اراک - ایرنا - یکی از مهم‌ترین افتخارات و دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران، هویت‌بخشی به زنان است که توانسته‌اند با اتکا به داشته‌ها و توانمندی‌های خود در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی،فرهنگی و ورزشی بدرخشند.

به گزارش ایرنا، زنان نیمی از جمعیت کشور و رکن رکین آن را تشکیل می‌دهند و سهم زنان در تحولات جامعه بر هیچ‌کس پوشیده نیست، وضعیت اجتماعی زنان ایران در طول تاریخ پرفراز و نشیب این مرز و بوم، دستخوش تغییر و تحولات فراوان بوده است. انقلاب اسلامی به رهبری امام‌خمینی(ره) تحولی اساسی و شگرف در وضعیت زنان جامعه ایران پدید آورد، انقلاب اسلامی جایگاه و منزلت زنان را اعتلا بخشید و دامنه مشارکت آنان را گسترش داد.

دین اسلام شان و جایگاه والایی برای زنان قائل است، بر همین مبنا یکی از مهم‌ترین افتخارات و دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران، هویت‌بخشی به زنان است که نیمی از جمعیت کشورمان را تشکیل می‌دهند.

جایگاه زنان در نظام جمهوری اسلامی به قدری والاست که مقام معظم رهبری می‌فرمایند: «زن ریحانه است نه قهرمان»؛ «مهم‌ترین مسئولیت زن، کدبانویی است؛ معنای کدبانویی خدمتگزاری نیست، معنایش این است که محیط خانواده را برای خانواده و برای همسر یک محیط امن و آرام و مهربانی می‌کند؛ با مهربانی خودش، با عزتی که در خانه برای او فرض می‌شود».

آمارها حکایت از رشد چشمگیر شاخص‌های اجتماعی زنان در بعد از انقلاب اسلامی دارد.

مطالعات جمعتی شناختی در سالهای اخیر نشان می‌دهد که زنان نقش پیشرو در ساختار جمعیتی کشور داشته‌اند، نرخ رشد جمعیت ایران طی سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۶۵ برابر ۹/۳ درصد و از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۰ ، حدود ۵.۲ درصد و در سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۵ برابر ۵.۱ درصد بوده که این رقم علاوه بر موفقیت برنامه‌های تنظیم خانواده، گواه مشارکت بالای زنان در این امر است.

طبق نتایج آخرین سرشماری، امید به زندگی در میان زنان و مردان، اختلافی معادل ۷۴.۴ سال دارد . به گفته برخی مسوولان وزارت بهداشت و درمان، پیش‌بینی می‌شود که در چند سال آینده سن امید به زندگی در ایران به ۸۱.۸ سال برای زنان و ۷۶ سال برای مردان افزایش یابد.

ارتقاء حقوق و کرامت انسانی زنان پس از انقلاب
ارتقاء حقوق و کرامت انسانی زنان و توانمندسازی آنان از جمله پیش شرط‌های لازم برای توسعه جامعه ایرانی در تمامی دستگاه‌ها و قوانین مربوطه ذکر شده است، بنابراین هجمه‌ها و تبلیغات غربی نتوانسته جایگاه زنان را در نظام جمهوری اسلامی ایران تقلیل دهد و روز به روز زنان در جامعه‌ ایرانی در زمینه‌های مختلف علمی، سیاسی، مدیریت‌های اجتماعی و فرهنگی درخشیده‌اند.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی گفت: در دوران رژیم شاهنشاهشی، زن ایرانی اغلب نماد و مظهر هیجانات جنسی بود! درحالی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی تلاش شد تا زن ایرانی هویت خود را از قرآن و تعالیم اهل بیت (ع) بگیرد و از استعدادها و توانمندی‌های او برای تعالی خود و جامعه استفاده شود.

«پروین مفتح زاه» افزود: استفاده از ظرفیت و دانش بانوان در درجه اول در جهت تحکیم بنیان خانواده به عنوان اصل اساسی تعالی جامعه می‌تواند به بالندگی در ابعاد مختلف منجر شود.

وی اظهار بیان کرد: زن مسلمان انقلابی، هویت خود را در نهاد خانواده و سپس در حضور اجتماعی بازیافته است و در نظام جمهوری اسلامی جنسیت درخدمت تعالی انسان قرار می‌گیرد و در خدمت انحطاط و زوال اخلاقی بشر نیست.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استان مرکزی گفت: ارتقاء حقوق و کرامت انسانی زن و توانمندسازی او از جمله مهمترین پیش شرط‌های لازم برای پیشرفت جامعه اسلامی است.

