تهران - ایرنا - نماینده جبهه پولیساریو در اسپانیا با محکوم کردن موضع اخیر مادرید در خصوص مساله صحرای باختری، آن را موجب تشدید تنش در این منطقه خواند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از روزنامه «الشروق الیومی» الجزایر، «عبدالله العرابی» با صدور بیانیه ای در واکنش به موضع اخیر دولت مادرید هشدار داد که طولانی شدن بحران صحرای غربی از طریق بی توجهی اسپانیا به مسئولیت های قانونی خود در قبال این مساله و تن دادن به آنچه العرابی آن "باج خواهی قدرت اشغالگر" (مغرب) دانست، موجب تشدید تنش در این منطقه خواهد شد.

این بیانیه که در پی دیدار اخیر مقامات اسپانیا و مغرب صادر شده، تاکید دارد که ثبات و امنیت در منطقه منوط به یافتن راه‌حل نهایی برای مناقشه صحرای غربی است که به گفته العرابی، اهالی این منطقه بتوانند "کشور مستقل خود را ایجاد کنند."

بر اساس این بیانیه، "در جریان به اصطلاح نشست سطح بالای مقامات اسپانیا و مغرب، مادرید امتیازات بیشتری در مورد صحرای باختری به رباط داد و موضع دولت اشغالگر مغرب را تایید کرد و به وضعیت حقوق بین الملل این منطقه و مسئولیت تاریخی و قانونی دولت اسپانیا در این خصوص کاملا بی توجهی نشان داد، در حالی که اسپانیا بر اساس قوانین بین المللی، قدرت اداری در صحرای غربی را دارد و بر همین اساس نیز باید به این قوانین پایبند بوده و نقشی اساسی را به همراه فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل ایفا کند تا راه حلی عادلانه پیدا شود و از طریق آن، اهالی صحرا بتوانند سرنوشت خود را تعیین کنند و به استعمار پایان دهند".

به گزارش «الشروق الیومی»، العرابی معتقد است که "نادیده گرفتن وضعیت آشفته حقوق بشر در صحرای باختری توسط دولت اسپانیا و حتی انعقاد چندین قرارداد با دولت اشغالگر مغرب، نشان می دهد که برای مادرید منافع اقتصادی بر پایبندی به قوانین بین المللی ارجحیت دارد."

نماینده جبهه پولیساریو با محکوم کردن موضع اخیر دولت اسپانیا، آن را "باعث وخامت بیشتر اوضاع حقوق بشری در این منطقه" دانست، در حالی که – به گفته او – "صحرای باختری منطقه ای است که مشمول اسناد متعدد سازمان ملل درباره سرزمین‌های غیربرخوردار از استقلال و در حال استعمارزدایی است. این وضعیت صحرای باختری از منظر حقوق بین الملل، با چندین رأی صادر شده توسط دیوان دادگستری اروپا تأیید شده اما موضع دولت اسپانیا بر این روند سیاسی تحت نظارت سازمان ملل تاثیر منفی می گذارد."

مناقشه بر سر این منطقه خشک و بیابانی که در گوشه شمال غربی آفریقا قرار دارد، از زمانی که مغرب به دنبال عقب نشینی اسپانیا، یک قدرت استعماری از منطقه، اکثر نواحی آن را در سال ۱۹۷۵ به تصرف خود درآورد، تشدید شده است.

صحرای غربی منطقه‌ای است در شمال غرب آفریقا و جنوب کشور مغرب که غنی از ماهی و فسفات بوده و از زمان پایان استعمار اسپانیا در سال ۱۹۷۴ میلادی، در معرض حملات مغرب قرار داشته است.

جبهه پولیساریو که به عنوان یک سازمان سیاسی نظامی در صحرای غربی شناخته شده است، در سال ۱۹۷۳ به عنوان یک گروه مقاومت علیه تسلط استعمار اسپانیا بر صحرای غربی و با هدف استقلال این منطقه تشکیل شد و به مخالفت با اقدام اسپانیا در تقسیم صحرای غربی میان مغرب و موریتانی پرداخت.

جبهه پولیساریو سه سال پس از خروج اسپانیا در سال ۱۹۷۶، در راستای تحقق استقلال صحرای غربی با موریتانی توافقنامه صلح امضا کرد.

۱۰ سال پس از این توافق، آتش‌بس در صحرای غربی میان جبهه پولیساریو و مغرب در سال ۱۹۹۱ به امضا رسید و بدین ترتیب ۱۶ سال جنگ و درگیری میان دو طرف خاتمه پیدا کرد، اما پادشاهی مغرب تمام منطقه شمالی صحرای غربی را که «الساقیة الحمراء» نامیده می‌شود، در اشغال خود نگه داشت و به اراضی خود ملحق کرد.

مغرب خواهان حکومت خودگردان وابسته به خود در صحرای غربی و وجود دولت و پارلمان محلی تحت حاکمیت خود در این منطقه است و در سال ۲۰۰۷ رسما پیشنهاد اعطای حکومت خودگردان به صحرای غربی را مطرح کرد.

جبهه پولیساریو که می‌گوید این سرزمین متعلق به صحراهای بومی است، به یک جنگ چریکی علیه مغرب دست زد تا اینکه یک آتش بس تحت میانجیگری سازمان در سال ۱۹۹۱ میان دو طرف منعقد شد؛ اما این مناقشه کماکان حل نشده و دو طرف از آن زمان تاکنون در مذاکرات به بن بست رسیده‌اند.