تهران- ایرنا- معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها گفت: ماموریت نهاد کاهش آسیب‌های موجود در دانشگاه‌ است؛ آموزش مهارت‌هایی که آسیب‌های روانی و اجتماعی را کاهش می دهد و موجب ارتقای سلامت و مهارت دانشجویان جهت تصمیم‌گیری درست می‌شود.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، حجت‌الاسلام مهدی فاطمی‌پور در سی‌ و چهارمین گردهمایی مدیران مراکز مشاوره و سبک زندگی و یازدهمین گردهمایی مدیران مراکز بهداشت و درمان دانشگاه‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با بیان اهمیت توجه انسان‌ها به خود، اظهار داشت: مسئله خودفراموشی و غفلت از خود در مفاهیم دینی ما جدی و مهم است؛ زیرا خودفراموشی مقدمه فراموشی خداوند است. پاسخ به این سوال که تکلیف در مورد دانشجویانی که به ما مراجعه می‌کنند چیست موجب تفاوت عملکرد مراکز مشاوره و سلامت خواهد شد.

وی ادامه داد: یک راه، درمانگری و مشاوره و راه دیگر افزایش مخاطب است.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با تاکید بر گسترش مخاطب توسط مراکز مشاوره، افزایش مخاطب و توانمندسازی آن را با گفتمان‌سازی و آموزش‌های عمومی رسالت خطیر مراکز مشاوره در دانشگاه‌ها بیان کرد.

نظام سازی در حوزه علوم انسانی

وی با ابراز نارضایتی از این که در نظام‌سازی در حوزه علوم انسانی عقب هستیم، تصریح کرد: امروز در کمال سرافکندگی باید پرسید چند دانشگاه ما اقتصاد اسلامی یا روان‌شناسی با رویکرد اسلامی را تدریس می‌کنند؟ استفاده از تجربیات پایش شده دیگران خوب است، اما گام نهایی نیست. حداقل باید بپذیریم در چارچوب مباحث معرفتی و الزامات معارفی جامعه، مسیر کاری خود و همکاران‌مان را تعریف کنیم. یکی از مسئولیت‌های ما این است که مشاوره‌ها مبتنی بر ارزش‌های دینی جامعه باشد.

حجت‌الاسلام فاطمی‌پور با اشاره به ماده ۳۶ قانون جوانی جمعیت، اظهار داشت: دلیل این که این ماده به وزارتین علوم و بهداشت توصیه می‌کند تا با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، مراکز مشاوره و سبک زندگی ایرانی‌اسلامی را تاسیس کنند این است که قانونگذار مشکلاتی را دریافت کرده است.

وی افزود: به دنبال هم‌افزایی و تجمیع قدرت‌ها در کنار هم هستیم. آن چه در میدان و اجرا مهم است هم‌افزایی و به چالش نخوردن است. باید ظرفیت و فضای قانونی و بازبینی در آیین‌نامه‌ را برای هم‌افزایی در نظر بگیریم. کاهش آسیب‌ها، مقدمه جدی برای افزایش مهارت‌ها است. اصلاح رویه‌های منفی و ایرادات شخصیتی، مقدمه جدی برای تعالی افراد است.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، ماموریت نهاد را ارتقای معرفت دینی در دانشگاه‌ دانست و بر لزوم قرار گرفتن در کنار مراکز مشاوره دانشگاهی جهت سلامت روان و تعالی دانشگاهیان تاکید کرد.

وی با اشاره به تاریخچه تاسیس مراکز مشاوره دانشگاهی و تلاش آن‌ها برای کاهش آسیب‌ها و جلوگیری از رفتارهای خودآسیب‌رسان و انحرافات، رویکرد جدید سبک زندگی ایرانی-اسلامی را ماموریت مشخص نهاد دانست و از مراکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه‌ها خواست در این خصوص عملکردی جدی و شایسته داشته باشند.

حجت‌الاسلام فاطمی‌پور با بیان اینکه بخشی از مطالبات انسان‌ها در حوزه سبک زندگی است، گفت: بخشی از مساله پوشش، دینی و اعتقادی، بخشی قانونی و بخشی دیگر مربوط به سبک زندگی فرد است.

وی افزود: حوزه جدیدی به نام سبک زندگی به ماموریت مراکز مشاوره دانشگاهی اضافه شده، همچنین باید نقش مشاوره در ترویج سبک زندکی سالم دانشجویی تبیین شود.

معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری با تاکید بر موضوع سبک زندگی ایرانی-اسلامی توسط مراکز مشاوره دانشگاهی، ادامه داد: باید مولفه‌های سبک زندگی ایرانی-اسلامی را استخراج کرده و برای ترویج آن‌ها برنامه داشته باشیم. باید مهم‌ترها را در اولویت قرار داده و ترویج کنیم.

معاون فرهنگی و سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، افزود: امروز جامعه بیش از هر زمانی به ترغیب و ترویج سبک زندگی خود نیاز دارد. تمدن غربی راه ورود خود به جوامع دیگر را با سبک زندگی آغاز می‌کند. باید علاوه بر تدوین، استخراج مولفه‌ها، معرفی، تبدیل، تبیین و مقایسه‌های سبک زندگی ایرانی-اسلامی به سبک زندگی غربی حمله کنیم.

وی با بیان این که غرب از بستر رسانه برای گسترش سبک زندگی خود وارد می‌شود و رسانه نیز بدون در نظر گرفتن واقعی بودن یا نبودن، داستان و روایت خود را برای مخاطب تعریف می‌کند، بر لزوم ترویج سبک زندگی ایرانی-اسلامی با همه ابزارهای موجود به ویژه رسانه‌ای تاکید کرد.

حجت‌الاسلام فاطمی‌پور ماموریت دین را مانند سایر حوزه‌ها بایدها و نبایدها برشمرد و اظهار داشت: همان‌طور که پزشک، مهندس و خود شما مشاوران به مراجع بایدها و نبایدها را گوشزد می‌کنید، دین نیز توسعه و محدودیت‌هایی برای انسان دارد.

سبک زندگی نیز مجموعه‌ای از بایدها و نبایدها و توصیه‌ها است، اما آن چه مهم است روایتی است که از سبک زندگی آن‌ها و خودمان خواهیم داشت. باید روایت خود را داشته باشیم و مقهور روایت غرب و رسانه‌اش نشویم. نباید مقهورروایتی که دشمن ما محسوب شده و به فرهنگ ما هجمه وارد کرده است، شویم.

معاون فرهنگی و سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، تاکید کرد: فرهنگ جهانی یا غربی خود را قدرت قاهره می‌بیند و به دنبال گسترش این فرهنگ است و با خرده فرهنگ‌هایی که در آن حل نمی‌شوند وارد جنگ نرم، رسانه‌ای، فکری و سبک زندگی می‌شود.

حجت‌الاسلام فاطمی‌پور ادامه داد: دین تاکید می‌کند حضور در مجلس گناه بدون انجام گناه نیز گناه محسوب می‌شود؛ زیرا این رفتار ۲ اثر دارد؛ یکی کاهش قبح گناه در ذهن فردی که گناه مرتکب نمی‌شود، اما در مجلس گناه است و دیگری پایین آمدن این قبح در ذهن گناهکاران با این ادله که فردی که گناه هم نمی‌کرده در این مجلس حاضر شده و لابد این رفتار آن‌قدرها نیز ناپسند نیست.