تهران- ایرنا- ینس استولنبرگ دبیرکل ناتو روز سه شنبه در ادامه سفر خود به شرق آسیا و پس از پایان سفرش به کره جنوبی، صبح امروز (سه شنبه) و در بدو ورود به توکیو، بر ضرورت توسعه همکاری ناتو با ژاپن تاکید کرد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از رویترز، استولنبرگ پس از اتمام سفر دو روزه خود به کره جنوبی به ژاپن سفر کرد. دبیرکل ناتو قرار است در جریان سفر خود به ژاپن با فومیو کیشیدا نخست وزیر این کشور دیدار کند.

استولتنبرگ در سخنرانی کوتاهی در ژاپن گفت:" جنگ در اوکراین برای همه ما اهمیت دارد و بنابراین ما نیز از حمایتی که ژاپن با استفاده از هواپیماها و پتانسیل حمل و نقل خود انجام می دهد، بسیار سپاسگزاریم."

به باور کارشناسان، دبیرکل ناتو در سفری که به سئول کرده و نخستین گام از سفرش به دو کشور کره جنوبی و ژاپن به شمار می آید بدنبال تقویت و تحکیم روابط با متحدان آمریکایی در جنگ اوکراین و افزایش رقابت با چین بود.

بنظر می رسد سفر دبیرکل ناتو به کره جنوبی و ژاپن مقدمه ای برای ایجاد ایجاد نسخه آسیایی ناتو و تقابل و جنگ در منطقه آسیا-پاسیفیک باشد.

دبیرکل ناتو در سخنرانی خود در بنیاد "چی" در مطالعات پیشرفته در سئول از کره جنوبی برای کمک هایش به اوکراین قدردانی کرد اما درعین حال این کشور را به حمایت بیشتر نظامی ترغیب کرد و افزود اکنون نیاز فوری به مهمات جنگی برای اوکراین وجود دارد.

وی گفت: «من کره جنوبی را به ادامه و آغازِ کار بر روی مسائل ویژه حمایت نظامی ترغیب می کنم. در نهایت تصمیم با خود شماست اما باید بگویم بسیاری از متحدان ناتو که پیش از این هرگز سیاست صادرات سلاح به کشورهایی که در جنگ هستند را نداشتند با حمله روسیه به اوکراین این سیاست را تغییر دادند.

در دیدار استولنبرگ با مقام های رسمی کره جنوبی، وی خاطرنشان کرد رویدادها در اروپا و آمریکا به سایر مناطق به هم می پیوندند و متحدان خواستار کمک برای مدیریت تهدیدهای جهانی با افزایش شراکت در آسیا هستند.

کره جنوبی قراردادهای مهمی را از آغاز جنگ اوکراین برای فراهم کردن صدها تانک، هواپیما و سایر سلاح ها به لهستان که از اعضای ناتو است امضا کرده است. باوجود این یون سوک یول رئیس جمهوری کره جنوبی پیش تر اعلام کرده بود که قوانین کشورش که برخلاف تامین سلاح برای کشورهای درگیر جنگ است فراهم کردن سلاح برای اوکراین را دشوار کرده است.

در پاسخ به سخنان رئیس جمهوری کره جنوبی، دبیرکل ناتو گفت کشورهایی مانند آلمان، سوئد و نروژ سیاست هایی مشابه کره جنوبی داشتند اما آنها را تغییر دادند. وی همچنین تاکید کرد پیروز نشدن روسیه در این جنگ حائز اهمیتی فوق العاده است و این موضوع نه تنها برای اوکراین مهم است بلکه از فرستادن پیام اشتباه به حکومت های اقتدارگرا از جمله چین اجتناب می کند که با اعمال زور می توان آنچه خواست را بدست آورد.

دبیرکل ناتو با اشاره به افزایش ظرفیت های نظامی پکن و عملکردش در منطقه گفت باوجود این که چین رقیب و مخالف ناتو نیست اما به شکلی بیشتر و ویژه تر در دستورکار ناتو قرار گرفته است. وی همچنین افزود ما باید درباره مسائلی از جمله کنترل سلاح، تغییرات اقلیمی و سایر موضوعات با چین وارد گفتگو شویم.

