به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران بر پایة قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیة آثار علمی (مصوب سال ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی) و آییننامه اجرایی آن (مصوب سال ۱۳۹۸ هیات وزیران)؛ همة دانشگاهها، پژوهشگاهها، و مؤسسههای آموزش عالی، پژوهشی، و فناوری کشور باید تماممتن پیشنهادهها (پروپوزالها) و پایاننامهها و رسالههای (پارساهای) دانشجویان و دانشآموختگان تحصیلات تکمیلی خود را که بدون طبقهبندی هستند. در سامانههای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) همانندجویی و ثبت کنند. برای انجام این قانون، ایرانداک سامانة «همانندجو» را در نشانی TIK.IRANDOC.AC.IR با پشتوانة روزافزونِ تماممتن بیش از ۴۶۹ هزار پارسا، بیش از ۱۷۴ هزار پیشنهاده و ۳۵۰ هزار مقاله در دسترس همة دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور گذارده است که اکنون بیش از ۴۲ هزار استاد و نزدیک به ۳۴۰ هزار دانشجو در آن عضو هستند.
بر پایة عملکرد مؤسسههای زیرپوشش در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱؛ دانشگاههای تهران، فردوسی مشهد، و شیراز رتبههای نخست تا سوم همانندجویی را به دست آوردهاند. جدول زیر شمار درخواستهای همانندجویی را برای ۱۰ دانشگاه نخست نشان میدهد.
همچنین دانشگاه های مازندران، تربیت مدرس، علامه طباطبایی، اطفهان، بین المللی امام رضا (ع)، پیام نور (مرکز تهران - جنوب) و پیام نور استان البرز در رتبه های بعدی این دسته بندی قرار گرفته اند.
در میان نشریههای علمی عضو سامانة همانندجو؛ نشریههای دانشگاه جامع امام حسین (ع)، فصلنامة پژوهش در نظامهای آموزشی و نشریة نگره؛ رتبههای نخست تا سوم همانندجویی را در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ به دست آوردهاند.
افزون بر این، ایرانداک «سامانة ملی ثبت پایاننامه، رساله، و پیشنهاده» را در نشانی SABT.IRANDOC.AC.IR راهاندازی کرده است که در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ روی هم ۴۸۶ مؤسسه با آن همکاری داشته و بیش از ۹۲ هزار پارسا و ۵۹ هزار پیشنهاده را در آن ثبت کردهاند.
با همکاری سازمان امور دانشجویان؛ سامانة ملی ثبت پیشنهادهها، پایاننامهها، و رسالهها از آبان ۱۳۹۷ پذیرای ثبت برخط نسخة الکترونیکی پایاننامهها و رسالههای دانشآموختگان ایرانی بیرون از کشور نیز شد. این مدارک پس از کنترل ایرانداک و تأیید آن سازمان، ثبت میشوند. در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱، هزار و ۱۰۵ پارسا در این سامانه ثبت شدهاند. جدول زیر شمار ثبت پارسای بیرون از کشور را برای ۱۰ کشور نخست نشان میدهد.
جدولهای زیر نیز آمار ثبت پارسا و پیشنهاده را در هر منطقة آمایش آموزش عالی، برای پنج دانشگاه با بیشترین عملکرد نشان میدهند.