تهران- ایرنا- رییس سازمان امور مالیاتی گفت: این سازمان در شناسایی فراریان مالیاتی به دنبال فراریان بزرگ است و فقط در یک مورد فردی با یک‌هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اصل و جریمه مالیاتی را به تور انداختیم.

به گزارش ایرنا از وزارت امور اقتصادی و دارایی، «داود منظور» در گفت‌وگویی مهمترین برنامه این سازمان را بهبود رابطه مردم و مودیان و نظام مالیاتی برشمرد و افزود: تلاش می‌کنیم تا دیوار بین مالیات و مردم و دیوار بین سازمان مالیاتی و ادارات مالیاتی با مودیان گرامی برداشته شود.

این مقام مسوول با تاکید بر تسهیل فرآیندها برای مردم، اظهار داشت: با الکترونیکی کردن و هوشمندسازی نظام مالیاتی و ارائه خدمات از راه دور، تلاش می‌کنیم تا مراجعه‌های حضوری مردم را کم و رضایت بیشتری برای مودیان محترم فراهم کنیم.

وی با اشاره به توسعه درگاه خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی، گفت: افراد با کد ملی و بنگاه‌ها با شناسه ملی می‌توانند به این سامانه مراجعه و همه سوابق مالیاتی خود را ببیند.

رئیس سازمان امور مالیاتی با اشاره به امکان دریافت استعلام‌ها از طریق این سامانه نیز خاطرنشان‌کرد: به عنوان مثال درباره استعلام موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیات مستقیم برای کسانی که می‌خواهند کسب و کار راه بیندازند، مجوز بگیرند یا تمدید کارت بازرگانی انجام دهند، این امکان وجود دارد که به‌طور مستقیم از طریق همین درگاه درخواست خود را ارسال کنند و به صورت برخط به آنها گواهی داده می‌شود.

منظور همچنین یادآور شد: درباره نقل و انتقال خودرو، از ابتدای امسال دیگر لازم نیست کسی به دفترخانه مراجعه کند، بلکه سامانه مشترکی را با پلیس راهور ایجاد کردیم و کافی است کسی که وارد می‌شود شناسه خودرو را وارد کند، مالیات محاسبه، اعلام و در همان‌جا پرداخت کند.

وی، الکترونیکی کردن فرآیندها را موجب وصول بهتر مالیات دانست و افزود: در موضوع ابلاغ الکترونیکی، وقتی که برگه تشخیص برای یک مودی صادر می‌شود به وی تا سه مرتبه پیامک خواهیم داد که چنین برگه‌ای در کارپوشه شما قرار گرفته است، مراجعه کنید و ببینید.

وی اضافه کرد: با این روند مطمئنیم همه اوراق ما به صورت درجا به مودی ابلاغ می‌شود و دیگر امکان دخل و تصرف، نگه داشتن اوراق و غیره کاملا برطرف می‌شود.

معاون وزیر اقتصاد گفت: تلاش ما این است بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم همه خدماتی که مردم نیاز دارند را تبدیل به خدمت الکترونیکی کنیم و امیدواریم تا پایان سال آینده بتوانیم این گام بلند را برداریم.

وی با این توضیح که اکنون همه موارد مورد اشاره به صورت الکترونیکی انجام می‌شود، ادامه داد: برخی موارد باقی مانده، به‌طور مثال در مورد مالیات نقل و انتقال ملک ما هنوز گواهی ۱۸۷ را به صورت برخط نکرده‌ایم اما تلاش می‌کنیم گواهی انتقال ملک را هم به صورت برخط دریافت کنیم و درباره سایر موارد نیز این رویه طی خواهد شد.

رییس سازمان امور مالیاتی با اشاره به راه‌اندازی سکوی نرم افزاری «مالیات من» برای ارائه خدمات الکترونیکی به مودیان، تاکید کرد: اطلاعات زیادی در این نرم افزار پیش بینی شده است؛ دسترسی به همه قوانین مالیاتی، دستورالعمل‌ها، اخبار و اطلاعات، مطالب آموزشی، کلیپ‌ها و ویدئوهای آموزشی در اپلیکیشن وجود دارد و مودیان با نصب آن در گوشی همراه خود، نیاز به مراجعه به اداره‌ها و سامانه‌های مختلف نخواهند داشت.

