزرگترین حرکت اعتراضی طی یک دهه اخیر در روز چهارشنبه هفته جاری، هزاران مدرسه را تعطیل و میلیون‌ها دانش آموز در این کشور را طبق برآوردهای صورت گرفته خانه‌نشین خواهد کرد.

معلمان در انگلیس آخرین گروهی هستند که به صف اعتراض سایر کارکنان دولتی علیه شرایط بغرنج اقتصادی و مشکلات معیشتی ملحق شده‌ و خواستار بهبود شرایط کاری و افزایش دستمزدهای خود هستند. معترضان از دولت می‌خواهند که حقوق آن ها را بالاتر از نرخ تورم تعیین کند.

نرخ تورم در انگلیس طی یک سال و نیم گذشته از محدوده ۲ به ۱۰.۵ درصد رسیده است. این شاخص البته طی دو ماه اخیر یک کاهش جزئی را تجربه کرده و دولت هم وعده داده که تورم را امسال نصف می‌کند. اما نه کارشناسان چنین وعده‌ای را عملیاتی ندانسته و نه معترضان که تحت فشار افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها روزگار سختی را سپری می‌کنند زیر بار نمی‌روند.

گلیان کیگان، وزیر آموزش انگلیس قرار است پیش از اعتصاب روز چهارشنبه با مسئولین سندیکای معلمان برای جلوگیری از برگزاری این حرکت اعتراضی دیدار و رایزنی کند. کوین کورتنی، رئیس مشترک سندیکای NEU گفت: «این آخرین فرصت برای اجتناب از اعتصاب در روز چهارشنبه است. امیدواریم وزیر آموزش پیشنهادهای ملموسی برای پایان دادن به این اختلاف و جلوگیری از اعتصاب ارائه کند.» این درحالیست که مری بوستد، رئیس دیگر سندیکای NEU هشدار داد که دولت نمی تواند هیچ کاری برای جلوگیری از ادامه اعتصابات انجام دهد. وی افزود: «دولت به تازگی در تعامل با اتحادیه های معلّمان ناکام ماند.»

هرچند آموزگاران برای شرکت در این اعتصاب نیازی به درخواست مرخصی ندارند اما گزارش‌های منتشر شده حاکیست که سندیکای NEU طی دو هفته گذشته فربه تر شده و بیش از ۳۲ هزار آموزگار انگلیسی جذب کرده است.

طبق برآوردهای صورت گرفته، اعتصاب روز چهارشنبه فعالیت ۲۳ هزار مدرسه را تحت الشعاع قرار خواهد داد و ۴.۵ میلیون دانش‌آموز ناگزیر خانه نشین می‌شوند. همچنین بسیاری از مدارس انگلیس این روز را تعطیل اعلام کرده و تنها تعداد اندکی برای دانش‌آموزان مقاطع حساس و یا فرزندان مشاغل کلیدی، به صورت نیمه‌باز فعال خواهند بود.

طبق برنامه اعلام شده، قرار است نیم میلیون کارمند دولت انگلیس که عضو هفت سندیکای مختلف هستند، روز چهارشنبه در اعتراض به اوضاع بغرنج اقتصادی و مشکلات مالی دست از کار بکشند. این بزرگترین اعصاب از سال ۲۰۱۱ است که در جریان آن ۳ میلیون کارمند دولت دست از کار کشیدند.

هم زمان کنگره اتحادیه کارگری قرار است در اعتراض به لایحه پیشنهادی دولت برای مقابله با برگزاری اعتصاب مشاغل عمومی، تظاهرات کنند. گفته می شود که این لایحه جنجالی میلیون‌ها کارگر را در معرض اخراج قرار می‌دهد.

در لایحه پیشنهادی دولت ریشی سوناک، سطحی حداقلی از خدمات عمومی مشخص شده که بر اساس آن کارگران و کارکنان در بخش‌های خدمات اضطراری عمومی حق اعتصاب نخواهند داشت. براساس این لایحه از هر پنج کارگر انگلیسی یک نفر در معرض خطر ممنوعیت اعتصاب قرار خواهد گرفت.

کارفرمای هر کسی که در بخش‌های بهداشت، آموزش یا حمل‌ونقل کار می‌کند، می‌تواند او را مجبور کند که سر کارش بماند، حتی اگر اتحادیه‌شان به اعتصاب رای داده باشد - و در صورت امتناع ممکن است از کار اخراج شوند.

تورم مهار نشدنی، افزایش بهای مواد غذایی و انرژی، کمبود گاز و برق و قطع آب ناشی از آن، همه و همه مردم انگلیس را که از رفاه همیشگی خود محروم شده‌اند، به اعتراض و اعتصاب کشانده است.

نخست‌وزیر انگلیس چندی پیش با اعتراف به مشکلات عمیق اقتصادی تصریح کرد که مردم نباید توقع داشته باشند که دولت حلال تمام مشکلات مالی آن‌ها باشد. وی همچنین عنوان کرد که مشکلات اقتصادی کشور در سال جدید میلادی (۲۰۲۳) از بین نخواهد رفت.

https://irna.ir/xjLCVT