کوروش خلیلی روز جمعه در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: شیلات سالانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون قطعه بچه ماهی برای بازسازی گونههای بومی جنوبی دریای خزر به روش مصنوعی و نیمه مصنوعی توسط سه مرکز بازسازی ذخایر ژنتیکی، مرکز فرعی حاشیه سفیدرود (مزرعه یکصد هکتاری) رهاسازی میکند.
وی ادامه داد: ظرفیت آبزیپروری با بهره گیری از ظرفیت منابع آبهای داخلی استان (مزارع پرورشی، آب بندان، دریاچه پشت سد، خلیج و تالاب انزلی) برای تولید ماهیان گرمآبی، سردآبی و خاویاری نیز ۱۰۰ هزار تن می باشد.
وی اضافه کرد: سالانه بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تن آبزی اعم از کیلکا ماهیان و انواع ماهیان استخوانی از منابع ذخایر ماهیان جنوب دریای خزر در گیلان صید میشود.
وی عنوان کرد : استان ظرفیت سالانه ۱۰ تن خاویار پرورشی با بهره گیری از منابع آب های ساحلی استان (آبهای لب شور و اراضی ساحلی) و بیش از هزار تن گوشت انواع ماهیان خاویاری پرورشی را دارد.
خلیلی عمده دستاوردهای شیلات استان در صنعت آبزی پروری را شامل دستیابی به بیوتکنیک تولید و تکثیر قریب ۱۵ گونه از ماهیان بومی دریای حوزه دریای خزر در محیطهای اسارت و در قالب تکثیر مصنوعی، بازسازی ذخایر ژنی گونهها و جمعیت های موجود در حوزه جنوبی دریای خزر بالاخص گونه ماهی سفید، بهرهگیری از تکنیکهای نوین در فرآیند تکثیر و تولید مصنوعی ماهیان بالاخص ماهیان خاویاری عنوان کرد.
وی تعیین جنسیت ماهیان خاویاری به روش های بیوپسی، لاپاراسکوپی، سونوگرافی و استفاده از ابزار و تجهیزات جدید نظیر طراحی و ساخت انواع انکوباتور و مخازن نگهداری و ذخیره سازی، بهره گیری از سیستمهای نوین مصرف آب با هدف کاهش مصرف آن در حوزههای آبزی پروری(سیستمهای گردشی)، بهره گیری از روشهای جدید در بارورسازی محیطهای پرورشی آبزیان (تولید و تزریق انواع میکرو جلبکها و کاهش بهره گیری از کودهای شیمیایی) را از دیگر دستاوردهای حوزه آبزی پروری برشمرد.
مدیرکل شیلات گیلان با اشاره به ظرفیت تولید یکصد هزار تنی آبزیان در گیلان گفت: این استان پتانسیل لازم در آبزی پروری گرمآبی، سردآبی، خاویاری دارد و در بحث پرواربندی ماهی فضای مناسب برای تولید اقتصادی و صادراتی هم فراهم است.
وی ادامه داد: ۸۰ درصد تولیدات شیلاتی از محل آبزی پروری و ۲۰ درصد از صید دریایی است و در حوزه شیلات ۱۱ هزار نفر بهطور مستقیم و سه برابر این تعداد نیز بصورت موقت اشتغال دارند.
وی با اشاره به دستاورهای حاصل شده پس از پیروزی انقلاب اسلامی در صنعت شیلات استان گفت: در بخش شیلاتی طی ۴۳ سال بالغ بر ۲۰ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری انجام شده که ۸۰ درصد این سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی انجام شده است.
خلیلی اضافه کرد: شیلات گیلان پیش از انقلاب در بخش پرورش ماهیان تنها در تولید ماهیان پرورشی گرمآبی فعالیت داشت که طی آن ۲ هزار ۵۰۰ تن ماهی پرورشی تولید کرد و پس از ۴۳ سال این تولید به ۸۷۵ هزار و ۶۸۶ تن رسیده است.
وی تصریح کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیت شیلات در تولید ماهیان پرورشی گسترش یافت و طبق آمار در تولید ماهیان پرورشی سردآبی توانستیم طی ۴۳ سال ۴۱ هزار و ۶۸۵ تن، هشت هزار و ۸۶۸ تن ماهیان خاویاری پرورشی و ۳۰۶ هزار و ۶۹۱ هزار قطعه ماهیان زینتی (قرمز و آکواریومی) تولید کنیم.
به گفته وی، عملکرد شیلات گیلان در تکثیر ماهیان پرورشی گرم آبی نیز یک میلیون و ۶۱۲ هزار و ۴۶۲ هزار قطعه و در تکثیر ماهیان پروروشی سردآبی ۱۳۰ هزار و ۳۹۹ هزار قطعه بوده است.
خلیلی اضافه کرد: این اداره کل در تولید و تکثیر ماهیان خاویاری، بازسازی ذخایر ژنی ماهیان خاویاری و استخوانی، تکثیر ماهیان گرمآبی، تکثیر ماهیان زینتی، تعداد مزارع پرورش ماهیان گرمآبی و خاویاری، تنوع گونهای(ماهی، گیاهان آبزی، سخت پوستان، کرم) رتبه اول و در تولید ماهیان گرمآبی و صید و بهرهبرداری در حوزه شمال کشور رتبه دوم کشور را دارد.
گیلان به دلیل دارا بودن شرایط علمی مناسب از شرایط ویژه برای تولید آبزیان پرورشی ویژه ماهی ایجاد و توسعه مزارع پرورشی از طریق صدور مجوزهای قانونی پس از پیروزی انقلاب اسلامی با بکارگیری نیروهای کارآمد و متخصص شیلاتی و استفاده بهینه از شرایط اقلیمی و پتانسیلهای موجود با ترویج علوم و فنون تکثیر و پرورش انواع آبزیان بسترهای مناسب جهت افزایش تولید آبزیان و افزایش مصرف سرانه ماهی و ایجاد بسترهای مناسب زمینه اشتغال پایدار و کارآفرینی را در سراسر استان فراهم کرده است.
استان گیلان بیش از از ۵۳ هزار مزرعه پرورش ماهیان گرمآبی، ۴۳۰ مزرعه سردآبی و ۱۰۰ مزرعه خاویاری دارد و ۱۳ هزار هکتار از اراضی این استان تحت پوشش آبزی پروری قرار دارد.