شناسایی ۲.۲ میلیون مودی و دریافت ۱.۵ میلیون اظهارنامه جدید

رئیس سازمان امور مالیاتی درباره اقدامات انجام شده برای مقابله با فراریان مالیاتی، اظهار داشت: ما در مبارزه با فرار مالیاتی چند مسیر را طی می‌کنیم؛ نخست اینکه تلاش می کنیم کسی که فعالیت اقتصادی می‌کند و مودی نیست را به مجموعه مودیان اضافه کنیم و با این هدف در سال گذشته حدود ۲.۲ میلیون مودی جدید شناسایی کردیم و امسال یک و نیم میلیون اظهارنامه جدید دریافت کردیم و ۵۰ درصد به مودیان ما اضافه شد، فارغ از اینکه حجم مالیات آنها چقدر خواهد بود.

منظور تصریح کرد: همه کسانی که کسب و کار و درآمد دارند باید بپذیرند که مالیات یک تکلیف ملی است و باید پرونده مالیاتی داشته باشند هرچند ممکن است حساب کنیم و مالیات آنها صفر شود اما این تمکین مالیاتی است.

وی یادآور شد: امسال مالیات یک میلیون و ۸۵۰ هزار مودی مشاغل ما صفر شد و از آنها مالیاتی مطالبه نکردیم.

پذیرش ۷۷ درصد اظهارنامه‌ها بدون رسیدگی

وی با اشاره به افزایش کیفیت رسیدگی‌ها درباره مودیان پرریسک گفت: قرار نیست به پرونده تمام پنج میلیون مودی که اظهارنامه داده‌اند رسیدگی کنیم، لذا بنا را تا حد امکان پذیرش خود اظهاری‌های مودیان خوش حساب گذاشته‌ایم. امسال ۷۷ درصد خود اظهاری‌های شرکت‌ها و مشاغل و هم فرم‌های تبصره ۱۰۰ را بدون رسیدگی پذیرفتیم و این گام مهمی در اجرای ماده ۹۷ قانون مالیات مستقیم بود که از سال ۹۵ تصویب شده بود. ما در سال گذشته گام‌های اولیه را برداشتیم و امسال گام بزرگتری برداشته شد.

معاون وزیر اقتصاد با اشاره به احصا ۶۵ شاخص برای شناسایی مودیان پرخطر تاکید کرد: دو نوع فرار مالیاتی در اظهارنامه‌ها ممکن است رخ دهد، اول اینکه افراد انکار درآمد کنند و دوم در هزینه‌ها بیش اظهاری کنند که هر دوی اینها درآمد مشمول مالیات را کاهش می‌دهد.

وی ادامه داد: ما تلاش میکنیم با اتصال تمام پایگاه‌های اطلاعاتی و تبدیل آن به دریاچه داده به سرعت متوجه شویم که اگر کسی کتمان درآمد کرده، در کجا این کار انجام شده و بیش اظهاری هزینه‌ها در کجا اتفاق افتاده است.

فراریان مالیاتی بزرگی که به تور افتادند

رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: مسیر دیگری که طی می‌کنیم مربوط به مودیان بزرگی است که سال‌های مختلف طولانی و به انحای مختلفی از دادن مالیات حقه اجتناب کرده‌اند، به صورتی که ظاهراً فرایندها درست بوده اما در واقع اختلالاتی وجود دارد.

وی ادامه داد: مثلا فردی را داریم که ۲۴ شرکت دارد و حسابداری‌های تودرتو، عملاً نزدیک به پنج سال که یک ریال مالیات پرداخت نکرده است. وقتی به طور دقیق محاسبه کردیم مشمول ۱۲۰۰ میلیارد تومان اصل و جریمه مالیات شد که بخشی را تمکین کرده و بقیه را هم خواهد داد.

منظور همچنین گفت: مورد دیگری درباره یک وارد کننده نخ بود که سلطان نخ کشور حدود ۷۰۰ میلیارد تومان مالیات نداده است، الان تمکین کرده و۴۰۰ میلیارد تومان آن را تا الان پرداخت کرده است. مورد دیگر در شرکت‌های فولادی داشتیم معامله با شرکت‌های صوری و کاغذی انجام داده بود.

وی معامله با شرکت‌های صوری را یکی از راه‌های فرار مالیاتی برشمرد و افزود: تمرکز ما بر شناسایی معاملات صوری است یعنی افرادی هستند که اقدام به فاکتور فروشی و صدور صورتحساب جعلی برای معامله انجام نشده می‌کنند. فرد این را به عنوان هزینه به ما اعلام میکند، مالیات بر ارزش افزوده ما را کاهش و هزینه‌های آن فرد را هم بالا نشون می‌دهد و باعث از دست رفتن منابع مالیاتی می‌شود.