ناتو و تلاش برای بحران سازی علیه چین

تلاش ناتو برای افزایش همکاری با آسیا در حالی رو به افزایش گذاشته است که پیش تر ژنرال ۴ ستاره نیروی هوایی آمریکا در یادداشتی به فرماندهان نیروی هوایی و افسران تحت فرمان خود نسبت به وقوع جنگ میان واشگتن و پکن در ۲۰۲۵ هشدار داد و از آن‌ها خواست که خود را برای آن آماده‌ کنند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از شبکه خبری «ان‌بی‌سی‌نیوز»، مایک مینیهان (Mike Minihan) رییس فرماندهی تحرک هوایی ارتش آمریکا در یادداشتی به افسران تحت فرمانش نوشت پیش‌ بینی می‌کند که آمریکا و چین تا ۲ سال آینده وارد جنگ خواهند شد و آن‌ها باید خودشان را «برای خالی کردن یک خشاب با شلیک به سر آماده کنند».

در یادداشت این ژنرال آمریکایی که به دست شبکه خبری ان‌بی‌سی رسیده، آمده است: امیدوارم در اشتباه باشم. اما باور دارم که در سال ۲۰۲۵، در جنگ خواهیم بود.

مینیهان توضیح می‌دهد: تایوان و آمریکا در ۲۰۲۴ سرگرم انتخابات ریاست جمهوری خواهند بود و این امر این فرصت را به چین می‌دهند تا علیه تایوان اقدام کند.

در همین رابطه،‌ پاتریک رایدر سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در بیانیه‌ای گفت: راهبرد دفاع ملی به وضوح نشان می‌دهد که چین چالش پیش روی وزارت دفاع است و ما با همکاری در کنار متحدانمان برای حفظ صلح در آب‌های منطقه هند و اقیانوس آرام (Indo-Pacific) متمرکز هستیم.

لوید آستین وزیر دفاع آمریکا نیز در اوایل ماه جاری درباره احتمال حمله قریب‌الوقوع چین به تایوان گفت بود: آنچه اخیرا شاهد هستیم، رفتار بسیار تحریک‌آمیز از سوی نیروهای چین و تلاش آن‌ها برای ایجاد یک هنجار جدید است. اما من تردیدم دارم که این به معنای حمله‌ای قریب‌الوقوع باشد.

بر اساس این گزارش، بخش تحرک هوایی نیرو هوایی ارتش آمریکا، ۵۰ هزار پرسنل و نزدیک به ۵۰۰ هواپیما در اختیار دارد که وظیفه حمل‌ونقل و سوخت‌رسانی را برعهده دارند. مأموریت آن‌ها، برقراری و ارائه تحرک هوایی در سطح جهان است. این فرماندهی همچنین نقش مهمی در ارائه حمایت‌های بشردوستانه ایفا می‌کند.

در آگوست ۲۰۲۲، پس از سفر نانسی پلوسی، رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، چین مذاکرات با ایالات متحده را در تعدادی از زمینه ها به حالت تعلیق درآورد.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پس از سفر مناقشه برانگیز پلوسی به تایوان، در دیدار با رئیس جمهور چین گفته بود آمریکا به دنبال جنگ سرد و یا تشکیل ائتلافی در برابر چین نیست و از استقلال تایوان حمایت نمی‌کند و هیچ نیتی برای درگیری با چین ندارد.

با این حال واشنگتن با ارسال تسلیحات به این جزیره واکنش چینی‌ها را برانگیخته است.

اکنون کوین مک کارتی رییس جدید مجلس نمایندگان آمریکا نیز قصد دارد در بهار امسال به تایوان سفر کند که قطعا تنش‌ها را در این منطقه بین دو قدرت جهانی بیش از پیش خواهد کرد.

کارشناسان هشدار می‌دهند که روابط پکن و واشنگتن همچنان پرتنش خواهد بود و رقابت در سال جاری میلادی ۲۰۲۳ تشدید خواهد شد.