مفتح زاده افزود: نگاهی گذرا به آثار علمی، پژوهشی، تاریخی، ادبی، سیاسی و هنری که با نام زنان در کشورمان منتشر می‌شود، حکایت از جایگاه والای علمی و مدارج عالی زنان دارد.

وی بیان کرد: پیشرفت زنان در همه عرصه‌های علمی و عملی از جمله تکنولوژی، فناوری، سیاسی ، فرهنگی، پزشکی، ورزشی، کار آفرینی و مدیریتی نشان از نقش آفرینی بی‌بدیل و مثبت آنان دارد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مرکزی گفت: مطالعه آمارهای بین‌المللی منتشر شده در خصوص پیشرفت زنان درحوزه‌های مختلف، تأثیر شگرف انقلاب در هویت بخشی و تعالی زنان کشورمان را اثبات می‌کند.

مفتح زاده این مطالعات آماری را شامل وضعیت سواد، مدارج دانشگاهی، تخصص‌های مختلف علمی و پژوهشی و رتبه‌های‌ ورزشی، پست‌های مدیریتی، ورود به عرصه‌های کارآفرینی عنوان کرد که در مقایسه آن با قبل از انقلاب و حتی وضعیت کنونی زنان در کشورهای مختلف غربی و شرقی، میزان رشد و بالندگی زنان ایران پس از انقلاب را برای هر صاحب اندیشه منصفی تبیین می‌کند.

مشاور نماینده ولی فقیه در استان مرکزی در امور بانوان گفت: زنان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در روند اصلاحی جامعه نقش پررنگ و گسترده نداشتند و رژیم منحوس پهلوی با دست‌اندازی به شعار آزادی عملا سیاست‌های خود را برای به ابتذال کشیدن زنان و تزلزل در بنیان خانواده پایه‌ریزی می‌کرد.

«اشرف جواهری» افزود: رژیم ستمشاهی با اقداماتی موجب شده بود تا شان والای زنان کاهش یابد و این امر زن را از اصلاح و هدایت جامعه غافل کرد اما انقلاب اسلامی این رشد و بلوغ فکری را به وجود آورد که زن در اصلاح جامعه و تربیت فرزند، نقش بنیادی دارد.

وی با اشاره به جمله‌ای از امام راحل که فرمودند« زنان، مردان شجاع را در دامان خود بزرگ می‌کنند»، اظهار کرد: نگاه عمیق امام راحل و مقام معظم رهبری به جایگاه زن، عرصه را برای رشد علمی، فرهنگی و اجتماعی بانوان باز کرد و فعالیت‌های مهمی در این زمینه انجام شد.

مشاور نماینده ولی فقیه در امور بانوان استان مرکزی گفت: با تلاش‌های صورت گرفته اکنون شاهد هستیم که بی‌سوادی زنان بالاتر از ۱۵ سال نسبت به کشورهای دیگر کاهش یافته و رتبه اول نسبت دختران به پسران در تحصیلات ابتدایی و افزایش نسبت دختران به پسران در تحصیلات دانشگاهی و افزایش استادان زن در دانشگاههای کشور ثبت شده است.

جواهری، درباره وضعیت بهداشت و سلامت قبل از انقلاب، نیز گفت: به خوبی یاد داریم که در اراک دکترهایی شامل ابطحی، مرادیان، صباحی، پور بهلول در در اراک طبابت می‌کردند و تنها یک بیمارستان به نام پهلوی به مردم خدمات درمانی ارایه می‌کرد و بعدها بیمارستانی دیگر با عنوان زایشگاه زنان بنا شد.

وی با اشاره به کمبود نیروی دانش آموخته در رشته‌های پزشکی بیان کرد: پزشکان در استان از کشورهای هند، بنگلادش و پاکستان به دلیل کمبود پزشک ایرانی برای ویزیت مردم وارد کشور می‌شدند.

مشاور نماینده ولی فقیه در استان مرکزی در امور گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مجبور به استفاده از ظرفیت پزشکان از خارج بودیم اما امروز ایران، به مرکز درمان بیماران از کشورهای دیگر تبدیل شده است.

جواهری افزود: اکنون رویکرد کشور سلامت محور به جای رویکرد درمان محور شده است و توجه ویژه به اولویت پیشگیری، بهداشت، خودمراقبتی و آموزش در ارتقای سلامت مورد توجه قرار دارد.

وی درباره حضور زنان در عرصه‌های ورزشی، بیان کرد: بعد از انقلاب اسلامی و در روزهایی که بسیاری از افراد نگاه مثبتی به ورزش زنان نداشتند و کمتر کسی فکر می‌کرد، زنان ایرانی توانستند حضور در میادین، بازی‌های آسیایی و المپیکی را تجربه کنند.