معاون وزیر اقتصاد اعلام کرد: اخیرا یک شرکت کد فروش در یزد شناسایی کردیم که ۳ هزار میلیارد تومان فاکتور فروشی کرده و یک مورد دیگر هم از این شرکت‌ها در آذربایجان شرقی شناسایی کردیم که بالغ بر دو هزار میلیارد تومان و موردی در همدان که ۱۵۰۰ میلیارد تومان فاکتور فروشی کرده است.

وی با این توضیح که شناسایی این شرکت‌ها فقط حاصل اقدامات سه ماه اخیر است، اضافه کرد: هم ادارات ما این موضوع پیگیری را می‌کنند و هم خود ما در سازمان امور مالیاتی به کمک هوش مصنوعی، تحلیل کلان داده‌ها و با روش‌های تحلیل آماری شناسایی می‌کنیم؛ رفتار مودی نشان می‌دهد کدام مودی پرریسک است و کدام مودی احتمالاً فاکتور فروشی می‌کند.

رئیس سازمان امور مالیاتی تأکید کرد: مدل‌های شرکت های صوری و شرکت‌های فاکتور فروش را به لحاظ آماری در آورده‌ایم و به صورت سیستمی آنها را پیدا می‌کنیم.

افزایش درآمد مالیاتی بدون فشار به مودیان

وی گفت: شاید برای مردم این سوال باشد که چطور توانستیم در سال گذشته ۶۰ درصد و امسال ۵۵ درصد درآمدهای مالیاتی را افزایش دهیم؛ با همین روش‌ها بوده که توانستیم علی‌رغم عدم فشار به مودیان درآمدهای مالیاتی را افزایش دهیم.

منظور تاکید کرد: ما در مالیات ستانی هه دنبال شکار گنجشک نیستیم بلکه به دنبال شکار عقاب هستیم؛ یعنی کسانی که تا فرارهای مالیاتی بزرگ داشتند و نظام مالیاتی نسبت به آنها چشم پوشی کرده است.

منظور گفت: کل مالیاتی که از مشاغل سال گذشته گرفتیم ۱۷ هزار میلیارد تومان است؛ وقتی از یک مودی می توانیم ۱۲۰۰ میلیارد تومان مالیات شناسایی کنیم، ببینید که چه فشاری از نظام مالیاتی برداشته می‌شود.

وی افزود: درست است که به سراغ مشاغل خرد و ریز هم می‌رویم و آنها هم قطعاً مشارکت اجتماعی در پرداخت مالیات دارند اما عملا جامعه هدف ما مودیان بزرگ هستند.

۱۱ میلیون صورتحساب الکترونیکی شرکت‌های بورسی به سامانه مودیان

معاون وزیر اقتصاد درباره آخرین وضعیت اجرای سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی اظهار کرد: در حال حاضر ۴۰۰ شرکت‌ بورسی با اجرای این طرح وارد سامانه فروشگاهی شده اند و به موجب این مصوبه قانونی، مشمولینی که برای عضویت دراین سامانه فراخوان می‌شوند، مکلفند برای خرید و فروش تمام کالاها، صورت حساب الکترونیک صادر کرده و نسخه‌ای از آن را برای سامانه پایانه‌های فروشگاهی ارسال کنند. طی همین مدت سه ماه و نیم از آغاز اجرا، ۱۱ میلیون صورتحساب از سوی این شرکت‌ها به مبلغ حدودا حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان فروش صادر شده است. ۳۳ هزار میلیارد تومان مالیات ارزش افزوده‌ای است که در این صورت‌حساب‌ها به ما اعلام شده است.

صدور صورتحساب الکترونیکی از دستگاه پوز مشاغل خرد

وی گفت: حدود ۵۰ هزار شرکت که خریداران این ۴۰۰ شرکت بودند که اطلاعات خریداری را در کارپوشه‌هایشان گذاشته‌ ایم.

وی با اشاره به اتصال شرکت‌های دولتی به سامانه مودیان یادآور شد: حدود ۵۰۰ شرکت دولتی داریم که تسریع در اتصال آنها بسیار مهم است و با این دوگام بخش بزرگی از قانون سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی اجرا می‌شود البته یک گام دیگر هم بر می‌داریم که بار را از دوش مشاغل خرد برمی‌دارد و با بانک مرکزی توافق کردیم که صورتحساب پوز به عنوان صورتحساب الکترونیکی پذیرفته شود و امیدواریم تا پایان سال این کار هم انجام شود.

رئیس سازمان امور مالیاتی تأکید کرد: از زمانی که ما فراخوان دادیم، کسانی که نیایند و به سامانه وصل نشوند طبق قانون ۱۰ درصد میزان فروش آنها به عنوان جریمه محسوب می‌شود و ما به عنوان سازمان امور مالیاتی فقط می‌توانیم ۵۰ درصد آن را ببخشیم.