به گزارش روز یکشنبه ایرنا، گلوبال تایمز نوشت: آنتونی بلینکن روز جمعه سفر خود به چین را در واکنش به پرواز یک شی پرنده در فراز آمریکا که واشنگتن آن را «بالون جاسوسی» توصیف کرده، به تعویق انداخت و بیان کرد که پرواز این بالون «شرایطی را ایجاد کرده که هدف این سفر را تضعیف می کند».
گلوبال تایمز نوشت: این بهانه به روشنی نشان می دهد که واشنگتن فاقد صداقت لازم برای تقویت روابط با چین است.
این گزارش با اشاره به توضیح وزارت خارجه چین مبنی بر این که این بالون یک کشتی هوایی غیرنظامی بوده که عمدتا با اهداف هواشنایی طراحی شده است، نوشت: با وجودی که پنتاگون اعلام کرده بالون جاسوسی «تهدید نظامی یا فیزیکی برای افراد در زمین ایجاد نمی کند» یا خطر جمع آوری اطلاعات قابل توجهی ندارد، بسیاری از سیاستمداران و رسانه های آمریکایی به بهانه «تهدید چین» دور جدیدی از تبلیغات را برای بدنام کردن چین به راه انداخته اند.
لو شیانگ (Lü Xiang) محقق آکادمی علوم اجتماعی چین به گلوبال تایمز گفت: معمولا در واکنش به حوادث ناشی از یک وضعیت اجباری، دو طرف ابراز تاسف می کنند و درباره این که چگونه با چنین حوادثی مذاکره کنند برنامه ریزی می کنند. واکنش بلینیکن برای تعویق سفر خود پاسخ مناسبی نبوده است.
به نوشته گلوبال تایمز، دلایل چندی توضیح می دهد که چرا واشنگتن به دنبال به راه انداختن تبلیغات به بهانه پرواز یک کشتی هوایی غیرنظامی و تبدیل آن به یک حادثه سیاسی مهم است. نخست این که، روابط دوجانبه چین و آمریکا همچنان متشنج است و بسیاری از نیروهای چین ستیز در آمریکا حضور دارند. آنها قصد دارند به بهانه این حادثه، احساسات ضد چینی را در داخل این کشور برانگیزند، وجهه جهانی چین را با این بهانه که به عنوان یک قدرت از مقررات بین المللی پیروی نمی کند، خدشه دار کنند. آنها می خواهند چین را تهدیدی علیه امنیت دیگر کشورها نشان دهند تا آمریکا هم براحتی بتواند متحدانش را برای مهار چین در عرضه بین المللی بسیج کند. این رویکرد بازتاب سیاست خطرناک و رادیکالی آمریکا در قبال چین است.
علاوه بر این جنجال ها و طرح مسائل اغراق آمیز درباره کشتی هوایی غیرنظامی چین نشان می دهد که با تشدید قطبی شدن سیاسی، هر اتفاقی به موضوعی برای تشدید رقابت های حزبی تبدیل می شود. آنچه که در آمریکا به عنوان «بالون جاسوسی» توصیف شده به حادثه تبدیل شده تا سیاستمداران آمریکایی از احزاب مختلف از طریق آن سرمایه سیاسی لازم را کسب کرده و حقوق سیاسی خود را افزایش دهند. حزب جمهوریخواه آمریکا از این حادثه به عنوان سلاح دیگری برای حمله به دولت جو بایدن استفاده کرده است.
همچنین در واکنش به این حادثه، بخشی از دولت آمریکا از جمله وزیر خارجه این کشور باید موضع جنگ طلبانه ای را اتخاذ کند تا مخالفان داخلی را راضی کند.
لو شیانگ محقق چینی مذکور خاطرنشان کرد که دولت آمریکا باید هوشیار باشد و دیپلماسی و مسائل داخلی را به عنوان دو موضوع جدا از هم در نظر بگیرد. به گفته وی، عاقلانه نیست که دولت آمریکا در شرایطی که درگیری های داخلی حزبی بر روابط خارجی آن تأثیر می گذارد، منفعل باشد و کاری انجام ندهد.
این محقق چینی افزود: با توجه به اظهارات یکی از مقامات ارشد وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر این که «کانال های ارتباطی مهم هستند و این کانال ها همچنان باز هستند»، انتظار می رود بلینکن سفر خود به چین را طبق تاریخ برنامه ریزی شده انجام دهد.
گلوبال تایمز در ادامه مطلب خود آورده است: تبلیغات علیه چین در مقطع زمانی حساسی مطرح شده است. این تبلیغات در آستانه سفر بلینکین به چین بوده هر چند که پکن این دیدار را تایید نکرده است. برخی از ناظران سیاسی گفته اند که بعید نیست که واشنگتن عمدا این زمان را انتخاب کرد تا اهرم فشار بیشتری در مذاکره با چین بعد از فشار بیشتر بر این کشور داشته باشد. چنین اقداماتی در دیپلماسی آمریکا به یک موضوع عادی تبدیل شده است.
این رسانه خاطرنشان کرد اگر دولت آمریکا علاقه مند به بهبود روابط با چین است می تواند از طریق مدیریت احساسات در قبال چین در کنگره و در جامعه آمریکا، به این هدف دست یابد. مساله اصلی این است که آیا تیم بایدن مصمم به بهبود روابط دوجانبه با پکن هست یا خیر.
اما با توجه به واکنش واشنگتن به این حادثه، از جمله تعویق سفر بلینکین به چین، آمریکا فاقد صداقت کافی در این زمینه است.
گلوبال تایمز نتیجه گرفت: وخامت روابط آمریکا و چین نه تنها نقش تعیین کننده و مهمی برای کل جهان دارد بلکه نتیجه عکس در آمریکا خواهد داشت. امید می رود آمریکا هوشیار باشد و اجازه ندهد روابط دو کشور بیش از این وخیم تر شود.