مشاور نماینده ولی فقیه در استان مرکزی در امور بانوان گفت: اما در تمامی مخالفت‌ها برخی از افراد بودند که با اعتقاد به ضرورت حضور زنان در عرصه ورزش از محدودیت‌ها عبور می‌کردند و حضور زن با حجاب ایرانی را در عرصه بین‌المللی پایه گذاری کردند.

یک زن فرهنگی نیز معتقد است: بر اساس آمارهای منتشر شده در خصوص پیشرفت‌ها در حوزه زنان به کاهش بی‌سوادی زنان اشاره شده و همچنین به افزایش نسبت دختران به پسران در تحصیلات ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی اشاره شده است.

«فریده حسینی» افزود: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، تنها ۶ درصد از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را زنان تشکیل می‌دادند که این آمار اکنون به بیش از ۵۰ درصد رسیده است.

وی با بیان اینکه، افزایش تعداد اساتید زن در دانشگاه‌ها نیز بعد از انقلاب مورد تاکید قرار دارد اظهار کرد: پیش از انقلاب اسلامی سهم زنان از کُرسی استادی دانشگاه ناچیز بود اما اکنون شاهد حضور زنان فرهیخته در این مسند علمی هستیم.

حسینی به فعالیت‌های زنان در رشته‌های ورزشی به عنوان یکی دیگر از اقدامات مثبت جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: در حوزه ورزشی، زنان مسلمان ایرانی پس از انقلاب موفق شدند با حفظ زینت حجاب، در عرصه جهانی و رقابت‌های‌ بین المللی در رشته‌های گوناگون ورزشی بدرخشند.

یک فعال اجتماعی در اراک گفت: نگاهی گذرا به انتشارات و کتاب‌های متعدد در کشور اعم از علمی، پژوهشی، تاریخی، ادبی، سیاسی و هنری که با نام زنان در کشورمان منتشر شده، حکایت از جایگاه والای علمی و مدارج عالی زنان دارد.

«مریم اسماعیل نژاد» افزود: فعالیت زنان ایرانی در حوزه‌های پزشکی، تکنولوژیکی و فناوری نیز بسیار چشمگیر است و زنان در حوزه‌های مرتبط با علوم نوین نیز منشاء اثرگذاری و پیشرفت بوده‌ و هستند.

وی بیان کرد: آمارهای مرتبط با حضور موفق زنان کشورمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی در عرصه‌های مختلف اجتماعی، علمی، سیاسی، اقتصادی و ورزشی گواه نقش‌آفرینی مثبت و چشمگیر این قشر اثرگذار جامعه است زنانی که رمز موفقیت و سعادت ایران اسلامی هستند.

یک بانوی طلبه نیز معتقد است: با وجود مبانی اعتقادی و ارزشی اسلام، زنان جامعه ایران، چه در دوران حکومت‌های غیرایرانی و چه بعد از دوران حکومت‌های وابسته ایرانی، نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا نکردند اما با پیروزی انقلاب اسلامی این جایگاه آشکار شد.

«نجمه عبدالهی» افزود: در زمان پهلوی شعار آزادی زنان و برابری آنها با مردان سر داده شد اما این کار به قیمت کنار نهادن تمام ارزش‌های مذهبی و اسلامی انجام گرفت.

وی بیان کرد: حکومت پهلوی در شرایطی که حتی مردان را از داشتن کمترین آزادی‌ها محروم کرده بود، نمی‌پذیرفت زن‌ها هم آزاد باشند، بنابراین باید گفت آزادی از دیدگاه آنان به معنای رهاشدن از قید و بندهای مذهبی بود نه آزادی در مشارکت‌های اجتماعی یا سیاسی.

بانوی طلبه گفت: اما زنان علیه تمام برنامه‌های طراحی شده به مبارزه برخواستند و منطق آنها منطق اسلام بود و آنان باور یافتند که حجاب به معنای زندانی‌شدن زن و شرکت زن در مجامع لزوما به معنی اختلاط با مرد نیست.

عبدالهی به مشارکت زنان در پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود: رهبر انقلاب اسلامی با تیزبینی و تیزهوشی خاص خود دریافتند که انقلاب اسلامی ایران بدون شرکت بانوان به ثمر نخواهد رسید، بنابراین‌ تلاش شد قوانین اسلامی در مورد زنان به‌ وضوح به تصویر کشیده شود تا جای هیچ ‌شک و شبهه‌ای باقی نماد.

وی بیان کرد: زن ایرانی با ظهور انقلاب اسلامی تحول یافت و تحول آفرید و هر روز به سوی رشد و کمال تازه‌ای راه یافت و در کوره انقلاب آبدیده و استوار شد.